ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την εμπλοκή της χώρας

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος με τον Ιρανό πρέσβη

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και τον Η. Νασίρ, μέλος του Τμήματος των Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, επισκέφτηκε χτες Παρασκευή 17/2 την πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα και είχε συνάντηση με τον πρέσβη του Ιράν, Μοχάμαντ Ρέζα Ραμπίεϊ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ παρουσίασε τις θέσεις και τις τελευταίες πρωτοβουλίες του Κόμματος στην Ελλάδα και στο Ευρωκοινοβούλιο ενάντια στο εμπάργκο ιρανικού πετρελαίου, που προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ. Επιπλέον για άλλη μια φορά το ΚΚΕ εξέφρασε, με την ευκαιρία αυτής της επίσκεψης, την καταδίκη του στις απειλές που εκτοξεύουν οι ιμπεριαλιστές κατά του ιρανικού λαού.

Η ελληνική κυβέρνηση, αναπτύσσοντας στενή στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ και συμμετέχοντας ενεργά στα σχέδια των ΗΠΑ και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά του Ιράν και της Συρίας, αναλαμβάνει τεράστιες κι εγκληματικές ευθύνες απέναντι στον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής μας.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει με συνέπεια τη δράση του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενώσεις, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά άλλων λαών, για να μη γίνει ο ελληνικός λαός ούτε θύτης ούτε και θύμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ζήτησε από τον πρέσβη να μεταφέρει στην ιρανική κυβέρνηση τη θέση του ΚΚΕ για τη νομιμοποίηση της δράσης του ΤΟΥΝΤΕΧ.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ - ΣΥΡΙΑ
Μη δεσμευτική απόφαση - μήνυμα κλιμάκωσης πιέσεων

Καταψήφισαν Ρωσία - Κίνα

Η προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος επέμβασης στη Συρία μεγαλώνει από τους ιμπεριαλιστές που στηρίζουν ανοιχτά τους αντικαθεστωτικούς
Η προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος επέμβασης στη Συρία μεγαλώνει από τους ιμπεριαλιστές που στηρίζουν ανοιχτά τους αντικαθεστωτικούς
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τη συριακή ηγεσία «για ευρεία και μεθοδευμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ζητά άμεσο τερματισμό της βίας, καλεί τον ΟΗΕ να ορίσει ειδικό απεσταλμένο και το σημαντικότερο τάσσεται υπέρ της αποχώρησης Ασαντ από την εξουσία μέσα από την παράδοσή της σε κάποιον από τους αντιπροέδρους του, όπως προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου. Την απόφαση ψήφισαν 137 χώρες, 12 καταψήφισαν και 17 απείχαν. Η απόφαση αν και μη δεσμευτική αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που εκδηλώνεται κατά της Συρίας και της επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας, που μόνος αρμόδιος να λύσει τα ζητήματα είναι ο ίδιος ο συριακός λαός.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν ο Βρετανός πρέσβης και η Αμερικανίδα εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα «σαφές μήνυμα προς την ηγεσία Ασαντ από τη συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης». Το αποτέλεσμα, λίγο πολύ, είχε προσπαθήσει να προκαταλάβει και ο ΓΓ, Μπαν Γκι μουν, δηλώνοντας λίγο πριν από την ψηφοφορία ότι «πιθανότατα στη Συρία ο στρατός διαπράττει εγκλήματα πολέμου».

Για άλλη μια φορά, Ρωσία, Κίνα και άλλες χώρες (Ιράν, ΛΔ Κορέας, Βολιβία, Βενεζουέλα) διαφοροποιήθηκαν. Μετά από αποτυχημένες εντατικές διαβουλεύσεις κυρίως, με τη γαλλική αντιπροσωπεία, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν δήλωνε ότι η απόφαση εκφράζει μια «εντελώς λανθασμένη και ανησυχητική στάση, αυτήν της απομόνωσης της συριακής ηγεσίας, της μη επικοινωνίας μαζί της και της επιβολής μιας πολιτικής φόρμουλας από το εξωτερικό, ενώ αντίθετα αυτό που χρειάζεται η Συρία είναι μια συνολική πολιτική διαδικασία με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και μόνο αυτών». Η Κίνα, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι «κατανοεί τη βιασύνη για τερματισμό της βίας», αλλά επανέλαβε, όπως και η Ρωσία, ότι «η άσκηση μονομερώς πίεσης, μόνο στην πλευρά της συριακής ηγεσίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιπολίτευση, δεν βοηθά σε οριστική διευθέτηση».

Εντονα αντέδρασε ο Σύρος πρέσβης, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «μέρος ενός σχεδίου ανατροπής της συριακής ηγεσίας» και «απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας». Υποστήριξε ότι οι προθέσεις των χωρών που προώθησαν το ψήφισμα (Σ. Αραβία, Αίγυπτος) είναι αμφισβητήσιμες και εκτίμησε ότι η στάση του Αραβικού Συνδέσμου είναι «ντροπιαστική».

Εντός Συρίας, συνεχίζονταν οι ένοπλες συγκρούσεις σε Χομς, Χάμα και Ντεράα.

  • Πέθανε, πιθανότατα, από κρίση άσθματος ενώ κατευθυνόταν προς τα σύνορα με την Τουρκία ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», Αντονι Σχαντίντ.
ΙΣΡΑΗΛ
Διαμορφώνει «κλίμα» κατά του Ιράν

Νέες επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων ανά τον κόσμο περιμένουν, όπως ανακοίνωσαν, οι ισραηλινές αρχές

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Σε κατάσταση συναγερμού παραμένουν όλες οι ισραηλινές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό ενώ οδηγίες «να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση» απευθύνουν οι ισραηλινές αρχές προς όλους τους υπηκόους τους που ταξιδεύουν ή βρίσκονται στο εξωτερικό, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ισραηλινής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίες, το Τελ Αβίβ έχει συγκεντρώσει πληροφορίες που δείχνουν ότι είναι μάλλον δεδομένο ότι επίκεινται και άλλες επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων ανά τον κόσμο. Και εννοείται ότι για τις ισραηλινές αρχές πίσω από τις επιθέσεις αυτές θα κρύβονται «το Ιράν και η λιβανική οργάνωση "Χεζμπολλάχ"», άποψη που η ισραηλινή ηγεσία διατυπώνει με επιμονή από τις αρχές της βδομάδας μετά τις επιθέσεις στις ισραηλινές διπλωματικές αποστολές στο Τμπίλιζι της Γεωργίας και στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Σε αυτό το κλίμα έδωσε συνέχεια και μια χτεσινή ανακοίνωση των αρχών της Ταϊλάνδης, οι οποίες υποστήριξαν ότι αναζητούν άλλους δύο Ιρανούς που εμπλέκονται στην υπόθεση σχεδιασμού επίθεσης κατά Ισραηλινών διπλωματών, ένα σχέδιο που οι ταϊλανδέζικες αρχές υποστηρίζουν ότι αποκάλυψαν μέσα από τις έρευνές τους. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της βδομάδας, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε από ατύχημα στο διαμέρισμα που έμεναν, συνελήφθησαν τρεις Ιρανοί (ο ένας βαριά τραυματίας όταν εξερράγη η βόμβα που μετέφερε και ένας άλλος στη Μαλαισία όπου πρόλαβε να διαφύγει).

Στο ζήτημα αναφέρθηκε, την Πέμπτη το βράδυ, για πρώτη φορά και ο ηγέτης της σιιτικής λιβανικής οργάνωσης «Χεζμπολλάχ». Ο σεΐκ Χασάν Νασράλαχ τόνισε ότι η οργάνωση δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις αυτές γιατί «δεν ασχολούμαστε με τέτοια μικροπράγματα». Η ομιλία Νασράλαχ έγινε μέσω βίντεο σε εκδήλωση για την 4η επέτειο από τη δολοφονία του στρατιωτικού εγκεφάλου της οργάνωσης Ιμάντ Μουγκχνίγια, στη Δαμασκό. Η οργάνωση επέρριψε την ευθύνη στην ισραηλινή Μοσάντ και όπως είπε ο Νασράλαχ «δεν έχει εγκαταλείψει την εκδίκηση που θα είναι πραγματικά ισχυρή».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΙΡΑΝ
Σύνοδος για τη «σταθερότητα στην περιοχή»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Στο Πακιστάν βρέθηκαν οι Πρόεδροι του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντιντετζάντ και του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, για την Σύνοδο αναφορικά με τη «διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή», στην οποία συμμετείχε και ο Ασίφ Αλί Ζαραντάρι. Η Σύνοδος εστιάζει στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και όπως σημείωσε ο Α. Ζαρντάρι έχει θέμα την πολύπλευρη συνεργασία μεταξύ του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και του Ιράν, χώρες οι οποίες ως γείτονες πρέπει να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες.

Σημειώνεται ότι η Σύνοδος γίνεται τη στιγμή που το Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ, ενώ ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Ο Χ. Καρζάι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η «συνεργασία και η υποστήριξη του Πακιστάν στις προσπάθειες για «εθνική συμφιλίωση» με τους Ταλιμπάν είναι κρίσιμη για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας». Η Καμπούλ στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων με το Ισλαμαμπάντ και επέκταση της συνεργασίας τόσο για τον «τερματισμό του πολέμου» όσο και για την επόμενη μέρα, ώστε να υπάρξει συνεργασία επιχειρηματικών ομίλων και με διεθνή μονοπώλια.

Το Πακιστάν απάντησε ότι στηρίζει την αφγανική διαδικασία «ειρήνευσης» της χώρας, ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τους Ταλιμπάν, και δεν μπορεί να παραδώσει στο τραπέζι των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» τον ηγέτη των «ανταρτών», με την υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Χίνα Ραμπανί Καρ, να χαρακτηρίζει «γελοίες» τέτοιου είδους προσδοκίες.

Σημαντικό για την επόμενη μέρα του Αφγανιστάν θεωρείται και το Ιράν, που στο παρελθόν στήριζε προγράμματα εναντίον των Ταλιμπάν.

Στο πεδίο των συγκρούσεων στο Πακιστάν, χτες σύμφωνα με τις τοπικές αρχές εξερράγη βόμβα κοντά σε σιιτικό τέμενος στα βορειοδυτικά της χώρας, στην πόλη Παρατσινάρ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 26 άνθρωποι, ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ