ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΕΒΕ
Συντονίζονται και κλιμακώνουν για την Κυριακή αργία

Νέες κοινές διαμαρτυρίες την Τετάρτη και πρόγραμμα δράσης με ενιαίο πλαίσιο

Από τη συνέλευση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας
Από τη συνέλευση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας
Με νέα παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Τετάρτη, στις 2 μ.μ. (στο πλαίσιο της πανελλαδικής τρίωρης στάσης εργασίας 12 μ. - 3 μ.μ.) στην Περιφέρεια Αττικής, δίνουν συνέχεια στις κοινές αγωνιστικές τους παρεμβάσεις κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες και σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, που επιχειρεί η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ικανοποιώντας την πάγια επιδίωξη του κεφαλαίου.

Χτες, εκπρόσωποι κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων, μαζί με εκπροσώπους των ΕΒΕ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης (Κάνιγγος) και συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα Εμπορίου Στ. Κομνηνό. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου επανέλαβε τα όσα ήδη έχει ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής και ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο συνεχίζει τις «διαβουλεύσεις» για το ζήτημα.

Χτες εξάλλου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατέθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης, σπεύδει να κατοχυρώσει νομοθετικά το άνοιγμα των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή μέσα στο φετινό Δεκέμβρη, στις 30 του μήνα, κάτι για το οποίο χρειαζόταν τυπική διευθέτηση. Με την ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρατείνεται η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές στις τράπεζες μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2013. Μέχρι τότε αναστέλλονται και οι εξώσεις στις εμπορικές μισθώσεις.

Μέσα στο Γενάρη, η κυβέρνηση επιδιώκει την ψήφιση των συνολικών διατάξεων για τη μόνιμη κατοχύρωση των αντιδραστικών ανατροπών στο ωράριο των καταστημάτων.

Στόχος της είναι το άνοιγμα όλων των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο (δύο πριν τα Χριστούγεννα, μία πριν το Πάσχα και από μία για κάθε μια από τις τέσσερις εκπτωτικές περιόδους, που θα ισχύουν με τις νέες ρυθμίσεις) και η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, με δούρειο ίππο την εξαίρεση τάχα των αλυσίδων, των «shops in a shop» και των εμπορικών κέντρων. Ενα το κρατούμενο, είναι βέβαια, ότι ανά πάσα στιγμή το επιδιώκουν οι μεγαλέμποροι, η «εξαίρεση» θα αναιρεθεί.

Κάλεσμα σε κοινή δράση

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των μικρών ΕΒΕ, με πρωτοπόρα τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ, δίνουν τη μάχη για την οργάνωση του κοινού αγώνα, ενάντια στα φιλομονοπωλιακά σχέδια της κυβέρνησης. Για να μην οδηγηθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ στον αφανισμό, να μη βουλιάξει βαθύτερα στην εξαθλίωση η ζωή των εργαζομένων. Σ' αυτή την κατεύθυνση καλούν σε συσπείρωση και πάλη για:

  • Τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, ωράριο εθνικό, υποχρεωτικό για όλους.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.

Με αυτό το πλαίσιο και με έκτακτα Διοικητικά Συμβούλια, γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις, πανεξορμήσεις σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (π.χ. Ερμού), σε μεγάλα πολυκαταστήματα και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, κλιμακώνουν τη δράση τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Τα παραπάνω μέτρα συζητήθηκαν στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Η μάχη αυτή δεν θα είναι εύκολη. Οργανώνουμε δυνάμεις και προχωράμε με όρους σύγκρουσης με στόχο να αναχαιτιστεί αυτή η επίθεση», τόνισε η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη συνέλευση.

Στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στα «LIDL», στην «Carrefour - Dia - Μαρινόπουλος», στον «Αρβανιτίδη», τα κλαδικά Σωματεία Βιβλίου - Χάρτου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, οι Επιτροπές Εργαζομένων σε «Φωκά», «Μασούτη», «Praktiker», και ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

Αποφάσισαν, να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και παγκινητοποίηση, την Κυριακή 30/12, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, θα προετοιμαστεί μέσα από κοινές συσκέψεις εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων στις συνοικίες, σε συντονισμό με τις τοπικές Λαϊκές Επιτροπές, αλλά και μέσα από Γενικές Συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς.

Στην Ξάνθη, οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, διοργανώνουν σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών, σήμερα Τρίτη, στις 9.15 μ.μ., στο χώρο της Λαϊκής Επιτροπής.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Φορολογικό και ωράριο θα εξοντώσουν τους «μικρούς»

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό
Από τη χτεσινή συνάντηση, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό
Συνάντηση με εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΣΕΕ ήταν ο πρόεδρός της Β. Κροκίδης και στη συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα του νέου φορολογικού και της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, που προωθεί η συγκυβέρνηση. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πέρα από τις γενικότερες θέσεις που έχουμε για τα προβλήματα των αυτοαπασχολουμένων, ιδιαίτερα για τους μικρούς, στην περίοδο που διανύουμε συγκεντρώνουμε την προσοχή μας σε δύο πολύ βασικά προβλήματα. Το ένα είναι το φορολογικό και το άλλο είναι η διάθεση που υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης και της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας να επικρατήσει ωράριο ζούγκλας. Ολες τις μέρες να είναι τα μαγαζιά ανοιχτά, όχι για να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές, αλλά κυρίως για να συγκεντρωθεί ο τζίρος σε πολύ λιγότερα χέρια.

Φορολογικό και ωράριο, πέρα από όλα τα άλλα πάγια προβλήματα των μικρών επιχειρηματιών, θα λειτουργήσουν κυριολεκτικά εξοντωτικά και θα επιταχυνθεί η συγκέντρωση στα χέρια λίγων και του τζίρου, και του εμπορίου, και των προϊόντων και τα λοιπά. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κοινός αγώνας ανάμεσα στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και τους εργατοϋπάλληλους, με δεδομένο ότι όταν πλήττονται οι εργατοϋπάλληλοι πλήττονται και τα μικρά μαγαζιά και όταν πλήττονται και τα μικρά μαγαζιά χτυπιούνται και οι εργατοϋπάλληλοι.

Πρέπει να διαμορφωθεί ένα κοινό αγωνιστικό πλαίσιο, με δυναμικές και ουσιαστικές μορφές πάλης, ούτως ώστε να αντιταχθεί ένα ευρύτερο μέτωπο εναντίον αυτών των επιλογών, οι οποίες δυστυχώς είναι επιλογές που προϋπήρξαν της κρίσης. Η κρίση επιταχύνει την προώθησή τους και γενικότερα στο πλαίσιο της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα επιταχύνονται λόγω του μεγάλου αριθμού των αυτοαπασχολουμένων».

Εκδηλώσεις - περιοδείες
  • Η Οργάνωση ΑΣΟΕΕ της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση στη σχολή, σήμερα Τρίτη, με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ», στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο Αντωνιάδου. Ομιλητής θα είναι ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στη ΣΕΛΕΤΕ θα περιοδεύσει σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.
  • Το σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη» στη Θεσσαλονίκη, θα επισκεφθεί, σήμερα Τρίτη, στις 9.30 π.μ., αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Ελένη Γερασιμίδου, βουλευτή του Κόμματος.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ