ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΛΑΡΚΟ
Συνεχίζουν τις κινητοποίησεις για το δικαίωμα στη δουλειά

Να «βάλουν πλάτη», αποδεχόμενοι περικοπές στους μισθούς τους, κάλεσε τους εργαζόμενους ο υπουργός Γ. Σταθάκης

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργολαβικοί εργάτες στη ΛΑΡΚΟ, με απόφαση του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, το κλαδικό Συνδικάτο και τέσσερα από τα πέντε επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνας, Καστοριάς, Αη Γιάννη, Εύβοιας) συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, που επισκέφθηκε χτες το εργοστάσιο στη Λάρυμνα.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, ενώ ανέφερε ότι θέση της κυβέρνησης είναι η «προστασία του δημόσιου και ενιαίου χαρακτήρα της επιχείρησης», ο Γ. Σταθάκης έσπευσε να προσθέσει αμέσως μετά: «Αλλά να ξέρετε ότι κινούμαστε στον ασφυκτικό κλοιό της ΕΕ»... Εξίσου χαρακτηριστικά, για τις περικοπές στους μισθούς (η διοίκηση έχει προτείνει μείωση περίπου 25%), σημείωσε πως όλοι πρέπει να βάλουν πλάτη στο όνομα της «βιωσιμότητας της επιχείρησης». Τέλος, για τους εργολαβικούς εργάτες, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δείχνει συνολικά πως είναι κατά των εργολαβικών σχέσεων (τη στιγμή που διατηρεί και ευνοεί την παραπέρα επέκταση της ευέλικτης εργασίας), ενώ ειδικά για τη ΛΑΡΚΟ ανέφερε ότι τον τελικό λόγο έχει η διοίκηση της εταιρείας, στη στάση της οποίας μάλιστα... «ανακάλυψε» θετικά βήματα στο συγκεκριμένο θέμα!

Αγωνιστική απάντηση στις μεθοδεύσεις της διοίκησης

Η χτεσινή κινητοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων ήταν απάντηση και στις αντεργατικές μεθοδεύσεις της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ που συνειδητά αποφεύγει να συζητήσει με το Συνδικάτο και τους εργάτες. Μόνο όταν κήρυξε το Συνδικάτο τη χτεσινή στάση εργασίας η διοίκηση έσπευσε η ίδια να ζητήσει συνάντηση. Ο πραγματικός της στόχος δεν ήταν να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα των εργατών, αλλά να ματαιωθεί η στάση εργασίας και να εξασφαλίσει κλίμα εργασιακής ειρήνης λόγω της επίσκεψης του υπουργού. Για αυτό, όταν το Συνδικάτο απάντησε ότι η στάση θα γίνει και ότι από δίωρη μετατρέπεται σε τετράωρη, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ ακύρωσε τη συνάντηση...

Απαντώντας στις μεθοδεύσεις αυτές, το Συνδικάτο σημειώνει: «Εχετε μια εβδομάδα τώρα που στρώνετε το "κόκκινο χαλί που θα πατήσει" ο υπουργός σήμερα. Μέχρι και το μετάλλευμα ασπρίσατε και ξεσκονίσατε. Από ό,τι φαίνεται έχετε εντολές πως κατά τον ερχομό του υπουργού όλοι θα πρέπει να είμαστε προσοχή και χαμογελαστοί. Λυπόμαστε που σας το λέμε όμως. Ο υπουργός θα ανταμώσει απεργούς που αίτημα έχουν αυτό που είχε τάξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. (...) Απεργούμε για την επίσκεψη του υπουργού της κυβέρνησης που έταξε πως θα καταργήσει τις εργολαβίες, θα σταματήσει την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, δεν θα κάνει καμία μείωση μισθού και τελικά κάνει ό,τι και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Πετσοκόβουν... και «δίνουν μάχη»!

«

Στα κεραμίδια ανέβηκε» η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και με επιστολή της προς τους «Financial Times» ξιφουλκεί κατά «της επιμονής του ΔΝΤ για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις».

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει σε εφαρμογή το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, που η ίδια ψήφισε, την ίδια ώρα που παζαρεύει με το κουαρτέτο το χρονοδιάγραμμα για την προώθηση και νέων χτυπημάτων στην Κοινωνική Ασφάλιση, η υπουργός Εργασίας επιχειρεί να αναστήσει το γνωστό παραμύθι ότι η κυβέρνηση «δίνει μάχη για τις συντάξεις», ότι δήθεν αυτή δε θέλει τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει, αλλά «πιέζεται» από τους έξω και δη το ΔΝΤ.

Επιχειρεί να συγκαλύψει δηλαδή το γεγονός ότι το παραπέρα πετσόκομμα των συντάξεων, ώστε να αυξάνεται η «εξοικονόμηση» πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και για να μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο για το κεφάλαιο και τις συμμαχίες του και όχι κάποια «επιμονή του κακού ΔΝΤ».

Χαρακτηριστικό για το ενιαίο της επίθεσης του κεφαλαίου είναι ότι η υπουργός Εργασίας απαντά στο «κακό ΔΝΤ»... «διαφημίζοντας» την άθλια κατάσταση που έχει διαμορφώσει για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους ο νόμος - λαιμητόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και όλοι οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι τους οποίους διατηρεί στο ακέραιο!

Υπό τον τίτλο «Παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα είναι γενναιόδωρο», η Εφη Αχτσιόγλου εμφανίζεται να απορρίπτει το «αφήγημα των πιστωτών» ότι «η ηλικία συνταξιοδότησης είναι πολύ χαμηλή και οι συντάξεις είναι πολύ υψηλές». Αρνούμενη τον ισχυρισμό ότι η κρατική χρηματοδότηση των συντάξεων είναι στο 11% του ΑΕΠ, διαβεβαιώνει ότι η εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου «εγγυάται εξοικονόμηση (σ.σ. δηλαδή πετσόκομμα!) της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018». Οπως η ίδια αποκαλύπτει μάλιστα, με αυτόν και με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους, «το 43% των συνταξιούχων λαμβάνει λιγότερο από 660 ευρώ το μήνα»...

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ίδιοι ισχυρισμοί τους οποίους χρεώνει σήμερα η υπουργός Εργασίας στους... «άκαρδους και επίμονους πιστωτές», ήταν το βαρύ πυροβολικό που η ίδια η κυβέρνηση έριξε στη μάχη πριν από την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου το Μάη του 2016.

Ακριβώς μία βδομάδα πριν από την ψήφισή του στη Βουλή, στις 5/5/2016, το ίδιο το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα «μελέτη», η οποία περιέχει όλα όσα σήμερα αναπαράγονται από το κουαρτέτο.

Η «μελέτη» αυτή ανέλυε τις «παθογένειες του συστήματος», αναφέροντας μεταξύ άλλων ως τέτοιες τις «ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης», τα «μη συμβατά ποσοστά αναπλήρωσης με τις διαμορφούμενες οικονομικές συνθήκες στη χώρα (μέσο συντάξιμο μισθό, αριθμό απασχολουμένων, δημοσιονομική στενότητα)», τη «διατήρηση ισχυρών αντικινήτρων παραμονής στην εργασία πέραν των ελάχιστα απαιτούμενων προϋποθέσεων, συντηρώντας εντός του ασφαλιστικού συστήματος παροχές προνοιακού χαρακτήρα», τη «συντήρηση των κοινωνικών πόρων υπέρ ομάδων ασφαλισμένων» κ.ά.

Μάλιστα, για να κάνει και πιο δραματική την εικόνα, η «μελέτη» περιέγραφε με μελανά χρώματα το ύψος των ελλειμμάτων και της κρατικής χρηματοδότησης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «για την κάλυψη του ελλείμματος των ασφαλιστικών φορέων κύριας ασφάλισης απαιτείται ετησίως η απορρόφηση άνω του 35% των φορολογικών εσόδων», που θα έφτανε το 2019 το 40%...!

Πάει πολύ, λοιπόν, η κυβέρνηση που, υλοποιώντας τη στρατηγική του κεφαλαίου, συνέχισε την επίθεση ενάντια στο Ασφαλιστικό, ψηφίζοντας μάλιστα ένα νόμο που περικόπτει τις συντάξεις σε βάθος μισού αιώνα, να παριστάνει σήμερα τον «Ρομπέν» των συνταξιούχων. Ο λαός έχει μπόλικη πείρα και από το Ασφαλιστικό για το πού καταλήγουν τελικά αυτοί οι επικοινωνιακοί ελιγμοί...

Ενδιαφέρον, εξάλλου, έχει και το κλείσιμο της επιστολής της υπουργού. Επικαλούμενη πρόσφατες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τις οποίες προειδοποιούσε «για την αυξανόμενη ανισότητα και τη φτώχεια» και καλούσε τους πολιτικούς «να σκεφτούν πώς να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια», η Ε. Αχτσιόγλου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το να επιμένει κανείς σε περαιτέρω περικοπές συντάξεων, την ώρα που οι Ελληνες συνταξιούχοι έχουν μόλις και μετά βίας αρκετά για να ζήσουν, δεν είναι σίγουρα ο τρόπος για την αντιμετώπιση της λαϊκής δυσαρέσκειας».

Η έγνοια τους, δηλαδή, πέρα από την προώθηση της αντιλαϊκής στρατηγικής του κεφαλαίου, είναι πώς θα το πετύχουν αυτό με παράλληλη «αντιμετώπιση της λαϊκής δυσαρέσκειας»...

Στο χέρι των εργαζομένων και του λαού είναι, λοιπόν, να δώσουν τέτοια χαρακτηριστικά στη δυσαρέσκειά τους, που να μην μπορούν να την «αντιμετωπίζουν» οι κυβερνήσεις και οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου!


Γ.Ζαχ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τους απλήρωτους συμβασιούχους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, τη Δευτέρα 20/2, στις 13.00, θα πραγματοποιήσει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, απαιτώντας την άμεση πληρωμή όλων των εργαζομένων στους δήμους. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Καμιά απόλυση εργαζόμενου, διατήρηση όλων των συμβάσεων μέχρι τις 31/12/2017 και μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα για το συλλαλητήριο στις 21/2, στην Ομόνοια.

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση έχει με ευθύνη της αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους στους δήμους απλήρωτους για μεγάλο διάστημα, ενώ αναφερόμενο στην τροπολογία που ήρθε στη Βουλή για να διευθετηθεί ο τρόπος πληρωμής των συμβασιούχων, σημειώνει πως ακόμα κι αν ψηφιστεί άμεσα, οι συμβασιούχοι θα πληρωθούν το νωρίτερο στις 10 Μάρτη. Γι' αυτό απαιτεί να δώσει τώρα λύση η κυβέρνηση, να πληρώσει όλους τους εργαζόμενους άμεσα.

Προειδοποιητική στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) και συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Ηλιούπολης, στις 9 π.μ., στις 21/2, κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο, προβάλλοντας και αυτό το ζήτημα των συμβασιούχων που παραμένουν απλήρωτοι με ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ υπάρχουν και απλήρωτοι εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ με ευθύνη στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Συνεχίζουν την επικίνδυνη μείωση των οργανικών συνθέσεων

Την παραπέρα μείωση της οργανικής σύνθεσης του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» καταγγέλλει με επιστολή του το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΕΜΑΓΕΝ (Ενωση Μαγείρων), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει από αυτή την εξέλιξη.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΑΝΕΚ, εφαρμόζοντας το φιλοεφοπλιστικό νόμο 4150/2013 (νόμος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τον οποίο διατηρεί σε πλήρη ισχύ η σημερινή κυβέρνηση), πέταξε χτες στη στεριά 3 ναυτεργάτες από τις γενικές υπηρεσίες (έναν μάγειρα, έναν χυτροκαθαριστή και έναν επίκουρο).

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται «να εργάζονται πάνω από τις ανθρώπινες δυνατότητες, να καλύπτουν θέσεις άλλων ειδικοτήτων», παραβιάζοντας τη νομοθεσία περί ανάπαυσης. Και όλα αυτά σε ένα πλοίο με έτος κατασκευής το 1976 (!) και υποσυντήρητο, όπως μαρτυρούν οι απανωτές του βλάβες...

Το Σωματείο απαιτεί άμεσα τη διενέργεια ελέγχων από μεικτό κλιμάκιο στα επιβατηγά πλοία, για να διαπιστωθεί αν τηρούνται ωράρια και όλα όσα προβλέπονται για την προστασία επιβατών και ναυτεργατών, καθώς και συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΕΜΠ
Αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία

Σε δεύτερη 48ωρη απεργία προχωρούν οι καθαρίστριες που εργάζονται στο Πολυτεχνείο, στις 20/2 και 21/2, μετά από Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν στο χώρο εργασίας τους. Οι εργαζόμενες έκαναν την πρώτη 48ωρη απεργία χτες και προχτές, απαντώντας αγωνιστικά στην ανακοίνωση της εργοδοσίας, της εργολαβικής εταιρείας καθαρισμού «ISS», πως θα μειώσει το μισθό τους κατά 40 έως 90 ευρώ. Καθώς οι μισθοί κυμαίνονται από 560 έως 620 ευρώ, οι μειώσεις φτάνουν το 16%!

Χτες πραγματοποίησαν επίσης παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, όμως δεν πήραν καμία απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους και αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα τους διεκδικώντας: Να μη μειωθούν οι αποδοχές τους, επαναφορά των τριετιών, προσλήψεις, πλήρες ωράριο, μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Επιπλέον, έχουν ήδη αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο στις 21/2 στην Ομόνοια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ