ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Ακούραστοι ξανά στους δρόμους για τα δίκαια αιτήματά τους!

Μεγάλο σε όγκο και παλμό το συλλαλητήριο στην Αθήνα. Μαχητική πορεία στο σιδερόφραχτο Μέγαρο Μαξίμου

Με ένα μεγάλο συλλαλητήριο, γεμάτο ζωντάνια και παλμό, με χιλιάδες συνταξιούχους που το περασμένο Σάββατο κατέκλυσαν την πλατεία Κλαυθμώνος από δεκάδες περιοχές και πόλεις της χώρας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, τα Γιάννενα, τη Νιγρίτα και τη Φλώρινα, μέχρι την Καλαμάτα, την Λήμνο και την Ικαρία, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - OAEE - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ, οι δεκάδες σύλλογοι και ενώσεις που εκπροσωπούν, διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες για τα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων.

Το σύνθημα «Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί!» κυριαρχούσε στα πανό και στα συνθήματα, στέλνοντας μήνυμα πως οι συνταξιούχοι δεν ξεγελιούνται από τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που κρατά σε ισχύ όλο το αντιασφαλιστικό πλαίσιο, μαζί και τον νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, για τον οποίο οι συνταξιούχοι ξεκαθάρισαν: «Ούτε αναστολή, ούτε αναβολή, ο νόμος του Κατρούγκαλου να καταργηθεί!».

«Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Είναι ευθύνη μας απέναντι στη νέα γενιά», έγραφαν σε ένα από τα δεκάδες πανό που κρατούσαν συνταξιούχοι από το Αργος και τις Μυκήνες, δείχνοντας ότι με τις δυναμικές τους κινητοποιήσεις δεν διεκδικούν μόνο για τον εαυτό τους, αλλά έχουν το νου τους και στη νέα γενιά, στους νέους εργαζόμενους που δέχονται και αυτοί την ίδια σκληρή αντεργατική επίθεση.

Το συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος
Το συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος
Στο πλευρό των συνταξιούχων βρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και αντιπροσωπεία της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Συμμετείχαν ακόμα η Πρωτοβουλία Αποστράτων, η Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών, πλήθος τοπικών και πανελλαδικών συνταξιουχικών σωματείων.

Το «κοντέρ» έγραψε 153!

Πριν το μεσημέρι και ενώ από όλες τις γωνιές της χώρας συνέχιζαν να φτάνουν λεωφορεία, έχοντας διανύσει εκατοντάδες χιλιόμετρα, οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, απ' όπου μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς ξεκίνησε μαχητική πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκείνη τη στιγμή το «κοντέρ» έγραφε 153, μετρώντας τις διαδηλώσεις, τις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις, τοπικές, περιφερειακές και κεντρικές που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις μέσα στο 2018! Επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τον πρωτοπόρο αγώνα τους, όταν άλλοι που εμφανίζονται όψιμα ως «εκπρόσωποι» των συνταξιούχων εξαντλούσαν τη δράση τους στα δικαστήρια, μετατρέποντάς τους σε πελάτες των δικηγορικών γραφείων.

Ιδιαίτερη στιγμή στη συγκέντρωση, όταν στο βήμα ανέβηκε ο γνωστός καλλιτέχνης Βαγγέλης Κορακάκης, ο οποίος τραγούδησε το «Μάνα που ζω» και το αφιέρωσε στους συνταξιούχους και τους αγώνες τους. Ενα επίκαιρο ζεϊμπέκικο, με τους στίχους «το παιχνίδι τους στημένο/ για τα γούστα τους φτιαγμένο» να αποτυπώνουν με ευστοχία την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και την κοροϊδία από την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε μέσω των οδών Σίνα και Ακαδημίας προς το Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτηριστικό του μεγάλου όγκου της πορείας ήταν πως όταν η κεφαλή της βρέθηκε στην αρχή της Ακαδημίας, απέναντι από τη Βουλή, η «ουρά» της ήταν ακόμα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Φτάνοντας στο τέλος του Εθνικού Κήπου, οι διαδηλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον «φραγμό» που είχε βάλει η αστυνομία, αλλά και αστυνομικές δυνάμεις, εμποδίζοντάς τους να προσεγγίσουν το Μαξίμου.

Η ΣΕΑ κατήγγειλε την έντονη αστυνομοκρατία ως «απαράδεκτη» και στη συνέχεια αντιπροσωπεία της μετέβη στο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Γιώργο Τσίπρα, διευθυντή του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού. Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις επέδωσαν το υπόμνημα με τα αιτήματά τους και ζήτησαν να έχουν συνάντηση με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, για τον οποίο ενημερώθηκαν ότι βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη.

Οι διεκδικήσεις

Οι συνταξιούχοι μεταξύ άλλων διεκδικούν: Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ, από τα 360 που είναι σήμερα. Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας. Αμεση απόδοση των Δώρων. Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση - απαγόρευση κάθε εμπορευματοποίησης. Να αποδοθούν άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, όσα ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις. Να εφαρμοστούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους κ.ά.

Ο Β. Κορακάκης αφιέρωσε ένα τραγούδι του στους συνταξιούχους
Ο Β. Κορακάκης αφιέρωσε ένα τραγούδι του στους συνταξιούχους
Χιλιάδες συνταξιούχοι στο συλλαλητήριο
Χιλιάδες συνταξιούχοι στο συλλαλητήριο
Εκ μέρους των συγκεντρωμένων, ο Δ. Κουμπούρης κατήγγειλε τον φραγμό των ΜΑΤ στο δρόμο προς το Μέγαρο Μαξίμου
Εκ μέρους των συγκεντρωμένων, ο Δ. Κουμπούρης κατήγγειλε τον φραγμό των ΜΑΤ στο δρόμο προς το Μέγαρο Μαξίμου
Χωρίς τους αγώνες θα ήμασταν στα αζήτητα!

«Κρατήσαμε όλα τα χρόνια της κρίσης και θα συνεχίσουμε να κρατάμε ψηλά τις σημαίες του αγώνα», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, για να προσθέσει πως «παρά τα παχιά τα λόγια των κυβερνώντων, ο κύκλος της αντιασφαλιστικής επίθεσης και των περικοπών δεν έχει τελειώσει... Γι' αυτό θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, μαζί με το ταξικό και το λαϊκό κίνημα, ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τους τραπεζίτες και το κεφάλαιο. Γιατί μόνο με τους αγώνες μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα. Θα ήμασταν στα αζήτητα, κανένας δεν θα μας έδινε σημασία, αν δεν κάναμε αυτούς τους αγώνες».

Ταυτόχρονα, κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, «που στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων συνέχισε την ίδια πολιτική και προκλητικά τώρα μας ζητάει να είμαστε και ευχαριστημένοι γιατί δεν προχώρησε σε μία ακόμη περικοπή»! «Με ψίχουλα και ψέματα δεν θα συμβιβαστούμε, όλα τα κλεμμένα τα διεκδικούμε», ήταν η απάντηση των συγκεντρωμένων στο σχόλιο του ομιλητή.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος χαιρετισμούς απηύθυναν ο Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίου, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, πρόεδρος της ΠΟΣ ΟΣΕ, η Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ο Τέλης Κάντας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, ο Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ, και ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ομότιμων Μηχανικών του ΤΕΕ.

Χαιρέτισε επίσης η Παναγιώτα Ντελή από τον Σύλλογο Συζύγων Θανόντων «Αξία». Χαρακτήρισε «σύγχρονη ντροπή του ελληνικού κράτους» το άρθρο 12 του νόμου Κατρούγκαλου για τις συντάξεις χηρείας, προσθέτοντας ότι οι σύζυγοι θανόντων «δεν επαιτούν, αλλά απαιτούν τις εισφορές που έχουν πληρώσει οι άνθρωποί τους στα ασφαλιστικά ταμεία».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗΣ»
«Ευελιξία» και προσωρινότητα στην αγορά εργασίας

Η μεγάλη «ευελιξία» και η προσωρινότητα στην εργασία είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν στην αγορά εργασίας για ακόμα ένα μήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τον περασμένο Νοέμβρη, μόνο το 42,59% των νέων θέσεων εργασίας ήταν με πλήρες ωράριο, ενώ το 57,41% ήταν συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Την ίδια περίοδο χάθηκαν 33.249 θέσεις εργασίας (196.106 προσλήψεις και 229.355 απολύσεις). Οι μισές απολύσεις ήταν λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (από τις 229.355 οι 114.559), που δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος των συμβάσεων με πλήρες ωράριο είναι κι αυτές προσωρινές, καθώς είναι ορισμένου χρόνου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ