ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Από την Παρασκευή το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Μεθαύριο, Παρασκευή, ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων του 4ου Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Χρώματα, μουσικές και κυρίως παιδικά χαρούμενα πρόσωπα θα πλημμυρίσουν την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (Λεωφόρος Ηρακλείου 145), που θα έχει διαμορφωθεί ως «καλικαντζαροχωριό» για να υποδεχτεί τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ και τους γονείς τους σε μια χαρούμενη και όμορφη γιορτή.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

  • Παρασκευή, 20 Δεκέμβρη:

17.30 Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θ. Λιούνη.

18.30 Γιορτινό εργαστήρι.

19.30 «Ο ποντικός και η θυγατέρα», παράσταση κουκλοθέατρου από το εργαστήρι Μαιρηβή (για παιδιά 5-12 χρόνων).

  • Σάββατο, 21 Δεκέμβρη:

10.30 Εργαστήρι πειραμάτων.

12.00 «Το Καλικαντζαράκι των Χριστουγέννων», παράσταση χορού... από παιδιά για παιδιά (από 1 έως 7 χρόνων).

12.45 «Η Λιχουδοχώρα», θεατρική παράσταση από ομάδα της ΚΝΕ (για παιδιά 6 - 12 χρόνων).

  • Σάββατο, 28 Δεκέμβρη:

18.00 Εργαστήρι: Μαγειρεύουμε για τα Χριστούγεννα.

19.30 «Η Αλίκη στη χώρα των Χριστουγέννων», μουσικοθεατρική παράσταση με ηθοποιούς και κούκλες από την Ι. Μπόικο (για παιδιά 2 - 7 χρόνων).

20.30 Πάρτι.

Ολη την ώρα των εργαστηρίων, θα υπάρχει χώρος ζωγραφικής και απλών χριστουγεννιάτικων κατασκευών για τα πολύ μικρά παιδιά. Θα υπάρχει ακόμα θεατρικό παιχνίδι, ενώ θα γίνεται ανταλλαγή παιδικών βιβλίων και θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο.

Με το βλέμμα στραμμένο και στους νέους γονείς

Κάθε χρόνο, στα Χριστουγεννιάτικα Φεστιβάλ της ΚΝΕ πέρα από το στοιχείο της δημιουργικότητας και του ξεφαντώματος για τα παιδιά, υπάρχει πάντα και ο γόνιμος προβληματισμός για τους γονείς. Βλέποντας τα παιδιά τους να παίζουν, να δημιουργούν και να το διασκεδάζουν, οι γονείς ανοίγουν πάντα συζητήσεις μεταξύ τους αλλά και με τους νέους της ΚΝΕ και η εμπειρία έχει δείξει ότι στο επίκεντρο του προβληματισμού τους βρίσκεται το θέμα της σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών τους.

Σε προηγούμενες χρονιές, η ΚΝΕ ενέτασσε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και κάποια συζήτηση για τους γονείς. Φέτος, οι συζητήσεις θα διατρέχουν και τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων, καθώς η ΚΝΕ επιμελείται ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο για το θέμα της διαπαιδαγώγησης των παιδιών, το οποίο θα μοιράζεται στους γονείς στο χώρο του Φεστιβάλ. Το φυλλάδιο αποτελεί μια συλλογή κειμένων του Αντον Σ. Μακάρενκο από τα «Διαλεχτά Παιδαγωγικά Εργα», που έχει εκδώσει ο Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού και σίγουρα οι γονείς θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον και θα πάρουν απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα που τίθενται γύρω από το θέμα της διαπαιδαγώγησης:

  • Τι πρέπει να γνωρίζουν και τι πρέπει να σκέφτονται οι γονείς για τη δική τους συμπεριφορά και στάση απέναντι στα παιδιά τους;
  • Πώς διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά από τα παιχνίδια, ποια είναι τα καλά και ποια τα κακά παιχνίδια; Ποια λάθη κάνουν συνήθως οι γονείς όταν διαλέγουν ή όταν ασχολούνται με τα παιχνίδια των παιδιών τους; Ποιες είναι οι διαφορετικές φάσεις παιχνιδιού από τις οποίες περνούν τα παιδιά; Ποιες είναι οι ιδιότητες του κάθε παιχνιδιού, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;
  • Ποια θα πρέπει να είναι η στάση των γονιών απέναντι στους φίλους των παιδιών τους και τι θα πρέπει να κάνουν στους καβγάδες των παιδιών;

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που απαντιούνται από τα αποσπάσματα του μεγάλου Σοβιετικού παιδαγωγού και συγγραφέα, που περιλαμβάνονται στο φυλλάδιο της ΚΝΕ και που σίγουρα οι γονείς θα το βρουν πολύ χρήσιμο.

ΜΑΘΗΤΕΣ 6ου ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδικούν λύσεις για τα προβλήματα των σχολείων

Από τη συγκέντρωση στα γραφεία του Δήμου Αθήνας
Από τη συγκέντρωση στα γραφεία του Δήμου Αθήνας
Αμεσες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στα σχολεία τους απαίτησαν χτες μαθητές από Λύκεια του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας μέσα από τη δυναμική κινητοποίησή τους. Μέσα από συνελεύσεις, αποφάσεις δεκαπενταμελών και πενταμελών, οι μαθητές αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν έξω από τους τοίχους των σχολείων τους τα προβλήματα, να φέρουν τους αρμόδιους μπροστά στις ευθύνες τους, να διεκδικήσουν λύσεις.

Μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων 6ου Διαμερίσματος, μαθητές από το 15ο και 39ο ΓΕΛ της Κυψέλης, το 41ο ΓΕΛ που βρίσκεται στην πλατεία Αμερικής, το 20ό ΓΕΛ στον Αγ. Νικόλαο και το 67ο Λύκειο στον Αγιο Παντελεήμονα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Βικτωρίας και με πορεία κατευθύνθηκαν στη Γενική Γραμματεία του Δήμου Αθήνας.

Καθένα από τα παραπάνω σχολεία αντιμετωπίζει στον έναν ή στον άλλο βαθμό προβλήματα που έχουν να κάνουν με παλιά κτίρια (ακόμα και του 19ου αιώνα!), ελλείψεις ακόμα και σε χαρτί υγείας, λειψές υποδομές, ελλείψεις εκπαιδευτικών (στην Α' Αθήνας υπολογίζεται ότι χρειάζονται 20 εκπαιδευτικοί μόνο για την ειδικότητα ΠΕ4 Φυσικών - Χημικών - Βιολόγων), τη φτώχεια που έχει χτυπήσει την πόρτα πολλών παιδιών και αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης, τις συνέπειες από τις ελλείψεις καθαριστριών και σχολικών φυλάκων στα σχολεία. Ολα με κοινό παρονομαστή την αντιεκπαιδευτική αντιλαϊκή πολιτική που υποβαθμίζει τη λειτουργία και το περιεχόμενο του σχολείου.

Οι μαθητές, που είχαν στο πλευρό τους καθηγητές και γονείς, καταδίκασαν έντονα και τον αυταρχισμό ενάντια στους μαθητές που αγωνίζονται, την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.

Αντιπροσωπεία τους, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για τη σχολική μέριμνα αντιδήμαρχο του Δήμου Αθήνας Επ. Λαμπρακάκη, από τον οποίο ζήτησε να παρθούν μέτρα για τα σχολεία. Οπως κατήγγειλαν μετά τη συνάντηση εκπρόσωποι των μαθητών και γονιών, ο εκπρόσωπος του δήμου δήλωσε άγνοια και αναρμοδιότητα. Οι συγκεντρωμένοι απάντησαν ότι ο Δήμος οφείλει και να ξέρει, και να παίρνει μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων και έδωσαν ραντεβού σε νέες κινητοποιήσεις.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ:

Η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αυτοδιαχείριση-Διαχείριση-Ανατροπή: Οταν το νέο έρχεται να γκρεμίσει αυτό που φαίνεται αιώνια παρόν» στις 7 μ.μ. στην αίθουσα 542 στους Πολιτικούς Μηχανικούς.

Η Τομεακή Οργάνωση της Σχολής Θετικών Επιστημών Θεσσαλονίκης οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Σοσιαλιστική εξουσία-Αλήθειες και Ψέματα» στις 6 μ.μ. στην αίθουσα Α13 της ΣΘΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Πάτρας οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Δεκέμβρης '44: Μια από τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα», στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα τελετών της Πρυτανείας. Ομιλητής ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η Τομεακή Οργάνωση Μαγνησίας οργανώνει στο Βόλο θεματικές εκθέσεις φωτογραφίας με θέμα την Ιστορία του ΚΚΕ έξω από τις Σχολές Κατάρτισης.

  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Η Μαθητική Οργάνωση Τρικάλων διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Ανθρωπος αυτός ο γίγας» για μαθητές γυμνασίων στις 6 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ. Ομιλήτρια η Ρίτα Χατζή, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Τρικάλων της ΚΝΕ.

  • ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά διοργανώνει επίσκεψη στη διαδραστική έκθεση επιστήμης και φυσικής στο Πλανητάριο. Για τη μετάβαση στο Πλανητάριο έχει οριστεί ως σημείο συνάντησης το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 9.30 το πρωί.

Η ΟΒ Περάματος διοργανώνει δωρεάν προβολές ταινιών για ανέργους και νέα ζευγάρια και αυτό το Σάββατο προβάλλει την ταινία «Αστερίξ και Οβελίξ εναντίον Καίσαρα» στις 6.30 μ.μ. στο ΔΗΠΟΠ Περάματος (Νεωρίων και Φωκίωνος 3).

  • ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Λάρισας διοργανώνει ιστορικό περίπατο σε φυσικά και πολιτιστικά μνημεία της πόλης για μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ με θέμα «Το αιώνιο μυστήριο του κόσμου είναι η δυνατότητα κατανόησής του», που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από τη γέφυρα Αλκαζάρ.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Διαμαρτύρονται για τις προσλήψεις συμβασιούχων

Τέσσερις νέες 24ωρες απεργίες μέχρι και τη Δευτέρα αποφάσισαν χθες οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίοι θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα.

Οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους στάσης εργασίας, πραγματοποίησαν εξορμήσεις στα Τμήματα όπου έχουν τοποθετηθεί συμβασιούχοι στη θέση των διαθέσιμων διοικητικών υπαλλήλων για να εκφράσουν την αντίθεσή τους. Σήμερα οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας συνεχίζουν με στάση εργασίας και θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον πρύτανη του πανεπιστημίου διαμαρτυρόμενοι για την τοποθέτηση των συμβασιούχων.

Θυμίζουμε ότι με ανάλογο τρόπο, με εργολαβικούς εργαζομένους, επέλεξε και η διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης των εγκαταστάσεων του ιδρύματος, αφού βγήκαν σε διαθεσιμότητα οι διοικητικοί υπάλληλοι που δούλευαν για τη θέρμανση και τη συντήρησή της.

Φαίνεται δηλαδή ότι, παρά τη διαφωνία τους και τις προσφυγές τους απέναντι στο μέτρο της διαθεσιμότητας, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν τα ιδρύματα όπως όπως και διαχειρίζονται την κατάσταση μέσω της επιχειρηματικής δράσης των ιδρυμάτων και με εργαζομένους με μειωμένα δικαιώματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ