ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΣΚ ΟΤΕ
Εμπόδιο στην κλιμάκωση του αγώνα η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας

ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ κερδίζουν χρόνο για την εργοδοσία, απορρίπτοντας την πρόταση της ΕΣΚ για νέα 48ωρη απεργία

Από την πρόσφατη 48ωρη απεργία των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ
Από την πρόσφατη 48ωρη απεργία των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ
Την ίδια ώρα που η εργοδοσία επιδεικνύει αδιάλλακτη στάση απέναντι στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ, η πλειοψηφία (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) στην ΟΜΕ ΟΤΕ (Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ) απέρριψε την πρόταση της ΕΣΚ ΟΤΕ για κλιμάκωση του αγώνα και αποφάσισε να ζητήσει... νέα συνάντηση με τη διοίκηση του ομίλου.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ καταγγέλλει τη στάση των εν λόγω δυνάμεων και καλεί τους εργαζόμενους στον όμιλο ΟΤΕ, μετά και την πρόσφατη επιτυχημένη 48ωρη απεργία τους, να πάρουν στα χέρια τους την πάλη για ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), να παλέψουν για να πάρουν ό,τι χάσανε τα προηγούμενα χρόνια και για την ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών τους.

Επιδιώκουν να φέρουν τους εργαζόμενους προ τετελεσμένων

Οπως επισημαίνει η ΕΣΚ, την περασμένη Πέμπτη συνεδρίασε «η διευρυμένη Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΜΕ - ΟΤΕ για να γίνει εκτίμηση της τελευταίας συνάντησης με τη διοίκηση του ομίλου για το θέμα της ΣΣΕ. Τα σημεία που έβαλε η εργοδοσία και σε αυτή τη συνάντηση είναι μία κοροϊδία. Είναι ντροπή για μας τους εργαζόμενους να μας προτείνουν να δεχτούμε ως αύξηση ένα κουλούρι τη μέρα. (...)

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ, με στόχο να κλιμακωθεί ο αγώνας και η κινητοποίηση, πρότεινε την άμεση σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου και την προκήρυξη νέας 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 22 και 23 Νοέμβρη, με διεξαγωγή Γενικών Συνελεύσεων μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς του ομίλου. Για να γίνουν βήματα στην οργάνωσή μας, ώστε να επιβάλουμε τα δικαιώματά μας, για μια ενιαία σύμβαση στον όμιλο για όλους τους εργαζόμενους, στα επίπεδα που ήταν πριν τις μειώσεις, ως βάση για αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των όρων δουλειάς, κόντρα στους άθλιους διαχωρισμούς και το σχεδιασμό της πλειοψηφίας της ΟΜΕ, που θέλει να συμβιβάσει τους εργαζόμενους σε όρια που δεν θίγουν τις επιδιώξεις της εργοδοσίας.

Οι δυνάμεις που έχουν την πλειοψηφία (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ), ενάντια στην ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας στη βάση αυτή, αποφάσισαν να ζητήσουν απλά νέα συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΤΕ.

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο. Η διοίκηση του ΟΤΕ και η πλειοψηφία της ΟΜΕ προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να αποπροσανατολίσουν και να φέρουν τους εργαζόμενους προ τετελεσμένων. Γιατί δεν θέλουν να κλιμακωθεί ο αγώνας, να δυναμώσουν η αποφασιστικότητα και οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Επιδιώκουν να οδηγήσουν στο συμβιβασμό με τους άθλιους διαχωρισμούς, διατηρώντας διαφορετικά μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα και οδηγώντας στον παροπλισμό των εργαζομένων, να επιβάλουν τη μείωση των απαιτήσεών μας».

Η ΕΣΚ σημειώνει επίσης ότι ο αγώνας των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ «είναι μέρος της συνολικότερης προσπάθειας που κάνουν οι συνάδελφοι στον κλάδο μας και σε όλους τους κλάδους για την κατάργηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου και την επαναφορά της εθνικής ΣΣΕ στα 751 ευρώ. Για τη διεκδίκηση κλαδικής Σύμβασης Εργασίας που θα επαναφέρει τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων στον κλάδο, με τη μετατροπή της Ομοσπονδίας σε κλαδική. Αυτός ο αγώνας μπορεί να πάρει και να δώσει δύναμη στον συνολικό αγώνα κόντρα στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις που υλοποιούν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, που χτυπάνε τα δικαιώματα των εργαζομένων για να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους».

Ο

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ: Κινητοποίηση στα διόδια της Αττικής Οδού, στην έξοδο 18 (ρεύμα προς Ελευσίνα), τη Δευτέρα 20/11, αποφάσισε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Το σωματείο απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και έχει ορίσει ραντεβού στην πύλη του πρακτορείου «Ευρώπη», στις 3 μ.μ. Τα αιτήματα είναι: Να μη μείνει κανείς εργαζόμενος της «Ευρώπης» στο δρόμο. Να προσληφθούν όλοι, με όλα τους τα δικαιώματα, από την «Αργος» ή όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. Υπεράσπιση των θέσεων εργασίας με όλα τα δικαιώματα. Υπογραφή νέας ΣΣΕ τώρα. Ενάντια στην αντικατάσταση της εργασίας μας από εργολάβους. Αμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου Π. Βενέτα.

ΔΑΣΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: Στάση εργασίας τη Δευτέρα 20/11, από τις 12 μ. έως τη λήξη του ωραρίου, κήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ) για τους υπαλλήλους σε όλες τις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, απαιτώντας την καταβολή δεδουλευμένων για τα οικονομικά έτη 2015, 2016 και 2017. Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας οργανώνει συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα και στα γραφεία των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με πρωτοβουλία και οργάνωση των πρωτοβάθμιων Συλλόγων.

ΜΕΤΡΟ: Απεργία την Τρίτη 21/11 κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθήνας (ΣΕΛΜΑ) για ζητήματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των αστικών συγκοινωνιών.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΣ ΕΛΙΝΥΑΕ
Δρομολογεί απολύσεις και πλήρη απαξίωση του Ινστιτούτου

Απόφαση για την προώθηση 17 απολύσεων, δρομολογώντας την πλήρη απαξίωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ), πήρε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου, την περασμένη Πέμπτη. Η μόνη αρνητική ψήφος σε αυτές τις μεθοδεύσεις ήταν του στελέχους του ΠΑΜΕ που συμμετέχει από τη ΓΣΕΕ στο ΔΣ.

Οι απολύσεις αυτές, επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΙΝΥΑΕ, «αντιστοιχούν σε πάνω από 50% του επιστημονικού του δυναμικού και διακοπή λειτουργίας 5 περιφερειακών παραρτημάτων (Βόλου, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Κρήτης, Τρίπολης). Το σχέδιο του ΣΕΒ για απαξίωση ή και λουκέτο του ΕΛΙΝΥΑΕ υλοποιείται στην πράξη από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τους άλλους ιδρυτικούς φορείς (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ)».

Οπως υπογραμμίζει, «η σημασία της ύπαρξης και λειτουργίας του Ινστιτούτου για την υποστήριξη των εργαζομένων και η αντίθεσή τους στα προωθούμενα σχέδια απολύσεων και διακοπής λειτουργίας παραρτημάτων έχει εκφραστεί από δεκάδες Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία και ΕΥΑΕ με αποφάσεις στήριξης, αλλά και μέσα από την παρουσία τους στην ημερίδα που διοργάνωσε το σωματείο στις 16/11. Ωστόσο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κωφεύει απέναντι σε αυτά. Πρωτοστατεί στο να κάνει η ίδια απολύσεις ως εργοδότης, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των δυνατοτήτων μελέτης και έρευνας των συνθηκών εργασίας στην Ελλάδα».

Το Σωματείο προβάλλει μια σειρά διεκδικήσεων όπως: Καμία απόλυση εργαζομένων ή αλλαγή σχέσης εργασίας, διατήρηση του επιστημονικού προσωπικού του ΕΛΙΝΥΑΕ, πλήρης και σταθερή εργασία για όλους με κανονικές συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Σταθερή καταβολή των δεδουλευμένων. Αμεση αύξηση της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου από το ΛΑΕΚ, επανεξέταση της κατανομής των πόρων του ΛΑΕΚ στα Ινστιτούτα των «κοινωνικών εταίρων» με βάση το σκοπό τον οποίο επιτελούν και τις σχετικές ανάγκες, άμεση χρηματοδότηση και από άλλες πηγές (π.χ. γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προγράμματα σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα των ιδρυτικών φορέων, χρηματοδότηση από το κράτος, ΕΣΠΑ). Αμεση διασφάλιση και αναβάθμιση της λειτουργίας όλων των περιφερειακών παραρτημάτων του Ινστιτούτου κ.ά.

Απολύσεις συμβασιούχων - παρατασιούχων στους δήμους

Σε απολύσεις συμβασιούχων - παρατασιούχων προχώρησαν πριν δύο μέρες οι δήμοι Ηρακλείου Αττικής και Νέας Ιωνίας, 12 και 3 εργαζομένων, αντίστοιχα, στη βάση αποφάσεων του ΑΣΕΠ που έκρινε ότι οι μισθοί τους δεν καλύπτονται από ανταποδοτικά τέλη.

Στο δήμο Ηρακλείου Αττικής, μετά από παρέμβαση της ΔΑΣ, συνεδρίασε άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου και αποφάσισε στάση εργασίας στους παιδικούς σταθμούς (εκεί όπου εργάζονται οι 12 συμβασιούχοι) τη Δευτέρα 20/11 (7 - 11 π.μ.) και συγκέντρωση στις 8 π.μ. στο δημαρχείο. Σε χτεσινή συνάντηση με τον δήμαρχο Ν. Μπάμπαλο, ο τελευταίος απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση.

Επίσης, στο δήμο Νέας Ιωνίας, την Πέμπτη και χτες, οι εργαζόμενοι στο ΚΑΠΗ Περισσού προχώρησαν σε κατάληψη του χώρου ενάντια στις 3 απολύσεις συναδέλφων τους. Η κινητοποίηση αναμένεται να επεκταθεί και στα άλλα ΚΑΠΗ του δήμου.

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες συνδικάτων

Γενικές Συνελεύσεις οργανώνουν αύριο Κυριακή τα εξής σωματεία:

-- Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στις 11 π.μ., στην αίθουσά του.

-- Το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνη).

-- Το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19).

Αρχαιρεσίες σε ΟΤΑ και οικοδόμους
  • Συνεχίζονται έως τις 2/12 οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Οι ώρες ψηφοφορίας είναι 9 π.μ. - 5 μ.μ., με το εξής πρόγραμμα: Δευτέρα 20/11, δημαρχείο Κορυδαλλού. Τρίτη 21/11, παλιό δημαρχείο Αγίων Αναργύρων. Τετάρτη 22/11, Πολιτιστικό Κέντρο Ελευσίνας. Πέμπτη 23/11, δημαρχείο Καισαριανής. Παρασκευή 24/11, Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Δευτέρα 27/11, Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης. Τρίτη 28/11, ΚΕΠ Νέας Ιωνίας. Τετάρτη 29/11, Αθήνα, Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5β). Πέμπτη 30/11, γκαράζ δήμου Περιστερίου. Παρασκευή 1/12, δημαρχείο Καλλιθέας. Σάββατο 2/12, γραφεία Συνδικάτου (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη).
  • Από 20/11 έως 1/12 θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Οι οικοδόμοι θα μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά από τις 20/11 έως τις 24/11 και από τις 27/11 έως την 1/12, τις πρωινές ώρες σε χώρους δουλειάς (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και τις απογευματινές ώρες στα γραφεία του Συνδικάτου και των Παραρτημάτων του (5 μ.μ. - 9 μ.μ.).Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org