ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΟΧΕΣ ΟΑΕΔ - ΟΕΚ - ΟΕΕ
Προς νέες εγκληματικές περικοπές

Η απαίτηση των επιχειρηματιών για μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» θα οδηγήσει σε δραστική συρρίκνωση, μέχρι και κατάργηση ακόμα και αυτών των ελάχιστων παροχών των τριών Οργανισμών

Τη «χαριστική βολή» στις εναπομείνασες παροχές προς τους ασφαλισμένους δικαιούχους του ΟΑΕΔ και των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας επιχειρούν να δώσουν κυβέρνηση, επιχειρηματίες, βιομήχανοι και τρόικα.

Η προώθηση και υλοποίηση της απαίτησης του κεφαλαίου για τη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή τη μείωση των «εργοδοτικών» εισφορών (οι εισφορές αυτές προκύπτουν από την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων) προς τους τρεις Οργανισμούς, τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ, θα σημάνει νέο δραστικό περιορισμό ακόμα και κατάργηση των όποιων - και σίγουρα ελάχιστων - παροχών μέχρι σήμερα δίνονταν στους δικαιούχους.

Στο στόχαστρο μπαίνουν:

  • Τα επιδόματα ανεργίας και τα πάσης φύσεως επιδόματα που ο ΟΑΕΔ χορηγεί.
  • Η επιδότηση ενοικίου και τα δάνεια που χορηγεί ο ΟΕΚ.
  • Τα εκδρομικά και άλλα προγράμματα από τα οποία επωφελούνται, ακόμα, οι δικαιούχοι από τον ΟΕΕ.

Ο κίνδυνος για δραστικό περιορισμό των παροχών και επιδομάτων είναι κάτι περισσότερο από ορατός με δεδομένο ότι ήδη αυτοί οι Οργανισμοί, δηλαδή ο ΟΑΕΔ, ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ, λειτουργούν έχοντας ως κύριους οικονομικούς αιμοδότες τους εργαζόμενους που πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους.

Η «εργοδοτική εισφορά» - που σήμερα οι επιχειρηματίες θέλουν να σταματήσουν να καταβάλουν - προκύπτει από την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων που παρακρατείται και αποδίδεται από τους εργοδότες σε αυτούς τους φορείς.

Αυτή η «εργοδοτική εισφορά» σήμερα προς τον ΟΑΕΔ ανέρχεται στο 6,25%, στον ΟΕΚ, 0,75% και τον ΟΕΕ 0,35%.

Οικονομικός στραγγαλισμός

Δεδομένο είναι, επίσης, ότι από τον κρατικό προϋπολογισμό δε δίνεται ούτε 1 ευρώ προς την Εργατική Εστία και τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ενώ η χρηματοδότηση προς τον ΟΑΕΔ βαίνει συνεχώς μειούμενη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιχορήγηση στον ΟΑΕΔ για το 2012 σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό μειώνεται πάνω από το 1/3 (34,6%) και από τα 764 εκατομμύρια ευρώ πέφτει στα 500. Ο οικονομικός στραγγαλισμός των Οργανισμών ενισχύεται και με τις τελευταίες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις καθώς ήδη από το 2011 άρχισε η παρακράτηση (10%) για λογαριασμό του ΙΚΑ, των εισφορών που μέχρι τώρα δίνονται από τους εργαζόμενους για τον ΟΕΚ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΕΕ.

Το 2012 η παρακράτηση θα αυξηθεί στο 20% και για το 2013 και για κάθε επόμενο έτος η αφαίμαξη θα ανέρχεται στο 30%.

Ολες οι παροχές σε κίνδυνο

Αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή από τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους στον ΟΑΕΔ επιδοτείται μόλις το 1/4 με το εξευτελιστικό επίδομα των 454 ευρώ! Στο στόχαστρο του κεφαλαίου και της κυβέρνησης μπαίνουν πλέον μια σειρά από παροχές του ΟΑΕΔ όπως τα επιδόματα ανεργίας, τα οικογενειακά επιδόματα, η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, τα ειδικά βοηθήματα επιδότησης μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, η χορήγηση επιδομάτων μακροχρόνια ανέργων, τα επιδόματα στράτευσης, οι συμπληρωματικές παροχές μητρότητας, τα επιδόματα διαθεσιμότητας, η κάλυψη λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, κ.λπ.

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μην ανεγερθεί ξανά ούτε ένα σπίτι (από τα ελάχιστα που έτσι και αλλιώς έχτιζε ο ΟΕΚ). Για πάνω από 1,5 χρόνο άλλωστε το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ είναι «παγωμένο», ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια και προκειμένου να ενισχυθούν οι τραπεζίτες και οι κατασκευαστές το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Οργανισμού - δηλαδή των εισφορών των δικαιούχων - πήγαινε ως επιδότηση του επιτοκίου στις τράπεζες που ο ΟΕΚ έστελνε ως πελάτες τους δικαιούχους.

Αμφίβολη πλέον είναι η χορήγηση μικρών δανείων όπως αυτά της αποπεράτωσης ή επισκευής αλλά και το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, οι δικαιούχοι του οποίου ήδη έχουν συρρικνωθεί. Ανάλογος ο κίνδυνος και για τα εκδρομικά προγράμματα της Εργατικής Εστίας, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού (οι δικαιούχοι των οποίων χρόνο με το χρόνο μειώνονται), τα δελτία Θεάτρου και βιβλίων, ενώ ήδη έχει περικοπεί η επιχορήγηση προς τα σωματεία.

Οργανισμοί εξυπηρέτησης της πολιτικής του κεφαλαίου

Ολα τα προηγούμενα χρόνια και με αποκορύφωμα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, οι τρεις αυτοί Οργανισμοί μετατράπηκαν με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βασικούς οικονομικούς αιμοδότες των μεγαλοεπιχειρηματιών και των βιομηχάνων και ταυτόχρονα σε ισχυροί κρίκοι για την προώθηση και υλοποίηση της αντεργατικής πολιτικής.

Παροχές προς τους ασφαλισμένους είτε αφαιρέθηκαν, είτε μειώθηκαν δραστικά (π.χ. προγράμματα κατασκευής εργατικών κατοικιών, εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, άλλα επιδόματα). Αρκεί μόνο να αναφερθεί ότι σήμερα που οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς, που η ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους γίνεται επιτακτική, τα χρήματα του ΟΑΕΔ οδηγούνται απευθείας στα ταμεία των επιχειρηματιών, μέσω προγραμμάτων δήθεν «ανάσχεσης» της ανεργίας.

Πρόσφατα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε νέο πακτωλό προγραμμάτων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, με πρόσχημα την ανεργία, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που η κυβέρνηση σπρώχνει στα ταμεία των μεγαλοεπιχειρηματιών μέσω αυτών των προγραμμάτων στα 4,6 δισ. ευρώ.


Γ. Δ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ