ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Πυγμή στο λαό και ... «συστάσεις» στην εργοδοσία

Ούτε ένα μέτρο για το δημόσιο σύστημα Υγείας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τους χώρους δουλειάς

Συνεχίζεται η μεγάλη εξόρμηση του ΚΚΕ στην περιοχή

Από τις εξορμήσεις του ΚΚΕ στους χώρους δουλειάς
Από τις εξορμήσεις του ΚΚΕ στους χώρους δουλειάς
Πυγμή απέναντι στους εργαζόμενους που ζουν και δουλεύουν στη Δυτική Αττική, «συστάσεις» και καλοπιάσματα στους εργοδότες. Τέτοια είναι τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας στη Δυτική Αττική. Από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για μια ακόμα φορά έλειπε κάθε αναφορά στη θωράκιση με μέσα και προσωπικό του «Θριάσιου» Νοσοκομείου, που είναι το μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής, καθώς και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σημειωτέον, από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χτες τα 49 εντοπίζονται στη Δυτική Αττική, αναλογώντας σε 30,45 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής η αναλογία κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού διαμορφώθηκε χτες ως εξής: 6,74 στον Δυτικό Τομέα Αθήνας (33 κρούσματα), 6,68 στον Πειραιά (30 κρούσματα), 6,51 στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (67 κρούσματα), 5,97 στην Ανατολική Αττική (30 κρούσματα), 4,06 στον Βόρειο Τομέα Αθήνας (24 κρούσματα) και 3,4 στον Νότιο Τομέα Αθήνας (18 κρούσματα).

Σε μια περιοχή λοιπόν όπου είναι εγκατεστημένα εκατοντάδες εργοστάσια και αποθήκες, μαζί με κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα, και ενώ καθημερινά μετακινούνται δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι από και προς τις εγκαταστάσεις αυτές, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τη διαμόρφωση και επιβολή καθολικών ουσιαστικών μέτρων προστασίας, με ευθύνη της εργοδοσίας.

«Δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα» στις βιομηχανίες

Ετσι, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναλώθηκε και χτες σε ανάλυση των απαγορευτικών μέτρων για τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά όταν ήρθε η ώρα των μεγάλων επιχειρήσεων, άφησε στην άκρη τις απαγορεύσεις. Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι η κυβέρνηση «προβληματίζεται» και περιμένει την «εισήγηση των ειδικών» για να πάρει αποφάσεις.

Το είδος του «προβληματισμού» αναδεικνύεται και από δηλώσεις που έκανε επίσης χτες ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, πριν ανακοινωθούν τα νέα μέτρα από την κυβέρνηση: «Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός». Σαν να είναι δηλαδή «άνω των δυνάμεων» της κυβέρνησης και της εργοδοσίας να υπάρχει πραγματική υγειονομική προστασία στους χώρους δουλειάς.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε μέτρα, κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα τους δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας. Τα μέτρα αυτά ισχύουν από σήμερα και για τις επόμενες 7 μέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθούν, και περιλαμβάνουν: Επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί, εξαιρουμένων των εργαζομένων και μόνο, που θα μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με άδεια από τον εργοδότη. Αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου (και του «click away»), των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και όλων των επιχειρήσεων, καθώς και των λαϊκών αγορών. Αναστολή πάσης φύσεως εκκλησιαστικών τελετών, εκτός από κηδείες, όπου η συμμετοχή θα είναι το πολύ 10 άτομα.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους δουλειάς, ο υφυπουργός αρκέστηκε να προαναγγείλει «εντατικοποίηση ελέγχων» από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, της ΓΓΠΠ και των Ενόπλων Δυνάμεων. Συμπλήρωσε βέβαια ότι η κυβέρνηση κάνει «σύσταση» στις επιχειρήσεις για ελέγχους στο προσωπικό «με ίδια μέσα, με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών τους», παραβλέποντας για μια ακόμα φορά τη ζοφερή κατάσταση που περιγράφεται από σωματεία της περιοχής, όχι μόνο για τη διενέργεια τεστ αλλά συνολικά για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

Η νέα «αυστηροποίηση ελέγχων» περιλαμβάνει rapid tests και ιχνηλάτηση, με έμφαση στις περιοχές Νέα Ζωή, Νεόκτιστα, Ανω & Κάτω Φούσα, Γοριτσά κ.λπ., «φωτογραφίζοντας» τους συνοικισμούς των Ρομά, που εδώ και καιρό έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ενώ τώρα ανακοινώθηκε «εκστρατεία ενημέρωσης».

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης τακτικούς μοριακούς ελέγχους για εργαζόμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, μαζική διανομή προστατευτικών μασκών με μέριμνα της Τοπικής Διοίκησης, μέτρα απομόνωσης σε χώρους που έχουν εξασφαλιστεί από τη ΓΓΠΠ για επιβεβαιωμένα κρούσματα που δεν χρήζουν νοσηλείας.

Συνεχίζεται η μεγάλη εξόρμηση του ΚΚΕ

Με παρεμβάσεις και εξορμήσεις με την ανακοίνωση του Κόμματος στους μεγάλους χώρους δουλειάς συνεχίστηκε και χτες η εξόρμηση του ΚΚΕ στη Δυτική Αττική, διακινώντας τις ανακοινώσεις των Τομεακών Οργανώσεων Βορειοδυτικής Αττικής και Βιομηχανίας του Κόμματος.

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, στο επίκεντρο της συζήτησης των Οργανώσεων του ΚΚΕ με τους εργαζόμενους είναι όλα τα μέτρα που είναι αναγκαίο να παρθούν για να προστατευτεί η υγεία του λαού της περιοχής. Μέτρα αναγκαία στους μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής, όπου με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας δεν τηρούνται ενώ η Δυτική Αττική παραμένει στο «κόκκινο» για περίπου μια βδομάδα. Επίσης, μέτρα θωράκισης των υγειονομικών μονάδων, του «Θριάσιου» Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, που μαστίζονται από τεράστιες ελλείψεις.

Χτες, συνεργεία του ΚΚΕ πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στο εργοστάσιο «Μέγα Γύρος» στον Ασπρόπυργο, στο εργοστάσιο «Select Fish» στα Ανω Λιόσια, στη φαρμακαποθήκη «Παπανικολόπουλος» στο Μενίδι και στην εταιρεία «Intertrade» στο Ολυμπιακό Χωριό. Η εξόρμηση συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες σε ολόκληρη την περιοχή και σε δεκάδες χώρους δουλειάς, με στόχο να φτάσει το μήνυμα του ΚΚΕ σε όλο το λαό και στην εργατική τάξη της περιοχής.

Σήμερα Παρασκευή στις 7.30 π.μ., ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος θα περιοδεύσει και θα συνομιλήσει με τους εργαζόμενους του δήμου Φυλής.

ΤΕ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η κυβέρνηση αντί να εξαπολύει απειλές να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα

Ανακοίνωση για την εξέλιξη της πανδημίας και την κυβερνητική αδιαφορία για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και τις μονάδες Υγείας

Σε χτεσινή της ανακοίνωση η ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή αναφέρει:

«Εδώ και μία βδομάδα, η Δυτική Αττική είναι στο "κόκκινο" σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας. Δικαιολογημένα, η ανησυχία των εργαζομένων κι όλου του λαού στην περιοχή μεγαλώνει, όταν βλέπουν την κυβέρνηση να κάνει συσκέψεις, αλλά να μη λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς, να μην αναλαμβάνει την ευθύνη της ιδιαίτερης φροντίδας που απαιτείται σε υποβαθμισμένες περιοχές, να συνεχίζει να αφήνει αθωράκιστα το Θριάσιο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, γιατί ο προσανατολισμός της δεν είναι να προστατεύσει την υγεία των εργαζομένων και του λαού, αλλά να διασφαλίσει - ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες - την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Αν ήταν στην προτεραιότητά της η υγεία των εργαζομένων και του λαού, θα έπαιρνε μέτρα στους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μόνιμα απουσιάζουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στους εργασιακούς χώρους για τα μέτρα προστασίας και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχει απόκρυψη κρουσμάτων κάτω από την πίεση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι που νοσούν ή χρειάζεται προληπτικά να μπουν σε καραντίνα, να παραμένουν απροστάτευτοι.

Τα όποια τεστ, που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή, δεν έγιναν κατά βάση στις βιομηχανίες, στα εργοστάσια και τις αποθήκες, που αντικειμενικά εκεί υπάρχει συνωστισμός αυτήν την περίοδο. Ακόμα και σε χώρους που έχουν γίνει τεστ, είναι αποσπασματικά γιατί δεν τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα και για όλα τα τμήματα των εργαζομένων.

Αν ήταν στην προτεραιότητα της κυβέρνησης, η υγεία των εργαζομένων και του λαού, θα άκουγε τους εργαζόμενους του Θριάσιου Νοσοκομείου και τα δίκαια αιτήματά τους, θα στελέχωνε τα ήδη υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας της περιοχής, θα έπαιρνε μέτρα έκτακτης ενίσχυσής τους, καθώς σχεδόν σε όλα τα Κέντρα Υγείας είχαμε επιβεβαιωμένα κρούσματα και ένα τμήμα τού ήδη ελλιπούς προσωπικού αναγκάζεται να βγει για ένα διάστημα "εκτός μάχης".

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να "κλείσει" όλο το ζήτημα της εξάπλωσης της πανδημίας στη Δυτική Αττική στην ύπαρξη κοινωνικών ομάδων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή κάτω από αντίξοες συνθήκες, με διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες, είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Τη στιγμή, μάλιστα, που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο φροντίδας και ενημέρωσης αυτού του πληθυσμού, με μόνιμη εγκατάσταση συνεργείων του ΕΟΔΥ, με δωρεάν μαζικά τεστ, όπως από την αρχή της πανδημίας ζητούσε το ΚΚΕ. Σήμερα, είναι ακόμα περισσότερο αναγκαίο κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής και όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να εξασφαλίσουν όλες τις αναγκαίες υποδομές, με επίταξη ακόμα και ξενοδοχειακών μονάδων, για να διασφαλιστεί η απομόνωση των κρουσμάτων σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες.

Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στη Δυτική Αττική ζουν μόνιμα σε μια "έκτακτη κατάσταση" με διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Είναι καταδικασμένοι να ζουν στην "πίσω αυλή" της Αττικής, με τον καρκίνο του ΧΥΤΑ Φυλής, με αποθήκες επικίνδυνων αποβλήτων, με την ανεξέλεγκτη δράση των ομίλων που δραστηριοποιούνται γύρω και μέσα στον οικιστικό ιστό, που προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος, μόνιμο κίνδυνο βιομηχανικών ατυχημάτων και επιβαρύνουν την υγεία του λαού της περιοχής.

Αντί η κυβέρνηση, λοιπόν, να δείχνει την πυγμή της στον λαό της Δυτικής Αττικής, που αγανακτεί βλέποντας την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων προφύλαξης της υγείας και της ζωής του, καλό θα ήταν να τη δείξει στους επιχειρηματικούς ομίλους που κάνουν "λάστιχο" τα μέτρα προστασίας, για να εξασφαλίζουν την κερδοφορία τους και να πάρει έστω και τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα».

ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Διαδικτυακή εκδήλωση για την πανδημία και τους χώρους δουλειάς

Την Κυριακή 20/12, μέσα από το κανάλι του Κόμματος στο YouTube

Το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά οργανώνει την Κυριακή 20 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πανδημία: Τα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς».

Στη διάρκειά της θα παρέμβουν νοσοκομειακοί γιατροί, γιατροί Εργασίας και επιστήμονες με αντικείμενο την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, συνδικαλιστικά στελέχη και εργαζόμενοι από μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω του καναλιού του ΚΚΕ στο YouTube, στη διεύθυνση www.youtube.com/kkemedia.

Πριν και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μπορούν να διατυπώνονται ερωτήσεις προς τους ομιλητές στα σχόλια του καναλιού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ