ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ολοι σήμερα στην απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση

Στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου

Το γιγαντοπανό που ανάρτησαν χτες τα ταξικά σωματεία της Θεσσαλονίκης
Το γιγαντοπανό που ανάρτησαν χτες τα ταξικά σωματεία της Θεσσαλονίκης
Με 24ωρη απεργία απαντούν σήμερα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου - Βρούτση που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, στην κυβερνητική προπαγάνδα που το συνοδεύει και στον άθλιο απεργοσπαστικό ρόλο της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ.

Με την απεργία και τις συγκεντρώσεις βάζουν στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δημόσιας, υποχρεωτικής, καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια.

Στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι απεργιακές αποφάσεις

Απόφαση για 24ωρη απεργία έχουν πάρει εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα:

Τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αρτας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κορίνθου, Λαμίας, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Νάουσας, Πάτρας, Πύργου, Σάμου, Τρικάλων, Φωκίδας και Χανίων.

Από τη χτεσινή περιοδεία στις προβλήτες της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά
Από τη χτεσινή περιοδεία στις προβλήτες της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά
Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Ενέργειας (ΠΟΕ), Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ), Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Εργαζομένων ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) καθώς και εκατοντάδες Σωματεία σε όλη τη χώρα.

Στον δημόσιο τομέα απεργία για σήμερα έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ καθώς και πλήθος από Ομοσπονδίες και Σωματεία του Δημοσίου.

Απεργία σε πλοία και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία για σήμερα, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στα καράβια των λιμανιών Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου. Συμμετοχή στην απεργία αποφάσισε και η ΠΕΠΡΝ (ρυμουλκά).

Σε 24ωρη απεργία σήμερα προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής. Συγκεκριμένα, δεν θα κυκλοφορήσουν μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ.

Καλούν στις κινητοποιήσεις

Από περιοδείες του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων
Από περιοδείες του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων
Σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο έχουν καλέσει Ομοσπονδίες και Σωματεία αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο σχετικό κάλεσμα που έχει απευθύνει η ΟΒΣΑ.

Στην απεργιακή απάντηση καλούν, εκτός από την ΟΒΣΑ, οι Ομοσπονδίες Ξύλου, Υποδηματοποιών, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ ΟΑΕΕ), Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) και Βιοτεχνικών Σωματείων Μυτιλήνης.

Κάλεσμα συμμετοχής στις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα απευθύνουν, επίσης, η ΟΓΕ, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και η ΕΕΔΥΕ. Στην κινητοποίηση των συνταξιούχων της Αθήνας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) και στη συνέχεια στα Προπύλαια καλούν επίσης η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ), η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών και η Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

«Το Ασφαλιστικό είναι το παρόν και το μέλλον μας, η απεργιακή μάχη που προετοιμάζεται είναι ο αγώνας για την ίδια μας τη ζωή!», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και καλεί στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας μέχρι την τελευταία στιγμή...

Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα προετοίμασαν την κινητοποίηση απευθύνοντας απεργιακό κάλεσμα σε χιλιάδες εργαζόμενους μέσα από εξορμήσεις, περιοδείες και συνελεύσεις.

Μέσα από τη δραστηριότητα αυτή αναδείχθηκαν η σημασία της Κοινωνικής Ασφάλισης, η σύνδεσή της με κάθε πλευρά της ζωής του εργαζόμενου και της οικογένειάς του, η ανάγκη να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στη μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση, ενάντια στο «τζογάρισμα» των εισφορών στα επαγγελματικά ταμεία και στις ιδιωτικές εταιρείες.

Καθώς το πλατύ αυτό άνοιγμα στους χώρους δουλειάς συνεχίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, περιοδεία στους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά πραγματοποίησε νωρίς χτες το πρωί το σωματείο τους (ΕΝΕΔΕΠ), μαζί με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκο Ξουράφη.

«Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας πρέπει να νεκρώσει και θα νεκρώσει. Ολοι από τα ξημερώματα μπροστά στις πύλες να περιφρουρήσουμε την απεργία μας», ήταν το κάλεσμα που απεύθυνε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

«Είναι πολλοί που φοβούνται και δεν έρχονται. Δεν θα απεργήσουν», ανέφερε ένας εργαζόμενος, για να δοθεί η απάντηση από άλλο συνάδελφό του: «Και τι σημαίνει αυτό; Αυτοί που δεν έρχονται θα καθορίσουν τα δικαιώματά σου, τη ζωή σου;».

«Συνάδελφοι, πολλοί φοβόμαστε να σηκώσουμε κεφάλι. Ομως κάθε μέρα για την ανάπτυξή τους και τα κέρδη τους αρρωσταίνουμε τόσο εμείς που δουλεύουμε εδώ μέσα, αλλά και οι οικογένειές μας, τα παιδιά μας. Ολες οι περιβαλλοντικές μελέτες τους δείχνουν αύξηση του βενζολίου που δεν μένει μόνο εδώ μέσα, αλλά πάει και σε όλη την περιοχή. Οι καρκίνοι θερίζουν. Και από πάνω θέλουν να μας βγάλουν από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά που κατακτήσαμε. Θέλουν να διαλύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, θέλουν να δώσουν τις εισφορές μας στις ασφαλιστικές εταιρείες (...) Δεν μπορούμε να αφήσουμε να παίζουν τις εισφορές μας, να τις τζογάρουν στο χρηματιστήριο. Το οφείλουμε σε μας και στις οικογένειές μας να είμαστε όλοι στην απεργία», τόνισε ο Μ. Μπεκρής.

Παίρνοντας το λόγο, ο Ν. Ξουράφης σημείωσε ότι η κυβέρνηση παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στην αντιασφαλιστική επίθεση, ικανοποιεί τις αξιώσεις του κεφαλαίου, που θέλει όλο και φτηνότερη εργατική δύναμη, ενώ υπενθύμισε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι μόνο οι συντάξεις, αλλά έχει να κάνει με την Υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ο.κ. «Ειδικά οι νέοι εργαζόμενοι, με τις "ευέλικτες" μορφές εργασίας που κυριαρχούν και στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ», πρόσθεσε, όπου οι ατομικές συμβάσεις που υπογράφονται προβλέπουν μόλις 16 μεροκάματα το μήνα, δεν θα καταφέρουν με τους νόμους αυτούς να δουν σύνταξη. «Εχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας να συμμετέχουμε σύσσωμοι στην απεργία», τόνισε, στέλνοντας μήνυμα αγωνιστικής κλιμάκωσης.

Στο μεταξύ η «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της τις πλειοψηφίες στην ΟΜΥΛΕ και στα σωματεία ΕΤΧ και ΕΜΥ (εργατοτεχνιτών ΟΛΠ) ως «απεργοσπαστικό μηχανισμό της COSCO», καθώς σε πλήρη συστοιχία «με τη ''συνδικαλιστική μαφία'' της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ» και βάζοντας πλάτη στην κυβέρνηση, δεν πήραν απόφαση για απεργία.

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη, εντείνοντας μέχρι την τελευταία στιγμή την προπαγάνδιση της απεργίας, μέλη σωματείων και φοιτητικών συλλόγων ανάρτησαν χτες το πρωί γιγαντοπανό στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το οποίο καλούσε στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, μοίρασαν την ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ στους γύρω κεντρικούς δρόμους. Αργότερα χτες οι συνδικαλιστές πραγματοποίησαν παρέμβαση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (η πλειοψηφία της διοίκησης του οποίου αρνήθηκε να πάρει απεργιακή απόφαση), τοποθετώντας το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου.

...κόντρα στην υπονομευτική στάση της ΓΣΕΕ και των ανθρώπων της

Η σημερινή απεργία δίνει απάντηση στα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου, αλλά και στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που επιδιώκει με κάθε τρόπο να τα στηρίξει.

Απέναντι στην απεργιακή μάχη που δίνουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα στάθηκε για μια ακόμα φορά η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, η οποία με την προκλητική στάση που συμπυκνώθηκε στη φράση... «πολύ κακό για το τίποτα», επιχείρησε να κουκουλώσει την αντασφαλιστική επίθεση, να επιβάλει σιγή νεκροταφείου.

Στην ίδια ρότα κινήθηκαν και οι άνθρωποί της σε μια σειρά διοικήσεις.

Στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) απέρριψε την Παρασκευή για δεύτερη φορά την πρόταση της ΔΑΣ για απεργία. Οι ίδιοι συνδικαλιστές που στην πρώτη συνεδρίαση (28/1) έλεγαν πως... «δεν έχουν διαβάσει» το νομοσχέδιο και «δεν γνωρίζουν» τι περιλαμβάνει, τώρα είπαν πως «δεν μπορεί το ΠΑΜΕ να λέει πότε θα κάνουμε απεργία», πως το νομοσχέδιο «είναι υπέρ των εργαζομένων» και «περιλαμβάνει αυξήσεις στις συντάξεις», ενώ ξεκαθάρισαν πως έχουν μάθει να «εκτελούν όσα λέει το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό μας όργανο».

Αντίστοιχα, η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) αρνήθηκε να κηρύξει 24ωρη απεργία. Κόντρα στην απεργοσπαστική αυτή στάση, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας έχει κηρύξει ομόφωνα 4ωρη στάση εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Αντιαπεργιακό ρεσιτάλ - το οποίο μάλιστα στοχοποιεί ουσιαστικά τα σωματεία και τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής που συμμετέχουν καθολικά στην απεργία - έδωσε και ο πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, δηλώνοντας χτες πως το σωματείο δεν θα συμμετέχει στην απεργία και ως εκ τούτου... «στη Θεσσαλονίκη δεν θα σημειωθεί ταλαιπωρία»!

«Η απεργία θα γίνει και θα είναι μαζική», απαντά σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, καυτηριάζοντας τον... «πόνο για την ταλαιπωρία από τις απεργίες» που πήρε τον εν λόγω πρόεδρο, ο οποίος μάλιστα «δεν κούνησε το δαχτυλάκι του για το αίσχος που ζει ο θεσσαλονικιώτικος λαός χρόνια τώρα με τα σαπάκια που του σαπίσαν τη ζωή», όπως και «για το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ από όλες τις κυβερνήσεις». Και καταλήγει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ: «Ενα δρόμο έχουν οι εργάτες για να γλιτώσουν μια και καλή από την ταλαιπωρία τους. Να ξεμπερδεύουν από αυτούς που τους ρουφάνε τη ζωή αλλά και από τους βαστάζους τους».

Αγωνιστικό «παρών» από τους βιοπαλαιστές αγρότες

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, δίνουν το «παρών» στις σημερινές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της απεργίας που οργανώνουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου - Βρούτση που έρχεται να παγιώσει και να επιδεινώσει την άθλια κατάσταση που ήδη βιώνουν.

Η κυβέρνηση ΝΔ, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με τον ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζει τους αγρότες να είναι στο χωράφι μέχρι τα 67 χρόνια για να πάρουν μια κατώτατη σύνταξη πτωχοκομείου.

Ηδη σήμερα, με τον νόμο Κατρούγκαλου, που η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν τον καταργεί αλλά τον θωρακίζει, πάνω από το 60% των αγροτοκτηνοτρόφων αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και τον πρώην ΟΓΑ. Ηδη κάθε ζευγάρι αγροτών πληρώνει 2.700 ευρώ το χρόνο, την ώρα που το 87% ζει με καθαρό εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ.

Με τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η ΝΔ, το ποσό αυτό αυξάνεται ακόμη περισσότερο.

Επιπλέον, η σύνταξη για το 2019, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου, για 20 χρόνια ασφάλισης ανέρχεται σε 94 ευρώ, συν το ανταποδοτικό ποσό από τις εισφορές δεκάδων χρόνων που αντιστοιχεί για την πλειοψηφία όσων βγαίνουν στη σύνταξη περίπου στα 340 ευρώ το μήνα, όταν η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ πριν 20 χρόνια ήταν 360 ευρώ.

Ταυτόχρονα, ενώ οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι πληρώνουν μεγάλες εισφορές για την Υγεία, τα νοσοκομεία έχουν τεράστιες ελλείψεις, ενώ τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο είναι εγκαταλελειμμένα και υπολειτουργούν.

Στα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων περιλαμβάνονται οι διεκδικήσεις για: Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αποκλειστικά δημόσια υποχρεωτική δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών Υγείας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας, άμεσα η κατώτερη στα 600 ευρώ καθαρά. Να επανέλθει η 13η και 14η σύνταξη. Καμιά κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των αγροτοκτηνοτρόφων.

Παράλληλα, καταγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης για το παραπέρα «μπάσιμο» των επιχειρηματικών ομίλων στο πεδίο της γεωργικής ασφάλισης, διεκδικώντας ταυτόχρονα αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

Αγωνιστικά καλέσματα στη Θεσσαλία και την υπόλοιπη χώρα

Με καθημερινές περιοδείες στα χωριά οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα καλούν τους βιοπαλαιστές αγρότες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σε μια περίοδο που τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε οξύνονται από τις πολιτικές της κάθε κυβέρνησης έως τώρα, διαδηλώνουμε μαζί με τα σωματεία και τους συλλόγους των εργαζομένων, των ΕΒΕ, των συνταξιούχων και των γυναικών, ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε συμμετοχή με τα αγροτικά μηχανήματα στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, επισημαίνοντας πως «με τους μαζικούς αγώνες μας και τον κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους μπορούμε να ανακόψουμε την αντιλαϊκή επίθεση και να έχουμε κατακτήσεις που θα δίνουν ανάσες».

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά του νησιού με τα αγροτικά μηχανήματα στις 11.30 π.μ. απέναντι από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην είσοδο της Μυτιλήνης.

Αντίστοιχα καλέσματα έχουν γίνει στην Κρήτη από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων, τους Αγροτικούς Συλλόγους των πρώην δήμων Κρυονερίδας, Βάμου, Αρμένων, Κολυμπαρίου, Βουκολίων, Μύθημνας και τους Συλλόγους Καϊνάς, Μεσκλών, Παλαιών Ρουμάτων, Ελους, Αμυγδαλοκεφαλιού.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Σε 61 πόλεις σε όλη τη χώρα

Αθήνα, 10.30 π.μ., Προπύλαια

Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αίγιο, 10 π.μ., πλατεία Λαύρας

Αλεξανδρούπολη, 11 π.μ., δημαρχείο

Αμαλιάδα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Βέροια, 11 π.μ., πλατεία Ωρολογίου

Βόλος, 11 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γιαννιτσά, 10.30 π.μ., πλατεία ΕΠΟΝ, πεζόδρομος

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Εδεσσα, 10.30 π.μ., Μικροί Καταρράκτες

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., απέναντι από το ταχυδρομείο

Ελευσίνα, 12 μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 10.30 π.μ., Περιφέρεια

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., ΟΤΕ

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θάσος, 11 π.μ., κεντρική πλατεία Λιμένα

Θήβα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ικαρία, 12 μ., Εύδηλος

Καβάλα, 11 π.μ., πλατεία Καπνεργάτη

Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μάρτη

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κάρυστος, 10.30 π.μ., πλατεία

Καστοριά, 10.30 π.μ., έναντι παλιάς Νομαρχίας

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., Αργοστόλι (έξω από το ΕΚΚΙ)

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης

Κοζάνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κομοτηνή, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., πεζόδρομος Πυλαρινού

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς

Λήμνος, 10.30 π.μ., λιμάνι Μύρινας

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάξος, 11 π.μ., παλιό δημαρχείο

Νάουσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπακτος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ξάνθη, 11.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πολύγυρος, 10.30 π.μ., πλατεία Δημαρχείου

Πύργος, 10.30 π.μ., πλατεία ΟΤΕ

Ρέθυμνο, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Ρόδος, 11 π.μ., πλατεία Κύπρου

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ)

Σαντορίνη, 11 π.μ., πλατεία Φηρών

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10.30 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 11 π.μ., πάρκο Βούρκου (προσυγκέντρωση 10 π.μ., πλ. Αγοράς)

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Λεωφορεία για τη συγκέντρωση

Λεωφορεία για την απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια δρομολογούνται από:

Αγίους Αναργύρους (9 π.μ., παλιό δημαρχείο), Αγιο Στέφανο (8.30 π.μ., νηπιαγωγεία), Αγία Παρασκευή (8.30 π.μ., στάση Β5 στην πλατεία), Αιγάλεω (9 π.μ., πλατεία Εσταυρωμένου και Ιερά Οδός στο ύψος του ΟΤΕ), Αγία Βαρβάρα (9.15 π.μ., Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ελ. Βενιζέλου), Αλιμο - Π. Φάληρο (8.30 π.μ., Δωδεκανήσου 57), Αλιμο - Μπραχάμι (8.45 π.μ., πλατεία Ηρώων - ΙΚΑ), Αργυρούπολη (8.40 π.μ., δημαρχείο Αργυρούπολης), Αρτέμιδα (8.30 π.μ., ξενοδοχείο «Μέδουσα»), Γαλάτσι (9.15 π.μ., Παλιό Τέρμα), Γέρακα (8.45 π.μ., ΕΛΤΑ), Γλυκά Νερά (8.30 π.μ., στρογγυλό), Γλυφάδα (8.30 π.μ., Αγ. Τρύφωνας), Ελληνικό (8.30 π.μ., πλ. Σουρμένων δίπλα στο δημαρχείο), Ζωγράφου (9.15 π.μ., Ούλωφ Πάλμε και Παπάγου), Ιλιον (9 π.μ., ΟΤΕ Ιδομενέως), Καισαριανή (9.15 π.μ., πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή), Καλλιθέα (9 π.μ., πλατεία Δαβάκη), Καλύβια (9 π.μ, δημαρχείο), Καματερό (9 π.μ., στάση «Μανάρα»), Κερατέα (8.45 π.μ., πλατεία), Κόκκινο Μύλο (9.15 π.μ., τριγωνική πλατεία), Κορωπί (8.30 π.μ., «Σκλαβενίτης» - περιφερειακή Κορωπίου), Λαύριο (8.30 π.μ., ΟΤΕ), Μαρκόπουλο (9.15 π.μ., σταθμός ΚΤΕΛ), Μαρούσι (8.30 π.μ., κλειστό γυμναστήριο «Σπύρος Λούης»), Μελίσσια (8.30 π.μ., Λεωφόρος Δημοκρατίας 75), Μεταμόρφωση (8.30 π.μ., Αγιος Κωνσταντίνος), Μενίδι (9 π.μ., πλατεία Καράβου), Ν. Σμύρνη (8.45 π.μ., πάρκινγκ «Polis» Αγ. Φωτεινής), Νέα Ιωνία (8.30, ΟΤΕ), Νέο Ηράκλειο (8.30 π.μ., «Τρία Αστέρια»), Νέα Μάκρη (8.30 π.μ., κεντρική πλατεία), Νέα Φιλαδέλφεια (9 π.μ., δημαρχείο), Ολυμπιακό Χωριό (8.45 π.μ., Στέκι Λαϊκής Επιτροπής, Κακλαμανάκη 21), Παιανία (8.45 π.μ., στάση «Λαγός»), Πατήσια - 5ο Διαμέρισμα (9.15 π.μ., τέρμα Πατησίων - αφετηρία τρόλεϊ 5, με στάσεις σε πλ. Κολιάτσου και πλ. Αμερικής), Περιστέρι (9 π.μ., πλ. Δέγλερη, ΚΕΠ Ν. Ζωής, πλ. Δημαρχείου και 9.15 π.μ. πλ. Λόφου), Πετρούπολη (8.50 π.μ., πλατεία Ηρώ), Ραφήνα (8.45 π.μ., κεντρική πλατεία), Σπάτα (8.45 π.μ., νέο δημαρχείο), Χαϊδάρι (9.15 π.μ., Παλατάκι), Χαλάνδρι (9 π.μ., 25ης Μαρτίου και Παλαιολόγου).

Λεωφορεία για τη συγκέντρωση στην Ελευσίνα

Πούλμαν για την απεργιακή συγκέντρωση στην Ελευσίνα θα αναχωρήσουν από Ζεφύρι (11.20 π.μ., γέφυρα Αττικής Οδού) και Ανω Λιόσια (11.30 π.μ., τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο).

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων στα Προπύλαια έχουν οριστεί στις 10 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες και Συνδικάτα Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, ΟΒΣΑ, ΟΓΕ.

Πλατεία Κοραή: Φοιτητικοί Σύλλογοι.

Πλατεία Ομονοίας: Μαζικοί φορείς από τις γειτονιές της Αθήνας.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων οργανώνει συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και από εκεί θα πορευτούν προς τη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη συγκέντρωση στα Προπύλαια

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στην απεργιακή κινητοποίηση στα Προπύλαια για το Ασφαλιστικό, σήμερα Τρίτη στις 10.30 π.μ.

Μήνυμα αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας

Τους αγωνιστικούς του χαιρετισμούς στους εργαζόμενους και τα σωματεία της Ελλάδας εκφράζει στο ΠΑΜΕ με αφορμή τη σημερινή απεργία το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Olivier Mateu, γενικός γραμματέας της γαλλικής συνδικαλιστικής οργάνωσης UD CGT 13, τονίζει ότι από τις 5 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στη Γαλλία βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην αντίστοιχη αντιασφαλιστική επίθεση που αντιμετωπίζουν. Ευχόμενος επιτυχία στην απεργία στην Ελλάδα υπογραμμίζει ότι στις 20 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στη Γαλλία θα βρεθούν σε μια ακόμα απεργιακή κινητοποίηση (μπορείτε να δείτε το βίντεο στο «902.gr», στη διεύθυνση www.902.gr/node/215624).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ