ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Απορρίφθηκε προσωρινά το αίτημα Στουρνάρα

Η πάλη ενάντια στο χαράτσι ακινήτων και τη γενικότερη φοροληστεία του λαού πρέπει να ενταθεί

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στη φοροληστεία
Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στη φοροληστεία
Η ανάγκη ανάπτυξης μαζικού λαϊκού αγώνα ενάντια στη φοροληστεία και στα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση στο λαό, παραμένει στο προσκήνιο, την ώρα που η κυβέρνηση παίζει το «νομικό χαρτί» για τη συνέχιση είσπραξης του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ. Ο Αρειος Πάγος απέρριψε χτες την αίτηση προσωρινής διαταγής του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ζητούσε να συνεχιστεί η καταβολή του τέλους ακινήτων (Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών) μέσω της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος υπηρεσίας του Αρείου Πάγου απέρριψε το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών και επομένως μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης αναστολής θα ισχύει η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.

Η τελική απόφαση δεν αναμένεται να αργήσει, αφού σήμερα κιόλας θα συζητηθεί στον Αρειο Πάγο το αίτημα αναστολής κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή επικαλούμενη το άρθρο 4 του Συντάγματος υποχρέωνε τη ΔΕΗ να δέχεται μόνο την καταβολή του αντιτίμου ηλεκτροδότησης και να μην ενσωματώνει στους λογαριασμούς του ρεύματος το χαράτσι.

Ο υπουργός Οικονομικών στην αίτηση αναστολής για άλλη μια φορά κινδυνολογεί, μιλώντας για ανεπανόρθωτη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου, επιστρατεύει το λεγόμενο δημόσιο συμφέρον και κάνει λόγο για «αντισταθμιστικά» μέτρα. Γίνεται φανερό ότι ανεξάρτητα από τη δικαστική έκβαση της υπόθεσης, η προσπάθεια φοροληστείας του λαού για να ενισχυθεί το κεφάλαιο και να καλύψει ζημιές από την κρίση, θα συνεχιστεί. Μονόδρομος για τα λαϊκά στρώματα είναι η συσπείρωση στο ταξικό αγωνιστικό κίνημα, στις Λαϊκές Επιτροπές, για να μπει φρένο στην αντιλαϊκή φιλομονοπωλιακή πολιτική ως την ανατροπή της.

Τέλος, η επιμονή του Γ. Στουρνάρα να εισπράττει η ΔΕΗ το χαράτσι, παρά την αντίθετη κρίση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, προκάλεσε - έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση - την αντίδραση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, που σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η δικαστική απόφαση «παράγει δεσμευτικότητα έναντι πάντων». Επίσης, η Ενωση Εισαγγελέων θέτει και θέμα ατομικής ποινικής ευθύνης του υπουργού Οικονομικών, καθώς στην ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών» όσων δεν λαμβάνουν υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις.

ΣΕΤΕ - ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ
Ικανοποίηση για τα σχέδια κατάργησης!

Στη σειρά για τα ...«συχαρίκια» στη κυβέρνηση, αναφορικά με την πρόθεσή της να καταργήσει την αργία της Κυριακής, μπήκε και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), μετά τους ξενοδόχους της Αθήνας. Ο ΣΕΤΕ «εκτιμά ότι η υιοθέτηση του μέτρου θα δώσει νέα πνοή στον τουρισμό και την εμπορική κίνηση των πόλεων της χώρας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, τέτοιες ρυθμίσεις είναι ευρέως διαδεδομένες και σε συνδυασμό με την τουριστική κίνηση έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές».

Οι παραπάνω ισχυρισμοί, που συμπληρώνονται από τη δήλωση του προέδρου του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδη ότι το κυβερνητικό σχέδιο «είναι μεταρρύθμιση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση», έρχεται σε μια περίοδο που έτσι κι αλλιώς οι τουριστικοί φορείς εκτιμούν ότι θα αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα το 2013 και θα φτάσει τα 17 εκατ. τουρίστες. Ταυτόχρονα, περιφρονεί προκλητικά τα στέρεα και ακλόνητα αντεπιχειρήματα ενάντια στο μέτρο, που δείχνουν ότι εξυπηρετεί μονάχα τις πολυεθνικές του εμπορίου και εντάσσεται στη δέσμη μέτρων εξαφάνισης των αυτοαπασχολούμενων μικρεμπόρων.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Θέλουν για το κεφάλαιο και την τελευταία δεκάρα

Σε περισσότερα από 11 δισ. ευρώ απογειώθηκαν οι νέες εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοικοκυριών προς την Εφορία, αυτές που δημιουργήθηκαν στο 10μηνο Γενάρη με Οκτώβρη του 2012. Πάνω από 6 δισ. ευρώ είναι «χρέη» που χαρακτηρίστηκαν ληξιπρόθεσμα στο 4μηνο Ιούλη - Σεπτέμβρη, στην περίοδο που ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός απέστελνε μαζικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα, προκειμένου να εισπράξουν τους φόρους και τα άλλα χαράτσια (λεγόμενης αλληλεγγύης και επιτηδεύματος). Στις εμφανιζόμενες «οφειλές», που συνεχίζουν να διογκώνονται με γεωμετρική πρόοδο, συγκαταλέγονται και τα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία, που αποστέλλονται με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μπροστά στα οξυμένα διαχειριστικά ζόρια του κεφαλαίου, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να αποδεχτεί, «διά της πλαγίας», νέα ρύθμιση «τμηματικής διευκόλυνσης» και για οποιοδήποτε ποσό καταβολής. Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε «οφειλέτη», είτε έχει υπαχθεί σε κάποια ρύθμιση είτε όχι, να «καταβάλει τμηματικά και κατ' επιλογήν του, ποσά οφειλών», αποκλειστικά στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Οι «οφειλέτες», σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δεν απαλλάσσονται από τον κίνδυνο απώλειας ρύθμισης, εφόσον δεν τηρούνται οι όροι, ούτε και από άλλες συνέπειες, όπως πρόστιμα και προσαυξήσεις, που προβλέπονται σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής.

Στην προσπάθειά τους να μαζέψουν από οικονομικά ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά μέχρι και την τελευταία διαθέσιμη δεκάρα, ενεργοποιούν την παρακάτω διαδικασία:

-- Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα αποστείλει στους οφειλέτες ειδοποιητήριο, στο οποίο θα αναγράφονται τα στοιχεία όλων των χρεών με τους αντίστοιχους κωδικούς και λοιπές πληροφορίες για τον τρόπο πληρωμής.

-- Οι εγγεγραμμένοι χρήστες θα μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες και να τυπώσουν τα ειδοποιητήρια από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).

-- Για κάθε νέα οφειλή, που βεβαιώνεται, εκδίδεται ατομική ειδοποίηση.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Στα 1,4 δισ. ευρώ τα «φέσια» στο 11μηνο

Σε περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο 11μηνο του 2012 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, εξέλιξη που έρχεται και «δένει» με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, τη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, με εμπορεύματα των καπιταλιστών που ξεμένουν απούλητα στο «ράφι». Η διαδικασία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί μέχρις ότου βγουν οριστικά εκτός «ανταγωνισμού», οι αδύναμοι κρίκοι, πρώτα και κύρια οι μικρού μεγέθους επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που χτυπιούνται και από την πλευρά της φορολογικής πολιτικής που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση.

Στο 11μηνο του 2011 και παρά και τη ραγδαία υποχώρηση των εμπορικών δοσοληψιών, κόντρα και στα μέτρα ελέγχου και αποτροπής «φαινομένου» από την πλευρά των τραπεζών τα φέσια ξεπέρασαν το 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 5,1 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα. Ειδικότερα, οι ακάλυπτες επιταγές έφτασαν στο 1,25 δισ. ευρώ και οι απλήρωτες συναλλαγματικές στα 180 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο μακραίνουν καθημερινά τα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ», ταυτόχρονα με τη συνεχή διόγκωση στα δάνεια των νοικοκυριών που δεν «εξυπηρετούνται» και που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο».

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ»
Αύριο η ευρεία σύσκεψη

Πλατιά σύσκεψη ελεύθερων επαγγελματιών λογιστών φοροτεχνών στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών διοργανώνει αύριο, Τετάρτη 19 του Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα, η νέα συνδικαλιστική παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση Φοροτεχνών Ελεύθερων Επαγγελματιών», που συσπειρώνει τις αγωνιστικές φωνές στον κλάδο. Η παράταξη θα συζητήσει τις αρχές της και θα εκλέξει Γραμματεία.

Στην ιδρυτική της διακήρυξη σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επαγγελματιών είναι ολομέτωπη. Δε θα σταματήσουν. Τα μέτρα που παίρνονται σήμερα δεν είναι προσωρινά, ούτε αφορούν μόνο την Ελλάδα. Τα ίδια μέτρα παίρνονται και σε χώρες χωρίς μνημόνια. Τα δάνεια, η λεηλασία της ελληνικής οικονομίας, τα μνημόνια, οι αντεργατικοί νόμοι είναι οι συμφωνίες της ΕΕ και των κυβερνήσεων για να βγει το κεφάλαιο πιο ισχυρό από την κρίση, ποδοπατώντας τον ελληνικό λαό και τη νεολαία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κατάργηση του χαρατσιού από λογαριασμούς και εφορία

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την προσφυγή της κυβέρνησης στον Αρειο Πάγο:

«Η κυβέρνηση προκαλεί κάθε μέρα και περισσότερο τα λαϊκά στρώματα επιχειρώντας με κάθε τρόπο να εμφανίσει ως νόμιμο το χαράτσι που στέλνει μέσω της ΔΕΗ. Ο,τι κι αν κάνει, για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα το χαράτσι είναι παράνομο, γιατί είναι άδικο και εκβιαστικό και πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα και από τους λογαριασμούς και από την εφορία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ