ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕ
«Νομιμοποίησε» τις 12 μέρες συνεχούς δουλειάς χωρίς ανάπαυση!

Καταργείται το δικαίωμα του εργαζόμενου να ξεκουράζεται για τουλάχιστον μία μέρα μετά από έξι μέρες εργασίας...

Το δρόμο για συνεχόμενη εργασία ακόμα και για 12 μέρες χωρίς ανάπαυση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν 6 μέρες τη βδομάδα (ή αντίστοιχα για συνεχόμενη εργασία 10 ημερών χωρίς ανάπαυση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν 5 μέρες τη βδομάδα) ανοίγει με σχετική του απόφαση το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιφέροντας ένα ακόμα καίριο πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων και λύνοντας παραπέρα τα χέρια του κεφαλαίου για την ένταση της εκμετάλλευσής του ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο τίτλος του σχετικού δελτίου Τύπου του Δικαστηρίου της ΕΕ για την απόφαση που εκδόθηκε στις 9 Νοέμβρη, «η εβδομαδιαία ανάπαυση εργαζομένων δεν πρέπει να χορηγείται υποχρεωτικά την ημέρα που έπεται έξι συνεχόμενων ημερών εργασίας»! Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ αφορά την απάντηση σε ερωτήματα που έθεσε το πορτογαλικό εφετείο του Πόρτο - μετά από προσφυγή εργαζόμενου - σχετικά με την ερμηνεία της αντεργατικής Οδηγίας 2003/88 της ΕΕ για «την οργάνωση του χρόνου εργασίας».

Το βασικό ζήτημα που είχε τεθεί από το πορτογαλικό εφετείο συνοψίζεται ουσιαστικά στο ερώτημα αν ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρέχει στον εργαζόμενο μια μέρα ανάπαυσης (ρεπό) έπειτα από έξι συνεχόμενες μέρες δουλειάς, ή είναι ελεύθερος να καθορίζει αυτός πότε αρχίζει η βδομάδα και πότε θα δώσει ρεπό στους εργαζόμενους (στην αρχή ή στο τέλος της βδομάδας που καθορίζει).


Eurokinissi

Υιοθετώντας την εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα (την οποία είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» τον Ιούλη του 2017), το ΔΕΕ παραπέμπει στην Οδηγία 2003/88/ΕΚ και αποφαίνεται ότι τα άρθρα της «έχουν την έννοια ότι δεν επιβάλλουν να χορηγείται η ελάχιστη περίοδος εβδομαδιαίας συνεχούς αναπαύσεως εικοσιτεσσάρων ωρών, την οποία δικαιούται ο εργαζόμενος, το αργότερο την ημέρα που έπεται μιας περιόδου έξι συνεχόμενων ημερών εργασίας, αλλά ότι επιβάλλουν να χορηγείται αυτή εντός κάθε περιόδου επτά ημερών».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να υποχρεώσει τους εργαζόμενους μέχρι και σε 12 συνεχόμενες μέρες δουλειάς χωρίς ρεπό, αρκεί να τους δώσει ένα ρεπό στην αρχή της «περιόδου 7 ημερών» που ορίζει ο ίδιος και άλλο ένα ρεπό στο τέλος της επόμενης τέτοιας περιόδου. Μπορεί π.χ. να δώσει ένα ρεπό τη Δευτέρα της πρώτης βδομάδας και ένα ρεπό την Κυριακή της επόμενης βδομάδας!

Μάλιστα, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις για το πώς μπορεί να ερμηνευτεί η έννοια της «περιόδου των επτά ημερών», το Δικαστήριο της ΕΕ ξεκαθαρίζει ότι αυτή «ουδόλως παραπέμπει στο εθνικό Δίκαιο των κρατών - μελών και ότι, συνεπώς, συνιστά αυτοτελή έννοια του Δικαίου της Ενωσης, η οποία πρέπει να ερμηνεύεται καθ' ομοιόμορφο τρόπο».

Επιπλέον, γίνεται υπόμνηση ότι η απόφαση του ΔΕΕ «δεσμεύει κατά τον ίδιο τρόπο τα άλλα εθνικά δικαστήρια που επιλαμβάνονται παρόμοιου προβλήματος».

Καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους

Οι συνέπειες από την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, σε συνέχεια των ευρωενωσιακών Οδηγιών, είναι καταστροφικές για τους εργαζόμενους.

Καταρχήν καταργείται κάθε έννοια σταθερού χρόνου δουλειάς στο πλαίσιο της βδομάδας, καθώς καταργείται όχι μόνο η σταθερή μέρα ανάπαυσης μέσα στη βδομάδα, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα του εργαζόμενου να έχει τουλάχιστον μία μέρα ανάπαυσης μετά από 6 μέρες δουλειάς!

Η εργάσιμη βδομάδα δεν ταυτίζεται πλέον με την ημερολογιακή βδομάδα. Για τον εργαζόμενο δεν υπάρχει η βδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή. Την έννοια της βδομάδας την καθορίζει ο καπιταλιστής. Αυτός ορίζει πότε ξεκινάει και πότε τελειώνει, ανάλογα με τα συμφέροντά του. Διαλύεται έτσι κάθε οικογενειακός προγραμματισμός, η κοινωνική και προσωπική ζωή του κάθε εργαζόμενου.

Επιπλέον, η επέκταση της συνεχούς εργασίας μέχρι και 12 μέρες χωρίς να μεσολαβεί μία τουλάχιστον μέρα ανάπαυσης μέσα σε κάθε βδομάδα, συνιστά βραδυφλεγή βόμβα για την υγεία των εργαζομένων, καθώς και για την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Αντίστροφα, εξασφαλίζει στην εργοδοσία φτηνότερους εργάτες, αφού επιτρέπει τη συνεχόμενη 12ήμερη εργασία χωρίς καμία προσαύξηση στις αμοιβές.

Η εν λόγω απόφαση έρχεται να συμπληρώσει τη σχετική Οδηγία της ΕΕ για τη «διευθέτηση», που ως προς το σκέλος του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας δίνει τη δυνατότητα στους καπιταλιστές να επεκτείνουν το ωράριο μέχρι τις 13 ώρες ημερησίως και μέχρι τις 60 ώρες εργασίας τη βδομάδα, με μόνη προϋπόθεση το 48ωρο ως μέσο όρο ωρών εργασίας στην περίοδο αναφοράς.

Αυτό είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» το οποίο αναμάσησε και χτες από το Γκέτεμποργκ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, αυτή είναι η ενιαία αντεργατική στρατηγική του κεφαλαίου που υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προωθώντας αντίστοιχα αντεργατικά χτυπήματα όπως η ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών κ.ά.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πλημμύρες - πυρκαγιές - καταστροφές, αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής

Η προσπάθεια στοχοποίησης των λαϊκών οικογενειών για τις πρόσφατες πλημμύρες της Δ. Αττικής στόχο έχει να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες τις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και όλων των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αδιαφορία τους για την αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία. Την ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις που με τις πολεοδομικές παρεμβάσεις ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο.

Τη στάχτη και τα αποκαΐδια που αφήνουν πίσω τους οι καταστροφικές πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι, ως συνέπεια της αντιδασικής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων, έρχονται να ξεπλύνουν οι πλημμύρες κάθε φθινόπωρο. Δεν ξεπλένονται όμως και οι εγκληματικές ευθύνες αυτών που είχαν την υποχρέωση να θωρακίσουν με αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία τη χώρα και δεν το έκαναν. Οι ευθύνες αυτών που υποσχέθηκαν ως «αριστερή ελπίδα» σε ένα λαό ταλαιπωρημένο από τις άπειρες καταστροφές που έχει υποστεί διαχρονικά από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς και τα δεκάδες θύματα που θρηνεί, και δεν έκαναν απολύτως τίποτε. Και δεν έκαναν γιατί απλά όλα αυτά που είναι αναγκαία για την προστασία του λαού μας δεν είναι «επιλέξιμες αναπτυξιακές πολιτικές» που εγκρίνει το κεφάλαιο, η ΕΕ, γιατί δεν αποφέρουν κέρδος στους «εκλεκτούς» και «υγιείς» μεγαλοεπιχειρηματίες αυτής της χώρας. Αντίθετα, χρηματοδοτούν με πακτωλό χρημάτων έργα που είναι κερδοφόρα για το κεφάλαιο, όπως δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες κ.ά.

***

Ο λαός όμως μετράει για ακόμη μία φορά δεκάδες θύματα μίας εγκληματικής πολιτικής, που γίνεται ξετσίπωτη όταν επιλέγουν, με δεδομένη την απραξία τους, να ξεγελάσουν το λαό με ημερίδες και φιέστες, όπως αυτή που συνδιοργάνωσε μόλις πριν λίγες μέρες η Περιφέρεια Αττικής με την Ενωση Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, με αφορμή το συνέδριο της Ομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Ενώσεων Αξιωματικών Πυροσβεστικής (FEU), που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Αθήνα με θεματολογία «Πολιτική προστασία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

Για ποια πολιτική προστασία μιλάνε, το ένιωσαν τα θύματα των πλημμυρών μέχρι το κόκαλο, όπως το νιώθουν κάθε φορά οι λαϊκές οικογένειες που πέφτουν θύματα των πυρκαγιών, των σεισμών, των πλημμυρών. Κάνουν ανέξοδους σχεδιασμούς επί χάρτου για να ξεγελάσουν το λαό και το ονομάζουν κάθε φορά και μ' έναν βαρύγδουπο τίτλο, όπως π.χ. το σχέδιο «Ξενοκράτης». Μόνο που κατά την «εφαρμογή» του κάηκαν 69 άνθρωποι στις μεγάλες πυρκαγιές του 2007.

Το τι εννοούν με τον όρο πολιτική προστασία, το καταδεικνύει η «στρατηγική της εσωτερικής ασφάλειας» των χωρών - μελών της ΕΕ. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουν έναν συγκαλυμμένο κατασταλτικό μηχανισμό με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην πολιτική προστασία, για να τσακίζουν τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί η εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών τους. Γι' αυτόν το λόγο διατηρούν τη στρατιωτικοποιημένη οργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν προχωρούν στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό του και δεν διαθέτουν τις απαραίτητες πιστώσεις για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικές υποδομές που έχουν να κάνουν με την πυροπροστασία της χώρας και την προστασία των πυροσβεστών, οι οποίοι για ακόμη μία φορά με την αυτοθυσία τους προσπαθούν να υπερβούν τα εμπόδια που τους βάζει η κυβερνητική πολιτική και να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

***

Το ΚΚΕ το Σεπτέμβρη του 2017 έγκαιρα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς την κυβέρνηση σχετικά με τα αναγκαία και άμεσα μέτρα που πρέπει να πάρει για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές, την πρόληψη και την πυρόσβεση. Το ΚΚΕ κατ' επανάληψη έχει απαιτήσει την αναγκαιότητα μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον αντιλαϊκό προσανατολισμό της ακολούθησε την πεπατημένη, αρκέστηκε σε γενικόλογες και ασαφείς απαντήσεις. Το τίμημα της κυβερνητικής αδιαφορίας για μέτρα πρόληψης και προστασίας του λαού μας από τα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές το πλήρωσαν τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με απώλειες ζωών και καταστροφή περιουσιών.

Είναι πλέον επικίνδυνοι με την πολιτική τους! Χρειάζεται τώρα συσπείρωση με το ΚΚΕ. Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να απαιτήσει την εφαρμογή μέτρων ουσιαστικής πρόληψης και προστασίας, από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς και άλλες καταστροφές.


Μιχάλης ΜΙΧΑΗΛ
Ανθυποπυραγός ε.α.

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org