ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ορόσημο για κλιμάκωση του αγώνα η νέα πανελλαδική σύσκεψη

Αναμενόταν να γίνει χτες, Σάββατο, στη Λάρισα και να συγκεκριμενοποιήσει το πρόγραμμα για το αμέσως επόμενο διάστημα

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών, με όποια μορφή επιλέγουν συλλογικά, είναι δίκαιος και αφορά πάνω απ' όλα την ίδια τους την επιβίωση

Eurokinissi

Ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών, με όποια μορφή επιλέγουν συλλογικά, είναι δίκαιος και αφορά πάνω απ' όλα την ίδια τους την επιβίωση
Σε κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα τους, με προοπτική να στηθούν μπλόκα με τρακτέρ απ' άκρο σ' άκρο της χώρας, περί τις 20 του ερχόμενου Γενάρη, προσανατολίζονται οι μικρομεσαίοι αγρότες. Το σχεδιασμό αυτό αναμενόταν να συζητήσουν και να συγκεκριμενοποιήσουν χτες, Σάββατο, οι εκπρόσωποι Αγροτικών Ομοσπονδιών, Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα απ' όλη τη χώρα, που θα συμμετείχαν στη νέα σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη Λάρισα.

Η κλιμάκωση έρχεται ως συνέχεια των κατά τόπους κινητοποιήσεων που οργανώθηκαν το τελευταίο δίμηνο, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης που είχε ληφθεί στην προηγούμενη, ιδιαίτερα μαζική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 30 Οκτώβρη, στη Νίκαια της Λάρισας. Οι κινητοποιήσεις αυτές περιλάμβαναν παρεμβάσεις στα καταστήματα του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της Εφορίας και των τραπεζών, καθώς και σε γραφεία Περιφερειών.

Στη Θεσσαλία, που για μια ακόμα φορά αποτελεί το επίκεντρο του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, πραγματοποιήθηκαν και μαζικά συλλαλητήρια με τρακτέρ, στις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων, του Τυρνάβου, των Φαρσάλων, της Αγιάς. Στο ίδιο διάστημα έγιναν με επιτυχία προσπάθειες από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα για συντονισμό και συγχρονισμό της πάλης σε περιφερειακό επίπεδο, όπως στη Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη και αλλού.

Δίνουν και φέτος αγώνα επιβίωσης

Στο στόχαστρο του πανελλαδικού αγωνιστικού συντονισμού βρίσκονται τα μέτρα εξόντωσης των μικρομεσαίων αγροτών που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο (ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, σύνολο 222 βουλευτές), καθώς και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ. Πρόκειται για μέτρα που στόχο έχουν την παραπέρα συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια αγροτοκαπιταλιστών, εξέλιξη που επιταχύνει το μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Τέτοια μέτρα είναι:

  • Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά μέχρι το 2022. Για το 2017 οι ετήσιες εισφορές θα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι από 23,1% μέχρι και 27,3%. Συγκεκριμένα, για την 1η ασφαλιστική κατηγορία ανέρχονται σε 1.070 ευρώ, για τη 2η 1.210 ευρώ, για την 3η 1.357 ευρώ, για την 4η 1.561 ευρώ, για την 5η 1.777 ευρώ, για την 6η 2.053 ευρώ, για την 7η 2.326 ευρώ. Μάλιστα, στις αρχές του 2017 οι αγρότες υποχρεούνται να πληρώσουν τις εισφορές και του β' εξαμήνου του 2016 που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Από το 2018 και μετά, οι ασφαλιστικές εισφορές για τη σύνταξη θα υπολογίζονται με βάση το εισόδημα και μαζί με τις εισφορές για την Υγεία και για την Εργατική Εστία θα ξεπεράσουν το 27% του ασφαλιστικού εισοδήματος.
  • Ο διπλασιασμός σχεδόν του φορολογικού συντελεστή (από 13% το 2016 στο 22% το 2017, και έπεται συνέχεια τα επόμενα χρόνια) και μαζί το «τσεκούρι» της φορολόγησης με τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος, η εφαρμογή του οποίου αναβλήθηκε για πέντε χρόνια.
  • Η αύξηση στο 24% του ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση της επιστροφής φόρου κατανάλωσης καυσίμων.
  • Η κατάργηση του ΟΓΑ και ένταξή του στον ΕΦΚΑ, ενώ σχεδιάζεται περικοπή κατά 60% στη σύνταξη και των συνταξιούχων του ΟΓΑ που συνεχίζουν να καλλιεργούν.
  • Η περικοπή κατά 60% των επιδοτήσεων/ενισχύσεων μέχρι το 2019 και ο αποκλεισμός από αυτές πάνω από 250.000 φτωχών αγροτών, οι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα έχει διαμηνύσει από καιρό ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν «αιτία πολέμου» με την ΕΕ, την κυβέρνηση και όλους όσοι τα στηρίζουν.

Προσπάθειες υπονόμευσης

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, κάνει ό,τι μπορεί για να βάλει εμπόδια και να ανακόψει τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Ετσι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, προσπαθεί να στρέψει την «κοινή γνώμη» ενάντια στους αγροτικούς αγώνες, ισχυριζόμενος ότι τάχα έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα των αγροτών κι επομένως δεν χρειάζονται οι νέες κινητοποιήσεις.

Χρησιμοποιεί ψέματα, όπως ότι οι αγρότες όχι μόνο δεν θα πληρώσουν φόρο, αλλά θα πάρουν και επιστροφή, ότι οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα ισοφαριστούν από αυτά που θα κερδίσουν από τη φορολογία, ότι το αγροτικό εισόδημα αυξάνεται, ότι με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και την «κάρτα του αγρότη» έρχονται καλύτερες μέρες για την αγροτιά κι άλλα παρόμοια.

Ταυτόχρονα και προκειμένου να σπείρει «ζιζάνια» μέσα στο αγροτικό κίνημα, δηλώνει ότι οι αγώνες υποκινούνται από το ΚΚΕ και καλεί τους αγωνιζόμενους αγρότες να μη σκέφτονται τα μπλόκα, αλλά να μπουν σε «διάλογο» με την «αριστερή» κυβέρνηση.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες διαθέτουν και γνώση και πείρα για να αποκρούσουν τις μπαγαποντιές της κυβέρνησης και όσους τις αναπαράγουν. Ξέρουν καλά και από πρώτο χέρι ότι οι αποφάσεις για το πλαίσιο των αιτημάτων, για το σχεδιασμό και την οργάνωση των κινητοποιήσεων παίρνονται σε μαζικές, ανοιχτές συσκέψεις και συνελεύσεις που οργανώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, οι Επιτροπές Αγώνα και η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που λειτουργούν με όρους κινήματος, ύστερα από εξαντλητική συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση προτάσεων. Γι' αυτό, άλλωστε, οι αποφάσεις αυτές είναι ομόφωνες τις περισσότερες φορές και πάντως με συντριπτικές πλειοψηφίες.

Στα συλλογικά όργανα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που δυνάμωσαν μέσα στο καμίνι των κινητοποιήσεων, συμμετέχουν ενεργά μικρομεσαίοι αγρότες και μοιράζονται κοινά προβλήματα και ανησυχίες για την κατεύθυνση που χρειάζεται να πάρει ο αγώνας, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει σωτηρία για τη μικρομεσαία αγροτιά, ούτε καν ανακούφιση, χωρίς σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και των κομμάτων που την εκφράζουν.

Γι' αυτό, όπως έχει πολλές φορές διακηρυχθεί, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα δεν διαχωρίζει τους αγρότες ανάλογα με το τι πιστεύει πολιτικά και τι ψηφίζει ο καθένας, αλλά τους καλεί όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, να δυναμώσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους και να παλέψουν όλοι μαζί για το δίκιο τους, με πλαίσιο διεκδικήσεων που απαντά στα δικά τους συμφέροντα και όχι των μεγαλοαγροτών και των καπιταλιστών του αγροτικού τομέα.

Ξέρουν να ξεχωρίζουν εχθρούς και φίλους

Βέβαια, δεν είναι άγνωστο στους αγρότες ότι σ' αυτόν τον αγώνα έχουν εχθρούς και φίλους, τους οποίους δοκίμασαν όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους είναι πιο εύκολο να βγάλουν συμπεράσματα. Το ΚΚΕ είναι γνωστό σε όλους ότι βρίσκεται παντού και πάντα στο πλευρό των μικρομεσαίων αγροτών, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες τους. Οπως, επίσης, είναι γνωστό ότι τα στελέχη του στο αγροτικό κίνημα πρωτοστατούν για την οργάνωση της πάλης της μικρομεσαίας αγροτιάς, κερδίζοντας πλατιά την εκτίμηση των αγροτών, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, παρά τις λεκτικές αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, στον ίδιο «ντορό» με την κυβέρνηση κινούνται η ΝΔ και οι άλλοι θιασώτες του ευρωενωσιακού μονόδρομου, που «βγάζουν σπυριά» βλέποντας τους αγρότες στις κινητοποιήσεις και στα μπλόκα.

Αλλωστε, δεν πέρασε πολύς καιρός απ' όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ έλεγε σε συνέντευξή του: «Δεν θέτουμε σε δοκιμασία τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος, ούτε υιοθετούμε ακραίες αντιδράσεις. Το αντίθετο. Οπως φάνηκε στην περίπτωση των διαμαρτυριών των αγροτών αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων, αποδοκιμάζουμε το κλείσιμο των δρόμων και την ομηρία των υπολοίπων πολιτών, παρότι ενδεχομένως έχουμε πολιτικό κόστος από αυτό». Δηλαδή, η μάχη που έδιναν πριν από 11 περίπου μήνες στα μπλόκα οι μικρομεσαίοι αγρότες για την επιβίωσή τους, ήταν για τη ΝΔ «ακραίες αντιδράσεις».

Παράλληλα, όπως ήταν αναμενόμενο, υπηρεσία υπονόμευσης του περιεχομένου και της προοπτικής των αγροτικών αγώνων αναλαμβάνουν οι εκπρόσωποι του αγροτοσυνδικαλισμού, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών - αγροτοκαπιταλιστών. Εκεί εντάσσεται, για παράδειγμα, η πρωτοβουλία γνωστού από το παρελθόν για το ρόλο του αγροτοσυνεταιριστή της Λάρισας να συγκαλέσει σύσκεψη αγροτοσυνεταιριστών - αγροτοσυνδικαλιστών από διάφορες περιοχές της χώρας, την περασμένη Κυριακή, στα Αμπελάκια.

Η δύναμη βρίσκεται στη συμμαχία

Οι μικρομεσαίοι αγρότες από την ίδια τους την πείρα βλέπουν τώρα καλύτερα πως απέναντί τους έχουν τους εμποροβιομήχανους και τα μονοπώλια που αγοράζουν «κοψοχρονιά» τα προϊόντα τους - πολλοί σε «ανοιχτές τιμές», με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην ξέρουν πότε και πόσο θα πληρωθούν - και τους πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια. Εχουν τους τραπεζίτες και το κράτος, που τους φορτώνουν με χρέη και φόρους. Αλλά και την ΕΕ, την κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική που τους αφανίζει.

Οπως ξέρουν καλά πως για να έχει δύναμη και προοπτική ο αγώνας τους, χρειάζεται η συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Σ' αυτό το δρόμο βάδισε όλο το προηγούμενο διάστημα το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, στην ίδια κατεύθυνση προετοιμάζει τώρα την κλιμάκωση του αγώνα.


Π. Ρ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ