ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΝΤΟΝΕΤΣΚ
Καταγγελίες για στρατιωτική επίθεση σε Κριμαία και Ανατολική Ουκρανία

Προειδοποιήσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ ότι η ουκρανική κυβέρνηση «θα το μετανιώσει»

Από τις κινήσεις των ουκρανικών δυνάμεων προς τη ζώνη επαφής (φωτ. από το πρακτορείο «Dan-news»)
Από τις κινήσεις των ουκρανικών δυνάμεων προς τη ζώνη επαφής (φωτ. από το πρακτορείο «Dan-news»)
ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στρατιωτικής σύγκρουσης σε Ανατολική Ουκρανία και Κριμαία, μετά και τις τελευταίες καταγγελίες του αναπληρωτή επικεφαλής της πολιτοφυλακής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, Εντουαρντ Μπασούριν, και του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, για σχεδιαζόμενη ουκρανική προβοκάτσια που είναι σε εξέλιξη. Η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία για το καθεστώς της Κριμαίας (που ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014), για την Ανατ. Ουκρανία και για τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας, έχει αναζωπυρωθεί, στο φόντο και του επεισοδίου στα Στενά Κερτς.

Ο Σ. Λαβρόφ, μιλώντας χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό της «Κομσομόλσκαγια Πράβντα», κατήγγειλε σχέδια της ουκρανικής κυβέρνησης (και των «δυτικών συμμάχων» της) για «μια ένοπλη πρόκληση στα σύνορα με τη Ρωσία, στα σύνορα με την Κριμαία, το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη». Σύμφωνα με στοιχεία που έχει η Ρωσία, συνέχισε, ο Ουκρανός Πρόεδρος Π. Ποροσένκο συζητά με τους «δυτικούς συμμάχους» του την «επερχόμενη πρόκληση στην Κριμαία»: «Τον συμβουλεύουν να διατηρήσει εχθρικές ενέργειες χαμηλής έντασης, ώστε να τους δώσει πάτημα να συνεχίσουν την προπαγάνδα για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και για να δικαιολογούν την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας», είπε, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες εργάζονται για να αποτρέψουν τα σχέδια.

«Η απάντηση είναι: Θα το μετανιώσουν. Είναι η χώρα μας, είναι τα σύνορά μας. Δεν θα επιτρέψουμε (σ.σ. στην ουκρανική κυβέρνηση) να προωθήσει τα συμφέροντά της, όπως αυτή το βλέπει, και να παραβιάσει τα δικαιώματα των κατοίκων της Κριμαίας, που τα υπερασπίστηκαν σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο», προειδοποίησε.

Μάλιστα η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κριμαία, με τη μετακίνηση εκεί άνω των δέκα μαχητικών αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Μπελμπέκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Επιπλέον, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη «Δύση» ότι «"μαγειρεύει" επαναστάσεις στο μετα-σοβιετικό χώρο». Αναφερόμενος στα Βαλκάνια υποστήριξε ότι θυμίζουν την κατάσταση που επικρατούσε πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ για το καθεστώς της Ουκρανίας είπε ότι «προσομοιάζει σε νεοναζιστικό».

Τέσσερις ταξιαρχίες του ουκρανικού στρατού κοντά στη ζώνη επαφής

Ο Ε. Μπασούριν, από την πλευρά των πολιτοφυλακών, κατήγγειλε «ενδεχόμενη επίθεση το διάστημα 24 - 25 Δεκέμβρη», καθώς, όπως είπε, ο Ποροσένκο «χρειάζεται μια πρόφαση για την επέκταση του στρατιωτικού νόμου (σ.σ. έχει επιβληθεί από την ουκρανική κυβέρνηση σε ορισμένες περιοχές, μετά το περιστατικό στο Κερτς), που λήγει στις 26 Δεκέμβρη». Ανέφερε ακόμα πως τέσσερις ουκρανικές ταξιαρχίες έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Μαριούπολη και άλλες περιοχές, σε απόσταση 50 χλμ. από τη ζώνη επαφής που προβλέπεται από τη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, υποτίθεται ως ουδέτερη ζώνη. Εξάλλου, «μπαρούτι» μυρίζει και η δήλωση Ποροσένκο ότι δεν σκοπεύει να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο, «εκτός αν υπάρξει μια ευρείας κλίμακας επίθεση από τη Ρωσία»...

Το ενδεχόμενο να αυξηθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα ανέφερε χτες ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ:«Στη Μαύρη Θάλασσα η Τουρκία διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα (...) Νομίζω ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εξετάσουμε τώρα, όπως να αυξήσουμε την παρουσία μας στη Μαύρη Θάλασσα, είτε σε διμερή βάση είτε υπό την ασπίδα της ΕΕ».

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε την Παρασκευή την ετοιμότητα της Ρωσίας για μια συνάντηση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως «μια συνάντηση είναι εξίσου απαραίτητη τόσο για τη Μόσχα όσο και για την Ουάσιγκτον». Νωρίτερα, ο σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνάντησης κορυφής «μέχρι την απελευθέρωση του πληρώματος και των πλοίων» της Ουκρανίας. Οι δύο ηγέτες είχαν προγραμματισμένη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 στο Μπουένος Αϊρες στις αρχές Δεκέμβρη, η οποία ακυρώθηκε από την αμερικανική πλευρά με αφορμή τη «ρωσική επιθετικότητα» στο Κερτς.

Σε ένα ακόμη βήμα κλιμάκωσης, η Ουκρανία εξέλεξε το Σάββατο τον επικεφαλής της νέας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας, σηματοδοτώντας μια ιστορική ρήξη με τη Ρωσία. Πρόκειται για «διαδικασίες που δημιουργούν σχίσμα και σχετίζονται απόλυτα με την πολιτική», σχολίασε το Κρεμλίνο.

ΣΥΡΙΑ
Νέες αντιδράσεις στα τουρκικά στρατιωτικά σχέδια

Κουρδικά κόμματα θεωρούν «κήρυξη πολέμου» τη νέα επιχείρηση που ετοιμάζει η Αγκυρα. «Ανήσυχη» δηλώνει και η ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τα σχέδια της Τουρκίας για νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντιδράσεις, καθώς - μετά την Ουάσιγκτον - και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, κάλεσε την Αγκυρα να απέχει από μονομερείς ενέργειες, χαρακτηρίζοντας επιπλέον «πηγή ανησυχίας» τις «δηλώσεις περί ενδεχόμενης (νέας) τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης». Πρόσθεσε δε ότι «καθώς ο αγώνας εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους" εισέρχεται στα τελικά του στάδια, όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν προς την επίτευξη του στόχου της οριστικής του ήττας, η οποία παραμένει ένας απολύτως απαραίτητος σκοπός για να υπάρξει διαρκής λύση της συριακής κρίσης».

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από τους Κούρδους της Συρίας, που αποκάλεσαν τα σχέδια της Τουρκίας «κήρυξη πολέμου» και απηύθυναν γενικό κάλεσμα διεθνώς για παρεμπόδιση της τουρκικής επίθεσης. Σε ανακοίνωση, που εμφανίζεται να έχει την υπογραφή των βασικότερων κουρδικών κομμάτων της Συρίας, αναφέρεται ακόμα ότι «όλες οι δυνάμεις στη Βόρεια και την Ανατολική Συρία (...) καλούνται να συμφωνήσουν σε στρατηγικές για την αντιμετώπιση αυτής της επίθεσης».

Αντιδράσεις και από το Ιράκ

Στο μεταξύ, καθώς η τουρκική Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει τις επιθέσεις και στο βόρειο Ιράκ (στοχοποιώντας εστίες του ΡΚΚ και επικαλούμενη συνολικά την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»), η Βαγδάτη εξέφρασε ακόμα μια φορά έντονη αντίδραση. Συγκεκριμένα, το ιρακινό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Τούρκο πρέσβη στον οποίο διαμαρτυρήθηκε, κάνοντας λόγο για «επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις του εναέριου χώρου» και καταγγέλλοντας τις απώλειες ζωής και περιουσίας που προκαλούν οι τουρκικοί βομβαρδισμοί.

Από τη μεριά της Αγκυρας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, επέμεινε ότι «οι ενέργειες της τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας έχουν γίνει ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία», υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες της στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και «προσφέρει» στο Ιράκ «όλη της την υποστήριξη» περιμένοντας «από το Ιράκ την ίδια κατανόηση και μια απτή συνεργασία». Πρόσθεσε δε ότι «αν οι ιρακινοί θεσμοί δεν κάνουν αυτό που είναι απαραίτητο για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, οι Ενοπλες Δυνάμεις μας θα στηρίζονται στο νόμιμο δικαίωμά μας στην άμυνα», ξεκαθαρίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις αυτές στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστούν για όσο καιρό τρομοκρατικές οργανώσεις φωλιάζουν στο ιρακινό έδαφος και για όσο καιρό απαιτείται για τις ανάγκες της ασφάλειας της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, οι Πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ, Ρ. Τ. Ερντογάν και Ντ. Τραμπ, συνομίλησαν τηλεφωνικά και για την κατάσταση στη Συρία, με την Αγκυρα να σημειώνει ότι εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία και συμφωνήθηκε ότι έχει σημασία η πιο αποτελεσματική συνεργασία στο θέμα της Συρίας, χωρίς ωστόσο άλλες διευκρινίσεις.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διεκδικεί μέρος της «πίτας» στην ανοικοδόμηση του Ιράκ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με προσδοκίες για συμμετοχή της Γερμανίας στην «πίτα» της ανοικοδόμησης επισκέφτηκε χτες το Ιράκ ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, όπου συναντήθηκε στη Βαγδάτη με τον Πρόεδρο, Μπαρχάμ Σαλίχ, τον πρωθυπουργό, Αντίλ Αμπντούλ Μαχντί, και τον Ιρακινό ομόλογό του, Αλί Αλ-Χακίμ.

Η Γερμανία «θα συνεχίσει να υποστηρίζει αξιόπιστα τη νέα κυβέρνηση ως φίλος και συνεργάτης» και έχει «κάθε συμφέρον να συνοδεύει σθεναρά τη νεαρή ιρακινή δημοκρατία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, απαιτούνται περίπου 80 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση. Από το 2014, η γερμανική κυβέρνηση έχει επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας. «Ο Χ. Μάας κατέστησε σαφές στους αξιωματούχους στη Βαγδάτη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει περαιτέρω πρόοδο: Καθώς η πολιτική ηγεσία του Ιράκ αναλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη μεταρρύθμιση και την ανασυγκρότηση, δημιουργούνται νέες ευκαιρίες», αναφέρει το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Ιδιαίτερα, ο Μάας θα «παζαρέψει» μια μεγάλη επένδυση που διεκδικεί η «Siemens», αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ. «Τον Οκτώβρη, ο διευθύνων σύμβουλος, Τζο Κέζερ, ανακοίνωσε ένα μεγάλο ορόσημο για το νέο Ιράκ. Αναφερόταν στην ανακατασκευή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και για μια επένδυση αξίας μέχρι 13 δισ. ευρώ. Αλλά μάλλον δεν θα γίνει τίποτα, πάντως σίγουρα λιγότερα από τις προσδοκίες της "Siemens". Ο ανταγωνιστής "General Electric" έχει προφανώς μεγαλύτερες πιθανότητες και σίγουρα έναν ισχυρότερο υπερασπιστή: Τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αυτός φέρεται να ασκεί μεγάλη πίεση στους Ιρακινούς να κάνουν τη σωστή επιλογή στην ανάθεση της σύμβασης. Ο Μάας επιδιώκει με την επίσκεψή του να το αντιμετωπίσει αυτό, έστω και λίγο», γράφει η «Sueddeutsche Zeitung».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ