ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις στη βάση των αντεργατικών ανατροπών των τελευταίων ετών

Υποκριτικές διακηρύξεις που αναπαράγουν τις αυταπάτες περί «δίκαιης ανάπτυξης» και κατευθύνσεις προσαρμογής στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, συνθέτουν την «Ευρωπαϊκή Βάση των Κοινωνικών Δικαιωμάτων» που υπογράφτηκε χτες, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Διάσκεψης Κορυφής στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, από το Συμβούλιο της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Εσθονίας, Γ. Ράτας, δήλωσε σχετικά, κατά την υπογραφή της διακήρυξης: «Θέλουμε μια Ευρώπη που να αντιμετωπίζει την ανεργία, τη φτώχεια και τις διακρίσεις, μια Ευρώπη που προσφέρει ίσες ευκαιρίες (...) Ο κοινωνικός πυλώνας βασίζεται στις κοινές μας αξίες και θα καθοδηγεί το μελλοντικό μας έργο για μια πιο δίκαιη Ευρώπη».

Οι «κοινές τους αξίες» βέβαια δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετούν, όπως αυτό αποτυπώνεται και με το γεγονός ότι απ' άκρη σ' άκρη της ΕΕ προωθούνται ενιαία σκληρά αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα και εφαρμόζονται πολιτικές που βυθίζουν ολοένα και περισσότερους στη φτώχεια και την ανέχεια. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στις δηλώσεις του κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο, όπου σε μια προσπάθεια καλλιέργειας ακόμα πιο μειωμένων απαιτήσεων στα λαϊκά στρώματα ανέφερε, ακόμα και για τα απολύτως αυτονόητα που περιλαμβάνονται στη Διακήρυξη όπως π.χ. η πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και Περίθαλψης, πως «δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι εύκολο να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις που θα λάβουμε σήμερα. Πιστεύω όμως ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, προκειμένου να πείσουμε για την ανάγκη δημιουργίας ενός προστατευτικού πλαισίου για τους εργαζόμενους και τις νέες γενιές»!

Εξάλλου, ακριβώς τη στιγμή που η κυβέρνησή του συνομολογεί νέα πλήγματα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, διατηρεί και επεκτείνει το αντεργατικό «οπλοστάσιο», ο πρωθυπουργός διατεινόταν πως «συζητάμε για την ανάγκη ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας σε μια Ευρώπη που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες (...) Είναι ανάγκη, λοιπόν, να συζητήσουμε την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου (...) είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη προστασίας και επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού κεκτημένου σε ό,τι αφορά την εργασιακή νομοθεσία και στην Ελλάδα»!

Η Διακήρυξη συντίθεται από 20 αρχές που στο σύνολό τους καταδεικνύουν περισσότερο μια προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσαν η καπιταλιστική κρίση και η ανάγκη του κεφαλαίου για φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, αλλά και για την περιβόητη «κοινωνική συνοχή», την ταξική συνεργασία για να προχωρήσουν πιο εύκολα τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ετσι, λόγος γίνεται για την ενεργό υποστήριξη της απασχόλησης (αναζήτηση εργασίας, κατάρτιση και επανεκπαίδευση), για την υποστήριξη των ανέργων μέσα από εμπεριστατωμένη ατομική αξιολόγηση, και για «παροχές» που «δεν αποτελούν αντικίνητρο για την ταχεία επιστροφή στην απασχόληση», για ίση μεταχείριση των εργαζομένων όσον αφορά τις συνθήκες εργασίες, ανεξάρτητα από το είδος και τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης, για εξασφάλιση της απαραίτητης ευελιξίας στους εργοδότες ώστε να προσαρμόζονται ταχέως στις αλλαγές στο οικονομικό πλαίσιο, για ενίσχυση «καινοτόμων μορφών εργασίας», ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και αυτοαπασχόλησης, για διευκόλυνση της επαγγελματικής κινητικότητας.

Ενδεικτική είναι η αναφορά στους μισθούς: «Οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε δίκαιους μισθούς που παρέχουν ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Πρέπει να εξασφαλίζεται επαρκής ελάχιστος μισθός κατά τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες του εργαζομένου και της οικογένειάς του, υπό το πρίσμα των εθνικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών... Ολοι οι μισθοί καθορίζονται κατά τρόπο διαφανή και προβλέψιμο, σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές και με σεβασμό της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων». Μια αναφορά κομμένη και ραμμένη στις «αντοχές» της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Το ίδιο χαρακτηριστική είναι στη Διακήρυξη και η αναφορά στον «κοινωνικό διάλογο», με στόχο να αποσπαστεί η συναίνεση των εργαζομενων στις αντεργατικές ανατροπές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να γνωμοδοτήσουν σχετικά με το σχεδιασμό και την εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών, της πολιτικής απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής σύμφωνα με τις εθνικές πρακτικές. Ενθαρρύνονται να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν Συλλογικές Συμβάσεις σε θέματα που τους αφορούν, τηρώντας παράλληλα την αυτονομία τους και το δικαίωμα συλλογικής δράσης (...) Πρέπει να ενθαρρυνθεί η υποστήριξη της αύξησης της ικανότητας των κοινωνικών εταίρων να προωθήσουν τον κοινωνικό διάλογο».

Εξάλλου, αναγνωρίζοντας τη διεύρυνση της φτώχειας που εγγυάται η εφαρμοζόμενη πολιτική, διακηρύσσεται η ανάγκη για όσους δεν έχουν «επαρκείς πόρους» να εξασφαλιστεί «παροχή ελάχιστου εισοδήματος».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018
«Τσεκούρι» σε παροχές και δικαιώματα για την προσέλκυση επενδυτών

Στη Βουλή κατατίθεται την ερχόμενη Τρίτη ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, με στόχο να αποτελέσει το επόμενο βήμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης με βάση το πλάνο του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2018 - 2021. Χαρακτηριστικό σημείο αποτελεί το γεγονός ότι οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ, ειδικότερα μάλιστα η ενίσχυση και η προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων, συμβαδίζουν με την ενίσχυση των αντιλαϊκών μέτρων, κατά κύριο λόγο από την πλευρά της διάλυσης των κονδυλίων για κοινωνικές ανάγκες καθώς βέβαια και από το σκέλος της φοροληστείας.

Ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ αναμένεται να τεθεί στο εύρος του 2,4% ή 2,5%, πρώτα και κύρια από την τόνωση των νέων επενδύσεων που προβλέπονται πάνω από το 12,5%, ως αποτέλεσμα του «ευνοϊκότερου επενδυτικού περιβάλλοντος», που δημιουργούν το νομοθετικό πλέγμα έντασης της εκμετάλλευσης και βέβαια οι πολύπλευρες αναδιαρθρώσεις που ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια κ.ά.).

Μεταξύ άλλων, στο σκέλος των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται κονδύλι ύψους πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα μοιραστούν σε επιχειρηματικούς ομίλους, διαμορφώνονται σε 6,75 δισ., από τα οποία το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (φόρους και χαράτσια που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες) και ακόμη 5,75 δισ. από τα κονδύλια στήριξης (ΕΣΠΑ κ.ά.) που προωθεί η ΕΕ.

Την ίδια ώρα, ο στόχος για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» της επόμενης χρονιάς υπερδιπλασιάζεται σε σχέση με φέτος στο επίπεδο των 6,7 δισ. Μάλιστα, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για το 2018 στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ, «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» κ.ά.), που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπει νέα καρατόμηση, στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με συρρίκνωση ύψους 900 εκατ. ευρώ!

Παράλληλα, η διόγκωση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων από την άμεση και την έμμεση φορολογία θα φτάσει το 2018 περίπου το 1 δισ. ευρώ και έπεται συνέχεια. Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα εντείνουν ακόμη περισσότερο τους εκβιασμούς και τις κατασχέσεις απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά, που δεν μπορούν να σηκώσουν τους δυσβάσταχτους φόρους και τα χαράτσια. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί, από την 1/1/2018 η καθυστέρηση αποπληρωμής των «οφειλών» της λαϊκής οικογένειας, έστω και για μια μέρα, συνεπάγεται την αποβολή του φορολογούμενου από τη ρύθμιση «διευκόλυνσης» μέχρι 100 δόσεων, ενώ το σύνολο της οφειλής θα γίνεται απαιτητό από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Στο πλαίσιο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής

Οι συνολικότερες ανατροπές σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων δεν άφησαν έξω τους υπαλλήλους της Βουλής, καθώς ένα από τα κύρια στοιχεία του προϋπολογισμού της για το 2018 είναι οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων αορίστου χρόνου και η παραπέρα αύξηση των συμβασιούχων.

Οπως ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθασόπουλος, μιλώντας χτες στη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο προϋπολογισμός της Βουλής είναι προσαρμοσμένος στο πλαίσιο της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και, όπως σημειώνεται στο σχετικό κείμενο, στην υλοποίηση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει επιθετικά η σημερινή.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος, κάνοντας σαφές ότι το ΚΚΕ παλεύει ώστε να αποκατασταθούν οι τεράστιες απώλειες που υπέστησαν στο εισόδημά τους όλοι οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της κρίσης και να μην εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο - φτωχολόγιο στο δημόσιο τομέα, δήλωσε την αντίθεσή του στη μείωση κατά 506.000 ευρώ στη μισθοδοσία των μόνιμων, αλλά και των με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων της Βουλής, ενώ στηλίτευσε την αύξηση του κονδυλίου κατά 250.000 ευρώ για μισθοδοσία συμβασιούχων υπαλλήλων, στοιχείο που σηματοδοτεί την αύξηση των προσλήψεων συμβασιούχων αντί εργαζομένων με μόνιμη σταθερή σχέση εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Από εκεί και πέρα, δήλωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στην εμφανιζόμενη αύξηση κατά 100.000 ευρώ στην αμοιβή των βουλευτών που δικαιολογείται ως αυξημένη συμμετοχή στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών Επιτροπών και επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για κατάργηση συνολικά της αποζημίωσης των βουλευτών για συμμετοχή στις Επιτροπές, την κατάργηση της κοινοβουλευτικής σύνταξης και άλλων προνομίων.

Για τους λόγους αυτούς ο Ν. Καραθανασόπουλος ψήφισε «παρών» για τον προϋπολογισμό. ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι ψήφισαν «υπέρ», χαρακτηρίζοντας θετικό ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού του 2018. «Κατά» ψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή, ζητώντας εξηγήσεις γιατί «σε τέτοιους καιρούς» έγινε πρόσληψη 76 υπαλλήλων.

Με πρόταση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, αποφασίστηκε ομόφωνα η διάθεση από τον προϋπολογισμό της Βουλής 1 εκατ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς. Ο ίδιος πάντως «άνοιξε θέμα» σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «δέχεται πιέσεις από τους θεσμούς».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - συζήτηση για την πείρα από την αντεργατική επίθεση στις χώρες της ΕΕ

O Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μη-εγγεγραμμένος, διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ανταλλάσσοντας πείρα από την εντεινόμενη αντεργατική επίθεση ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ», τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη και ώρα 11.00, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αίθουσα ASP 1E2). Μετά την εισηγητική ομιλία του Κώστα Παπαδάκη θα ακολουθήσει συζήτηση με Ελληνες μετανάστες - εργαζόμενους, φοιτητές, συνδικαλιστές, από πολλές χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα, όπου θα ανταλλαχθεί πείρα από την προώθηση των αντεργατικών μέτρων στην ΕΕ και την πάλη των λαών για να οργανωθεί η αγωνιστική απάντηση απέναντί τους, για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ