ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Στήνει νέες δίκες σε βάρος αγωνιστών αγροτών

Εκατοντάδες αγρότες στον Εβρο καλούνται σε προανάκριση και άλλοι δύο δικάζονται στις 24/11 για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις

Από αγροτική κινητοποίηση στην Ορεστιάδα το Γενάρη του 2017
Από αγροτική κινητοποίηση στην Ορεστιάδα το Γενάρη του 2017
Νέες δίκες σε βάρος αγωνιστών αγροτών στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης του οργανωμένου αγροτικού κινήματος.

Την Παρασκευή 24/11 δικάζονται στην Ορεστιάδα δύο μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», για την συμμετοχή τους στους αγώνες του 2017. Παράλληλα, στον νότιο Εβρο καλούνται 210 αγρότες να περάσουν τη διαδικασία της προανάκρισης και να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τις κινητοποιήσεις του 2016.

Απαντάμε στην τρομοκρατία με νέους αγώνες

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα» με ανακοίνωσή της καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων τους που διώκονται, και να απαντήσουν στην τρομοκρατία με νέους αγώνες.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Για άλλη μια φορά επισημαίνουμε ότι οι αντιαγροτικές πολιτικές τους είναι αυτές που μας αναγκάζουν να αφήνουμε τα χωράφια μας και να βγαίνουμε στο δρόμο του αγώνα. Από τη μια η νέα ΚΑΠ, η άγρια φορολογία, οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές σε ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ, κάθε είδους παλιά και νέα χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ, το νέο "πράσινο τέλος" στο νερό, οι αυξήσεις στο ρεύμα κ.ά., και από την άλλη η ακρίβεια στα εφόδια και οι εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα μας, έχουν οδηγήσει τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους σε απόγνωση.

Με την πολιτική τους θέλουν να μας διώξουν από τα χωράφια και τα χωριά μας, για να παραδώσουμε το χρυσοφόρο κύκλωμα της παραγωγής, της εμπορίας, της μεταποίησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων σε λίγα μονοπώλια και νεοτσιφλικάδες.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η τρομοκρατία των αγροτοδικείων δεν θα περάσει. Οπως δεν μας τρομοκράτησαν τα πράσινα και γαλάζια αγροτοδικεία, έτσι δεν πρόκειται να μας γονατίσουν και τα αγροτοδικεία που φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης για να μείνουμε στα χωράφια και τα χωριά μας και θα τον συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πείσμα».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί μέτρα για τη λειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου

Την υποβάθμιση της λειτουργίας των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Το Συνδικάτο ζητά συνάντηση με το υπουργείο, αίτημα που έχει διατυπώσει εδώ και 20 μέρες χωρίς να έχει λάβει απάντηση, προκειμένου να καταθέσει, για μια ακόμα φορά, τις προτάσεις του για τη σωστή και καθημερινή λειτουργία των Επιτροπών.

Οπως εξηγεί το Συνδικάτο, οι Επιτροπές αποτελούν το μοναδικό μηχανισμό ελέγχου για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Το υπουργείο όμως τις οδηγεί σε κατάργηση, σταματώντας ουσιαστικά την αποζημίωση των μελών τους, με αποτέλεσμα «οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους να μην μετέχουν και έτσι να μην υπάρχει απαρτία». Επίσης, «δεν παρέχεται καμία υλικοτεχνική υποδομή (μέσα ατομικής προστασίας των μελών, όργανα μέτρησης θορύβου, σκόνης, χημικών και βλαβερών παραγόντων, ρεύμα κ.λπ.) και δεν υπάρχει σταθερό μέσο μεταφοράς, με αποτέλεσμα πολλές μέρες να μην λειτουργούν οι Επιτροπές, γιατί δεν υπάρχει μέσο για να μετακινηθούν».

Το Συνδικάτο προειδοποιεί πως «υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ίδια τη ζωή των συναδέλφων, εφόσον τα ατυχήματα (μικρά ή μεγάλα) είναι πολύ τακτικά και η παραβίαση των κανόνων ασφαλείας και ανασφάλιστης εργασίας σε πολλές περιπτώσεις είναι κανόνας (ιδιαίτερα στη ράδα του Πειραιά - αγκυροβόλιο πλοίων - ανοιχτά της Σαλαμίνας και της Αίγινας, στην Κυνοσούρα κ.λπ., αλλά και στην ίδια τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη)».

Τέλος, το Συνδικάτο ζητά να ενημερωθεί για την πορεία των παραβάσεων, μηνύσεων και προστίμων των τελευταίων δέκα ετών, καταγγέλλοντας πως το υπουργείο αρνείται ουσιαστικά να ενημερώσει τους εκπροσώπους του. Την ίδια στιγμή, σημειώνει πως υπάρχουν «επιστολές εργοδοτών που δείχνουν ότι οι παραβάσεις που τους βεβαιώθηκαν από τις Επιτροπές τους χαρίστηκαν από τα παραπάνω αρμόδια όργανα του υπουργείου Εργασίας».

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ»
Καταγγέλλει την επιχείρηση τρομοκράτησης αγωνιζόμενων εργαζομένων

Την επιχείρηση τρομοκράτησης συμβασιούχων εργαζομένων του νοσοκομείου Δράμας, που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και παλεύουν για σταθερή και μόνιμη εργασία, για να μην απολυθούν μετά από 22 χρόνια δουλειάς, καταγγέλλει η «Ενωτική Συσπείρωση Υγειονομικών».

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι μία μέρα μετά τη συμμετοχή εργαζομένων από το νοσοκομείο στο συλλαλητήριο στις 14 Νοέμβρη στην Κομοτηνή ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης, συμβασιούχος εργαζόμενη δέχτηκε φραστική επίθεση και απειλές από υπάλληλο του νοσοκομείου, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επίθεση έλαβε χώρα στο γραφείο της συγκεκριμένης υπαλλήλου, όπου οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πηγαίνουν «ένας - ένας για να μάθουν το πρόγραμμα εργασίας, ενώ αυτό πρέπει να αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων του χώρου διαλείμματος των εργαζομένων, βάσει και της εργατικής νομοθεσίας».

Οπως καταγγέλλει η «Ενωτική Συσπείρωση Υγειονομικών», η συμβασιούχος εργαζόμενη «δέχτηκε φραστική επίθεση από τη συγκεκριμένη υπάλληλο, επειδή συμμετείχε στο συλλαλητήριο αλλά και σε προηγούμενες κινητοποιήσεις. Την απείλησε πως θα χάσει άμεσα τη δουλειά της και την "προέτρεψε", με περισσό θράσος, να απευθυνθεί για εύρεση εργασίας στους συνδικαλιστές της "Ενωτικής Συσπείρωσης Υγειονομικών" (...) Με τέτοιες απαράδεκτες μεθόδους, πότε με τρομοκρατία και πότε με παραπλάνηση, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, διαχρονικά, προσπαθεί να κρατά φοβισμένους ή αποστασιοποιημένους τους εργαζόμενους από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους».

Η «Ενωτική Συσπείρωση Υγειονομικών» κατήγγειλε άμεσα το γεγονός, ζήτησε από τη διοίκηση να λάβει μέτρα ώστε το πρόγραμμα των εργαζομένων να αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων όπως προβλέπεται, ενώ καλεί «όλους τους συναδέλφους να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των καθαριστριών για τη δουλειά τους και να απομονώσουν όσους επιχειρούν να τους τρομοκρατήσουν».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο την Υγεία

Δεκαήμερο κινητοποιήσεων για την Υγεία διοργανώνουν σε όλη τη χώρα, το τρίτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, OAEE, ΝΑΤ, ΟΤΑ, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ και καλούν τους συνταξιούχους να βγουν στους δρόμους και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη ζωή. Για τις 23 Νοέμβρη ορίστηκε παναττικό συλλαλητήριο για την Υγεία, στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (δημαρχείο Αθήνας).

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας οργανώνει σύσκεψη την Τρίτη 21/11, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Ελλης 37) και στη συνέχεια πικετοφορία στο κέντρο του Αιγάλεω για την προετοιμασία του παναττικού συλλαλητηρίου.

Κινητοποίηση στην Κέρκυρα

Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ οργανώνει αγωνιστική «υποδοχή» του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού, σήμερα Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο Εμπορικό Επιμελητήριο (πάνω πλατεία), την ώρα που, όπως σημειώνει, οι μεγαλοξενοδόχοι και λοιποί «φορείς» της περιοχής «θα συζητάνε πώς θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση όλων των εργαζομένων για να εκτινάξουν τα κέρδη τους».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Συνεχίζονται οι περιφερειακές συσκέψεις

Συνεχίζονται οι περιφερειακές συσκέψεις που οργανώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με σωματεία και εργαζόμενους του κλάδου σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της στο κρίσιμο μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς.

Μέχρι σήμερα συσκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί σε Αττική, Θεσσαλία, Εύβοια - Βοιωτία και Αργολίδα, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται στις ακόλουθες περιοχές: Κεντρική Μακεδονία, Κυριακή 19/11, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Αχαΐα, Κυριακή 19/11, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Κρήτη, Κυριακή 26/11, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Ηπειρος, Κυριακή 3/12, 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Κυριακή 3/12, 12 μ., Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Στις αρχές Δεκέμβρη, με την ολοκλήρωση των συσκέψεων, θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για να εκτιμήσει τη συζήτηση και να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Στόχος είναι να κλιμακωθεί η πάλη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που θα έχουν ως πρώτη κορύφωση κλαδική απεργία έως το Μάρτη του 2018.

Καταγγέλλουν τη συνδικαλιστική δίωξη

Τη δίωξη της δημοτικής αρχής του Βόλου (Μπέου - Θεοδώρου) σε βάρος της Εύης Καρυδάκη, στελέχους του ΠΑΜΕ, γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Μαγνησίας, με την κατηγορία ότι έσκισε ένα κενό, ασυμπλήρωτο έντυπο «αξιολόγησης» των δημόσιων υπαλλήλων ενώπιον των υπηρεσιών της δημοτικής αρχής, καταγγέλλουν πλήθος σωματείων.

Μέχρι τώρα ανακοινώσεις έχουν βγάλει: Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Σωματείο Καθαριστριών/Καθαριστών Μαγνησίας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ-ΤΑΕ Μαγνησίας, Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Μαγνησίας, Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας, Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Μαγνησίας, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ
Κάλεσμα ενίσχυσης της ΕΑΣΚ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να ανατρέψουν τους συσχετισμούς και να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της (απαρτίζεται από συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) απευθύνει η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΑΣΚ), στο πλαίσιο των αρχαιρεσιών στο Σύλλογο Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Εταιρειών που ξεκίνησαν στις 10/11 και θα ολοκληρωθούν στις 7/12.

Σχολιάζοντας τις επιχειρηματικές ανακατατάξεις στον κλάδο, η ΕΑΣΚ επισημαίνει πως «είτε με το σταδιακό κλείσιμο εταιρειών και την μεταφορά των επικερδών συμβολαίων αλλού, είτε με την εξαγορά μιας εταιρείας, οι εργαζόμενοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι». Ο κλάδος, υπογραμμίζει, είναι πάνω από 5 χρόνια χωρίς κλαδική Συλλογική Σύμβαση, οι «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης επεκτείνονται. Σε αυτές τις εξελίξεις «η στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών του κλάδου είναι καθοριστική. Τόσο στο επίπεδο του κλαδικού σωματείου (ΣΥΑΕ) όσο και στην Ομοσπονδία (ΟΑΣΕ), ο "συνασπισμός" που συγκροτούν από κοινού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ καλά κρατεί. Βασικός στόχος τους ήταν και παραμένει η συναίνεση και συνεργασία με την εργοδοσία».

Η ΕΑΣΚ καλεί «με τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές και τη δράση του Συλλόγου να απομονώσουμε αυτούς που υποσκάπτουν τα συμφέροντά μας (...) Δύναμή μας η ταξική μας δράση, το ΠΑΜΕ, η αλληλεγγύη μας και η συμπόρευσή μας με άλλους κλάδους».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org