ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Χωροφύλακας για τους ΕΒΕ, διαγραφή χρεών για τους «μεγάλους»

Με ειδικούς εισαγγελείς επιχειρούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή, που η πολιτική τους γεννά και αναπαράγει

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ
Η παροχή νέων προκλητικών προνομίων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (μείωση της φορολογίας κερδών και μερισμάτων, μη φορολόγηση μερισμάτων που εισάγονται από τις χώρες της ΕΕ, παροχή φορολογικών εκπτώσεων) και η περαιτέρω θωράκιση του κατασταλτικού φορολογικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση περιπτώσεων φοροδιαφυγής (πρόκειται για μέτρα που στρέφονται κατά των μικρομεσαίων στρωμάτων) αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία του Σχεδίου Νόμου «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών» που συζητήθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επαναφέρει την απόφασή της για τη διαγραφή σημαντικού μέρους των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ύψους 24 δισ. ευρώ, παρά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν κατά την πρώτη απόπειρα διαγραφής τους και τη δήθεν απόσυρση της σχετικής διάταξης. Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη διακρίνονται σε «εισπράξιμα» και «μη εισπράξιμα», μετά από απόφαση τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Και με το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου, η κυβέρνηση, αφ' ενός εντείνει την απροκάλυπτη φιλομονοπωλιακή της πολιτική, σε μια εμφανή προσπάθεια να ανακουφίσει και να στηρίξει τις μεγάλες επιχειρήσεις από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Αφ' ετέρου, είναι ακριβώς το περιβάλλον της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της (περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης, μεγάλη άνοδος της ανεργίας) που την ωθεί στη λήψη αστυνομικής φύσης μέτρων, προκειμένου να ξεζουμίσει φορολογικά τους βαλλόμενους πανταχόθεν εργαζόμενους και μικρομεσαία στρώματα, για να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου.

Ακραία φιλομονοπωλιακά μέτρα

Από 1/1/2011 μειώνεται από 24% σε 20% ο φορολογικός συντελεστής για το σύνολο των κερδών των ΑΕ και των ΕΠΕ. Επίσης, αλλάζει επί το ευνοϊκότερο η φορολογία των μερισμάτων. Ενώ την προεκλογική περίοδο είχε κάνει σημαία την αλλαγή της φορολογίας των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων, με την ένταξή τους στη φορολογική κλίμακα, κάτι που ισοδυναμούσε με φορολόγηση των μεγαλομερισματούχων με 45%, με το Σχέδιο Νόμου, απλώς προβλέπεται παρακράτηση φόρου 25%. Επίσης, κατά την εισαγωγή τους, δε φορολογούνται από χώρες της ΕΕ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακούς λόγους...

Παρατείνεται μέχρι 31/12/2014 το δικαίωμα έκπτωσης των επιχειρήσεων για επιπλέον ποσοστό 50% των δαπανών έρευνας και τεχνολογίας που πραγματοποιούνται στη διάρκεια κάθε χρήσης.

Κατά της φοροδιαφυγής με τη στολή του χωροφύλακα

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προβλέπονται τα ακόλουθα μέτρα:

  • Θεσπίζεται ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να διενεργεί προανακριτικές και ανακριτικές πράξεις.
  • Θεσπίζονται ως διαρκή και επομένως ως συνεχή αυτόφωρα τα αδικήματα: Της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών. Της φοροδιαφυγής με την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης στη φορολογία εισοδήματος. Της φοροδιαφυγής για μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων.
  • Αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
  • Αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπρόθεσμων) από κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σε κάθειρξη μέχρι είκοσι ετών.
  • Στα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής προβλέπεται ότι δε χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής.
  • Για προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια για φορολογικές διαφορές, αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% σε 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου και του πρόσθετου φόρου.
  • Το υπουργείο Οικονομικών εμμένει στη χρήση της κάρτας αποδείξεων, μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι συναλλαγές του φορολογούμενου (αγορές εμπορευμάτων και υπηρεσιών). Τονίζεται, πάντως, ότι η κάρτα θα είναι ανώνυμη και προαιρετική. Επίσης, όσοι εκδίδουν αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών με χρήση ταμειακών μηχανών, υποχρεούνται να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά δεδομένα των φορολογικών στοιχείων σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
  • Για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, μεγαλύτερες των 150.000 ευρώ, προβλέπεται το μέτρο της δημοσιοποίησης των στοιχείων των οφειλετών, όπως και στην περίπτωση που υπάρχουν σοβαρές παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις

Αποκαλυπτική η ταύτιση με την κυβέρνηση στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, των ΒΑΕ και των εργοδοτικών εισφορών

Ανοικτά υπέρ της εφαρμογής και γενίκευσης των επιχειρησιακών συμβάσεων και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων τάσσεται η ηγεσία της ΝΔ, βάζοντας γερές πλάτες στην ταχεία υλοποίηση των αντεργατικών διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούν κυβέρνηση και τρόικα με στόχο τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, χάριν της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος ξεκαθάρισε χτες ότι η ΝΔ στηρίζει την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων, επιβεβαιώνοντας ότι ο θόρυβος που προκαλούσε τις προηγούμενες μέρες, ζητώντας επίμονα από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, αποσκοπούσε στην επιτάχυνση της εφαρμογής του πρόσφατου αντεργατικού νόμου για τις εργασιακές σχέσεις.

«Η διαβούλευση και η συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων σε επίπεδο επιχείρησης μπορεί να αποκλίνει από τα ισχύοντα σε επίπεδο κλαδικής συμφωνίας, όταν αυτό επιβάλλεται από συγκεκριμένες επιχειρησιακές ανάγκες που οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα», είναι η επίσημη θέση του κόμματος, με την οποία ουσιαστικά συναινεί και ενθαρρύνει την εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων. Υποστηρίζει επίσης τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που ήδη εφαρμόζονται, όπως η εκ περιτροπής εργασία, στο όνομα της διάσωσης και στήριξης των επιχειρήσεων.

Γενικότερα, η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ότι είναι επείγουσα προτεραιότητα «οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και οι ελληνικές επιχειρήσεις να βελτιώσουν την προσαρμοστικότητά τους στις σύγχρονες παραγωγικές και ανταγωνιστικές συνθήκες», επικρίνοντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι «οι αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές προκλήσεις της αγοράς εργασίας», δηλαδή στις ανάγκες των μονοπωλίων.

Την ίδια στιγμή, για να θολώσει τα νερά, εμφανίζεται να υπερασπίζεται δήθεν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, δηλώνοντας ότι θεωρεί θετική την ύπαρξη του κατώτατου μισθού. Είναι ολοφάνερο ότι πρόκειται για διακηρύξεις κενές περιεχομένου, αφού στην πράξη στηρίζει την καταστρατήγηση και κατεδάφισή τους. Επίσης, ασκεί πιέσεις για άμεση και δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, υποστηρίζοντας ότι στη χώρα μας «έχουμε υψηλό μη μισθολογικό κόστος, αφού το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών ξεπερνά το 45% και προκειμένου για τα βαρέα και ανθυγιεινά το 50%». Στο πλαίσιο αυτό ζητά να ξεκινήσει η σφαγή στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών.

Τα ίδια κάνει και η κυβέρνηση...

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μας προτείνει να κάνουμε κάτι που έχουμε ήδη ξεκινήσει», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του υπουργείου Εργασίας, στην οποία επισημαίνεται μάλιστα ότι «ήδη τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο συζήτησε μαζί με τους εκπροσώπους των δανειστών μας τη λίστα των ΒΑΕ όπως τη σχημάτισε η επιτροπή Μπεχράκη και ήδη δρομολογείται το τελευταίο σκέλος της συγκεκριμένης διαδικασίας, ήτοι ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων σε βαρέα και σε ανθυγιεινά». Παράλληλα, συνεχίζεται η κοκορομαχία γύρω από το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τη ΝΔ να καταγγέλλει την κυβέρνηση για κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, επιχειρώντας να αποκρύψει την απόλυτη ταύτισή της και σε αυτό το ζήτημα. «Πώς είναι δυνατόν μία κυβέρνηση που έχει υπογράψει ένα τέτοιο μνημόνιο και έχει βάλει υποθήκη τη δημόσια περιουσία να έρχεται σήμερα και να εμφανίζεται ως προστάτης της δημόσιας περιουσίας;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης, κρύβοντας ότι το κόμμα του έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει πλήρως το μνημόνιο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ