ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΜΕ
Δουλειά «από τα κάτω» για να μην περάσει κλίμα συμβιβασμού

Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις συνδικαλιστών στη συνεδρίαση που έγινε το περασμένο Σάββατο

Από τη συνεδρίαση της ΠανελλαδικήςΣυντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, που έγινε το Σάββατο στην Αθήνα
Από τη συνεδρίαση της ΠανελλαδικήςΣυντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, που έγινε το Σάββατο στην Αθήνα
«Θέλει μεγάλο στομάχι», αλλά και «καλό σχεδιασμό». Με τις δύο αυτές φράσεις ο Γ. Πέρρος στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, που έγινε το περασμένο Σάββατο, έδωσε τα δύο βασικά στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν την καθημερινή δράση των συνδικάτων.

Στην πλούσια συζήτηση που έγινε, δεκάδες συνδικαλιστές πήραν το λόγο, για να καταθέσουν την εμπειρία τους, να παρουσιάσουν τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζει κάθε συνδικάτο και κυρίως να αναδείξουν το καθήκον να μην περάσει στο κίνημα η λογική της αναμονής, να μη συμβιβαστεί με τη διαχείριση της φτώχειας και να μην ταυτιστεί με την προπαγάνδα της «εθνικής συνεννόησης», πίσω από την οποία κυβέρνηση και εργοδοσία επιχειρούν να κρύψουν την ταξική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου.

Στο χτύπημα που δέχτηκαν από την πολιτική της «απελευθέρωσης» οι μικροί ιδιοκτήτες πούλμαν, φορτηγών, ταξί αναφέρθηκε ο Θ. Οικονόμου από τη Γραμματεία Συγκοινωνιών. Περιέγραψε τις αφόρητες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι οδηγοί στις μεταφορές, τις ατέλειωτες ώρες που η εργοδοσία τους εξαναγκάζει να βρίσκονται στο τιμόνι. Μετέφερε την εμπειρία από την οργάνωση αγώνων όπως στα ΚΤΕΛ Καλαμάτας, στον ΟΑΣΘ, για τα προβλήματα των καθαριστριών στον ΟΑΣΑ και ανέδειξε το ρόλο των πλειοψηφιών, οι οποίες εναντιώνονται στην οργάνωση της πάλης, σαμποτάροντας τις μαζικές διαδικασίες και τις γενικές συνελεύσεις.

«Δεν υποστέλλουμε τη σημαία των αγώνων»! Με αυτά τα λόγια, ο Δ. Κουμπούρης από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, έδωσε το στίγμα του συνταξιουχικού κινήματος και την επαύριο των εκλογών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι συνταξιούχοι δεν αποδέχονται τα ψίχουλα». Το διεκδικητικό μας πλαίσιο παραμένει στο ακέραιο, τόνισε ο συνδικαλιστής, προβάλλοντας την ανάγκη οι συνταξιούχοι να επιμείνουν στη «γραμμή» ανάκτησης των απωλειών που βάναυσα τους επιβλήθηκαν και την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών παρεμβάσεων που έγιναν.

Στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι και τόνισε ότι προϋπόθεση για την οργάνωση της πάλης είναι οι μαζικές διαδικασίες μέσα και από το πρόγραμμα γενικών συνελεύσεων και σε στενή σύνδεση με τα εργατικά σωματεία.

Στην προμετωπίδα η προστασία των ανέργων

Στα προβλήματα του κλάδου με τους χιλιάδες ανέργους και τους εκατοντάδες απλήρωτους εργαζόμενους αναφέρθηκε ο Π. Κατάρας από την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου. «Το μήνυμα που πρέπει να κυριαρχήσει στους τόπους δουλειάς είναι "καμία αναμονή". Να μην αφήσουμε να περάσει η λογική "να δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση". Οι διαπραγματεύσεις που κάνει δεν αφορούν τους εργαζόμενους, δεν γίνονται για τα δικά τους συμφέροντα», είπε ανάμεσα σε άλλα και συνέχισε:

«Παίρνοντας τη σκυτάλη από το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη και τις παρακαταθήκες που άφησε, να δυναμώσουμε τους δεσμούς με τον κλάδο, να φέρουμε στην πρώτη γραμμή την απαίτηση για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, συνδυάζοντας τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα γενικότερα αιτήματα της εργατικής τάξης». Σε αυτήν την κατεύθυνση, έγινε ήδη συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενώ διαπιστώθηκε η ανάγκη να προσανατολιστεί η δουλειά και σε σωματεία της επαρχίας.

Στην πορεία προς την Πρωτομαγιά, αυτό που προέχει είναι «να βάλουμε σε κίνηση τους ίδιους τους εργαζόμενους», σημείωσε στην παρέμβασή του ο Π. Κουφαλάκος από την Γραμματεία Μεσσηνίας. Αυτό απαιτεί να επιλέγονται εκείνοι ακριβώς οι χώροι και εκείνα τα προβλήματα, γύρω από τα οποία μπορεί να επιτευχθούν συσπειρώσεις, όπως π.χ. το αίτημα που τέθηκε στη δημοτική επιχείρηση νερού (Καλαμάτας) να μην πληρώνουν νερό οι άνεργοι. «Να αποφεύγουμε τους "συντεχνιασμούς", συνδέοντας τα "μικρά" και τα "μεγάλα" προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.

Την προσπάθεια που γίνεται πίσω από την «εικόνα» να κρυφτεί η ουσία, ανέδειξε στην παρέμβασή του ο Β. Πετρόπουλος από τους ΟΤΑ. Οπως είπε, πρέπει να δοθεί μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς, για να γίνει καθαρό στους εργαζόμενους ότι έχουμε συνέχεια της διαχείρισης του ίδιου συστήματος με άλλο διαχειριστή. «Πυξίδα μας πρέπει να είναι το ταξικό κριτήριο και τα συμφέροντα των εργαζομένων, αυτό πρέπει να καθοδηγεί και τη δράση μας», σημείωσε.

Με αποφασιστικότητα και ευθύνη

Ο Γ. Φραγκίδης από την ΠΟΕΕΠ μίλησε για τον 17μηνο αγώνα που δίνουν οι απεργοί της «Coca Cola». Μετέφερε τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες τους για τη διαρκή στήριξη που είχαν από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Αναφερόμενος στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την κυβερνητική εναλλαγή και τις αυταπάτες που καλλιεργούνται από διάφορες πλευρές, υπογράμμισε την ανάγκη το ΠΑΜΕ με τη δράση του να προφυλάξει τους εργαζόμενους από παλιές και νέες αυταπάτες.

Οι μετεκλογικές εξελίξεις επιβεβαιώνουν όχι μόνο ότι τα προβλήματα για τους εργαζόμενους είναι μπροστά και οξύνονται, αλλά και πως μέσα στο ίδιο πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση της θέσης τους, σημείωσε ο Θ. Ευαγγελάκης από τους ναυτεργάτες. Κατήγγειλε ότι ήδη μεθοδεύεται μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς το ΝΑΤ, την ώρα που οι εφοπλιστές, αξιοποιώντας τη στήριξη του αστικού κράτους, πετυχαίνουν τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες που παίρνουν τα ναυτεργατικά σωματεία για το σοβαρό ζήτημα της μη καταβολής δεδουλευμένων στον κλάδο και τόνισε τη σημασία που έχει να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο δράσης προς την Πρωτομαγιά, με ανοιχτές συνεδριάσεις των διοικήσεων των σωματείων.

Το ζήτημα που τίθεται επιτακτικά μπροστά μας, είναι πώς θα φέρουμε την εργατική τάξη στο ύψος των περιστάσεων. Με αυτήν την επισήμανση, ο Τ. Τσιαπλές από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας μίλησε για τα μεγάλα και σύνθετα ζητήματα που μπαίνουν μπροστά στα ταξικά συνδικάτα. Αυτό το καθήκον πρέπει να λυθεί με πρακτικό τρόπο, μέσα στη δράση, υπογράμμισε ο συνδικαλιστής.

Είπε ανάμεσα σε άλλα: «Με αιχμή την απαίτηση - διεκδίκηση για ανάκτηση πρωτίστως των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι, να οργανωθεί η πρακτική δουλειά. Δεν αρκεί η επανάληψη κάποιων συνθημάτων, αλλά χρειάζεται με ευθύνη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να ιεραρχήσουν τα προβλήματα, να εξετάσουν πού μπορεί να οργανωθούν εστίες αντίστασης και διεκδίκησης, προωθώντας στην πράξη τη γραμμή της ανασύνταξης. Και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην οργάνωση των ανέργων, αλλά και τον κίνδυνο της "ανάθεσης" που διαπιστώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις».

Σχέδιο κατά κλάδο και τόπο δουλειάς

Εχει γίνει του συρμού ότι «δεν εκβιαζόμαστε», όμως μέσα στις επιχειρήσεις οι εκβιασμοί της εργοδοσίας πέφτουν σωρό, επεσήμανε στην παρέμβασή του ο Θ. Γκόγκος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Είναι κρίσιμο ζήτημα, πρόσθεσε, να αναδεικνύουμε στους εργαζόμενους το «μέτωπο» που πρέπει να υπάρχει απέναντι στους επιχειρηματίες. Ενα μέτωπο που γίνεται ακόμα πιο επίκαιρο από το γεγονός ότι πλέον, όπως ανέφερε και ο Λ. Στολτίδης από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης, γενικεύεται και συνεχίζεται αμείωτο το καθεστώς της απληρωσιάς, των απολύσεων, των μειώσεων μισθών και των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Η δουλειά κατά κλάδο και περιοχή απαιτεί τη συνεργασία των κλαδικών και τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε ο Ν. Παπαγεωργίου από το χώρο του Επισιτισμού - Τουρισμού. Την ίδια στιγμή, πρέπει να αποκαλύπτουμε συνολικά την κυβερνητική πολιτική και ποια ταξικά συμφέροντα εξυπηρετεί, επισήμανε.

Την ανάγκη να οργανωθεί η παρέμβαση και στα σωματεία που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι μειοψηφία, αναφέρθηκε ο Γ. Γωνιανάκης από τους οικοδόμους του Ηρακλείου, μεταφέροντας την πείρα από την περιοχή, ενώ η Ελσα Ζαμπέτα από τους Λογιστές στάθηκε στο καθήκον μαζικοποίησης των σωματείων και στις συνέπειες από την απελευθέρωση του κλάδου, που δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα.

Για τις σύνθετες συνθήκες που διαμορφώνονται και στον κλάδο του Φαρμάκου, μίλησε η Γιώτα Ταβουλάρη, όπου η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα μπορεί να συνδυαστεί και από προσπάθειες ενσωμάτωσης των εργαζομένων. Για τις διεθνείς δραστηριότητες του ΠΑΜΕ ενημέρωσε τα μέλη της Συντονιστικής ο Ν. Θεοδωράκης και υπογράμμισε την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη εκ μέρους της ΣΕΣ για την προώθηση μέσα στα ευρωπαϊκά συνδικάτα των «αξιών» της ΕΕ και των μονοπωλίων της.


Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι συνταξιούχοι

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλούν τα μέλη τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, το Συντονιστικό των οποίων συνεδρίασε χτες, με θέμα τη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές. Το Συντονιστικό καλεί άμεσα σε όλη τη χώρα να γίνουν περιφερειακές συσκέψεις των Διοικητικών Συμβουλίων με τη συμμετοχή και των συνταξιούχων, ώστε να οργανώσουν τις παρεμβάσεις τους για τα οξυμένα προβλήματα.

Οπως σημειώνουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις, που συσπειρώνουν 2.500.000 συνταξιούχους σε όλη τη χώρα, «θα ακολουθήσουν την ίδια μαζική και αγωνιστική πορεία που είχαν μέχρι σήμερα στη διεκδίκηση των αιτημάτων τους και αντιτάσσονται σε όλες τις αντισυνταξιουχικές και αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων που υποτάσσονται στις εντολές της ΕΕ που μας τσακίζουν δικαιώματα και ζωή».

Στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να κατεβεί ο πήχης των διεκδικήσεων του συνταξιουχικού κινήματος, αλλά αντίθετα αυτός να ανέβει με βάση τις ανάγκες του σήμερα και οι συνταξιούχοι να δυναμώσουν τον αγώνα τους για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν τσακίσει τη ζωή τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ