ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΕΘΕΑ
Αγώνας με έπαθλο τη ζωή

103 νέοι άνθρωποι αποφοίτησαν από τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2012

Από το πιο απαιτητικό και δύσκολο «σχολείο» αποφοίτησαν 103 νέοι άνθρωποι, στην τελετή που οργάνωσε το ΚΕΘΕΑ την Κυριακή για όσους ολοκλήρωσαν μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 τη διαδικασία της ψυχικής απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης.

«Εμαθα πώς να ζω, με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να έχω για πατερίτσες τη χρήση»... «Μετά από τόσα χρόνια θεατής κατάφερα να γίνω πρωταγωνιστής της ζωής μου»... «Ο αγώνας συνεχίζεται»... «Δε θα σταματήσω να προσπαθώ»... «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε»... Ολοι όσοι πήραν το λόγο, μέσα στα χειροκροτήματα των γονιών και των οικογενειών τους, των φίλων τους και των θεραπευτών τους, είχαν να προσθέσουν κάτι σημαντικό σχετικά με αυτά που αποκόμισαν από τα θεραπευτικά προγράμματα και τις κοινότητες του ΚΕΘΕΑ. Είχαν κάτι ουσιαστικό να σημειώσουν σχετικά με την απόφασή τους να ζήσουν όχι μόνο μακριά από την εξάρτηση αλλά και χωρίς συμβιβασμούς, χωρίς εκπτώσεις στην αξιοπρέπειά τους, χωρίς να σκύβουν το κεφάλι.

Οι 103 απόφοιτοι αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη ότι η εξάρτηση μπορεί να θεραπευτεί και τα άτομα να ενταχθούν στην κοινωνία ως ισότιμα μέλη της. Είναι, όπως τόνισε ο Χ. Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, το καλύτερο παράδειγμα, αφού βρέθηκαν στο περιθώριο, έδωσαν τη μάχη τους και ξαναγυρίζουν. Οι αποφοιτήσεις του ΚΕΘΕΑ ανέφερε ο πρόεδρός του, Γ. Νοταράς, δείχνουν ότι υπάρχει απάντηση απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα, ενάντια στη συγκάλυψή τους, στις «φθηνές» επιλογές διαχείρισης, στην καταστολή και τον εγκλεισμό.

Εκ μέρους των αποφοίτων η Μ. Πατσελή τόνισε πως η επανένταξη είναι δικαίωμα, το οποίο κατέκτησαν δίνοντας έναν αγώνα ζωής και θανάτου. Ανέφερε πως η συμμετοχή του καθενός στο θεραπευτικό πρόγραμμα ήταν η ευκαιρία να γίνει ένας καλύτερος άνθρωπος για έναν καλύτερο κόσμο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους μετανάστες, που βρίσκουν το κουράγιο μέσα σε συνθήκες αντίξοες, μέσα στο κλίμα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού που καλλιεργείται, να απευθύνονται στα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και να παλεύουν ενάντια στην εξάρτηση. Τους κάλεσε, αυτήν την προσπάθεια να μην τη σταματήσουν όσες πόρτες κι αν τους κλείσουν, όσα εμπόδια και αν υψώσουν στο δρόμο τους.

«Δεν έχει σημασία, πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες θα σηκωθείς», υπογράμμισε και τόνισε: «Εκπτώσεις στην αξιοπρέπειά μας, δεν κάνουμε και θα δώσουμε όσες ακόμα μάχες χρειαστεί για να τη διαφυλάξουμε γιατί με αυτή θα πορευτούμε».

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Πρωταγωνιστές τα παιδιά και η δημιουργικότητά τους
  • Στις 29 - 30 Δεκέμβρη, στον Περισσό, οι εκδηλώσεις για την Αθήνα
  • Στις 30 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά, πραγματοποιείται στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Δεκέμβρη, προσφέροντας μια αναζωογονητική ανάσα μέσα στις γιορτές.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΚΝΕ για παιδιά αγκαλιάστηκαν από την πρώτη στιγμή από τα παιδιά και τους γονείς, που «διψούν» για πρόσβαση σε καλές παιδικές δραστηριότητες, οι οποίες όμως έχουν καταντήσει πολυτέλεια. Πέρα από τις πρωτότυπες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, τις αφηγήσεις παραμυθιών κ.ά., η διοργάνωση δίνει και φέτος μια μοναδική ευκαιρία για δημιουργική απασχόληση των παιδιών. Μέσα από τα εργαστήρια, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, με τη βοήθεια και καθοδήγηση μελών της ΚΝΕ που θα βρίσκονται δίπλα τους.

Κάθε χρόνο, τα εργαστήρια στο χώρο του Φεστιβάλ αγκαλιάζονται με ιδιαίτερη χαρά από τους μικρούς επισκέπτες, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Είναι χαρακτηριστικό πως παιδιά που έχουν συμμετάσχει και σε προηγούμενα φεστιβάλ, ανυπομονούν να ξεκινήσουν τα εργαστήρια.

Με απλά υλικά, όπως εφημερίδες, καλαμάκια, όσπρια, λειτουργώντας ομαδικά, τα παιδιά δημιουργούν και έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν τα παιδιά μεταξύ τους, και να εκφράσουν τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες τους, αλλά και τα όνειρά τους. Παράλληλα, γονείς και παιδιά παίρνουν ιδέες για το πώς μπορούν να αξιοποιούν πιο δημιουργικά το χρόνο τους και στο σπίτι.

Στο φετινό Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ, τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν το πρωί και το απόγευμα και των δύο ημερών. Στόχος είναι οι δραστηριότητες που θα γίνουν σ' αυτά να αγκαλιάζουν όλες τις ηλικίες ανάλογα με το τι μπορεί κάθε παιδί να δημιουργήσει, με τη βοήθεια πάντα των μελών και των φίλων της ΚΝΕ που θα συμβάλουν. Τα παιδιά θα στολίσουν το δέντρο με γιορτινά στολίδια που θα κατασκευάσουν και με χειροποίητες κάρτες, στις οποίες θα μπορούν να γράψουν ή να ζωγραφίσουν πώς θα ήθελαν τον κόσμο. Το απόγευμα του Σαββάτου θα φτιάξουν το χιονάνθρωπο. Την Κυριακή θα ζωγραφίσουν όλα μαζί, σ' ένα μεγάλο χαρτί για τα δικαιώματα των παιδιών. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα φτιάξουν κούκλες από όλο τον κόσμο. Τα παιδιά που θα συμμετάσχουν θα έχουν τον πρώτο λόγο, θα εμπλουτίσουν με τις ιδέες τους τις κατασκευές και τα εργαστήρια.

Στη Θεσσαλονίκη

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 30 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ., στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και βιβλιοπαρουσίαση.

Αναλυτικά:

Στις 6 μ.μ., εργαστήριο ζωγραφικής και κατασκευών.

Στις 7 μ.μ., παρουσίαση του βιβλίου «12 μέρες από τη ζωή του Αϊ Βασίλη», από την συγγραφέα Εύη Κοντόρα.

Στις 8 μ.μ., 3 λαϊκά παραμύθια από την Ιροντίνα Κάντραλη και την Αννα Σιταρίδου.

Στις 8.30 μ.μ., παιδική θεατρική παράσταση «ο πόλεμος των δασών».

Στις 9 μ.μ., ο ερχομός του Αϊ Βασίλη και πρωτοχρονιάτικο πάρτι.

Για την Οχτωβριανή Επανάσταση

Εκδηλώσεις για τα 95 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση προγραμματίζουν μια σειρά Οργανώσεις της ΚΝΕ μέσα στο Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, Τρίτη

-- ΤΕΙ Πειραιά, 1 μ.μ., αμφιθέατρο Α011. Ομιλητής ο Γιάννης Πατσής, Γραμματέας της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Λάρισα, εκδήλωση της ΟΒ Οικοδόμων. Ομιλητής ο Γ. Βαλόζος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

Αύριο, Τετάρτη

-- Παιδαγωγικά Αθήνας, αίθουσα ΥΑ2. Ομιλητής ο Στ. Σκουλής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Φιλοσοφική Αθήνας, 3 μ.μ., αίθουσα 44. Ομιλητής ο Γ. Πατσής, Γραμματέας της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

Πέμπτη 20 Δεκέμβρη

-- Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρήστος Τσακίρης».

Πολιτιστικές πρωτοβουλίες Οργανώσεων

Αρχισε χτες και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 23/12 η βδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Χαλκίδας - Θήβας της ΚΝΕ. Ολες οι εκδηλώσεις γίνονται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου στην παραλία της Χαλκίδας, όπου λειτουργεί καθημερινά και έκθεση βιβλίου, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 10 μ.μ.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με προβολές ταινιών, έως και την Πέμπτη στις 8 μ.μ., ενάντια στο φασισμό και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: Σήμερα: «Ο μεγάλος δικτάτωρ». Αύριο: «Τα πέτρινα χρόνια». Πέμπτη 20 Δεκέμβρη: «Ο Πολ, ο Μικ και οι άλλοι».

Ακολουθεί την Παρασκευή, 21 Δεκέμβρη, η κεντρική πολιτική εκδήλωση, στις 7 μ.μ., με ομιλητή τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Σάββατο 22 Δεκέμβρη θα γίνει εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά και την Κυριακή 23 Δεκέμβρη το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα κλείνει με γλέντι της Νομαρχιακής Οργάνωσης Χαλκίδας - Θήβας, στη 1 το μεσημέρι.

Οι μαθητές πάνε θέατρο

Οι μαθητικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ θα παρακολουθήσουν την παράσταση «Το φως που (πάντα) καίει», του Κώστα Βάρναλη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού, την Πέμπτη 27/12, στις 12 το μεσημέρι, στο «Θέατρο της Ημέρας» (Γεννηματά 20, Αμπελόκηποι - στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου). Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές για τη γέννηση, την ανάπτυξη της θρησκείας και το ρόλο της σήμερα. Δηλώσεις συμμετοχής στις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε κάθε περιοχή και στο τηλέφωνο 694.2693.007.

ΛΑΪΚΟ ΓΛΕΝΤΙ στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Εμπορίου - Υπηρεσιών, Κατάρτισης και Κλάδων - Μαθητείας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, την Πέμπτη 20 Δεκέμβρη, μετά τις 9 μ.μ., στο χώρο της Λέσχης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ