ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ
Ανοίγουν νέα μέτωπα επέμβασης με πρόσχημα τους ισλαμιστές

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Λίον Πανέτα σε Αμερικανούς πεζοναύτες στο Τζιμπουτί
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Λίον Πανέτα σε Αμερικανούς πεζοναύτες στο Τζιμπουτί
Σφίγγουν την τανάλια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων οι ΗΠΑ σε βόρεια, ανατολική και κεντρική Αφρική με το βολικό πρόσχημα πάταξης της δράσης ισλαμικών εξτρεμιστικών οργανώσεων - παρακλάδια της Αλ Κάιντα. Αλλωστε, ο (ιταλικής καταγωγής) Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα το είπε την περασμένη Τρίτη καθαρά στη διάρκεια της ολιγόωρης επίσκεψής του στο Τζιμπουτί: «Οι ΗΠΑ», είπε, «σκοπεύουν να κυνηγήσουν την Αλ Κάιντα όπου και να βρίσκεται σε Υεμένη, Σομαλία και Βόρεια Αφρική, ώσπου να μη βρίσκουν τόπο να κρυφθούν»...

Βέβαια, ο Πανέτα δεν μας είπε κάτι καινούριο...

Η (πότε έμμεση και πότε άμεση) επέμβαση των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής (με πρώτη την περίπτωση της Σομαλίας) είναι γεγονός εδώ και περίπου πέντε χρόνια. Πολλές δεκάδες Σομαλοί έχουν πέσει νεκροί από τις βόμβες των τηλεκατευθυνόμενων αμερικανικών αεροσκαφών που απογειώνονται από το στρατόπεδο Λεμονιέ του Τζιμπουτί, από μυστικές βάσεις γειτονικών χωρών όπως η Αιθιοπία ή από τα πυρά στρατών χωρών της ευρύτερης περιφέρειας που χρησιμοποιούνται, ανάλογα με τις περιστάσεις, ως εργαλείο επεμβάσεων (π.χ. Αιθιοπία που χρησιμοποιήθηκε από τις ΗΠΑ ως δύναμη επέμβασης το Δεκέμβρη του 2006 και στρατιωτών από την Ουγκάντα και το Μπουρούντι που απαρτίζουν την αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία - γνωστή ως AMISOM - από το χειμώνα του 2007).

Στο επίκεντρο Μαγκρέμπ και Κέρας Αφρικής

Μάλιστα, ο Πανέτα στο Τζιμπουτί άδραξε την ευκαιρία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ισμαήλ Γκουέλεχ πιέζοντας για επίσπευση της αποστολής και συμμετοχής στρατιωτών από το Τζιμπουτί στην AMISOM και για διεύρυνση των δραστηριοτήτων της AFRICOM (διοίκηση του αμερικανικού στρατού για την Αφρική που δημιουργήθηκε το 2007) στο Κέρας της Αφρικής... Παράλληλα, οι πάνω από 3.000 Αμερικανοί στρατιώτες που στρατοπεδεύουν στο στρατόπεδο Λεμονιέ του Τζιμπουτί αναμένεται να εντατικοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους όχι μόνον στη Σομαλία με πρόσχημα τους ισλαμιστές της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» αλλά και στην Υεμένη (και πάλι με άλλοθι τη δράση ακραίων ισλαμιστών) και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής όπου δρα η λεγόμενη «Αλ Κάιντα του ισλαμικού Μαγκρέμπ». Αυτά σε συνδυασμό με τις κατά τόπους «αντιτρομοκρατικές» συνεργασίες δυνάμεων της AFRICOM με στρατούς βορειο-αφρικανικών χωρών που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια δείχνουν το μέγεθος και την έκταση της επέμβασης των ΗΠΑ στην περιοχή.

Με άλλοθι τους ενόπλους του LRA

Ωστόσο, δεν είναι μόνον η βόρεια και η ανατολική Αφρική στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων της Ουάσιγκτον, αλλά και η καρδιά της λεγόμενης «Μαύρης Ηπείρου», όπου εδώ και βδομάδες έχουν αναπτυχθεί οι πρώτες δεκάδες από τους τουλάχιστον 100 Αμερικανούς κομάντος που έχουν σταλεί σε τέσσερις χώρες της ευρύτερης περιοχής των Μεγάλων Λιμνών (Ουγκάντα, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Νότιο Σουδάν, ΛΔ Κονγκό) με πρόσχημα όχι αυτή τη φορά ισλαμιστές αλλά μέλη και σκλάβους της εγκληματικής οργάνωσης «LRA» («Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» με ιδρυτή της ομώνυμης χριστιανικής αίρεσης τον Τζόζεφ Κόνι που καταζητείται για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο).

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως την ημέρα που ο Λίον Πανέτα περιόδευε στο στρατόπεδο Λεμονιέ του Τζιμπουτί, το ίδιο 24ωρο, η Αμερικανίδα υποστράτηγος Μάργκαρετ Γούντγορντ από την AFRICOM, πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Ουγκάντα και δη σε στρατόπεδο του ουγκαντέζικου στρατού (UPDF) στην πόλη Εντέμπ, εξαίροντας «το σθένος και τον επαγγελματισμό» των Ουγκαντέζων στρατιωτών. Η ίδια επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν οι Αμερικανοί κομάντος που βρίσκονται ήδη στην Ουγκάντα σχεδιάζουν μεταξύ άλλων τη χρησιμοποίηση τηλεκατευθυνόμενων βομβαρδιστικών κατά θέσεων ενόπλων του LRA.

Βέβαια, οι έπαινοι της Γούντγορντ για τον επαγγελματισμό του ουγκαντέζικου στρατού δεν έγιναν χάριν ευγενείας αλλά εμπεριείχαν μία δόση αυταρέσκειας, καθώς πολλοί από τους Ουγκαντέζους στρατιώτες έχουν εκπαιδευτεί τα τελευταία χρόνια από Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους. Αλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ, το Πεντάγωνο έχει ξοδέψει πάνω από 40 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην τελευταία τριετία για την παροχή τηλεπικοινωνιακού στρατιωτικού εξοπλισμού, γυαλιών νυχτερινής όρασης και στρατιωτικών φορτηγών προς το στρατό της Ουγκάντας και σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει με πάνω από 4 εκ. δολάρια το μήνα τους 100 κομάντος που έχει στείλει στην κεντρική Αφρική τάχα για να συλλάβουν τον αρχηγό του LRA, Τζόζεφ Κόνι, και να πατάξουν, 25 χρόνια μετά την εμφάνισή της, μία οργάνωση που σφάζει, βιάζει, ακρωτηριάζει και ξεσπιτώνει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε τέσσερις χώρες. Ο αληθινός λόγος παρουσίας των Αμερικανών κομάντος στην Αφρική (που κατέστη εφικτή μετά την υπογραφή σχετικού διατάγματος στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα) σχετίζεται με τον εξακριβωμένο εντοπισμό τεράστιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων πέριξ της λίμνης Αλμπερτ στην Ουγκάντα υπό την παρούσα γεωπολιτική συγκυρία που καταγράφει διαρκή αύξηση των ενεργειακών αναγκών των ΗΠΑ και την εντεινόμενη επιρροή της Κίνας στην υποσαχάρεια Αφρική...

Εποφθαλμιώντας τα πετρέλαια...

Τα πετρέλαια και η εκμετάλλευση του άφθονου αφρικανικού ορυκτού πλούτου (π.χ. χρυσός, διαμάντια) στο υπέδαφος χωρών της περιοχής, όπως π.χ. της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας εξηγεί την απόφαση των Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων να στήσουν εκεί το επιχειρησιακό κέντρο των κομάντος (συγκεκριμένα στη νοτιοανατολική πόλη Ομπο), ώστε να συντονίζουν τις τάχα «αντιτρομοκρατικές» δραστηριότητές τους σε συνεργασία με τους στρατούς συμμαχικών χωρών.

Και, βέβαια, η όρεξη των ΗΠΑ δεν αποκλείεται σύντομα να μεγαλώσει κι άλλο και να δούμε τους Αμερικανούς κομάντος σε μία ακόμη «ένοπλη ανθρωπιστική επιχείρηση» (όπως ονομάζουν κατ' ευφημισμόν ήδη την αποστολή των 100 κομάντος στην κεντρική Αφρική) και στο δυτικό τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, και δη στη Νιγηρία, με πρόσχημα τους εκεί ισλαμιστές της οργάνωσης «Μπόκο Χαράμ»...

Φρένο σε τέτοιες επιδιώξεις και σχεδιασμούς μπορεί και πρέπει να βάλουν μόνο οι λαοί της Αφρικής, καθώς θα πρέπει να διώξουν από τη γειτονιά τους τους κάθε λογής ιμπεριαλιστές που καμώνονται τους «χωροφύλακες» και επιδιώκουν την επιβολή νεο-αποικιοκρατικών πολιτικών όχι βεβαίως για το καλό των ανθρώπων αλλά για τα συμφέροντα των μονοπωλίων του μεγάλου κεφαλαίου.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org