ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΗΓΕΣΙΑ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ»
«Εναλλακτική» εγκλωβισμού των εργαζομένων στην ίδια αντεργατική στρατηγική

«Διαθέσιμη» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καμουφλάρει την αντεργατική κλιμάκωση δηλώνει ξανά η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ

Eurokinissi

«Διαθέσιμη» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καμουφλάρει την αντεργατική κλιμάκωση δηλώνει ξανά η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ
Την προσπάθεια της κυβέρνησης να ντύσει με ένα μανδύα... «κοινωνικού διαλόγου» την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και την εντεινόμενη αντεργατική επίθεση στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης, σπεύδει για άλλη μια φορά να στηρίξει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Αφού πρώτα συμμετείχε σε όλες τις φάσεις «διαβούλευσης» για τη διαμόρφωση της περιβόητης «Εκθεσης Πισσαρίδη», ήδη από το στάδιο της «ενδιάμεσης έκθεσης», η εν λόγω ηγετική ομάδα του εργατοπατερισμού παρουσίασε πριν από λίγες μέρες μία δήθεν «εναλλακτική πρόταση» του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, για τη «μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα νέο υπόδειγμα ανάπτυξης», η οποία βέβαια οδηγεί στον ίδιο αντιλαϊκό προορισμό, στις «αναγκαίες οικονομικές και θεσμικές παρεμβάσεις» (όπως βαφτίζονται οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις) για ένα «βιώσιμο και διατηρήσιμο υπόδειγμα ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς», όπως αναφέρουν αντιγράφοντας λέξη προς λέξη ακόμα και τις διατυπώσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Ονειρεύονται για... «γραμμή πλεύσης των συνδικάτων» τη στρατηγική του κεφαλαίου

Χαρακτηριστική είναι η «κριτική» του γγ της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκη, κατά την παρουσίαση της «εναλλακτικής», ότι η «Εκθεση Πισσαρίδη» «δεν παίρνει υπόψη το πρόγραμμα "Ευρώπη 2020"», δηλαδή ότι τάχα δεν είναι αρκετά ευθυγραμμισμένη με την αντεργατική στρατηγική της ΕΕ, όπως και ο «καημός» του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, ότι «δεν εισακούστηκε η τοποθέτηση της ΓΣΕΕ και οι παρεμβάσεις μας όποτε παρουσιάζουμε την πρότασή μας».

«Αν θέλουν κοινωνικό διάλογο είμαστε διαθέσιμοι», ανέφερε στις σχετικές δηλώσεις του ο Γ. Παναγόπουλος (λες και αμφέβαλλε ποτέ κανείς γι' αυτό...), επαναλαμβάνοντας τις γνωστές απάτες περί συζήτησης για ένα «νέο μοντέλο» ανάπτυξης, που θα είναι «βιώσιμο» και θα έχει «δίκαιη μοιρασιά»...

Εχουν μάλιστα την αξίωση αυτή η γραμμή υποταγής των εργαζομένων στους αντεργατικούς στόχους του κεφαλαίου να αποτελέσει «γραμμή πλεύσης σε συνδικαλιστικές οργανώσεις για ζητήματα που απαιτείται επιστημονική γνώση», όπως δήλωσε ο Γ. Παναγόπουλος. Μόνο που εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα, όπως έδειξε και η τελευταία απεργία που οργάνωσαν χωρίς αυτήν τη θλιβερή ηγετική ομάδα, αντιπαλεύουν ανοιχτά την επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, το «σχέδιο Πισσαρίδη» όπως και κάθε «ιμιτασιόν» παραλλαγή του...

Το πόσο... «εναλλακτική» είναι η πρόταση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ φαίνεται ήδη από τις πρώτες γραμμές της για την ελληνική οικονομία, όπου με περισπούδαστο ύφος αποφαίνεται: «Το σημερινό υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας διακρίνεται από μια ενδογενή ανεπάρκεια παραγωγικής επιχειρηματικότητας και παραγωγικής κατανομής της τραπεζικής ρευστότητας και από μια διαχρονική κρατική αδυναμία σχεδιασμού μιας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής και στρατηγικής...».

«Παραγωγική επιχειρηματικότητα», «τραπεζική ρευστότητα» και «στρατηγική εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής» και άλλα παρόμοια, που θα τα ζήλευαν και τα ινστιτούτα του ΣΕΒ, σε εκ διαμέτρου αντίθεση με τις ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων...

Προτείνουν διαιώνιση της αθλιότητας στον κατώτατο μισθό

Χαρακτηριστικό είναι ότι πίσω από τις διάφορες «σάλτσες», όταν η κουβέντα φτάνει στους μισθούς και ειδικά στον κατώτατο μισθό, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητά ουσιαστικά την καθήλωσή του σε άθλια επίπεδα.

Ως «μία πολύ πρακτική πρόταση οικονομικής πολιτικής» διατυπώνει το εξής: «Θέτοντας ως κύριο στόχο τη θεσμοθέτηση ενός μισθού διαβίωσης, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου μισθού, ώστε το όριο της σχετικής φτώχειας να γίνει το κατώτατο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει βάσει ενός προσδιορισμένου χρονοδιαγράμματος το οποίο θα συμφωνηθεί έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ».

Δηλαδή, ως κατώτατο μισθό η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προτείνει να είναι το όριο της σχετικής φτώχειας! Τόσο φιλεργατικός είναι ο στόχος τους, ώστε ο εργάτης που θα δουλεύει 40 ώρες τη βδομάδα, ίσα ίσα που θα καταφέρνει να μην πέφτει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οσο για τους 600.000 μισθωτούς με μερική απασχόληση, αυτοί θα αμείβονται με μισθό κάτω από τα όρια της φτώχειας! Μάλιστα, για να μη θιχτούν οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι λοιποί συγγενείς... για να μπορέσουν να σηκώσουν το «βάρος» από μια τέτοια... μεγάλη αλλαγή, η ΓΣΕΕ προτείνει αυτό να μη γίνει αμέσως, αλλά σε βάθος χρόνου, με «προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα»...

Αβάντα στην ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού μέσω «επαγγελματικών ταμείων»

Ανάλογη είναι η πρόταση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ για το Ασφαλιστικό, αβαντάροντας την ιδιωτικοποίηση μέσω των «επαγγελματικών ταμείων».

Αφού επαναλαμβάνει το μόνιμο μότο της πως «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να γίνεται με ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο», κάτι που ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι ξέρουν ότι λειτούργησε πάντα ως προπέτασμα καπνού στις προσχεδιασμένες ανατροπές και περικοπές σε βάρος τους, στο «διά ταύτα» προτείνουν: «Επιπρόσθετα, θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω ο πυλώνας της επαγγελματικής ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των θετικών προσπαθειών που έχουν γίνει σε συγκεκριμένους κλάδους στη χώρα μας και τις επιτυχημένες πρακτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υποστηρίζουμε προτάσεις και παρεμβάσεις που διασφαλίζουν: Την αναπτυξιακή διάσταση του συστήματος ασφάλισης».

Στην πραγματικότητα, η πρόταση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ αποτελεί μια μικρή παραλλαγή του «σχεδίου Πισσαρίδη» και του αντίστοιχου σχεδίου της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Τα λεγόμενα «επαγγελματικά ταμεία» που η ΓΣΕΕ ζητά την ενίσχυσή τους, αποτελούν μορφή καραμπινάτης ιδιωτικής ασφάλισης. Κεντρικός πυρήνας τους είναι η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική, δηλαδή και πάλι το ρίξιμο των εισφορών στον τζόγο. Και στα «επαγγελματικά ταμεία» όπως και σε κάθε κεφαλαιοποιητικό σύστημα, δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το ύψος της σύνταξης ούτε καν για το αν στο τέλος του εργάσιμου βίου ο ασφαλισμένος θα πάρει κάποια σύνταξη. Οσο για τις «θετικές εμπειρίες» που επικαλείται η ΓΣΕΕ, μια ματιά στο επαγγελματικό ταμείο του Φαρμάκου, αλλά και στο εξωτερικό, με την κατάρρευση επιχειρήσεων (π.χ. «Enron»), δείχνει τις επώδυνες συνέπειες για τους ασφαλισμένους.

Ούτε βέβαια είναι τυχαίο ότι η ΓΣΕΕ κρίνει σκόπιμο να επαναλάβει τη θέση της για την «αναπτυξιακή διάσταση της ασφάλισης», ακριβώς όπως αυτή καταγράφεται και στην «Εκθεση Πισσαρίδη» και σε όλες τις τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών, καθώς οι εισφορές των εργαζομένων τζογάρονται για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για επιστροφή του Δώρου Χριστουγέννων!

Δεκάδες καταγγελίες από νέους εργαζόμενους

«Να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για επιστροφή του Δώρου Χριστουγέννων!», απαιτεί η ΚΝΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας τα εξής:

«Είναι δεκάδες οι καταγγελίες νέων εργαζομένων, ιδιαίτερα από τον κλάδο του Επισιτισμού, τα delivery κ.λπ., που με απειλές και εκβιασμούς καλούνται να επιστρέψουν στον εργοδότη το Δώρο Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους απροστάτευτους, τη στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω του δεύτερου, φονικότερου κύματος της πανδημίας, με αρκετούς να βρίσκονται με μειωμένο ή και μηδενικό εισόδημα και με την πλειοψηφία των ανέργων να αφήνονται στην τύχη τους, να κάνουν δηλαδή Χριστούγεννα με άδεια τσέπη.

Ο 14ος μισθός - Δώρο Χριστουγέννων είναι κατάκτηση των εργαζομένων. Προέρχεται από τη δουλειά των εργαζομένων και αποτελεί ένα σημαντικό έσοδο για να καλύψουν τις "τρύπες" από τα χρέη και τους ατέλειωτους φόρους που τους επιβάλλουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Είναι μια "ανάσα" για να κάνουν πιο αξιοπρεπείς και ανθρώπινες γιορτές.

Είναι προκλητικό να λέει η κυβέρνηση πως δεν μπορεί και δεν έχει τους πόρους να εξασφαλίσει έκτακτο επίδομα για τους ανέργους, τη στιγμή που έχει εξασφαλίσει δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Εδώ και τώρα:

  • Να δοθεί στο ακέραιο και μέχρι 21/12 το Δώρο Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
  • Να δοθεί το έκτακτο επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, για να μπορέσουν να κάνουν αξιοπρεπώς γιορτές.
  • Να μπει φρένο στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Κανένας εργαζόμενος να μην επιστρέψει τον 14ο μισθό του στον εργοδότη του.

Κανένας μόνος του απέναντι στους εκβιασμούς της εργοδοσίας! Απευθυνόμαστε αμέσως στο σωματείο μας!».

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από συνδικάτα και φορείς

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στις οικογένειες που έχουν ανάγκη αναλαμβάνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς. Με ανακοινώσεις και καλέσματα, συνδικάτα και φορείς που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης για μέτρα πραγματικής στήριξης των εργαζομένων και του λαού, απευθύνονται ταυτόχρονα στα μέλη τους και συνολικά στους εργαζόμενους με σκοπό να συγκεντρώσουν είδη διατροφής, πρώτης ανάγκης αλλά και παιχνίδια, τα οποία θα διανείμουν σε εργαζόμενους που έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά και εισόδημα. Παράλληλα, στέλνουν μήνυμα ενίσχυσης του αγώνα ώστε καμία οικογένεια να μη μείνει χωρίς τα απαραίτητα, να μη βρεθεί μόνη της απέναντι στην απειλή του πλειστηριασμού και της διακοπής της ηλεκτροδότησης.

  • Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, μετά τη μέρα αλληλεγγύης που οργάνωσε το περασμένο Σάββατο, συνεχίζει τη συγκέντρωση βοήθειας και καλεί το λαό και τους μαζικούς φορείς να συμβάλουν από το υστέρημά τους σε αυτήν την προσπάθεια.
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας οργανώνει την αλληλεγγύη στους οικοδόμους που έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά και εισόδημα, συγκεντρώνοντας είδη διατροφής και παιχνίδια καθημερινά στα κεντρικά γραφεία του στην Αθήνα (8 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) και στα κατά τόπους παραρτήματα (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.).
  • Στο Περιστέρι, σωματεία και φορείς συγκεντρώνουν σχετικά είδη μέχρι αύριο Σάββατο (10 π.μ. - 12 μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.) στο παράρτημα Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών 20).
  • Στο Γαλάτσι, φορείς της περιοχής συγκεντρώνουν τρόφιμα, παιχνίδια και άλλα είδη μέχρι σήμερα Παρασκευή (6 μ.μ. έως 8 μ.μ.) στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Αρτέμιδος 8, Παλιό Τέρμα).
  • Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συγκεντρώνει έως την Τρίτη 22 Δεκέμβρη, στο γραφείο του, είδη προσωπικής υγιεινής, παιχνίδια και σοκολάτες για τα παιδιά, τρόφιμα μακράς διαρκείας, που θα διανεμηθούν σε οικογένειες στις περιοχές της Σάμου και της Χερσονήσου που έχουν πληγεί από τον πρόσφατο σεισμό και τις πλημμύρες αντίστοιχα, καθώς και σε οικογένειες προσφύγων που διαμένουν στο Ηράκλειο.
  • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί σε συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας και παιδικών παιχνιδιών. Θα γίνει στα γραφεία του στις 21, 22 και 23 Δεκέμβρη (9 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).
  • Στη Σάμο, το Εργατικό Κέντρο, σωματεία και φορείς έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αλληλεγγύης, συγκεντρώνουν και διανέμουν βοήθεια καθημερινά (9 π.μ. έως 1 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο Σάμου (τηλ. 22730.27.561) και στο Καρλόβασι κατόπιν συνεννόησης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ