ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καμαρώνοντας σαν «γύφτικο σκεπάρνι»

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη

Την αίσθηση της διπλωματικής νίκης, με την ελληνική κυβέρνηση να αποτελεί το κέντρο των αποφάσεων, επιχείρησε να δώσει χτες, με την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας με αλαζονικό ύφος για «ιστορικό επίτευγμα» στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοπεγχάγης. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για πολιτική συναίνεση στις κυβερνητικές επιλογές για το Κυπριακό, ενώ εντύπωσε προκάλεσε η φράση του για αδιέξοδη «επίκληση του διεθνούς δικαίου». Παράλληλα, τάχτηκε απερίφραστα υπέρ της άμεσης έναρξης διαπραγματεύσεων, με βάση το «σχέδιο Ανάν», υποστηρίζοντας ότι το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού δεν μπορεί να αναχθεί στο μέλλον, αλλά απαιτείται λύση με βάση τη σημερινή συγκυρία.

Για την Κοπεγχάγη

Αναφορικά με το περιεχόμενο της απόφασης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι είναι «μια καθαρή ένταξη όπως ήταν η επιδίωξή μας», που δίνει «ώθηση για τη συνέχιση προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού». Τόνισε ότι η Κύπρος «εντάσσεται χωρίς να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις», ενώ «στο βόρειο τμήμα αναστέλλεται εκ των πραγμάτων η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου», όμως πρόσθεσε «η ΕΕ θα λάβει αυξημένα μέτρα συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης του βορείου τμήματος της Κύπρου». Παράλληλα, επισήμανε ότι η απόφαση της Κοπεγχάγης είναι «αποτέλεσμα των αποφάσεων που πήραμε στο Ελσίνκι».

Κυπριακό

Για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού ο Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι «δε λύνεται με τη συνεχή επίκληση του διεθνούς δικαίου» και πως «δε λύνεται με ρητορικό πατριωτισμό. Είναι μια εύκολη και ανέξοδη επιλογή», σημειώνοντας ότι «δεν πείθουν οι επιλογές για την αποτελεσματικότητά τους». Υποστήριξε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μια «λύση δίκαιη και βιώσιμη». Επίσης, έκανε λόγο για στρατηγικές επιλογές στη διεθνοποίηση του προβλήματος, αφού «η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά» και στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συμπληρώνοντας ότι «το στάτους κβο οδηγεί αναπόφευκτα στη διχοτόμηση της Κύπρου».

Το «σχέδιο Ανάν»

«Δεχτήκαμε το "σχέδιο" ως βάση εποικοδομητικής διαπραγμάτευσης», σχολίασε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο «σχέδιο Ανάν», δηλώνοντας ότι «υιοθετεί θέσεις που έχει πάρει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου», ενώ «αποδέχεται την πάγια θέση για τη συνέχεια του Κυπριακού κράτους και για μια κυριαρχία σε ένα ενιαίο κράτος». Αιτιολογώντας τη στάση της κυβέρνησης ο Κώστας Σημίτης σημείωσε πως «μια δική μας άρνηση για διαπραγματεύσεις θα ισοδυναμούσε με την υπονόμευση της στρατηγικής μας» και «θα ισοδυναμούσε με απόρριψη της θέσης ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε», ενώ θα συνιστούσε «καθολική ανατροπή της εθνικής στρατηγικής μας». Αναφέρθηκε στον «ιστορικό χρόνο», για τη λύση τέτοιων προβλημάτων, αφού, όπως είπε, «είτε λύνονται είτε αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα τα τετελεσμένα». Τόνισε ότι «η λύση δε θα έρθει σε 10 ή 20 χρόνια, αφού δεν ήρθε στα προηγούμενα 30 χρόνια», αφού «η ιστορία δεν περιμένει για πάντα». Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι «δε θα δεχτούμε οποιαδήποτε λύση», υποστηρίζοντας ότι ως γνώμονα η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει «το σεβασμό της λύσης από αυτούς που αύριο καλούνται να την εφαρμόσουν και να τη ζήσουν». Για τη στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς δήλωσε ότι θα πρέπει να συμβάλουν εποικοδομητικά και να «απαντήσουν με θετικό τρόπο», αφού «η πράσινη γραμμή χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θετική η ένταξη, αλλά...

Θετική χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στη χθεσινή του παρέμβαση, διατυπώνοντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο η ένταξη είναι όντως αποσυνδεμένη με την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν».

Αναφορικά με την ένταξη της Κύπρου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «σημαντική, θετική πράξη», τονίζοντας ότι «παραμένουμε σταθερά στρατευμένοι στην προσπάθεια να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο πολιτικό της πρόβλημα». Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής και μόνο, αφού -όπως είπε- «συμβάλλατε στην ενταξιακή προσπάθεια της Κύπρου και εσείς και εμείς, όλα τα πολιτικά κόμματα». Επίσης τόνισε ότι είναι «ώρα να προχωρήσουμε σε θεσμούς και μηχανισμούς που να διασφαλίζουν την εθνική ομοψυχία» στα πρότυπα του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει «τάχιστα στη σύσταση του εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής».

Σχολιάζοντας συνολικά τις αποφάσεις της Κοπεγχάγης ο Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι είναι «θετικός ο προσδιορισμός της ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας», αφού -όπως είπε- «εμείς θέλουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή Τουρκία, δημοκρατικά δομημένη, που να σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, που θα φέρεται στους γείτονές της με βάση το διεθνές δίκαιο».

Πάντως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι πράγματι αποσυνδεμένη η ένταξη της Κύπρου από την αποδοχή του «σχεδίου Ανάν». Σημείωσε ότι «στα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης ρητά αναφέρεται δέσμευση για συνολική διευθέτηση» και «υπάρχει ρητή παραπομπή και στο "σχέδιο" και στο χρονοδιάγραμμα Ανάν» οπότε «συνδέεται η ένταξη με την προοπτική λύσης».

Οπως επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής, εφόσον η ένταξη είναι απεξαρτημένη από την επίλυση «θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε όμως πως αν «η ένταξη είναι συνδεδεμένη πολιτικά με τη λύση τότε δε θα υπάρχουν πολλά περιθώρια». Σημείωσε ότι το «σχέδιο Ανάν» έχει «αμφίβολη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα», κάνοντας λόγο για «επίμονη κυβερνητική προσπάθεια με μοναδικό σκοπό την κατασκευή μιας εξωραϊσμένης εικόνας για το σχέδιο Ανάν» και ταυτόχρονη «προσπάθεια ενοχοποίησης κάθε διαφορετικής άποψης». Οπως ανέφερε η κυβέρνηση «επιχειρεί να εμφανίσει έναν επώδυνο συμβιβασμό ως εθνική επιτυχία». Αναρωτήθηκε μάλιστα, αφού θεωρείται αποσυνδεμένη η ένταξη από τη λύση «γιατί το δημοψήφισμα για την έγκρισή του να περνάει μέσα από το δημοψήφισμα για την ένταξη; Δε μοιάζει με απόπειρα εκβιασμού της θέλησης του κυπριακού λαού;». Σημείωσε επίσης ότι «η ευρωπαϊκή προοπτική από μόνη της δεν μπορεί να επικαλύψει τις αδυναμίες της προτεινόμενης λύσης», όμως δήλωσε ότι «δε θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το διάλογο, αν και έχει σοβαρές αδυναμίες».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «στην Κοπεγχάγη δεχτήκαμε τον αποκλεισμό της Κύπρου από τις λειτουργίες ασφάλειας της ΕΕ», ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του ευρωστρατού σημειώνοντας ότι από την κυβέρνηση «επιδείχτηκε σημαντική ολιγωρία» και έτσι «ικανοποιήθηκε το αίτημα της Αγκυρας για εξαίρεση της Κύπρου και του Αιγαίου από τις δραστηριότητες του Ευρωστρατού».

Ο Διονύσης Γεωργάτος στο βήμα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου
Ο Διονύσης Γεωργάτος στο βήμα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου
Η Μακρόνησος ιστορικός τόπος...

Συγκλονιστικά ήταν όσα ακούστηκαν, για το έπος της Μακρονήσου στην παρουσίαση του βιβλίου - έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» - «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ ιστορικός τόπος» που παρουσιάστηκε, προχτές στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό. Την εκδήλωση άνοιξε ο Γ. Σκυλάς εκ μέρους της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ στην εκδήλωση μίλησαν ο Διονύσης Γεωργάτος, επικεφαλής της Επιτροπής Μακρονησιωτών αγωνιστών που συνέγραψαν το βιβλίο, ο Τηλέμαχος Λουγγής ιστορικός, πρόεδρος του ΚΜΕ και η Ρένα Λευκαδίτου που μίλησε για την απαράδεκτη κατάσταση εγκατάλειψης, αρχικά, όσον αφορά στη διατήρηση της μνήμης της Μακρονήσου, και πρόβαλε την ανάγκη για τη διατήρηση των εγκαταστάσεων και της μνήμης μέσω και της συντήρησης και ανάδειξης των εγκαταστάσεων στο νησί - στρατόπεδο της Μακρονήσου. Συγκίνηση σκόρπισαν οι απαγγελίες των ηθοποιών της ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ: της Αλέκας Παΐζη, του Φοίβου Ταξιάρχη και του Νικήτα Τσακίρογλου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ