ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Μαζικά διαδήλωσαν χτες οι συνταξιούχοι στην Αθήνα

Απαίτησαν και πέτυχαν να συναντηθούν με εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Προηγήθηκε στάση και στο υπουργείο Εργασίας

Η μαζική πανσυνταξιουχική διαδήλωση ανεβαίνει την οδό Σταδίου
Η μαζική πανσυνταξιουχική διαδήλωση ανεβαίνει την οδό Σταδίου
«Κάτω τα ξερά σας απ' τις συντάξεις, ο αγώνας του λαού το δρόμο θα σας φράξει»! Με αυτό το σύνθημα και την απαίτηση «Εδώ και τώρα, δώστε μας τα "δώρα"», χιλιάδες συνταξιούχοι από την Αττική, τη Στερεά και την Πελοπόννησο διαδήλωσαν, χτες, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, στο κέντρο της Αθήνας.

Με επιμονή, αποφασιστικότητα και πίστη στο δίκιο τους, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, απ' όπου με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ και τις κλούβες που είχαν φράξει την Ηρώδου Αττικού. Μπροστά σε αυτήν την εικόνα, οι συνταξιούχοι ξέσπασαν και με φωνές «Αίσχος, αίσχος» απαίτησαν συνάντηση με την κυβέρνηση.

Τελικά, αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΣΕΑ) είχε συνάντηση με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη, η οποία στο αίτημα για καταβολή των δώρων, όπως πριν από ένα χρόνο υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για τη 13η σύνταξη, τους απάντησε ότι αυτό τώρα δεν μπορεί να γίνει, αφού η κυβέρνηση υπέγραψε το 3ο μνημόνιο!

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμος Κουμπούρης, εκ μέρους της ΣΕΑ, κατήγγειλε ότι μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι δεν έχουν πάρει καμία επίσημη απάντηση για το υπόμνημα που είχαν καταθέσει στον πρωθυπουργό από τον προηγούμενο Ιούνη. Αντί γι' αυτό, τους επιβλήθηκαν νέες μειώσεις στις συντάξεις μέσω των κρατήσεων για την Υγεία. Η αντιπροσωπεία επανακατέθεσε το υπόμνημα με τα αιτήματα στην κυβερνητική εκπρόσωπο και αποχώρησαν.

«Δεν υπάρχει δρόμος για πίσω»...

Τις κλούβες των ΜΑΤ βρήκαν μπροστά τους οι συνταξιούχοι κατευθυνόμενοι προς το Μέγαρο Μαξίμου
Τις κλούβες των ΜΑΤ βρήκαν μπροστά τους οι συνταξιούχοι κατευθυνόμενοι προς το Μέγαρο Μαξίμου
Από νωρίς το πρωί, οι συνταξιούχοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνταξιουχικών οργανώσεων, κατέκλυσαν την πλατεία και το δρόμο μπροστά από το παλιό δημαρχείο της Αθήνας. Με τα συνθήματά τους, διαδήλωσαν την αγανάκτηση για τη λεηλασία των συντάξεων, αλλά και την απόφασή τους να παλέψουν ενάντια στα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Τριαντάφυλλος Μπαλωμένος, από την Πρωτοβουλία Αποστράτων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οπως υπογράμμισε, συνταξιούχοι απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως βέβαια και οι εν ενεργεία συνάδελφοί τους, έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους. Τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων, που έγινε πρόσχημα για τις περικοπές των συντάξεων, κατήγγειλε ο Π. Βαβουγιός, από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων.

Στην κεντρική ομιλία που ακολούθησε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα: «Τόσο για εμάς και τις νέες γενιές δεν υπάρχει δρόμος για πίσω. Μπροστά μας βρίσκεται η πείνα, η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανεργία, η ανασφάλιστη, χωρίς δικαιώματα εργασία για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και σε ό,τι θα ακολουθήσει, μία είναι η απάντηση: Να δυναμώσουμε τη δράση μας και τους αγώνες μας για την ανασύνταξη του συνταξιουχικού κινήματος με βάση τις απαιτήσεις του σήμερα».

Εξαφανισμένος ο υπουργός

Στην πορεία που ακολούθησε μέσω της Σταδίου οι συνταξιούχοι σταμάτησαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου τους «υποδέχτηκαν» οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του «Τοξότη», που έκαναν εκείνη την ώρα συγκέντρωση. «Αυτό το υπουργείο δεν είναι Εργασίας, είναι του κεφαλαίου και της εργοδοσίας», ήταν το σύνθημα που ακούστηκε από τα στόματα όλων, ενώ παίρνοντας το λόγο ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, κατήγγειλε πως αν και είχε ζητηθεί συνάντηση με τον υπουργό, αυτός φρόντισε να απουσιάζει.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Πρωτοβουλίες ενάντια στις μαζικές διακοπές ρεύματος

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη ΔΕΗ, στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στη ΔΕΗ, στη Θεσσαλονίκη
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κεντρική διοίκηση της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30) καλεί σωματεία και συνδικαλιστές η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 22/12, στις 11 π.μ. Καταγγέλλει τις μαζικές διακοπές ρεύματος στις οποίες προβαίνει η ΔΕΗ, υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, «την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχεδιάζει νέες εκπτώσεις στο ρεύμα που προορίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια για το κεφάλαιο, η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά στρώματα δεν έχει τελειωμό».

«Αφού κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι απειλούν να σου πάρουν το σπίτι, θα σου αφήσουν το ρολόι της ΔΕΗ;», σημειώνεται στην ανακοίνωση, με την οποία καλούνται οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι «να μη σκύψουν το κεφάλι, να σπάσουν τη μοιρολατρία και να δώσουν μαχητική αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ. Οργανωμένα μέσα από τα Σωματεία μας και τις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε γειτονιά να μπλοκάρουμε τα αντιλαϊκά μέτρα».

Στο μεταξύ, κινητοποίηση στο κατάστημα της ΔΕΗ της οδού Παπαναστασίου πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, οι Λαϊκές Επιτροπές της Κεντρικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης, αναδεικνύοντας το οξύ πρόβλημα των εντολών διακοπής ρεύματος, των υψηλών τιμολογίων, της επικείμενης ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, διεκδικώντας παράλληλα ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε συνάντηση με τη διεύθυνση του καταστήματος, η οποία επιβεβαίωσε ότι έρχονται συνεχώς εντολές για διακοπές ρεύματος από τα κεντρικά γραφεία της Επιχείρησης στην Αθήνα.

Κλιμάκιο των Λαϊκών Επιτροπών έκανε εξόρμηση και μέσα στους χώρους του καταστήματος, συνομίλησε και με εργαζόμενους στα διάφορα τμήματα, από όπου μεταφέρθηκε παρόμοια εικόνα. Η παρέμβαση των συγκεντρωμένων συνέβαλε να αποτραπούν διακοπές ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά, σε σπίτια ανέργων των περιοχών δράσης των Λαϊκών Επιτροπών, να επιτευχθούν διακανονισμοί, να μπουν κάποιες από τις περιπτώσεις αυτές στις ρυθμίσεις του «κοινωνικού τιμολογίου».

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις για παιδιά

Σάββατο 19 Δεκέμβρη

-- Από το Σύλλογο Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος ΟΓΕ), το Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Εβρου και τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τουριστικών Επαγγελμάτων, Οικοδόμων και Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, στις 6.30 μ.μ., στο ΚΕΠΑΚΥ. Στο χώρο θα συγκεντρώνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας και παιδικά βιβλία.

Κυριακή 20 Δεκέμβρη

-- Από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και την Επιτροπή Ανέργων, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατασκευή στολιδιών για το χριστουγεννιάτικο δέντρο, παιδική παράσταση από την Ιρίνα Μπόικο, τραγούδια, λιχουδιές και δώρα για τα παιδιά.

-- Στα Χανιά, από τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Τροφίμων και Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Ιατρικών Επισκεπτών και το Σύλλογο Γυναικών, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

-- Από τη Λαϊκή Επιτροπή Φυλής, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Ωδείου (Ανω Λιόσια, Δημαρχείου 6).

Τετάρτη 23 Δεκέμβρη

-- Από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου (πλ. Κάνιγγος).

Στο 24% η ανεργία το γ' τρίμηνο

Στο 24% εκτιμά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) το ποσοστό της ανεργίας για το γ' τρίμηνο του 2015, μειωμένο σε σύγκριση με το β' τρίμηνο (24,6%) και το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (25,5%). Ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.671.096 άτομα και των ανέργων σε 1.160.522. Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (28,1%) είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (20,7%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται και πάλι στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (54,5%). Το ποσοστό των ανέργων που δεν έχουν εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, ανέρχεται στο 23,6% επί του συνόλου, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι φτάνουν αντίστοιχα το 73,7%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ