ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μαχητικά για να πιάσουμε τους στόχους μας

Με όπλο τις Θέσεις της ΚΕ για το 20ό Συνέδριο, κλιμακώνουμε την Οικονομική Εξόρμηση

Η κατάταξη των ΚΟ μετά το τελευταίο «κλείσιμο», στις 12 Δεκέμβρη
Η κατάταξη των ΚΟ μετά το τελευταίο «κλείσιμο», στις 12 Δεκέμβρη
Με νέα ορμή μπαίνουν από σήμερα στη μάχη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης (Νοέμβρης - Δεκέμβρης) οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, αφού πλέον έχουν άλλο ένα όπλο στα χέρια τους: τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο.

Το ίδιο το σύνθημα του Συνεδρίου καλεί σε ισχυροποίηση του ΚΚΕ, επομένως το επόμενο διάστημα, μαζί με τη συζήτηση για τις Θέσεις, πιο εύκολα θα ανοίγει και η συζήτηση για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος.

Στις μέρες που απομένουν μέχρι τη νέα χρονιά, οπότε και ολοκληρώνεται η Οικονομική Εξόρμηση, όλες οι ΚΟΒ και οι ΟΒ Κόμματος και ΚΝΕ παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την υπερκάλυψη των στόχων τους. Δεν είναι λίγες οι Οργανώσεις μάλιστα που αναπροσαρμόζουν τα πλάνα τους, καθώς τα υπερκάλυψαν νωρίς, κάτι που δείχνει τις δυνατότητες και τα περιθώρια για όλο το Κόμμα.

Ακατάλυτοι δεσμοί του ΚΚΕ με τους εργάτες

Πρώτη Οργάνωση στην κατάταξη της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ είναι η ΤΟ Μεταφορών, που έχει φτάσει στο 91,3% του πλάνου της, πραγματοποιώντας ένα πλατύ άνοιγμα στους χιλιάδες εργαζόμενους ενός κλάδου στρατηγικής σημασίας: Σε αεροδρόμια, λιμάνια, βαπόρια, αστικές συγκοινωνίες κ.λπ. Σημαντική συνεισφορά στην καλή πορεία της οργάνωσης έχουν οι ΚΟ των Ναυτεργατών, που πρόσφατα έδωσαν μια μεγάλη μάχη, με τον 9ήμερο απεργιακό τους αγώνα στους καταπέλτες των πλοίων.

Οι «σταθεροί, παραδοσιακοί δεσμοί του Κόμματος με τους ναυτεργάτες επιβεβαιώνονται και στη φετινή Οικονομική Εξόρμηση», σημειώνει ο Αγγελος Γαλανόπουλος, ναυτεργάτης, μέλος του Κόμματος, και προσθέτει: «Η απόδοση που έχουμε στην Οικονομική Εξόρμηση έχει τη βάση της στους ακατάλυτους δεσμούς του Κόμματος με τους ναυτεργάτες, που οικοδομούνται μέσα στην καθημερινή μας δράση στα βαπόρια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστική η οικονομική προσφορά στο ΚΚΕ από συνδέσμους εργαζομένων στο Σίδνεϊ και στο Νιουκάστλ μέσω των ΚΟ Ναυτεργατών (βλ. πρωτοσέλιδο σημερινού «Ριζοσπάστη»), κάτι που δείχνει τους δεσμούς μας με τους εργάτες, Ελληνες μετανάστες και τους ντόπιους, που δουλεύουν εκεί. Οι συνάδελφοι ναυτεργάτες, που καθημερινά βλέπουν τους κομμουνιστές να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η οικονομική στήριξη στο ΚΚΕ ισχυροποιεί την πολιτική του δράση και δυναμώνει το ταξικό εργατικό κίνημα, τη σύγκρουση με το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τις αστικές κυβερνήσεις».

Πλατύ άνοιγμα και συλλογική προσπάθεια

Η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής της ΚΟ Αττικής έχει φτάσει σε ποσοστό το 87,61% και είναι δεύτερη στην άμιλλα της ΚΟ Αττικής με βάση την κάλυψη του πλάνου. Ο Κώστας Παναγιώτου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ της Οργάνωσης, δηλώνει στον «Ριζοσπάστη» ότι αυτή η βελτιωμένη απόδοση δεν είναι προϊόν μόνο μιας πιο «εντατικής» δουλειάς ή κάποιων μέτρων που πάρθηκαν κατά την περίοδο προετοιμασίας και διεξαγωγής της Οικονομικής Εξόρμησης.

«Κυρίως σηματοδοτεί», συμπληρώνει, «μία πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια με αφετηρία το τέλος της προηγούμενης Οικονομικής Εξόρμησης, που στόχευε αφενός στην αποτελεσματικότερη δράση των συντρόφων με όπλο την αφομοίωση του χαρακτήρα της οικονομικής ενίσχυσης ως μορφής πολιτικού δεσμού και αφετέρου στη στράτευση όλο και περισσότερων φίλων του Κόμματος σε αυτό το καθήκον. Δεν ήταν τυχαία λοιπόν η αύξηση έως και 50% της μηνιαίας εισφοράς του Τομέα, που δημιούργησε αυτοπεποίθηση για την ικανότητα της Οργάνωσης να ανταποκριθεί σε υψηλότερες απαιτήσεις. Η επιμονή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου δημιούργησε ένα κλίμα πολύ ζεστό όταν ήρθε η στιγμή της Οικονομικής Εξόρμησης: Οι ΚΟΒ ανταλλάζουν σημειώματα άμιλλας, αναπτύσσεται η συλλογικότητα και η ανησυχία από όλους τους συντρόφους, για να μην υπάρχουν κενά στη δουλειά μας. Ετσι γίνεται πιο ουσιαστικός ο εβδομαδιαίος έλεγχος και ο εκ νέου σχεδιασμός για το επόμενο κλείσιμο».

Σημείο - κλειδί αποτελεί το πλατύ άνοιγμα των Οργανώσεων για την οικονομική ενίσχυση. Ο Κ. Παναγιώτου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μία σημαντική δεξαμενή είναι και η αξιοποίηση ενός κόσμου που τα προηγούμενα χρόνια είχε διακόψει την πολιτική επαφή με το Κόμμα. Με θαρρετό άνοιγμα, αρκετοί από αυτούς απάντησαν θετικά στο κάλεσμα της ΚΕ, συστήνοντάς μας παράλληλα εργαζόμενους που δύσκολα θα συναντούσαμε αλλιώς. Ολα τα παραπάνω αθροίστηκαν, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα άνοιγμα κατά 40% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι και όποια δραστηριότητα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα να έχει επιτυχία σε όλους τους δείκτες. Η Οργάνωση μάλιστα ετοιμάζεται για μία γενναία αναπροσαρμογή του αρχικού της πλάνου πριν τα Χριστούγεννα».

Με θάρρος, απαιτητικότητα και σχέδιο

Ενθαρρυντικά είναι και τα παραδείγματα από τη δράση της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών της ΚΟ Αττικής, που έχει φτάσει στο 72,8%. Οπως αναφέρει η Ντίνα Βάκου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μέλους του Κόμματος που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 1.000 ευρώ από τουλάχιστον 100 εργαζόμενους του κύκλου του.

Αν δείχνει κάτι αυτό το παράδειγμα, είναι ότι «δεν πρέπει να διστάζουμε, αλλά να ζητάμε απ' όλους τους συναδέλφους οικονομική ενίσχυση και προφανώς να μην υποτιμάμε κανένα ποσό. Ο συγκεκριμένος σύντροφος οργάνωσε αυτή τη δουλειά με σχέδιο και μεθοδικότητα, δεν λειτούργησε στο πόδι. Εβαλε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα βρει όλους όσους γνωρίζει και έγκαιρα συζήτησε με φίλους του Κόμματος, χρεώνοντάς τους κουπόνια», αναφέρει το στέλεχος του Κόμματος.

Επίσης, ενθαρρυντικό είναι το παράδειγμα συντρόφου που εργάζεται στη «Forthnet» και έχει πάρει ενίσχυση από 20 συναδέλφους του, απευθυνόμενος σε συναδέλφους που αναγνωρίζουν το Κόμμα ως τη μοναδική δύναμη που μάχεται για τα συμφέροντά τους και τα στελέχη του ως πρωτοπόρους στις κινητοποιήσεις στους χώρους εργασίας. «Τέτοια παραδείγματα είναι που δίνουν "αέρα", άφοβα, με απαιτητικότητα, να απευθυνθούμε σε ακόμα περισσότερους εργαζόμενους για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ. Συναδέλφους που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην κυβερνητική εναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είναι απογοητευμένοι», συμπληρώνει η Ντίνα Βάκου.

Ανάμεσα στις Οργανώσεις της ΤΟ Τηλεπικοινωνιών ξεχωρίζει η ΚΟΒ των Τηλεφωνικών Κέντρων, που έχει υπερκαλύψει το πλάνο της, φτάνοντας στο 107%, και αποφάσισε την αναπροσαρμογή του. Το παράδειγμα αυτής της ΚΟΒ αποκτά ιδιαίτερη αξία και δείχνει δυνατότητες, αν σκεφτεί κανείς ότι στους χώρους δουλειάς που παρεμβαίνει κυριαρχούν η ανασφάλεια, οι μισθοί - ψίχουλα και η απληρωσιά.

Η Ντίνα Βάκου, τέλος, αναδεικνύει τη συμβολή οπαδών και φίλων ως σημαντικό στοιχείο για την επίτευξη του οικονομικού στόχου κάθε Οργάνωσης. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εργαζόμενης, οπαδού του Κόμματος, που χρεώθηκε κουπόνια και την ίδια μέρα συγκέντρωσε ενίσχυση από τους 12 συναδέλφους της που εργάζονται στον ίδιο χώρο.

Εκθέσεις βιβλίων από Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνουν η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ, με εκθέσεις βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής» στα γραφεία της ΚΟ Αττικής στην Ομόνοια (Βερανζέρου και Κοτοπούλη) και στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36), τις καθημερινές (17.30 - 21.00) και τα Σαββατοκύριακα (10.00 - 13.00, 17.30 - 21.00). Οι εκθέσεις θα λειτουργούν έως τις 23 Δεκέμβρη και ξανά από τις 27 έως τις 29 Δεκέμβρη.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, σήμερα Κυριακή, στις 7 μ.μ., γίνεται βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος «Ο Κόκκινος Τράγος» του Κ. Παρορίτη, από την Βαγγελιώ Νικολάου, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, και στη συνέχεια, προβολή της ταινίας «Full metal jacket» του St. Kubrik.

Εκθεση βιβλίου λειτουργούν και οι Οργανώσεις Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, έως την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη, 18.00 - 21.00 (καθημερινές) και 10.00 - 13.00 (Σαββατοκύριακα), στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά (Καραΐσκου 119 - 1ος όροφος). Στο πλαίσιο της Εκθεσης γίνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Τρίτη 20/12, στις 18.30: Βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», για τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη στάση των κομμουνιστών, με τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος του ΓΠ Αττικής του ΚΚΕ και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ.
  • Τετάρτη 21/12, στις 18.30: Βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Το Γυναικείο Ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή» της Α. Μ. Κολοντάι, με την Κάτια Κρόκου, μέλος του ΤΓ Πειραιά του ΚΚΕ. Στο χώρο θα λειτουργεί παιδότοπος.
Σε άλλες περιοχές

Τελευταία μέρα σήμερα και για την έκθεση βιβλίου των Οργανώσεων Νοτίων Συνοικιών Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην Καλλιθέα (Στοά Καραντινού, Αραπάκη 69, 2ος όροφος), 10.30 με 20.00.

Από σήμερα Κυριακή έως την Τρίτη 20 Δεκέμβρη, έκθεση βιβλίου στην Καλαμάτα, στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας», όπου λειτουργεί και μπαζάρ δώρων χειροτεχνίας.

Προβολές του ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ και την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ της ΚΕ του Κόμματος για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Σήμερα, Κυριακή

-- Στις 11 π.μ., απ' την ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ, στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.

-- Στις 6 μ.μ., απ' τις ΚΟ Κορυδαλλού, Νίκαιας, Ρέντη του ΚΚΕ, στο Δημοτικό Κινηματογράφο «ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» (Αγ. Γεωργίου & Ζάππα 4, Κορυδαλλός).

-- Στις 5 μ.μ., από την ΤΟ Λευκάδας του ΚΚΕ, στην πλατεία Π. Γιαννούλης θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων και ομιλία για το Αρχηγείο ΔΣΕ Ξηρόμερου - Λευκάδας. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί αμέσως μετά, στο Εργατικό Κέντρο.

Αύριο, Δευτέρα

-- Στις 7 μ.μ., απ' την ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ στη Λευκίμμη (Αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στο Γυμνάσιο Λευκίμμης).

ΚΝΕ
Την Παρασκευή το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ για τα παιδιά

Για την Παρασκευή 23 Δεκέμβρη έχει προγραμματιστεί το 7ο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για τα παιδιά, που θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό. Το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 5 μ.μ. και θα περιλαμβάνει: Γιορτινό εργαστήρι χειροτεχνίας και facepainting. Διαδραστικό παιχνίδι «Καλικαντζαρο...περιπέτειες»! Παράσταση κουκλοθέατρου με τίτλο «Πινόκιο!» από τον θίασο ΚΟΥ-ΚΛΟ Θέατρο Κρήτης, με την τεχνική blacklight. Μουσικοκινητικά παιχνίδια και πάρτι.

Η αντίστοιχη γιορτή για τα παιδιά στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στις 30 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της πόλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ