ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ
Φρίκη με πνιγμένους μετανάστες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή το τραγικό περιστατικό

Φρίκη στη Λέσβο με θύματα πάλι μετανάστες, τουλάχιστον 21 στον αριθμό, που κυνηγημένοι από τον ιμπεριαλισμό, ψάχνοντας είσοδο στον «παράδεισο» όπως τους προπαγανδίστηκε της ΕΕ, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην Ελλάδα, πνίγηκαν και τους ξέβρασε η θάλασσα στην ακτή. Το Σάββατο 18 εντοπίστηκαν νεκροί στην παραλία της Θέρμης, άλλοι δύο στη θέση Νησέλια, ενώ μεσημέρι Κυριακής εκβράστηκε στην ακτή Πεταλίδι στη βόρεια Λέσβο άλλο ένα πτώμα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός επιζώντα (δήλωσε ότι είναι 20 χρόνων και κατάγεται από τη Μιανμάρ, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης) 28 άνθρωποι επέβαιναν σε φουσκωτή μηχανοκίνητη λευκή λέμβο που ξεκίνησε από άγνωστη τουρκική ακτή με προορισμό τη Μυτιλήνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάμεσα σε αυτούς που αγνοούνται είναι 4 μικρά παιδιά από 3 έως 10 ετών.

Μεταξύ των επιβαινόντων στο σκάφος ήταν και ο Τούρκος δουλέμπορος. Σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε ο διασωθείς, μετά από μία ώρα πλου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή και υψηλού κυματισμού, η λέμβος βυθίστηκε και όλοι οι επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα με αποτέλεσμα τον πνιγμό των περισσοτέρων.

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Σάββατο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους μετανάστες:

«Γι' αυτό το έγκλημα, γι' αυτή τη φρίκη, δεν ευθύνονται μόνο οι δουλέμποροι. Συνυπεύθυνοι είναι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που ληστεύουν και εξαπολύουν πολέμους. Αυτοί που τώρα στηρίζουν τις απροκάλυπτες επεμβάσεις και τις σφαγές στη Συρία, στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οι ίδιοι τσαλαπατούν».

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ»
Παιδικά χαμόγελα σε εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης

Αγοράκια και κοριτσάκια (από νηπιαγωγεία και δημοτικά της περιοχής) χέρι - χέρι με τους μπαμπάδες και τις μαμάδες τους, έφταναν την Κυριακή το μεσημέρι στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, για να συμμετάσχουν στην ψυχαγωγική εκδήλωση για παιδιά της Λαϊκής Επιτροπής Ν. Ιωνίας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης».

Μια εκδήλωση ταξικής αλληλεγγύης, ανάμεσα στις πολλές που έχουν οργανωθεί στον ένα χρόνο «ζωής» της Λαϊκής Επιτροπής, που αντιλαμβάνεται τη δύσκολη περίοδο που περνούν μικρά παιδιά και νέοι γονείς και στο επίπεδο του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και του ελεύθερου χρόνου. Η οργάνωση των εκδηλώσεων είναι ανοιχτές και δωρεάν και χαρακτηριστικό τα όσα έλεγαν νέες μητέρες: «Βγαίνουμε από το σπίτι με τα παιδιά. Δεν κλειδώνονται μέσα τα παιδιά. Διαφορετικά, δεν υπάρχει δυνατότητα...», «δεν έχουμε την άνεση να πάμε κάπου με τα παιδιά, αντιμετωπίζουμε οικονομικές δυσκολίες, είναι σημαντική πρωτοβουλία για τα παιδιά. Μια Κυριακή έχουμε να τους αφιερώσουμε, εδώ διασκεδάζουν...», «έστω και με απλά υλικά που φτιάχνουν κατασκευές τα παιδιά, χαίρονται, κοιτάξτε τα, τα παίρνουν και στο σπίτι, τα έχουν φτιάξει μόνα τους...».

Πρώτη δραστηριότητα των παιδιών, το χριστουγεννιάτικο εργαστήρι: Κατασκευές από διάφορα υλικά, φτιάχνουν τα πιτσιρίκια όπως χριστουγεννιάτικες κάρτες, στολίδια για το σπίτι, μπάλες.

Δεύτερη δραστηριότητα η διαδραστική αφήγηση παραμυθιού, με τα παιδιά να συμμετέχουν και να γνωρίζουν από το παραμύθι κι άλλα παιδάκια που είναι σαν αυτά μόνο που το δέρμα τους είναι σοκολατί...

Ακολούθησε κουβέντα με τους γονείς για το πώς μιλάνε στα παιδιά για την κρίση και για άλλα θέματα που αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παιδιών.

Την Πέμπτη 20-12, στις 7 μ.μ., στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, θα γίνει τελικά η Χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά και γονείς της Λαϊκής Επιτροπής και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης». Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση από τους μαθητές του σχολείου με το έργο του Κ. Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία».

Στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική συμμετοχή των παιδιών και των γονιών τους, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, η Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά που οργάνωσαν οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης και Μετεώρων στη Θεσσαλονίκη. Για περίπου 2 ώρες τα παιδιά ξεφάντωσαν με χειροτεχνίες και μουσικοκινητικά δρώμενα που προετοίμασαν οι φοιτήτριες παιδαγωγικής που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Γέλασαν με την ψυχή τους παρακολουθώντας τον καραγκιόζη που παρουσίασε το θέατρο Σκιών «Αγάπιος». Απόλαυσαν εδέσματα που ετοίμασαν τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Πολίχνης, και πήραν ένα μικρό δώρο από τον Αϊ Βασίλη.

Στη Λάρισα

Νότα χαράς και αισιοδοξίας αποτέλεσε για τα παιδιά ανέργων η εκδήλωση που οργάνωσε, την περασμένη Κυριακή, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Τα παιδιά πήραν τα δωράκια που μοιράστηκαν, έπαιξαν στον παιδότοπο, παρακολούθησαν κουκλοθέατρο που παρουσίασε ομάδα του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, άκουσαν παιδικά, αλλά και ταξικά τραγούδια από τo συγκρότημα της Μαρίας και του Δημήτρη Φωτιάδη.

Το ΚΚΕ για τη μετανάστευση

Το ζήτημα της μετανάστευσης, με τις εκρηκτικές διαστάσεις που πήρε τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κρατών, την προσωρινή υποχώρηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, μέσα σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών και επιθετικότητας του κεφαλαίου, οπωσδήποτε γεννά σοβαρά προβλήματα για τους λαούς που ξεριζώνονται αλλά και για τους λαούς των χωρών που δέχονται μεγάλα κύματα μεταναστών. Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στην οργάνωση της αλληλεγγύης, του αγώνα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που γεννά η μετανάστευση σε ντόπιους και ξένους εργαζόμενους. Παλεύει για να έχουν μετανάστες και πρόσφυγες ισότιμα εργατικά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα με την υπόλοιπη εργατική τάξη. Εντασσόμενοι στο κίνημα, να διεκδικήσουν από κοινού ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Διοργανώνει γι' αυτό πολύμορφες εκδηλώσεις (κορυφαία κάθε καλοκαίρι αυτή στα Πατήσια). Παλεύει για να φτάσουν στη χώρα προορισμού τους οι εγκλωβισμένοι των Δουβλίνο ΙΙ και Σένγκεν.

Είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο να μένουν μετανάστες και πρόσφυγες σε τρώγλες και θλιβερά καταλύματα, απ' όπου θησαυρίζουν εισοδηματίες, ή όντας άστεγοι να κοιμούνται στις πλατείες. Είναι κατηγορηματικά αντίθετο με τη φυλάκισή τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εχει κάνει σειρά παρεμβάσεων χρόνια τώρα για το κέντρο της Αθήνας ζητώντας, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθούν δημόσια ή δημοτικά αναξιοποίητα κτίρια για να στεγάσουν αξιοπρεπώς τους μετανάστες που είναι άστεγοι ή ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους περιοίκους. Εχει μηδενική ανοχή απέναντι στα εγκληματικά κυκλώματα που δρουν μέσα σε Ελληνες και μετανάστες, στην πορνεία, τα ναρκωτικά, φαινόμενα συμβατά με το καπιταλιστικό σύστημα, που αυξάνονται όσο εντείνονται η κρίση και η σήψη του. Το Κόμμα ούτε νομιμοποίηση της πορνείας ψήφισε, ούτε των ναρκωτικών, όπως έκαναν (λιγότερο ή περισσότερο) οι υποστηρικτές της επιχείρησης «νόμος και τάξη».

Το ΚΚΕ επεξεργάστηκε πλαίσιο αιτημάτων άμεσης ανακούφισης για παλιούς και νέους μετανάστες, με έμφαση στο να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα. Ομως, ακόμη και η άμεση και ρεαλιστική θέση για διευκόλυνση της εξόδου τους προς τα κράτη - μέλη που επιθυμούν, απαιτεί σύγκρουση με τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σένγκεν της ΕΕ (που ψήφισαν, στήριξαν ή ανέχτηκαν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου). Το Κόμμα λέει στο λαό καθαρά ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εύκολες λύσεις στο μεταναστευτικό, χωρίς σύγκρουση με τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου, της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, σύγκρουση με τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.


Θ. Μπ.

Ολοκληρώθηκε ο «φράχτης» στον Εβρο

Αλλο ένα μέτρο που θα συμβάλει στην πολιτική καταστολής κατά των μεταναστών στα σύνορα ολοκληρώθηκε. Πρόκειται για το «φράχτη» στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, οι εργασίες κατασκευής του οποίου ολοκληρώθηκαν. Σήμερα αναμένεται να ελεγχθεί από επιτροπή που θα κρίνει αν εκπληρώνει τους όρους ώστε να παραληφθεί. Ο «φράχτης» έχει μήκος 10,3 χιλιόμετρα, στο βορειοανατολικό τμήμα των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων και αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος σε στύλους που θα συνίστανται από χαλύβδινες και γαλβανισμένες πρότυπες τυπικές διατομές. Ανάμεσα στις δύο περιφράξεις τοποθετήθηκαν χαλύβδινα συρματοπλέγματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ