ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αύριο η κινητοποίηση των μαθητών ΕΠΑΛ στο υπουργείο

Από πρόσφατη κινητοποίηση μαθητών ΕΠΑΛ
Από πρόσφατη κινητοποίηση μαθητών ΕΠΑΛ
Στο υπουργείο Παιδείας αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί έχει οριστεί το αγωνιστικό ραντεβού των μαθητών των ΕΠΑΛ που ασφυκτιούν κάτω από τα πολύπλευρα προβλήματα των σχολείων τους, από τα εμπόδια που συναντούν στην προσπάθειά τους να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους, κάποιοι από αυτούς συνδυάζοντας ταυτόχρονα και τη δουλειά.

Το Συντονιστικό ΕΠΑΛ Αττικής μετά τη συνεδρίασή του το περασμένο Σάββατο, όπου συγκεντρώθηκε εμπειρία από την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, καλεί στην αυριανή κινητοποίηση με τα εξής αιτήματα:

  • Δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές και σπουδαστές των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ. Να δοθεί πάσο απεριορίστων διαδρομών. Να μπουν δωρεάν λεωφορεία εκεί που χρειάζεται.
  • Δωρεάν γεύμα σε κάθε μαθητή και σπουδαστή των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ με ευθύνη των δήμων (2 σάντουιτς και ένα χυμό τη μέρα).
  • Να επαναλειτουργήσουν οι ειδικότητες που καταργήθηκαν.
  • Τώρα καθηγητές. Να μην απολυθεί κανένας καθηγητής. Να ξαναπροσλάβουν αυτούς που απέλυσαν.
  • Κατάργηση του 4ου έτους μαθητείας ως τζάμπα εργασία για τα αφεντικά. Πτυχίο στα 3 χρόνια. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης, το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για το επάγγελμα.
  • Ο νέος νόμος της κυβέρνησης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να μείνει στα χαρτιά, να μην εφαρμοστεί ποτέ.

Το κάλεσμα υπογράφουν μαθητές από το 4ο ΕΠΑΛ Σιβιτανιδείου, 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ν. Φιλαδέλφειας, 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Ταύρου, 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο και 2ο Εσπερινά ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου, 4ο ΕΠΑΛ στον Αγ. Ελευθέριο, 6ο ΕΠΑΛ στους Αμπελόκηπους, 1ο ΕΠΑΛ Περιστερίου, 1ο ΕΠΑΛ Αθηνών, 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 1ο ΕΠΑΛ Κορωπίου, 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Δημητρίου, 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης, 1η ΕΠΑΣ στη Σιβιτανίδειο.

Χωρίς ελπίδα η τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση

Συζητήθηκε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Περίπου 6.500 ώρες είναι κενές μόνο στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), 10.000 λιγότεροι είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, 2.000 είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ 6.000 είναι οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτήθηκαν και δεν αναπληρώθηκαν! Τη «σφαγή» σε βάρος της Παιδείας, σε βάρος του δικαιώματος στη μόρφωσης των παιδιών των εργατικών, λαϊκών οικογενειών επιβεβαίωσε προχτές το βράδυ από τη Βουλή ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, στη διάρκεια Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τα Επαγγελματικά Λύκεια.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, στη διάρκεια της συζήτησης από το βήμα της Βουλής, επισήμανε ότι ο νόμος για την αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που ψήφισε τον περασμένο Αύγουστο η κυβέρνηση και θα οδηγούσε σε αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, μέχρι τώρα έχει ως αποτέλεσμα «να βρισκόμαστε τρεις μήνες μετά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και οι μαθητές της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, παιδιά λαϊκών οικογενειών», να στερούνται το δικαίωμα στη μόρφωση. «Στοιχεία που έρχονται από όλη τη χώρα και είναι αποκαλυπτικά δείχνουν» ότι «είναι χιλιάδες οι χαμένες ώρες και εκατοντάδες οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα. Οι προσλήψεις αναπληρωτών στις αρχές του Δεκέμβρη προφανώς δε λύνουν το πρόβλημα, καθώς ανάμεσα στα άλλα δε συμπεριλαμβάνουν ειδικότητες σε τομείς που καταργήθηκαν, όπως, για παράδειγμα, της υγείας» και τόνισε ότι αυτό «είναι το ταξικό πρόσωπο της πολιτικής που εφαρμόζετε».

Χαρακτήρισε κυριολεκτικά απάνθρωπο να υπάρχει απόφαση η οποία επιβάλλει σε παιδιά που το πρωί δουλεύουν ή ψάχνουν για δουλειά να μετακινούνται από την πόλη τους προκειμένου να βρουν εσπερινά ΕΠΑΛ που έχουν την ειδικότητα που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Απαίτησε να προσληφθούν άμεσα καθηγητές και όσοι απολύθηκαν, σε μαθήματα ειδικοτήτων αλλά και γενικής παιδείας. Να λυθεί το πρόβλημα της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών από το κράτος και να δοθεί δωρεάν γεύμα στα σχολεία με ευθύνη των δήμων σε όλους τους μαθητές.

Ο υπουργός παραδέχτηκε τα προβλήματα σημειώνοντας ότι «διανύουμε» μια πολύ δύσκολη χρονιά. Ανέφερε ότι όσες κενές θέσεις καταφέρουν να καλύψουν θα είναι κυρίως με αναπληρωτές, δηλαδή με εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Σε ό,τι αφορά τη σίτιση των παιδιών στα σχολεία ισχυρίστηκε ότι «υλοποιείται ήδη ένα πρόγραμμα με τη διανομή μικρογεύματος σε μαθητές δημοτικών σχολείων», το οποίο «αφορά περίπου 290 σχολεία και 71.000 μαθητές». Ενώ για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών «φόρτωσε» το πρόβλημα στους ΟΤΑ.

Μέτρα για τις καταλήψεις παίρνει η κυβέρνηση

Παράταση του σχολικού έτους προβλέπει ΠΔ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα

Μείγμα αυταρχισμού και μεγάλης υποκρισίας αποτελεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει παράταση του διδακτικού έτους στα σχολεία που έκαναν κατάληψη περισσότερες από τρεις μέρες. Η ισχύς του ξεκινά από το τρέχον σχολικό έτος, το οποίο χαρακτηρίζεται από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες που προκύπτουν από την πολιτική αδιοριστίας και περικοπών στο δικαίωμα στη μόρφωση. Το γεγονός αυτό και ο αναβρασμός που επικρατεί γύρω από τα οξυμένα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας δείχνουν ότι πρόκειται για προληπτικό «πυροσβεστικό» μέτρο, που στόχο έχει να αποτρέψει κινητοποιήσεις των μαθητών ενάντια στους υπευθύνους για την κατάσταση των σχολείων.

Σύμφωνα με το ΠΔ 170 που δημοσιεύτηκε προχτές σε ΦΕΚ: «Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκησε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών. Η διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων ή και των εξετάσεων καθώς και η χρονική της διάρκεια διαπιστώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Με την ίδια απόφαση, η οποία επικυρώνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατείνεται αναλόγως και η διάρκεια του διδακτικού έτους και ορίζεται ο χρόνος λήξης του. Οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα».

Το υπουργείο Παιδείας είχε δώσει εντολή να συνταχθεί το συγκεκριμένο ΠΔ από τα τέλη Σεπτέμβρη, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου βασισμένα σε πηγές του υπουργείου Παιδείας που δήλωναν μάλιστα ότι στόχος του μέτρου είναι να μην αναγκάζονται οι μαθητές να καταφεύγουν στην παραπαιδεία...

Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις στην ΕΛΜΕ Πειραιά

Ανοδο σημείωσαν οι ταξικές δυνάμεις στις εκλογές που έγιναν τη Δευτέρα στην ΕΛΜΕ Πειραιά για την ανάδειξη νέου ΔΣ. Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, κατέκτησε και πάλι την πρώτη θέση, αυξάνοντας τις ψήφους και το ποσοστό της, ενώ παράλληλα σημειώθηκε και αύξηση της συμμετοχής.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έχουν ως εξής (σε παρένθεση τα αποτελέσματα του 2012): Ψήφισαν 1.069 εκπαιδευτικοί (1.031) και βρέθηκαν 29 λευκά - άκυρα ψηφοδέλτια (12). Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ πήρε 351 ψήφους (325), ποσοστό 33,8% (31,9%) και τρεις έδρες στο ΔΣ (όσες είχε). Η ΕΑΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ - μ.λ., Μ.Λ. - ΚΚΕ κ.τ.λ.) πήρε 282 ψήφους (288), ποσοστό 27,1% (28,3%) και τρεις έδρες στο ΔΣ (όσες είχε). Η ΔΑΚΕ πήρε 180 ψήφους (145), ποσοστό 17,3% (14,2%) και δύο έδρες στο ΔΣ (από μία που είχε). Η ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 161 ψήφους (152), ποσοστό 15,5% (14,9%) και μία έδρα στο ΔΣ (από δύο που είχε). Η ΠΕΚ (νέο σχήμα της ΠΑΣΚ) πήρε 66 ψήφους (103) και ποσοστό 6,4% (10,1%) χωρίς να πάρει έδρα στο ΔΣ (ούτε και πέρσι είχε).

Μπλόκαραν το σεμινάριο για την «αξιολόγηση»

Στην ακύρωση του σεμιναρίου για την εφαρμογή της «αξιολόγησης» του σχολείου και του εκπαιδευτικού, οδήγησε η δυναμική παρέμβαση που έγινε προχτές στην Κεφαλονιά.

Μετά από κάλεσμα της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης που είχε κηρύξει στάση εργασίας το πρωί, εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν έξω από το χώρο του ΚΕΣΥΠ, όπου ήταν προγραμματισμένο να επιμορφωθούν οι διευθυντές των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το πώς θα εφαρμόσουν την «αξιολόγηση». Με πανό και συνθήματα, οι εκπαιδευτικοί αποκάλυπταν τους πραγματικούς στόχους της «αξιολόγησης» που είναι η οικοδόμηση του σχολείου της αγοράς, η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση. Στο πλευρό τους, βρέθηκαν αντιπροσωπείες από το Εργατικό Κέντρο, τις Ενώσεις Γονέων Αργοστολίου και Λειβαθούς και της ΠΑΣΕΒΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ