ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Διαφωνούν στο όνομα, ομονοούν στις μπίζνες

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Ν. Πόποσκι

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Ν. Πόποσκι
Με στόχο να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό στο όνομα, στη διαχείριση του Προσφυγικού, και σε όποια άλλα ζητήματα μένουν ανοικτά μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο κρατών, συναντήθηκαν χτες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) Ν. Κοτζιάς και Ν. Πόποσκι, ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι μπίζνες του κεφαλαίου σε τομείς όπως η Ενέργεια και ο Τουρισμός.

Ο Πόποσκι ήρθε στην Αθήνα κατόπιν πρόσκλησης του Κοτζιά, σε ανταποδοτική επίσκεψη εκείνης του Ελληνα ΥΠΕΞ στα Σκόπια, στις 24 Ιούνη, στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Τα εν λόγω ΜΟΕ αφορούν στη συνεργασία, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στους τομείς της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Εμπορίου, των Μεταφορών, της Ενέργειας, της εσωτερικής ασφάλειας και Δικαιοσύνης, και της επαναφοράς της διαδικασίας των «πολιτικών διαβουλεύσεων» μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο κρατών.

Κοτζιάς και Πόποσκι είχαν αρχικά, κατ' ιδίαν συνάντηση, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν «διευρυμένες συνομιλίες», με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.

Στις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν, ο Ν. Κοτζιάς είπε μεταξύ άλλων, «Θέλουμε τη συνεργασία μας στο προσφυγικό ζήτημα και να συμβάλουμε στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή (...) Συζητήσαμε με βάση τη διάθεσή μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να εμπλουτίσουμε τη συνεργασία μας σε πάρα πολλούς τομείς της οικονομίας, του τουρισμού. Μην ξεχνάτε ότι η Ελλάδα (βλ. η ντόπια αστική τάξη) είναι ο πρώτος επενδυτής στη γείτονα χώρα (...) Είχαμε και μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ενεργειακό και για την πρόθεση σύνδεσης της γείτονας χώρας με το σύστημα ενεργειακών δικτύων της Ελλάδος». Αλλωστε, στη συνάντηση, η σκοπιανή αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε την επιθυμία της γείτονος για διασύνδεση με το ενεργειακό δίκτυο της Ελλάδας.

Παραπέρα, ο Ν. Κοτζάς εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης «Να αξιοποιήσουμε τις συζητήσεις που γίνονται στον ΟΗΕ για το κεντρικό πρόβλημα του ονόματος». Πρόσθεσε: «Αναζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό που να καταπολεμά τον αλυτρωτισμό και τον ακραίο εθνικισμό και να βοηθάει τη μελλοντική προοπτική και των δύο πλευρών. Οπως ξέρετε, οι διαπραγματεύσεις γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και το περιεχόμενό τους δεν είναι προς δημοσιοποίηση».

Ο Πόποσκι, από την πλευρά του, είπε: «Υπάρχει μία διαφορά σχετικά με το όνομα. Σχετικά, λοιπόν, με τη διαφορά αυτή του ονόματος, υπάρχει μία συζήτηση, όπως δηλαδή στη γεωγραφική θέση που έχουνε οι χώρες μας, που χωρίζονται από βουνά, έτσι υπάρχουνε αντίστοιχα εμπόδια. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η χώρα μας έχει μία στρατηγική, να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να οδεύσουν οι σχέσεις μας. Συζητήσαμε για τα ΜΟΕ, τα οποία μπορεί να είναι συμβολικά, ωστόσο είναι πολύ σημαντικά και αναπτύσσονται σε μία σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής συνεργασίας, του Πολιτισμού και της Παιδείας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ επανήλθε στο ζήτημα της ονομασίας, λέγοντας: «Σε οποιαδήποτε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών μας η διμερής διαφορά επανεμφανίζεται στο προσκήνιο. Οπως είπα και νωρίτερα, οι θέσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών είναι γνωστές. Θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι οι θέσεις είναι αντίθετες και γι' αυτό το λόγο πρέπει να ανέβουμε και να ξεπεράσουμε βουνά, προκειμένου να φτάσουμε σε μια λύση».

Ερωτηθείς, τέλος, για τον φράκτη που υψώνει η κυβέρνησή του στα ελληνο-σκοπιανά σύνορα ενάντια στους πρόσφυγες, ο Πόποσκι υποστήριξε: «Εχουμε τοποθετήσει εμπόδια στα σύνορά μας, προκειμένου να προλαμβάνεται η παράνομη διέλευση και όλοι οι πρόσφυγες να κατευθύνονται προς τα σημεία καταγραφής. Οταν θα υπάρχει ένα πλήρες σύστημα ορθής καταγραφής, τότε δεν θα είμαστε και εμείς αναγκασμένοι να τοποθετούμε εμπόδια και, βεβαίως, και εμείς δεν επιθυμούμε να υπάρχουν φράχτες στα σύνορα μεταξύ δύο ευρωπαϊκών χωρών. Αυτού του είδους τα σύνορα, οι φράχτες, δεν μπορούν να είναι μια μακροπρόθεσμη λύση».

Σημειωτέον, το ζήτημα της αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ το συζήτησε νωρίτερα και με τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ενώ αργότερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.


ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Εκ νέου αποκάλυψη της αδράνειας της αστυνομίας στη δολοφονία του Π. Φύσσα

Εντύπωση προκάλεσε χτες, στο ακροατήριο, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, η κατάθεση της αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ (που έφθασε στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα) Αγγελικής Λεγάτου, που δήλωσε παντελή άγνοια για το πώς δρουν και κινούνται τα τάγματα εφόδου. Τα οποία δεν τα ξέρει, δεν τα έχει δει η αστυνομικός, παρά μόνο από την τηλεόραση. «Εκανα δουλειές και άκουγα στην τηλεόραση για τα τάγματα εφόδου», «δεν έκατσα να δω τι είναι τάγμα εφόδου και πώς επιτίθεται», είπε χαρακτηριστικά!

Ενδεικτικά, η μάρτυρας αστυνομικός δε γνώριζε αν ο χώρος της Χρυσής Αυγής είναι φιλικός προς την Αστυνομία (!), «δεν γνώριζε ποιες ομάδες στοχοποιεί η Χρυσή Αυγή» (!), δεν γνώριζε αν η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να υποκαταστήσει την αστυνομία (!) δεν γνώριζε αν υπήρχαν μέτρα επαγρύπνησης μετά την επίθεση στο Πέραμα και γενικώς η αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, δεν γνώριζε το πλαίσιο στο οποίο δρα και κινείται η Χρυσή Αυγή...

Επιπρόσθετα, από την κατάθεσή της αναδείχθηκε ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν απλά παρατηρητές εκείνο το βράδυ, πριν, αλλά και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά. Οχι μόνο δεν έπραξαν τα δέοντα, αλλά δεν μπόρεσε να εξηγήσει πειστικά και το γιατί. «Σας έχουμε για τα δύσκολα, για "εκείνη την ώρα", για να αποτρέπετε...», εξανέστη η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μ. Λεπενιώτη.

Για το ότι δεν συνέλαβαν ούτε καν προσήγαγαν, έστω κι έναν, από τα πενήντα άτομα που η μάρτυρας αστυνομικός αναγνώρισε ως χρυσαυγίτες, ή ότι δεν μπόρεσαν καν να σταματήσουν τα τέσσερα - πέντε άτομα και τον Ρουπακιά, την ώρα της επίθεσης στον Παύλο Φύσσα, η Πολιτική Αγωγή αναφέρθηκε σε περιπτώσεις που σε πολύ μεγαλύτερο πλήθος ομάδες της ΔΙΑΣ διεμβολίζουν διαδηλωτές με κίνδυνο ακόμη και ζωής σε αντίθεση με την... αδράνεια που επέδειξαν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αλλά η μάρτυρας δεν απάντησε.

Πολιτική Αγωγή: Ψάξατε αν απειλείται κάποιος άλλος πολίτης από τα 40 - 50 άτομα;

Μάρτυρας: Δεν ήρθε κανείς.

Πρόεδρος: Ηρθε η κοπέλα (σ.σ. η φίλη του Παύλου Φύσσα).

Οι συνήγοροι υπερασπιστές των χρυσαυγιτών, με ερωτήσεις προς τη μάρτυρα προσπάθησαν ν' αποδομήσουν με τις ερωτήσεις τους τις καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες μέρες, με λεκτικές ακροβασίες. Εφτασαν στο σημείο να υπονοήσουν πως πάλι καλά που 15 χρυσαυγίτες άρχισαν να τρέχουν, αλλιώς η ομάδα ΔΙΑΣ δεν θα είχε φτάσει στο σημείο της δολοφονίας! Αποκορύφωμα η επιδίωξη, με παιδαριώδη λογική, να συγκαλύψουν την ουσία της δράσης των ταγμάτων εφόδου, συγκρίνοντας μια απλή παρέλασή τους σε ανύποπτο χρόνο από βίντεο που προβλήθηκε σε ΜΜΕ, με την επιχειρησιακή δράση των ταγμάτων εφόδου το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, για ν' αποδείξει ότι δεν είναι τάγμα εφόδου αυτοί που του επιτέθηκαν και στη συνέχεια τον δολοφόνησε ο Ρουπακιάς, επειδή π.χ. μπορεί να μη φορούσαν όλοι παντελόνια παραλλαγής...

Μέχρι αν έχει συλλάβει ποτέ κάποιον που να φοράει φούμο, αν έχει υπάρξει ποτέ πρόσκοπος, αν έχουν το δικαίωμα οι πολίτες να ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες, ρώτησαν οι υπερασπιστές των Χρυσαυγιτών, επειδή προηγουμένως η Πολιτική Αγωγή είχε κάνει αρκετές ερωτήσεις σε σχέση με τη στρατιωτική τους εκπαίδευση, όπως εκπαίδευση νύχτα για προσανατολισμό χωρίς πυξίδα, ανάποδη πορεία σε ποτάμι και στη μέση βολή, σε έρπην, φούμο για παραλλαγή. Η μάρτυρας αστυνομικός ρωτήθηκε από την Πολιτική Αγωγή σε τι προσιδιάζει τέτοια εκπαίδευση και απάντησε «μόνο στο στρατό». Λόγω αυτών των αναφορών, η υπεράσπιση επιχείρησε με τις ερωτήσεις περί προσκοπισμού κ.τ.λ. να δείξει ότι τάχα η εκπαίδευση των χρυσαυγιτών είναι «παιχνιδάκια», κάτι που μπορεί να κάνει όλος ο κόσμος κ.τ.λ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ