ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρή έκρηξη βόμβας έξω από το κτίριο του «ΣΚΑΪ»

INTIME NEWS

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε χτες στις 02.35 στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου στο Φάληρο, έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ». Πριν από την έκρηξη, περίπου στη 01.45, άγνωστος τηλεφώνησε σε ιστοσελίδα και σε τηλεοπτικό σταθμό και προειδοποίησε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα σε σαράντα πέντε λεπτά. Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από την Αστυνομία και η έκρηξη σημειώθηκε στον χρόνο που είχε δώσει ο άγνωστος, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Η έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού, η οποία χαρακτηρίζεται «ισχυρή», προκάλεσε υλικές ζημιές σχεδόν σε όλους τους ορόφους του κτιρίου, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε σάκο, ήταν τοποθετημένος έξω από το κτίριο, σε πεζοδρόμιο απέναντι από την είσοδο των εγκαταστάσεων, σε απόσταση περίπου 7 μέτρων. Οι δράστες της επίθεσης πέρασαν από το σημείο, άφησαν το σάκο τον οποίο κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου απέναντι από το κτίριο και απομακρύνθηκαν με μοτοσικλέτα. Ολα δείχνουν ότι είχαν παρακολουθήσει την περιοχή για μέρες, οι κινήσεις τους ήταν μελετημένες, τοποθετώντας μάλιστα τον εκρηκτικό μηχανισμό με τέτοιο τρόπο ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς τον σταθμό. Η περιοχή αποκλείστηκε έγκαιρα από την Αστυνομία, σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το κτίριο, ενώ ειδοποιήθηκαν όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις του σταθμού και μπόρεσαν να απομακρυνθούν με ασφάλεια. Επιτόπου πήγαν αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας καθώς και πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), που συγκέντρωσαν στοιχεία και υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον διευθυντή της εφημερίδας «Καθημερινή» Αλέξη Παπαχελά, προκειμένου να του εκφράσει την απόλυτη καταδίκη του ΚΚΕ για το βομβιστικό χτύπημα στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής», στο Φάληρο, καθώς και για να μεταφέρει τη συμπαράστασή του προς όλους τους εργαζόμενους, δημοσιογράφους και τεχνικούς.

Για τον ίδιο λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επισκέφθηκε εκ μέρους της ΚΕ του Κόμματος τις εγκαταστάσεις του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού. Σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή είχε πολλαπλές στοχεύσεις, να δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού και να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου σε μια περίοδο που απαιτείται ολόπλευρη ενημέρωση του λαού για τις σοβαρές εξελίξεις που καταγράφονται. Πρόσθεσε δε ότι από το λαό πρέπει να υπάρξει ένα μήνυμα αντίστασης ενάντια σε μια πολιτική που τον καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Εξάλλου, τηλεφωνική παρέμβαση στο σταθμό πραγματοποίησε και ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Σημείωσε ότι είναι μια ενέργεια καταδικαστέα, που στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους του σταθμού και από τύχη δεν υπήρξαν άλλου είδους συνέπειες, παρά μόνο υλικές ζημιές.

Η υπουργός Δημόσιας Τάξης Ολγα Γεροβασίλη, συνοδευόμενη από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Αριστείδη Ανδρικόπουλο, μετέβησαν στις εγκαταστάσεις του σταθμού στο Νέο Φάληρο, προκειμένου να ενημερωθούν για την έκρηξη. Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό "ΣΚΑΪ" είναι επίθεση δειλών και σκοτεινών δυνάμεων απέναντι στην ίδια τη Δημοκρατία. Δεν πρόκειται, όμως, να πετύχουν το στόχο τους. Ούτε να τρομοκρατήσουν, ούτε να αποπροσανατολίσουν».

Το κτίριο του «ΣΚΑΪ» επισκέφτηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αυτό το τοξικό πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται με την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, δυστυχώς έχει παρενέργειες. Είναι σημαντικό να πέσουν οι τόνοι».

Την καταδίκη τους εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι κ.ά.

Σε ανακοίνωσή του για τη βομβιστική επίθεση, ο όμιλος «ΣΚΑΪ» αναφέρει ότι «το κράτος που έχει την υποχρέωση να ενθαρρύνει την πολυφωνία και να προστατεύει την ασφάλεια των μέσων ενημέρωσης και των εργαζομένων σε αυτά, κώφευσε στις επανειλημμένες καταγγελίες μας για απειλές κατά του ΣΚΑΪ».

Αργότερα το βράδυ, ο πρόεδρος του Ομίλου Γ. Αλαφούζος σε δήλωσή του είπε πως «δυστυχώς από το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκινήσει μία απίστευτη εκστρατεία λάσπης εναντίον του ΣΚΑΪ και μια εκστρατεία διασποράς ψευδών ειδήσεων εις βάρος μας. Συνεπώς πιστεύω ότι βασικός ηθικός αυτουργός για την σημερινή επίθεση είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντά σε έντονο ύφος πως «ο κ. Αλαφούζος άδραξε την ευκαιρία της επίθεσης για να εντείνει αυτό που κάνει τρία χρόνια τώρα από τα μέσα ενημέρωσης των οποίων είναι ιδιοκτήτης. Τη συκοφαντία, που ξεπερνά τα όρια της αθλιότητας...».

  • Τη βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» καταδικάζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, εκφράζοντας παράλληλα τη συμπάραστασή του στους εργαζόμενους, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς του σταθμού. Επίσης η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου - Χάρτου. Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πειραιά.
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Κοκορομαχίες, κάλπικα διλήμματα και σύμπλευση

Σε κλιμάκωση των ψευτοδιλημμάτων και των κάλπικων διαχωριστικών γραμμών, με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού, παραπέμπουν οι ομιλίες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, και του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, στο 12ο συνέδριο του κόμματός του που ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο Αλ. Τσίπρας την Παρασκευή, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσίασε την Κυριακή τα ψευτοδιλήμματα που η ΝΔ θα αντιπαραθέσει σε αυτά του ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές και στο πλαίσιο της μεταξύ τους κοκορομαχίας, που ανεβάζει τους τόνους για να συγκαλύψει την εκκωφαντική στρατηγική τους σύμπλευση στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, για τα οποία διαγκωνίζονται στο ποιος μπορεί να τα υπηρετήσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή, στην κυβερνητική φιέστα που στήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Αλ. Τσίπρας προχώρησε σε ένα προκλητικό ρεσιτάλ καπηλείας της Ιστορίας του εργατικού και λαϊκού κινήματος, με στόχο να στήσει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ και να «ξεπλύνει» τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ που υπηρετεί η κυβέρνησή του και τα οποία αλληλοτροφοδοτούν τους αλυτρωτισμούς σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ και ευρύτερα, παρουσιάζοντας τους ευρωτλαντικούς σχεδιασμούς ως τάχα απάντηση στον εθνικισμό και στο φασισμό.

Χρέωσε στη ΝΔ ανοχή στο φασισμό, επιβολή μνημονίων, «καθήλωση της χώρας σε ρόλο κομπάρσου στην ευρύτερη περιοχή» κ.λπ., σε αντίθεση - όπως ισχυρίστηκε - με την κυβέρνησή του, που «έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια», φορτώνοντας στο λαό παλιά και νέα μέτρα μέχρι το 2060, και αναβάθμισε τη θέση της χώρας - της αστικής τάξης δηλαδή - μέσα από την «αναβάθμιση» της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, καταλήγοντας ότι «δύο σχέδια, δύο στρατηγικές έχουν ξεδιπλωθεί και έχουν γίνει πια σαφή μπροστά στον λαό. Και ο λαός θα επιλέξει ανάμεσα στο σχέδιο αυτών που έβγαλαν την Ελλάδα από τα μνημόνια και την αέναη ύφεση και το σχέδιο αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα και την έσυραν στη μνημονιακή περιπέτεια».

Από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης επίσης έκανε λόγο για «δύο κόσμους» που τάχα θα συγκρουστούν στις επόμενες εκλογές, λέγοντας ότι εκείνος που αντιπροσωπεύει η ΝΔ είναι «της αλήθειας, της ευθύνης και του μέτρου» και βρίσκεται ενάντια στον «κόσμο του λαϊκισμού, των ψεμάτων και του τυχοδιωκτισμού» του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο επιτέθηκε, στο γνωστό μοτίβο της δικομματικής κοκορομαχίας.

Μπαίνοντας βέβαια στο «παρασύνθημα», τις προτάσεις της ΝΔ, περιέγραψε έναν «κόσμο» παράδεισο για το κεφάλαιο, ίδιον με αυτόν της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τάζοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους «λιγότερους φόρους και εισφορές, για έκρηξη επενδύσεων», παρουσιάζοντας ως... στήριξη των εργαζομένων «αμοιβές συνδεδεμένες με την ανάπτυξη», με τα κέρδη και τις «αντοχές» δηλαδή της καπιταλιστικής οικονομίας, από τις οποίες θα εξαρτάται και η έτερη «δέσμευση» για «διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού συνδεδεμένου με ΑΕΠ» και σε βάθος χρόνου. Επανέλαβε ότι με κυβέρνηση ΝΔ δίπλα στα δημόσια θα υπάρχουν και ιδιωτικά πανεπιστήμια, «για να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο» και για ακόμα στενότερη σύνδεση με τις ανάγκες των επιχειρηματιών. Μίλησε για περισσότερα μέτρα αστυνόμευσης και καταστολής και για έναν κρατικό μηχανισμό μικρότερο και «δίπλα» στους επιχειρηματίες και τη «μεσαία τάξη», την οποία παρουσίασε ως «κινητήρια δύναμη» του προγράμματος διαχείρισης της ΝΔ.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που θα αφήνει πίσω της η αντιλαϊκή πολιτική, είπε - δείχνοντας και το αβαθές του «χάους» που τους χωρίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ - πως «εμείς πρώτοι εισάγαμε το κατώτατο εγγυημένο εισόδημα που κάπως πάει να το εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ», και έταξε εκ νέου ένα ελάχιστο εφάπαξ επίδομα «για κάθε Ελληνόπουλο που θα έρχεται στη ζωή», υποτίθεται ως απάντηση στο δημογραφικό πρόβλημα. Για το κόμμα του έθεσε ως στόχο «να αποκτήσει δεσμούς με ακόμα περισσότερα κοινωνικά στρώματα, ειδικά στη νεολαία και στους πιο αδύναμους οικονομικά, να γεφυρώσει τα ρήγματα» της «κοινωνικής συνοχής», για την ενσωμάτωση λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική της αστικής τάξης.

Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, επιτέθηκε εκ νέου στην κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, το αμερικανοΝΑΤΟικό περιεχόμενο της οποίας δεν αμφισβητεί βέβαια η ΝΔ, λέγοντας πως «στέκεται με όλες της τις δυνάμεις απέναντι στην εθνική υποχώρηση της συμφωνίας των Πρεσπών».

Καταλήγοντας, είπε ότι η ΝΔ θα αρχίσει την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της για τις επερχόμενες εκλογές στις αρχές Γενάρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδικαστέες ενέργειες που βοηθούν όσους θέλουν σιγή νεκροταφείου στο λαό

Για την έκρηξη βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Οι ενέργειες αυτές είναι απόλυτα καταδικαστέες. Λειτουργούν, εκτός των άλλων, ως άλλοθι για την ένταση της καταστολής και βοηθούν αντικειμενικά εκείνους που θέλουν να επιβληθεί κλίμα φόβου και σιγή νεκροταφείου στο λαό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ