ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φουντώνουν οι αντιδράσεις για το «ρητό» του ναζιστή σε στρατόπεδο

«Πρόκληση για τους στρατευμένους και το λαό της περιοχής, που έδωσε εκατοντάδες θύματα στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό», λέει ο στρατευμένος που βγήκε στην αναφορά ζητώντας να σβηστεί το «απόφθεγμα»

Το εμετικό «ρητό» του ναζιστή προτού σβηστεί
Το εμετικό «ρητό» του ναζιστή προτού σβηστεί
Πολύ μεγάλες αντιδράσεις αλλά και πολλά θετικά σχόλια, για τη δράση των στρατευμένων που το απέτρεψε, προκαλεί το νέο απαράδεκτο περιστατικό δράσης φασιστοειδών, στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής στο Μανταμάδο Λέσβου, που με ευθύνη της διοίκησης τοίχος του «στολίστηκε» με «ρητό» του στρατάρχη της ναζιστικής Βέρμαχτ και εγκληματία πολέμου, Εριχ φον Μάνσταϊν.

Στρατευμένοι, απόστρατοι, σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος με επιστολές και ανακοινώσεις τους καταδικάζουν ήδη το γεγονός, σημειώνουν τις μεγάλες ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και εκφράζουν τη στήριξή τους στους στρατευμένους που απαίτησαν να σβηστεί το σύνθημα, όπως και έγινε. Θυμίζουμε επίσης ότι Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα έχει καταθέσει το ΚΚΕ.

Πρόκειται για ένα ακόμα πολύ σοβαρό κρούσμα που επιβεβαιώνει την ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα κάθε λογής φασιστικά στοιχεία και στη δράση που αναπτύσσουν μέσα στα στρατόπεδα, και έρχεται να προστεθεί σε μια περίοδο που τα κυβερνητικά στελέχη - που κατά τ' άλλα καλούν σε «αντιακροδεξιά μέτωπα», στο πλαίσιο του δικομματικού καβγά με τη ΝΔ - προσκαλούν και φωτογραφίζονται σε μια σειρά εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με τους υπόδικους φασίστες της Χρυσής Αυγής, φουσκώνοντας τα πανιά κάθε λογής νοσταλγών των ναζί, που προσπαθούν να χύσουν το δηλητήριό τους και στους νέους που υπηρετούν τη θητεία τους.

Και βέβαια, σε τίποτα δεν απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις ευθύνες αυτές η δήλωση καταδίκης του περιστατικού από τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Π. Ρήγα και η διαταγή για Ενορκη Διοικητική Εξέταση που έδωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες μέρες, με διάφορες «διαρροές» που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, επιχειρήθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ να «ξεπλυθούν» το συγκεκριμένο περιστατικό αλλά και ο ναζιστής στρατάρχης, με «επιχειρήματα» τύπου ότι ο Μάνσταϊν, που πρωτοστάτησε στα εγκλήματα των ναζί στη Σοβιετική Ενωση και στην Ανατολική Ευρώπη, τάχα «δεν ήξερε τίποτα για την εξόντωση αμάχων» και «δεν συμμετείχε σε εξόντωση Εβραίων» (αξιοποιώντας και το «ξέπλυμα» που έγινε μεταπολεμικά από ΗΠΑ και Μ. Βρετανία για να αξιοποιηθεί ο εν λόγω ναζί στον κρατικό μηχανισμό της ΟΔΓ και στο ΝΑΤΟ, βλ. διπλανό άρθρο). Να σημειωθεί επίσης ότι το «απόφθεγμά» του, μαζί με άλλα αποφθέγματα στρατιωτικών, περιλαμβάνεται σε σχετική έκδοση του ΓΕΕΘΑ η οποία είχε συνταχθεί επί ημερών του Μ. Κωσταράκου, υποτίθεται για την ιστορική επιμόρφωση των στελεχών. Σε κάθε περίπτωση, δεν δικαιολογείται να υπάρχουν τέτοια συνθήματα φαρδιά πλατιά σε στρατόπεδα.

«Πρόκληση απέναντι στους στρατευμένους και στο λαό της περιοχής»

Το πόρταλ «902.gr» επικοινώνησε με τον στρατευμένο Δημήτρη Ανδρονιάδη, που βγήκε στην αναφορά ζητώντας να σβηστεί το σύνθημα, όπως και έγινε τελικά. Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει σήμερα την επικοινωνία:

-- Αρχικά, θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για το περιστατικό και τι σε παρακίνησε να βγεις στην αναφορά.

-- Ανάμεσα στα υπόλοιπα ρητά που είναι γραμμένα στο στρατόπεδο, δέσποζε και αυτό το «ρητό» του ναζιστή στρατάρχη, και μάλιστα έχοντας φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του. Θεώρησα - όπως και πολλοί ακόμα φαντάροι - ότι πρόκειται για πρόκληση απέναντι σε όλους μας που υπηρετούμε μια ανάσα από τα σύνορα, όσο και για το λαό της περιοχής, που έδωσε εκατοντάδες θύματα στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, και έχει βαθιές ρίζες με το λαϊκό κίνημα της χώρας μας, που υπέφερε τα πάνδεινα από τους ναζί κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

-- Τι έκανες;

-- Βγήκα αρχικά στην αναφορά του λόχου μου και ρώτησα το αυτονόητο, δηλαδή πώς είναι δυνατόν στον τοίχο του στρατοπέδου μας να υπάρχει ρητό που έχει βγει από στόμα ανθρώπων που έχουν σφάξει το λαό μας και πολύ πιο συγκεκριμένα και το λαό της Μυτιλήνης, του νησιού όπου υπηρετούμε, και αιτήθηκα το σύνθημα να σβηστεί.

-- Ποια ήταν η συνέχεια;

-- Στη συνέχεια, διαδοχικά στελέχη με παρέπεμψαν στους ανώτερους, έως και στο διοικητή της μονάδας. Εκείνος μου είπε ότι τάχα το σύνθημα γράφτηκε για να εμπνεύσει και άλλα τέτοια. Στο τέλος δεσμεύτηκε ότι θα σβήσει το σύνθημα, όπως και τελικά έγινε.

-- Πώς αντέδρασαν οι υπόλοιποι στρατευμένοι;

-- Η στάση αυτή βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση από τη μεγάλη πλειοψηφία των στρατευμένων, αλλά και από στελέχη. Παράλληλα, άνοιξε και τη συζήτηση μέσα στο στρατόπεδο για το ότι ο ναζισμός είναι εγκληματική ιδεολογία που προσβάλλει κάθε πραγματικό πατριώτη και ότι οι φαντάροι πρέπει να μη δείχνουν καμία ανοχή σε όσους προσπαθούν να χύσουν το φασιστικό - ναζιστικό δηλητήριο μέσα στα στρατόπεδα, να τους απομονώνουν παντού.

Στρατευμένοι εκφράζουν τη στήριξή τους

Σε επιστολή τους, στρατευμένοι από την 25η ΕΜΑ Πετροχωρίου Ξάνθης γράφουν ότι «ως φαντάροι του Πετροχωρίου Ξάνθης, στέλνουμε τη στήριξή μας στην ενέργεια των συναδέλφων της Λέσβου, απέναντι στα αντιδραστικά συνθήματα που γράφτηκαν στο στρατόπεδό τους.

Αυτή η προκλητική αντιδραστική προπαγάνδα γίνεται όχι μόνο στους τοίχους των στρατοπέδων αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Γίνεται από τις δυνάμεις των Χρυσαυγιτών προσπαθώντας να αλλοιώσει συνειδήσεις, και όλα αυτά έχοντας τις πλάτες από την κυβέρνηση».

Μέγιστη πρόκληση, η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες

Με αφορμή το προκλητικό γεγονός της αναγραφής ναζιστικού ρητού σε στρατόπεδο στο Μανταμάδο, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Σταύρος Τάσσος, πραγματοποίησε χτες το απόγευμα περιοδεία στο χωριό, ενώ νωρίτερα στη Μυτιλήνη έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε δήλωσή του για το απαράδεκτο περιστατικό, σημείωσε:

«Η αναγραφή του "ρητού" του στρατάρχη της ναζιστικής Βέρμαχτ και εγκληματία πολέμου Εριχ Φον Μάινσταϊν στο 265ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής στο Μανταμάδο της Λέσβου αποτελεί μέγιστη πρόκληση για τους φαντάρους, τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και για τους κατοίκους με τις αγωνιστικές και αντιφασιστικές παραδόσεις της Λέσβου γενικά και του Μανταμάδου ειδικά. Είναι μια πράξη που αποθρασύνει τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες, γιατί, παρά τις κορόνες περί "μετώπων ενάντια στην ακροδεξιά", συνεχώς προσκαλεί ναζιστές βουλευτές σε ασκήσεις και εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ πραγματοποιεί κοινές επισκέψεις μαζί με υπόδικους βουλευτές της ΧΑ, πολιτικούς απόγονους των χιτών, των ταγματασφαλιτών και των μαυραγοριτών που βρωμίζουν την έννοια του πατριώτη.

Εξω από τη Λέσβο οι ναζί και οι σάπιες φασιστικές ιδέες και πράξεις τους».

Αμείλικτα ερωτήματα από την αχαρακτήριστη ενέργεια

Σε δήλωσή του, ο περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, σημειώνει:

«Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί η αχαρακτήριστη ενέργεια του διοικητή του στρατοπέδου του Μανταμάδου Λέσβου να αναρτήσει στο στρατόπεδο απόφθεγμα του χιτλερικού στρατηγού Εριχ φον Μάινσταϊν.

Και είναι άξιος συγχαρητηρίων ο στρατιώτης που βγήκε στην αναφορά διαμαρτυρόμενος και οδήγησε τον διοικητή να κατεβάσει τη φασιστική επιγραφή.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι αμείλικτα: Ποιες κατευθύνσεις έχουν δοθεί για τέτοιου είδους ζητήματα από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και από την πολιτική ηγεσία τους;

Εχει γίνει έλεγχος στις υπόλοιπες στρατιωτικές μονάδες;

Υπάρχει εικόνα σχετικά με τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής και άλλων φασιστικών μορφωμάτων και τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν για την αντιμετώπισή της;».

Του φέρθηκαν με το γάντι...

Το φασιστικό «απόφθεγμα» με την υπογραφή του στρατάρχη της Βέρμαχτ Εριχ φον Μάνσταϊν, που «κοσμούσε» τοίχο στρατοπέδου στο Μανταμάδο Λέσβου, ήταν ένα από τα πολλά που άφησε πίσω του ο ναζιστής εγκληματίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, διοικητής της 11ης Στρατιάς που εισέβαλε στη Σοβιετική Ενωση.

Χαρακτηριστική είναι η διαταγή που εξέδωσε στις 20 Νοέμβρη του 1941 για να ενταθούν τα εγκλήματα κατά του σοβιετικού λαού: «Το εβραιο-μπολσεβίκικο σύστημα πρέπει να εξαλειφθεί μια για πάντα. Δεν πρέπει να του επιτραπεί ποτέ πια να μπει στον ευρωπαϊκό ζωτικό μας χώρο. Ο Γερμανός στρατιώτης δεν έχει απλά μόνο το καθήκον να συντρίψει με στρατιωτικά μέσα το σύστημα αυτό. Πρέπει να δράσει σαν τιμωρός για όλες τις φρικαλεότητες που προξένησαν στον ίδιο και στον γερμανικό λαό».

Μετά το τέλος του πολέμου, η δίκη του Μάνσταϊν από βρετανικό στρατοδικείο το 1949 ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση ήταν κοινός στόχος του Αξονα και των άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών, που στη συνέχεια συμμάχησαν ενάντια στη Γερμανία. Εκεί δεν καταδικάστηκε για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αλλά για «έλλειψη της δέουσας επιμέλειας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του». Η ...«αμέλεια» που επέδειξε, είχε συνέπεια μεταξύ άλλων τη μεταφορά χιλιάδων αμάχων από τα κατεχόμενα εδάφη της Πολωνίας και της Σοβιετικής Ενωσης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου, την παράδοση των Σοβιετικών πολιτικών επιτρόπων στα Ες-Ες.

Για την «αμέλειά» του αυτή καταδικάστηκε από τους Βρετανούς μόλις σε 18 χρόνια φυλάκιση, ποινή που μειώθηκε λίγο αργότερα στα 12 χρόνια με συνυπολογισμό της περιόδου αιχμαλωσίας από το 1945. Ετσι, με πρωτοβουλία του Τσόρτσιλ και τη στήριξη του Αντενάουερ, ο Μάνσταϊν αποφυλακίστηκε τον Μάρτη του 1953, για να συνεχίσει να υπηρετεί το σύστημα που γέννησε το φασισμό - ναζισμό, αυτήν τη φορά ως σύμβουλος για την οργάνωση του Ομοσπονδιακού Στρατού και την ένταξη της Δυτικής Γερμανίας στο ΝΑΤΟ. Και όταν πέθανε το 1973, το επίσημο κράτος τον αποχαιρέτισε με στρατιωτικές τιμές και με τον Δυτικογερμανό αρχηγό ΓΕΕΘΑ να εκφωνεί τον επικήδειο.

Η περίπτωση του εγκληματία Μάνσταϊν δεν είναι μεμονωμένη ούτε ασυνήθιστη στη μεταπολεμική ΟΔΓ. Χιλιάδες ναζί στελέχωσαν τον κρατικό μηχανισμό της χώρας, πολλοί αναλαμβάνοντας (ή διατηρώντας) ηγετικές θέσεις στη διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στο στρατό, στις μυστικές υπηρεσίες. Πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν μονοπωλιακοί όμιλοι όπως οι «Thyssen», «Krupp», BMW, BASF κ.ά. ήθελαν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους κάτω από διαφορετικές πια συνθήκες, μέσα από έμπειρο και αξιόπιστο πολιτικό και κρατικό προσωπικό;

Αυτοί άλλωστε είχαν φέρει και τον Χίτλερ μερικά χρόνια πριν στην εξουσία και είχαν στείλει τη ναζιστική Βέρμαχτ σε κάθε κατεύθυνση για να εκτελέσει τις παραγγελίες τους. Ο λαός πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και από αυτήν την ιστορία με τον συγκεκριμένο εγκληματία ναζιστή, καταδικάζοντας και απομονώνοντας τους φασίστες. Να τους βάλει μια για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, και αυτούς και τον καπιταλισμό που τους γεννάει.


Δημήτρης ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ, Γερμανία

Αντιδραστικά αποφθέγματα

Συνεχίζονται δυστυχώς με κάθε τρόπο οι αντιδραστικές προκλήσεις και εντός των στρατοπέδων. Στο 265 Μ/Χ ΤΕ στο Μανταμάδο της Λέσβου, η ρήση του στρατηγού της Βέρμαχτ των ναζιστών «κοσμούσε» τοίχο του στρατοπέδου, με ευθύνη και ανοχή των διοικήσεων. Το ρητό αυτό ανήκει σε στρατάρχη της ναζιστικής Βέρμαχτ που συμμετείχε στην εισβολή των ναζί στην Πολωνία και στη Σοβιετική Ενωση κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αναφέρει: «Η αυτοπεποίθηση των απλών στρατιωτών εξαρτάται απόλυτα από τη δύναμη του χαρακτήρα του διοικητή τους». Η ρήση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από τους «απλούς στρατιώτες» της μονάδος, οι οποίοι ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας, με αποτέλεσμα το λιβελογράφημα να σβηστεί από την ίδια τη διοίκηση της μονάδας. Το σύνθημα αυτό είναι απαράδεκτο, γιατί προσβάλλει την προσωπικότητα των υφιστάμενων στελεχών και στρατιωτών, αφού επιδιώκει να τους μετατρέψει στην πράξη σε πειθήνια όργανα των διοικήσεων με αντιδραστική νοοτροπία.

Το προκλητικό αυτό συμβάν πρέπει να διερευνηθεί παραπέρα και να αποδοθούν ευθύνες σ' αυτούς που το εμπνεύστηκαν, έγραψαν και ανέχθηκαν την ύπαρξη αυτού του συνθήματος, γιατί δεν αρμόζει κάτι τέτοιο στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, είναι ανησυχητικό να διαπαιδαγωγούνται σήμερα τα νεότερα στελέχη και οι στρατευμένοι μας από αξιωματικούς, με τέτοια συνθήματα. Ακόμα είναι πρόκληση για μια ακριτική περιοχή όπως ο Μανταμάδος και η Λέσβος, που οι κάτοικοί τους έχουν αγωνιστικές παραδόσεις και πλήθος εκτελεσμένων αγωνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές.

Το υπουργείο Αμυνας έχει μεγάλες ευθύνες για αυτή την κατάσταση.


Μιχάλης ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ
Ταξίαρχος ε.α. (ΠΖ)

ΠΑΜΕ
Καμία ανοχή στους φασίστες

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και καταδικάζει το απαράδεκτο και πολύ σοβαρό περιστατικό, που με ευθύνη του διοικητή της μονάδας σε στρατιωτική μονάδα στο Μανταμάδο της Λέσβου, στο 265 Μηχανοκίνητο Τάγμα Εθνοφυλακής, "στόλισαν" το τείχος του στρατοπέδου με φασιστικό ρητό στρατάρχη της ναζιστικής Βέρμαχτ και εγκληματία πολέμου.

Οι ενέργειες αυτές δεν είναι άσχετες με τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης, η οποία από τη μία συναγελάζεται με στελέχη της Χρυσής Αυγής που καλεί σε εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και από την άλλη καλεί σε "μέτωπα ενάντια στην ακροδεξιά".

Απομονώνουμε παντού τη ναζιστική Χρυσή Αυγή!

Καμία ανοχή στους φασίστες και στις εγκληματικές ιδέες και πράξεις τους!

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να καταδικάσουν τέτοιου είδους πρακτικές».

  • Ανακοίνωση καταδίκης του περιστατικού έβγαλε και η Διοίκηση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. «Καμιά ανοχή στους φασίστες - ναζιστές. Οι εγκληματικές ιδέες και πράξεις τους δεν «χωράνε» στο νησί μας», σημειώνει και καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς να καταδικάσουν το απαράδεκτο περιστατικό και να απομονώσουν την Χρυσή Αυγή, τις ναζιστικές - φασιστικές και ρατσιστικές αντιλήψεις».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ