ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Διαδηλώνουν σήμερα ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Στην Αθήνα στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε πολλές ακόμα πόλεις

Copyright 2016 The Associated

Συλλαλητήρια σε πόλεις της χώρας οργανώνουν σήμερα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, διαδηλώνοντας ενάντια στον προϋπολογισμό «της φοροληστείας και των πλειστηριασμών, των ματωμένων περικοπών στα δικαιώματά μας για τα κέρδη των λίγων» την ώρα της συζήτησης και ψήφισής του από τη Βουλή (βλ. και θέμα στις σελίδες 4 - 5).

Στην Αττική, η συγκέντρωση των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις για σήμερα έχουν ανακοινωθεί σε: Αγρίνιο, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Αλεξανδρούπολη, 7.30 μ.μ., δημαρχείο. Βόλος, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Γιάννενα, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Λιονταριών. Καβάλα, 6 μ.μ., πλατεία Καπνεργάτη. Καλαμάτα, 6.30 μ.μ., Εθνική Τράπεζα. Λαμία, 6.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου. Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία. Λευκάδα, 6.30 μ.μ., Αγιος Μηνάς. Μυτιλήνη, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο (Κομνηνάκη 43). Ξάνθη, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Πάτρα, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο.

Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια έχει απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Να δώσουν μαζικό «παρών» στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ της Αττικής, τα Σωματεία και τις Ενώσεις τους η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Τον προϋπολογισμό που «φέρνει νέα βάρη για τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και καλεί εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες, συνταξιούχους και νέες γυναίκες να δώσουν με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια «απάντηση σ' αυτούς που τσακίζουν τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας στην εργασία, στην μητρότητα, στον ελεύθερο χρόνο».

Κάλεσμα στο συλλαλητήριο απευθύνει και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών. Μετά τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων, καλεί τους απόστρατους «να υψώσουν πάλι τα πανό και τις σημαίες» και να διαδηλώσουν μαζί με το εργατικό κίνημα ενάντια στον προϋπολογισμό. Τέλος, σε συμμετοχή έχει καλέσει και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για τη σημερινή συγκέντρωση στην Ομόνοια έχουν οριστεί στις 6 μ.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Βάθης: Ομοσπονδίες, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους: Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους: Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Καθαρίστριες, Επισιτισμός - Τουρισμός, Δημόσια και Ιδιωτική Υγεία, Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση, Καλλιτέχνες, ΟΤΑ και Δημόσια Διοίκηση. Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών. Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής. Τα κλαδικά Σωματεία ΕΒΕ της Αττικής, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας. Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ. Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών Συνοικιών της Αθήνας, της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου, της Ανατ. Αττικής.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τον Νότιο Τομέα της Αττικής, τον Πειραιά, καθώς και οι κλαδικές Συνταξιουχικές Οργανώσεις.

Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς του Δυτικού Τομέα Αττικής, του Θριασίου και του Βόρειου Τομέα Αττικής.

Μπροστά οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα για τις συγκεντρώσεις, το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεσή της μέσα από την ψήφιση στη Βουλή ενός σκληρού, ταξικού, αντιλαϊκού προϋπολογισμού για το 2019. Ο πρώτος τάχα "μεταμνημονιακός" προϋπολογισμός, που συζητιέται αυτές τις μέρες, εμπεριέχει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα των τριών μνημονίων και προσθέτει νέα. Παίρνει δέκα από τους φτωχούς και δίνει ένα ψίχουλο στους πιο εξαθλιωμένους, με την προϋπόθεση ότι έχουν πιαστεί τα ματωμένα πλεονάσματα! Παράλληλα, προβλέπει επιπλέον δώρα και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους για την ανάκαμψη των κερδών τους, με μειώσεις στη φορολογία, επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.».

Πιάνοντας το νήμα από την πανεργατική απεργία στις 28/11, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους να δώσουν συνέχεια στον αγώνα για να βγουν μπροστά οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Να διεκδικήσουν:

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Επαναφορά των ΣΣΕ. Κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ για όλους.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.
  • Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Κατώτερη σύνταξη 600 ευρώ, στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
  • Μέτρα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
  • Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Μαχητικές πικετοφορίες στη Θεσσαλονίκη

Μαχητικές πικετοφορίες - μαζικές εξορμήσεις, με αίτημα αστικές συγκοινωνίες που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες πραγματοποιήθηκαν, το πρωί του Σαββάτου, στις γειτονιές της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με αφετηρία το δημαρχείο Ευόσμου και την Αγία Βαρβάρα στην Ανω Τούμπα. Οι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Εργολαβικών Καθαριστριών και Φυλάκων Κ. Μακεδονίας και των Λαϊκών Επιτροπών Θεσσαλονίκης.

Εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων ενόψει του σημερινού συλλαλητηρίου των συνδικάτων στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Με συνθήματα και το υλικό που μοίρασαν μαζικά, οι εργαζόμενοι κάλεσαν το λαό οργανωμένα να απαιτήσει: Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στο μισό. Δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων και των μαθητών από και προς τη δουλειά και τα σχολεία. Συντήρηση του στόλου από μόνιμο προσωπικό. Προσλήψεις εργαζομένων με πλήρη δικαιώματα. Αξιοποίηση των εγχώριων δυνατοτήτων για κατασκευή νέων οχημάτων. Συχνές, τακτικές αστικές συγκοινωνίες με ανθρώπινες συνθήκες. Κάλυψη της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ