ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
Προετοιμάζονται

Ετοιμη για την επόμενη μέρα δηλώνει η αστική τάξη της χώρας στη μία μετά την άλλη τις αναλύσεις. Για την εργατική τάξη, η επόμενη μέρα δε φέρνει γενικά μείωση μισθών, αλλά συνολικότερη επιδείνωση της κατάστασής της. Οι αποκρατικοποιήσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας που με ταχύτητα φαίνεται να προωθούνται επιδρούν άμεσα και αρνητικά στη ζωή των ανθρώπων. Αυτές οι αρνητικές επιπτώσεις είναι ακριβώς οι «μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις».

***

Για να επιβληθούν όσα προβλέπονται για την επόμενη μέρα χρειάζονται την πολιτική σταθερότητα, όχι γενικώς και αορίστως, αλλά σαν ένα σύστημα «μπετόν αρμέ» ως προς τις δυνατότητες πολιτικής διαφοροποίησης. Η διάλυση ορισμένων και το χτίσιμο νέων πολιτικών σχημάτων υπακούει στην ανάγκη να στεριώσει η αστική εξουσία, να μπορεί να απορροφά ανώδυνα τους κραδασμούς που προκαλεί η εργατική - λαϊκή πάλη. Για την εργατική τάξη, πρέπει να 'ναι προφανές ότι η ενίσχυση του αστικού πολιτικού συστήματος είναι σε βάρος της. Αντίθετα, οφείλει από σήμερα να χτίζει τη δική της συμμαχία που να αμφισβητεί στο σύνολό του το αστικό οικοδόμημα με όποια μορφή κι αν αυτό εμφανίζεται.

***

Η κουβέντα περί νομιμότητας σε ζητήματα φορολογίας είναι στον αέρα. Νόμος καθορίζει τη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου. Το νόμο τον επιβάλλει η κυρίαρχη τάξη. Και απέναντι σ' αυτήν την τάξη δίνει εξετάσεις το πολιτικό προσωπικό, το τμήμα, δηλαδή, της αστικής τάξης που έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει τα ζητήματα της πολιτικής εξουσίας. Οχι μόνο η σημερινή αλλά και κάθε επόμενη κυβέρνηση θα δίνει τους ίδιους όρκους πίστης στο κεφάλαιο όσο θα παραμένει αδιατάρακτη η κυριαρχία του. Το επίπεδο της ανάπτυξης που ευαγγελίζονται το μαρτυρά το όραμά τους: «Φλόριντα» της Ευρώπης. Αυτό απλά σημαίνει τομείς υπηρεσιών για μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο και με εργαζόμενους στη φτώχεια που δε θα μπορούν να κάνουν ούτε ολιγοήμερες έστω διακοπές για αναψυχή και ανάπαυση.

***

Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής απαιτεί συναίνεση. Αυτή δεν υπάρχει. Γι' αυτό και πρέπει να επιβληθεί. Η κουβέντα για τη βία μοιάζει με προετοιμασία για τη βία. Το μονοπώλιο της βίας ανήκει στο κράτος. Και τώρα στρώνουν το χαλί για την επιβολή αυτής της βίας επί καθενός που αντιστέκεται. Καλούν σε ευνουχισμό για κάθε πράξη αντίστασης, την οποία εύκολα προσδιορίζουν σαν τρομοκρατική (ξανά και ξανά στον αστικό Τύπο η απεργία έχει καταγγελθεί σαν βία σε βάρος του δικαιώματος στην εργασία).

Για την εργατική τάξη, πρέπει να 'ναι καθαρό ότι η αστική τάξη όχι μόνο δεν θα παραιτηθεί μια ωραία πρωία από την εκμετάλλευση των εργατών, αλλά ότι με νύχια και με δόντια θα επιχειρήσει να κρατήσει την εξουσία της. Απέναντι σ' αυτήν την προοπτική, η εργατική τάξη οφείλει να χτίζει το μέτωπό της έτσι που να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Ηδη η κυβέρνηση φροντίζει για την ενίσχυση της δικτατορίας των μονοπωλίων.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΟΦΕΛΗ: «Η Ελλάδα, με συγκεκριμένες πράξεις, έπεισε την Ευρώπη ότι σέβεται και υλοποιεί τις δεσμεύσεις της (...) τώρα πρέπει να προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις για να υπάρξουν έμπρακτα οφέλη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Η αποκρατικοποίηση της οικονομίας, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του κράτους και το άνοιγμα των αγορών θα δημιουργήσουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ: «Φορολογικό, απολύσεις και ειδικές αμοιβές αποτελούν μια τριπλή απειλή για την κυβέρνηση Σαμαρά. Στην έκθεση των εμπειρογνωμόνων της τρόικας για λογαριασμό της Κομισιόν σημειώνεται: "Στην περίπτωση της Ελλάδας, η πολιτική αστάθεια αποτελεί τον μείζονα κίνδυνο για την εφαρμογή του προγράμματος"» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ: «Δύο δισ. δολάρια φόρους απέφυγε να πληρώσει η Google σε όλο τον κόσμο το 2011 (...) γεγονός είναι ότι μέχρι σήμερα η εταιρεία γλίτωνε τους φόρους "με νόμιμους τρόπους" όπως είπε ο Σμιντ» (στα ΝΕΑ).

Η ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: «Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι εταιρείες ζητούν διευκόλυνση στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται και, κυρίως, να αρθούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας στην επιχειρηματικότητα (...) Πολύ εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης (...) προσθέτοντας ότι οι εταιρείες ζητούν σταθερότερο φορολογικό καθεστώς, κάτι το οποίο θα γίνει και με το νέο επενδυτικό νόμο (...) ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΟ ΠΛΑΝΟ: «Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο παραθεριστικής κατοικίας για Ευρωπαίους ή Ασιάτες υψηλού εισοδήματος. Χιλιάδες Ρώσοι έρχονται κάθε χρόνο, όμως ελάχιστοι μπορούν να επενδύσουν σε ακίνητα λόγω των γραφειοκρατικών εμποδίων (...) αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και από την κινεζική πλευρά (...) η Ελλάδα μπορεί να γίνει η "Φλόριντα" της Ευρώπης» (από άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΒΡΗΚΑΝΕ ΠΑΠΑ: «Η καταδίκη της επίθεσης τραμπούκων (...) δεν αρκεί: η ανεξέλεγκτη βία τείνει να γίνει στοιχείο της ελληνικής καθημερινότητας» (στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διαδηλώσεις κόντρα στη φοροληστεία την Τετάρτη 19 Δεκέμβρη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συγκροτείται «επιτροπή σοφών» για δράση κατά της φοροδιαφυγής

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μάχη για ανάπτυξη

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης που θα αλλάξει τα δεδομένα

ΕΘΝΟΣ: Μισθολόγιο δημοσίου τώρα και στις ΔΕΚΟ

6 ΜΕΡΕΣ: Οι 10 ανατροπές στις συντάξεις

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Συντάξεις ΙΚΑ, πώς και πόσο θα μειωθούν

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ασφαλιστικό, 18 αλλαγές φέρνει το 2013 σε όλα τα Ταμεία

Η ΕΛΛΑΔΑ: Ποιους θέλει στη φυλακή η Μέρκελ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέα κόμματα στον ορίζοντα

Η ΑΥΓΗ: Αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Σαμαρά

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Αμερικανορωσικός πόλεμος για ΔΕΠΑ- ΔΕΣΦΑ

REALNEWS: Οι πρώτοι «μνηστήρες» για τα πετρέλαια

ΤΑ ΝΕΑ: Πώς μας κλέβει η Google

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Μαύρη πρόκληση

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τραγωδίες σε ΗΠΑ και Λέσβο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Δεν υπάρχουν εμπόδια

«Τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων των κρατών τους προωθούσαν πάντα στα ταξίδια τους στο εξωτερικό οι υπουργοί των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, αλλά φρόντιζαν να τηρούν τα προσχήματα παρουσιάζοντάς τα ως "εθνικά" ή "κρατικά συμφέροντα". Τα προσχήματα αυτά πλέον εγκαταλείπονται και οι υπουργοί δεν διστάζουν να εμφανίζονται ανοιχτά ως εκπρόσωποι συγκεκριμένων πολυεθνικών εταιρειών αξιώνοντας ευθέως την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. "Αποκαλυπτικός" από την άποψη αυτή ήταν ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, ο οποίος στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του Κ. Χατζηδάκη, αναφέρθηκε ευθέως σε τρία ονόματα επιχειρηματικών ομίλων που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην επέκταση της φαρμακευτικής "Boehringer Igelheim", την επέκταση της "Hochtief" στην κατασκευή αυτοκινητοδρόμων, αλλά και τη συμμετοχή γερμανικών εταιρειών σε ενεργειακά έργα, όπως στην κατασκευή του αγωγού TAP. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που κύκλοι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΝ, μετά τις επαφές που είχαν με εκπροσώπους του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) δήλωναν ότι "επιστρέφουμε με φακέλους"... Αλλωστε όπως αναγνώρισε ο "σκληρός" Φ. Ρέσλερ "δεν υπάρχουν εμπόδια" για τις επενδύσεις μετά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, εννοώντας προφανώς τις μεταρρυθμίσεις - σφαγείο των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη κερδοφορία των επενδυτών».

Για την εξαθλίωση του λαού

«Ακόμα και οι απαιτητικοί εκπρόσωποι των γερμανικών μονοπωλίων αναγνωρίζουν ότι πλέον υπάρχει φθηνή εργατική δύναμη, τζάμπα υποδομές, δωρεάν δημόσια περιουσία και εύκολη πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά και ζεστό χρήμα από τα κοινοτικά κονδύλια και τις δόσεις των δανείων. Πράγματι συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για επενδύσεις και ανάπτυξη, αλλά η ανάπτυξη αυτή δεν πρόκειται να δώσει δουλειά στα εκατομμύρια των ανέργων ούτε θα ανακόψει την απόλυτη φτώχεια των λαϊκών μαζών. Αντίθετα θα κάνει μόνιμη και την υψηλή ανεργία και την εξαθλίωση του λαού» (από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ