ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ζήτω ο δίκαιος αγώνας του Παλαιστινιακού λαού!

Εκδήλωση αλληλεγγύης την περασμένη Κυριακή στην «Αλκυονίδα»

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση
Ενταγμένη στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε συνεργασία με την πρεσβεία της Παλαιστίνης, στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα», την Κυριακή 11/12.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ μίλησαν ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Marwan Toubassi, και ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Σε ένα συγκινητικό στιγμιότυπο, ο πρέσβης της Παλαιστίνης, καταχειροκροτούμενος από όρθιους όλους τους συγκεντρωμένους και εκφράζοντας την εκτίμηση του λαού του για τη διαρκή στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των Παλαιστινίων, παρέδωσε ένα τιμητικό μετάλλιο στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ελληνικά και παλαιστινιακά τραγούδια του αγώνα.

Αταλάντευτη καταδίκη της ισραηλινής κατοχής

Ο Θ. Γκιώνης, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ανάφερε μεταξύ άλλων:

«Το ΚΚΕ με δεκάδες παρεμβάσεις στη Βουλή, την Ευρωβουλή, με τη δράση των κομμουνιστών στο λαϊκό κίνημα, με επισκέψεις στην Παλαιστίνη και πολύμορφες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, σταθερά και αταλάντευτα καταδικάζει την εγκληματική ισραηλινή κατοχή. Μια κατοχή που συνεχίζεται, τσαλαπατώντας επί δεκαετίες τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα ενός λαού ακριβώς επειδή έχει τις πλάτες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των κρατών - μελών της, όπως και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Τιμητικό μετάλλιο παρέδωσε ο Marwan Toubassi στον Δ. Κουτσούμπα
Τιμητικό μετάλλιο παρέδωσε ο Marwan Toubassi στον Δ. Κουτσούμπα
Σήμερα που η αστική τάξη της χώρας μας και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι έχουν κάνει επιλογή στρατηγικής σύμπλευσης με το Ισραήλ, είναι αναγκαίο να δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο αγώνας για την απελευθέρωση του Παλαιστινιακού λαού από τη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής. Να συνδυαστεί με τους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που βαθαίνει την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική συνεργασία της χώρας μας με την κατοχική δύναμη, το ιμπεριαλιστικό Ισραήλ.

Η θέση του ΚΚΕ παραμένει σταθερή, αποφασιστικά στο πλευρό του αγώνα του λαού της Παλαιστίνης για τη δημιουργία του δικού του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ.

Διεκδικούμε σταθερά:

-- Την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους ως κράτους - μέλους του ΟΗΕ.

-- Την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από όλα τα κατεχόμενα εδάφη του 1967, συμπεριλαμβανομένων των υψωμάτων του Γκολάν και της περιοχής Σεμπάα του Νότιου Λιβάνου.

-- Το σταμάτημα των εποικισμών και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του '67.

-- Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Οχθη. Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων, στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Θ. Γκιώνης
Ο Θ. Γκιώνης
-- Την επιστροφή όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

-- Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων κι άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Οταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ μιλούν για Παλαιστινιακό κράτος στο πλαίσιο μιας λύσης δύο κρατών δεν εννοούν κράτος κυρίαρχο, οργανωμένο, όπου κουμάντο θα κάνει ο λαός του. Εννοούν ένα "τύποις" κράτος χωρίς σύνορα, χωρίς στρατό, περιορισμένης κυριαρχίας, με τη συνέχιση της κατοχής του ιμπεριαλιστικού κράτους του Ισραήλ.

«Οχι» στην εξίσωση θύτη και θύματος

Παράλληλα, αναπτύσσεται μια πολύμορφη επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Παλαιστίνη με στόχο να κάμψουν το κίνημα αντίστασης κατά της κατοχής και να ενισχύσουν δυνάμεις που θα συμφωνούσαν σε έναν πλήρη συμβιβασμό. Για αυτό και δυναμώνουν τελευταία απόψεις σε αστικούς κύκλους που νομιμοποιούν την κατοχή και ενταφιάζουν το ιστορικό αίτημα του παλαιστινιακού λαού να έχει το δικό του ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και την αντίστασή του ενάντια στις δυνάμεις κατοχής. Καταδικάζουμε τις πιέσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή για την επιβολή λύσης που θα είναι σε αντίθεση με τη θέληση, τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού. Αντιπαλέψαμε και θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε την προσπάθεια ενοχοποίησης του κινήματος αντίστασης και της δράσης του στο όνομα της "τρομοκρατίας" και τονίζουμε ότι ο πραγματικός τρομοκράτης κατά των λαών είναι ο ιμπεριαλισμός.

Το ΚΚΕ αντιπάλεψε και αντιπαλεύει την πολιτική που εξισώνει τον θύτη με το θύμα, που ακολουθεί η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και πολιτικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ).

Η σχέση μας με τον λαό της Παλαιστίνης μάς επιτρέπει να επαναλάβουμε πως χρειάζεται αυστηρό κριτήριο, γιατί ορισμένες φορές ενέργειες που παρουσιάζονται ως "φιλικές" προς τον παλαιστινιακό λαό δεν είναι τέτοιες! Πίσω τους συχνά κρύβονται ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων της περιοχής και ευρύτερα σχέδια που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Το παράδειγμα των σχέσεων συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, δύο βασικών ιμπεριαλιστικών κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή είναι χαρακτηριστικό.

Η αλληλεγγύη κομμάτι του αγώνα για το δίκιο του λαού μας

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες παλεύουν οι λαοί μας είναι πολύ σύνθετες και η πάλη μας έχει σήμερα μεγάλες απαιτήσεις. Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το μοίρασμα των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην ευρύτερη περιοχή έχει πυροδοτήσει ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, επιτείνει τα προβλήματα της κατοχής, ανοίγει θέματα διαμελισμού κρατών και αμφισβήτησης συνόρων, προκαλεί μαζικά κύματα προσφύγων και μεταναστών. Απαιτείται κινητοποίηση, εγρήγορση και συνειδητοποίηση ότι οι λαοί πρέπει να αγωνίζονται για τα δικά τους δίκαια, όχι να στοιχηθούν πίσω από τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και να δώσουν το αίμα τους για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Κάθε λαός, και ο Παλαιστινιακός, πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει κυρίαρχα για την κυβέρνηση και το μέλλον του, για το δρόμο ανάπτυξης που αντιστοιχεί στα δικά του συμφέροντα.

Η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό και όλους τους λαούς που αγωνίζονται είναι αναπόσπαστο μέρος του αγώνα για τα δίκια και τα δικαιώματα του δικού μας λαού. Για την αποδέσμευση της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, με το λαό στο τιμόνι της εξουσίας, ώστε να είναι δυνατή η οικοδόμηση αμοιβαία επωφελών σχέσεων με άλλες χώρες και λαούς. Για το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων στη χώρα μας, την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό, ώστε η πατρίδα μας να μη συμμετέχει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια σε βάρος των γειτονικών λαών.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αφήσει τα "μεγάλα λόγια" και να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτος, να ακυρώσει άμεσα τις πολιτικοστρατιωτικές συμφωνίες και να σταματήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις με το κράτος του Ισραήλ, που στρέφονται κατά του Παλαιστινιακού λαού και των άλλων λαών της περιοχής.

Ζήτω ο δίκαιος αγώνας του Παλαιστινιακού λαού για ένα ανεξάρτητο, βιώσιμο και κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, όπου κουμάντο θα κάνει ο Παλαιστινιακός λαός και μόνο αυτός».


ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Ο τερματισμός της κατοχής θα είναι νίκη για όλους τους λαούς

Ο M. Toubassi, μιλώντας στην εκδήλωση, ευχήθηκε το 2017 να αποτελέσει έτος τερματισμού της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα είναι μια νίκη για όλους τους λαούς του κόσμου.

Αναφέρθηκε επίσης στην ηρωική αντίσταση - την Ιντιφάντα - του παλαιστινιακού λαού, με τα χιλιάδες θύματα, αλλά και στις αλλαγές που συντελούνται με την εμπλοκή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως των ΗΠΑ, στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Οπως είπε, αυτές οι αλλαγές στόχο έχουν να διατηρούνται τα συμφέροντα του κεφαλαίου με τον έλεγχο των πηγών πετρελαίου, ενώ ενισχύεται η παρουσία του κράτους του Ισραήλ που περιφρουρεί αυτά τα συμφέροντα.

Αναφερόμενος στην πολυετή βάρβαρη κατοχή από το κράτος του Ισραήλ, σημείωσε χαρακτηριστικά τις δολοφονικές επιθέσεις που διεξάγονται στα στρατιωτικά μπλόκα και στους καταυλισμούς των Παλαιστινίων. Οπως είπε, «το κράτος του Ισραήλ εξακολουθεί να δολοφονεί εδώ και 13 χρόνια, κάθε τρεις μέρες ένα παιδί. Στις φυλακές του κρατούνται 6.500 αιχμάλωτοι, εκ των οποίων 350 παιδιά κάτω από 12 ετών...».

Πρόσθεσε ότι η εγκληματική αυτή δράση έχει φτάσει στο σχηματισμό ομάδων εποίκων που δολοφονούν, κάνουν επιθέσεις, καταστρέφουν και πυρπολούν τις περιουσίες των Παλαιστινίων. Ενημέρωσε μάλιστα ότι πριν από λίγες μέρες πέρασε νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ισραήλ που προβλέπει ότι οι εποικισμοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εδαφών του κράτους του Ισραήλ. Πρόκειται για ρύθμιση ενταγμένη στη λεγόμενη «διευθέτηση», που σταδιακά προσαρτά όλα τα εδάφη των Παλαιστινίων.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης, αφού ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά το ΚΚΕ για την προσήλωσή του στη διεθνιστική αλληλεγγύη και τη σταθερότητά του στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ολοκλήρωσε την ομιλία του με τους στίχους του Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ν. Χικμέτ: «Τις πιο όμορφες μέρες δεν τις έχουμε ζήσει ακόμα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ