ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τροπολογία του ΚΚΕ για τις μετεγγραφές

Κατατέθηκε χτες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που συζητιέται στη Βουλή

«Τροπολογία - προσθήκη» που αφορά τις μετεγγραφές φοιτητών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Νίκος Μωραΐτης και Σπύρος Χαλβατζής, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο: «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», που συζητιέται στη Βουλή.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας οι βουλευτές σημειώνουν: «Επειδή στις συνθήκες της κρίσης, ολοένα και περισσότεροι νέοι αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους εκτός του τόπου διαμονής τους, ιδιαίτερα δε όταν ένα ή περισσότερα αδέλφια βρίσκονται σε διαφορετική πόλη. Επειδή η κατατεθείσα υπουργική τροπολογία δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα αυτό καθώς τα κριτήρια που θέτει αποκλείουν εξ ορισμού τα παιδιά πολλών λαϊκών οικογενειών, προτείνεται η παρακάτω ρύθμιση».

Η τροπολογία που προτείνουν οι βουλευτές να προστεθεί ως άρθρο έχει ως εξής:

«Δικαίωμα για αίτηση μετεγγραφής έχουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές, εφόσον το ετήσιο κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά το ποσό των 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες (διαζευγμένοι, με αποθανόντα σύζυγο, ανύπαντρους γονείς κλπ) και τους επιτυχόντες που είναι τυφλοί ή κωφάλαλοι ή νεφροπαθείς ή ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών (με συγκεκριμένες προϋποθέσεις), με αναπηρία 67% και άνω, η δυνατότητα μετεγγραφής δεν λαμβάνει υπόψη εισοδηματικά κριτήρια.

Για τις περιπτώσεις όπου ένα τουλάχιστον μέλος της οικογένειας είναι άνεργο, λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση αυτή στο τελευταίο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Για τα παιδιά τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, επίσης, η δυνατότητα μετεγγραφής δεν λαμβάνει υπόψη εισοδηματική κριτήρια.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για αντίστοιχα τμήματα με αυτό που έχουν περάσει έως τριών διαφορετικών πανεπιστημίων ή ΤΕΙ. Η δυνατότητα μετεγγραφής ισχύει και για φοιτητές που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος.

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος άρθρου κάθε αντίθετη σχετική διάταξη νόμου καταργείται».


ΟΛΜΕ
Κενά εκπαιδευτικών και μισθοί πείνας

Τα 1.522 φτάνουν τα κενά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κενά στην Α' Αθήνας (110), Ανατολική Θεσσαλονίκη (100), Ηράκλειο (140), Κυκλάδες (133). Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν από την ΟΛΜΕ μαζί με στοιχεία για τους μισθούς των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα και στις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι χώρες που οι μισθοί μειώθηκαν είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, ο κατώτερος ετήσιος μισθός του καθηγητή στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο είναι 14.104 ευρώ και ο ανώτερος 25.756 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος του κατώτερου μισθού στην Ευρώπη προσεγγίζει τα 25.404 ευρώ με μεγάλες αποκλίσεις (π.χ. στη Βουλγαρία είναι 2.761 ευρώ). Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, για παράδειγμα στον κατώτερο μισθό είναι στην 23η θέση στις 34 χώρες. Στις χώρες της Ευρωζώνης βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, πριν τη Σλοβακία και την Εσθονία.

Οι ετήσιες «καθαρές» αποδοχές του νεοδιόριστου, το 2009 ήταν 14.783, ενώ οι ετήσιες αποδοχές τώρα διαμορφώνονται στα 8.197 ευρώ, δηλαδή είχε μείωση στο «καθαρό» εισόδημα 44,54%. Οι μειώσεις είναι στο ίδιο διάστημα πάνω από 40% στον εκπαιδευτικό με δύο χρόνια προϋπηρεσία, 25,86% στον εκπαιδευτικό με δύο παιδιά και 18 χρόνια προϋπηρεσία και 20,62% στον εκπαιδευτικό με 2 παιδιά και 33 χρόνια προϋπηρεσία.


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Για το σχέδιο «Αθηνά»

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

«Οχι» στο σχέδιο «Αθηνά» (συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ) λέει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και με ανακοίνωση της Εκτελεστικής του Γραμματείας τονίζει:

«Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ με το σχέδιο "Αθηνά" προχωρά άμεσα στο κλείσιμο και τη συγχώνευση 10άδων τμημάτων ακόμα και σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ σε όλη την Ελλάδα. Τα όσα λέγονται "για νέο χωροταξικό σχεδιασμό" που θα βάλει τάξη στην πληθώρα των τμημάτων χωρίς ζήτηση, είναι φούμαρα. Οι ίδιοι που έσπειραν παντού σχολές και τμήματα με χρήματα και κατεύθυνση της ΕΕ, πολλές φορές χωρίς επιστημονικό αντικείμενο, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και προσωπικό, είναι οι ίδιοι που ετοιμάζονται να πετάξουν χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενους στο δρόμο»!

Το ΜΑΣ τονίζει ότι επιδιώκεται με το σχέδιο «Αθηνά» να προσαρμοστούν καλύτερα οι σχολές «στα μέτρα» των εταιρειών και όποιες σχολές δεν τα βγάζουν πέρα στην "πιάτσα" της αγοράς να κλείνουν, να συγχωνεύονται, ν' αλλάζουν όνομα κ.τ.λ.

Το ΜΑΣ διεκδικεί:

  • «Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών - να ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος στο τμήμα που εντάχθηκε - να μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές.
  • Καμιά απόλυση προσωπικού.
  • Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
  • Τώρα επαρκής χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Επιστροφή των αποθεματικών που "κουρεύτηκαν". Οχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ιδρυμάτων!
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - στέγαση - μετακίνηση - βιβλία - αναλώσιμα! Για τους σπουδαστές, που έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο, να νοικιαστούν δωμάτια σε ξενοδοχεία άμεσα. Μηνιαίο επίδομα ενοικίου σε όσους σπουδάζουν μακριά από τις πόλεις τους και δεν τους δέχτηκαν στις εστίες.
  • Κατάργηση του νόμου - πλαίσιο, καμιά εφαρμογή του.
  • Καμιά μορφή ιδιωτικοποίησης. Εξω οι επιχειρήσεις και οι manager.
  • Καμιά αναγνώριση κολεγίων και ιδιωτικών μαγαζιών της Παιδείας».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ