ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2020
Σελ. /28
ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Σωματεία απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Κινητοποιήσεις την Τρίτη 22/12 στο υπουργείο Εργασίας και στο Θριάσιο Νοσοκομείο

φωτ. αρχείου
φωτ. αρχείου
«Δεν θα τους αφήσουμε να παίζουν τη ζωή μας στα ζάρια, για τις αντοχές της οικονομίας τους και των κερδών τους»: Αυτό είναι το μήνυμα που διατρανώνουν σωματεία και συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αττική, που διοργανώνουν κινητοποίηση την Τρίτη 22 Δεκέμβρη, στις 4.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας συνάντηση με τον υπουργό για τις μεγάλες ελλείψεις μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, θα συμμετέχουν σε κινητοποίηση που οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων του Θριάσιου Νοσοκομείου, στις 12 μ. στην πύλη του νοσοκομείου.

Τα σωματεία που έχουν αναλάβει την κοινή πρωτοβουλία είναι: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής - Παράρτημα Θριασίου, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων Θριασίου Νοσοκομείου, κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νόμου Αττικής και Νήσων, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιων και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά τους αναδεικνύουν τις καταγγελίες που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους μεγάλους χώρους δουλειάς κάνουν, που δείχνουν ότι «οισυνθήκες εργασίας σε πολλούς χώρους εργασίας παραμένουν ίδιες, σαν να μην υπάρχει επιδημία. Στις περισσότερες επιχειρήσεις δεν γίνονται τεστ. Σε άλλες εργαζόμαστε χωρίς μάσκα και αντισηπτικά ο ένας πάνω στον άλλο. Ακόμα και εκεί που παίρνουν κάποια στοιχειώδη μέτρα δεν είναι ολοκληρωμένα, δεν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, εργολαβικούς και μετανάστες.

Στους χώρους δουλειάς αποκρύπτουν τα κρούσματα, ενώ το κράτος δεν κάνει ελέγχους έχοντας υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν δημοσιοποιεί τον αριθμό κρουσμάτων που υπάρχουν στις επιχειρήσεις».

Ο πραγματικός ένοχος εξάπλωσης της πανδημίας «δεν είναι άλλος από την ανάγκη συνέχισης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Δεν λογαριάζουν μέτρα προστασίας της υγείας για να συνεχίζουν να μας ξεζουμίζουν, παίζουν κορόνα γράμματα τη ζωή μας», αναφέρουν τα σωματεία και απαιτούν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας: Παροχή μέσων ατομικής προστασίας με ευθύνη της εργοδοσίας. Να στελεχωθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του κράτους και να διενεργηθούν έλεγχοι σε όλους τους χώρους εργασίας. Πραγματοποίηση τώρα δωρεάν τεστ στους χώρους εργασίας και ταυτόχρονα στους δήμους της Δυτικής Αττικής. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ελέγχους στα πούλμαν των εταιρειών. Ουσιαστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του Θριάσιου Νοσοκομείου με τη στελέχωσή τους από το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό. Να γίνει πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

ΣΕΕΕΝ
Εστίες διασποράς τα ορυχεία της ΔΕΗ ΑΕ αποτέλεσμα των πρωτοκόλλων - «λάστιχο»

Κινητοποίηση στο Νότιο Πεδίο χτες. Νέα κινητοποίηση την Τρίτη 22 Δεκέμβρη στο ορυχείο Μαυροπηγής

Κινητοποίηση στη διοίκηση του ορυχείου Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ ΑΕ πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης μέλη του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, αντιδρώντας στην τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς και διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

Αντιπροσωπεία του ΣΕΕΕΝ παρέδωσε στη διοίκηση υπόμνημα με τα αιτήματα του ΣΕΕΕΝ, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ, την πραγματοποίηση τακτικών και επαναλαμβανόμενων τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας σε μόνιμους και εργολαβικούς και όχι μόνο μετά την εμφάνιση κρουσμάτων σε εργαζόμενους όπως και την πραγματοποίηση τακτικών απολυμάνσεων.

Απαντώντας στην προσπάθεια της διοίκησης να επιρρίψει το βάρος στην ατομική ευθύνη των εργαζομένων, τα μέλη του ΣΕΕΕΝ τόνισαν κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας τις βασικές ευθύνες της εργοδοσίας στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που ακόμα κι αυτά τα έχει κάνει «λάστιχο», με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η διασπορά του κορονοϊού στους εργαζόμενους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συνεργείου στο ορυχείο Μαυροπηγής, όπου στα μέσα Νοέμβρη εργαζόμενος που εντοπίστηκε θετικός, αν και ενημέρωσε την εργοδοσία, οι συνάδελφοί του που εργάζονταν στο ίδιο συνεργείο και είχαν έρθει σε επαφή μαζί του, δεν μπήκαν σε καραντίνα, ενώ οι χώροι όπου εργαζόταν το συγκεκριμένο συνεργείο απολυμάνθηκαν 5 μέρες μετά τον εντοπισμό του 1ου κρούσματος! Στη συνέχεια, 13 εργαζόμενοι από το ίδιο συνεργείο νόσησαν από τον ιό, και ένας μάλιστα χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο ΓΝ Πτολεμαΐδας.

Το ΣΕΕΕΝ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και την Τρίτη 22 Δεκέμβρη στις 8 π.μ. καλεί τους εργαζόμενους σε συμμετοχή στην κινητοποίηση στο διοικητήριο του ορυχείου Μαυροπηγής.

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για κρούσματα σε χώρους δουλειάς

Εξι κρούσματα σε ισάριθμες μέρες έχουν καταγραφεί μόνο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο, με την εργοδοσία, όπως κάνει και η κυβέρνηση, να «κουνά το δάχτυλο» στους εργαζόμενους για να τους ρίξει την ευθύνη.

Την προσπάθεια αυτή καταγγέλλει το «Αγωνιστικό Μέτωπο» Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ και αναφέρει ότι διευθυντικό στέλεχος «απευθύνεται στους εργαζόμενους επιδιώκοντας να αποκρύψει τις πραγματικές ευθύνες που έχουν κράτος και εργοδοσία (...) Το μόνο που δεν είπε ο γενικός διευθυντής Διυλιστηρίων είναι ότι για τις ελλείψεις σε νοσοκομεία, σε κλίνες ΜΕΘ, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ευθύνονται και για αυτά οι συνάδελφοι που αναρρώνουν αυτή τη στιγμή στα σπίτια τους».

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» σημειώνει ότι τους τελευταίους 8 μήνες:

-- Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αλλαγή του προγράμματος εργασίας τον Απρίλη. Εφάρμοσε εξαντλητικά ωράρια για τους εργαζόμενους στην παραγωγή, σε συνδυασμό με «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, απλήρωτες υπερωρίες, τηλεργασία στα γραφεία.

-- Δημιουργείται συγχρωτισμός στη γενική συντήρηση του Ασπρόπυργου, όπου επί τρεις μήνες χιλιάδες εργάτες εργάζονταν με εξαντλητικά ωράρια ο ένας επάνω στον άλλο.

-- Από τον Απρίλη μέχρι και σήμερα υπάρχουν οργανικά κενά τα οποία δεν αναπληρώνονται και οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι. Σε περίπτωση καραντίνας συναδέλφων, οι υπόλοιποι στο αντίστοιχο πόστο αναγκάζονται να δουλεύουν υπερωριακά ακόμα και τις μέρες των ρεπό τους.

-- Το υγειονομικό πρωτόκολλο εφαρμόζεται ανάλογα με τη θέση που έχουν στην παραγωγή οι εργαζόμενοι, και στην περίπτωση που τα προληπτικά μέτρα επηρεάζουν τη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας και κατ' επέκταση την κερδοφορία του ομίλου, το πρωτόκολλο δεν εφαρμόζεται.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί την εργοδοσία να απαντήσει, για παράδειγμα, ποιο «υγειονομικό πρωτόκολλο» τηρήθηκε για εργαζόμενο που «διαγνώστηκε θετικός και με πυρετό εν ώρα εργασίας, και επιστημονικά πώς τεκμηριώνεται ότι ο συνάδελφος σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να πάρει το όχημά του και να γυρίσει στο σπίτι του».

Παράλληλα τονίζει τις ευθύνες της διοίκησης του Σωματείου, που «σφυρίζει αδιάφορα» για όλα τα παραπάνω. Απαιτεί να συνεδριάσει το ΔΣ, «να καταδικαστούν οι δηλώσεις στελεχών της εργοδοσίας» και «να συζητηθεί ο τρόπος παρέμβασης και διεκδίκησης μέτρων υγείας και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις».

Σε χώρους των ΟΤΑ

Την άρνηση των δημοτικών αρχών να πραγματοποιήσουν τεστ στο σύνολο των εργαζομένων, ενώ έχουν εμφανιστεί κρούσματα στους χώρους δουλειάς, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ και καλεί τα σωματεία των δήμων να απαιτήσουν να γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και στην περίπτωση κρούσματος να γίνονται μοριακά τεστ σε όλες τις επαφές του.

Στην ανακοίνωσή της φέρνει παραδείγματα δήμων που αρνούνται τεστ, όπως στον Ρήγα Φεραίο Μαγνησίας, στην Πεύκη - Λυκόβρυση, στον Πειραιά, στον Ασπρόπυργο, στην Πετρούπολη, σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα κ.α., με τις δημοτικές αρχές να δικαιολογούν την άρνησή τους επικαλούμενες «το κόστος και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, που έχουν γίνει λάστιχο».

Οι ευθύνες δημοτικών αρχών και κυβέρνησης είναι εγκληματικές «τη στιγμή που οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στην καθαριότητα των δήμων, έχουν πολύ επιβαρυμένη υγεία», σημειώνεται στην ανακοίνωση, αναδεικνύοντας τις αντίξοες συνθήκες δουλειάς. «Σχεδόν στο σύνολο των δήμων δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, με την επίκληση πάντα των "γραφειοκρατικών διαδικασιών", την ίδια στιγμή που αυτές εξαφανίζονται όταν πρόκειται για την ιδιωτικοποίηση των ίδιων υπηρεσιών, η οποία έχει ενταθεί την περίοδο της πανδημίας. Λεφτά για τους εργολάβους υπάρχουν, για την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων όχι!», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δεν εφαρμόζεται προληπτική καραντίνα σε στενές επαφές κρούσματος

Μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων διεκδικεί από την εργοδοσία της «Pizza Fan», με αφορμή την επιβεβαίωση κρούσματος κορονοϊού στο κατάστημα στο Κερατσίνι, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Ο εργαζόμενος παρουσίασε συμπτώματα την περασμένη βδομάδα και υποβλήθηκε σε test με δική του πρωτοβουλία. Καθώς βρέθηκε θετικός στον ιό μπήκε σε καραντίνα ενημερώνοντας την επιχείρηση.

Η διεύθυνση του καταστήματος, που «ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει προληπτικό έλεγχο στους εργαζόμενους», έκανε rapid test στο προσωπικό και οι εργαζόμενοι «επέστρεψαν στην εργασία τους κανονικά όταν επαναλειτούργησε το κατάστημα μετά από 1 μέρα διακοπής για απολύμανση», σημειώνει το Συνδικάτο, ενώ μοριακός έλεγχος προγραμματίστηκε μόνο για όσους εργαζόμενους εμφάνισαν συμπτώματα.

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν σε προληπτική καραντίνα «όλοι οι εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με το αρχικά επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», να πληρωθούν κανονικά τα μεροκάματά τους και να μη γίνει καμία αναπλήρωση του διαστήματος της καραντίνας με υπερωρίες. Οσον αφορά στα μέτρα προστασίας, διεκδικεί επαναλαμβανόμενα μοριακά test, επιπλέον προσωπικό καθαριότητας και παροχή όλων των μέσων ατομικής προστασίας.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΧΑΡΝΩΝ
Καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο σε παρέμβαση στην Περιφέρεια Αττικής

Θα κατατεθεί η απόφαση, με την οποία ζητούνται άμεσα μέτρα προστασίας από την πανδημία

Κάλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής απευθύνουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αχαρνών, ώστε να παραδοθεί η απόφαση που πήρε στην πρόσφατη συνεδρίασή του, με την οποία ζητά να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού της περιοχής από την πανδημία.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ. έξω από τα Γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Συγγρού 15).

Θυμίζουμε ότι η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αχαρνών που ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημειώνει ότι «η στάση της κυβέρνησης, η ανεπάρκεια ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία σε κρίσιμους χώρους αλλά και η απουσία κρατικών υπηρεσιών, που τώρα είναι αναγκαίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, μας γεμίζουν ανησυχία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ