ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αύριο ξεκινάνε οι εργασίες της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης

«Χτίζουμε μαχητικό, ταξικό συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα, ελπίδας και ανατροπής»: Κάτω από το σύνθημα αυτό, εργαζόμενοι που εκπροσωπούν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και χιλιάδες συναδέλφους τους θα ανταλλάξουν την πείρα τους και θα χαράξουν παράλληλα τις κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματά τους, στο πλαίσιο της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΜΕ. Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο και την Κυριακή 20/11, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη»).

Μέχρι στιγμής, 523 συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα από διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς απ' όλη τη χώρα, μέσα από γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις και συνεδριάσεις διοικητικών συμβουλίων, έχουν ορίσει τους περισσότερους από 1.200 αντιπροσώπους και παρατηρητές τους, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις εργασίες της Συνδιάσκεψης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συμμετοχές συνεχίζουν να αυξάνονται ακόμα και τις τελευταίες μέρες, καθώς νέα σωματεία εκδηλώνουν την πρόθεσή τους να παρακολουθήσουν τις εργασίες της. Στο μακρύ κατάλογο των συμμετοχών περιλαμβάνονται εξάλλου μια σειρά σωματεία που, παρότι το προηγούμενο διάστημα δεν συσπειρώνονταν σταθερά στο ΠΑΜΕ, αποφάσισαν να πάρουν μέρος στη Συνδιάσκεψή του, αντανακλώντας τα βήματα και πολύ περισσότερο τις σημαντικές δυνατότητες για μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων.

Οι τελευταίες αποφάσεις συμμετοχής που έφτασαν στο ΠΑΜΕ προέρχονται από το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, τα σωματεία Εργαζομένων ΕΚΕΒΕ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΕΜΙΓΚ», ΕΚΒΑΑ (πρώην ΙΓΜΕ), Οικοδόμων Νάουσας, Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γλυφάδας, Τροφίμων - Ποτών Φθιώτιδας και Ομίλου «Intracom» Τοπικό Συμβούλιο Πάτρας.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου, με την εισήγηση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ενώ θα προβληθεί βίντεο από τη δράση και τους αγώνες του ΠΑΜΕ. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Μάικ Μακαγίμπα, και ο γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της ΠΣΟ, Πάμπης Κυρίτσης.

Και τις δύο μέρες των εργασιών προβλέπονται δεκάδες τοποθετήσεις αντιπροσώπων, ενώ η Συνδιάσκεψη θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης, στο χώρο του ΣΕΦ θα λειτουργεί έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κατατοπιστικά συνοδευτικά κείμενα, στην οποία θα αποτυπώνονται σημαντικοί σταθμοί και κομβικής σημασίας πτυχές από την πολύπλευρη δράση του ΠΑΜΕ.

Δεκάδες διεθνείς αντιπροσωπείες

Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ θα πάρουν, επίσης, μέρος 36 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 23 χώρες, με περισσότερους από 50 αντιπροσώπους, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΠΑΜΕ να αναπτύσσει ταξικούς δεσμούς με συνδικάτα από όλο τον κόσμο. Η μεγάλη αυτή ανταπόκριση συνδικαλιστικών οργανώσεων άλλων χωρών, παρά τις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες και άλλα προβλήματα, αντικατοπτρίζει το κύρος και την εμβέλεια που έχει αποκτήσει το ΠΑΜΕ, χάρη στη δράση του και τους αγώνες του στην Ελλάδα και στο διεθνές εργατικό κίνημα, αλλά και στη σταθερή διεθνιστική του αλληλεγγύη στους αγώνες των εργαζομένων σε κάθε γωνιά της Γης.

Συγκεκριμένα, στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ θα πάρουν μέρος η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (WFTU) και οι 36 παρακάτω οργανώσεις:

Ενωση Αραβικών Συνδικάτων (ICATU), KSSH (Αλβανία), Left Bloc (Αυστρία), CTB (Βραζιλία), RMT (Βρετανία), Cheminots de Versailles CGT (Γαλλία), FNAF (Γαλλία), FNIC CGT (Γαλλία), Mercedes Benz Bremen (Γερμανία), Verdi FS Media (Γερμανία), 3Φ Νεολαία Βιομηχανικών Συνδικάτων (Δανία), AITUC (Ινδία), Central Sindical Unitaria de PyJ (Ισπανία), CSC (Ισπανία), CoBas (Ισπανία), USB (Ιταλία), SGB (Ιταλία), CTC (Κούβα), ΠΕΟ (Κύπρος), Dev Is (Κύπρος), KTOEOS (Κύπρος), FTUB (Λευκορωσία), CGTL (Λίβανος), NUM (Ν. Αφρική), PFTU (Παλαιστίνη), GUPW (Παλαιστίνη), FAT (Παναμάς), CGTP In (Πορτογαλία), SLOGA (Σερβία), SEKO klubb 111 (Σουηδία), ICEU (Σρι Λάνκα), GFTU Syria (Συρία), OSCMS (Τσεχία), Sosyal Is (Τουρκία), Naklyat Is (Τουρκία), Birlesik Metal Is (Τουρκία), LAB (Χώρα Βάσκων).

Οι διεθνείς αντιπροσωπείες θα παρευρεθούν στην έναρξη των εργασιών της Συνδιάσκεψης, ενώ θα πάρουν το λόγο κατά τη διάρκεια διεθνιστικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης στο ΣΕΦ, το Σάββατο 19/11, στις 7 μ.μ., με θέμα: «Η εργατική τάξη ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους».

Παράλληλα, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις με συνδικαλιστικούς φορείς και εργαζόμενους της χώρας μας. Σήμερα το πρωί, ο πρόεδρος της ΠΣΟ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ενώ το απόγευμα θα γίνουν συναντήσεις συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών με τα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Λαυρίου, καθώς και με τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο «Athens Ledra». Θα πραγματοποιηθούν ακόμα συναντήσεις με κλαδικά συνδικάτα και Ομοσπονδίες.

Το Σάββατο το μεσημέρι, οι διεθνείς αντιπροσωπείες θα επισκεφθούν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο της ΠΣΟ που έχει στηθεί στο χώρο.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Πλούσια συζήτηση μπροστά στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ

Με αφορμή το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την Πανελλαδική του Συνδιάσκεψη, έγινε το προηγούμενο διάστημα μια προσπάθεια να βαθύνει η συζήτηση σε πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων σχετικά με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία του εργατικού κινήματος.

Οι μαζικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, που πραγματοποιήθηκαν με επιμονή και καλή οργάνωση, έδωσαν πλούσια πείρα από τη δράση των σωματείων, τις μεγάλες δυνατότητες, αλλά και τις δυσκολίες που εντοπίστηκαν, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης.

Η ανάγκη έντασης της δουλειάς, με κύριο στόχο την οργάνωση του κλάδου, πέρασε μέσα από όλα σχεδόν τα καυτά προβλήματα του κλάδου, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις, η γενίκευση της ελαστικής εργασίας, οι συμβάσεις μιας μέρας, η «μαύρη» εργασία, το εφάπαξ, η απλήρωτη δουλειά. Κατανοήθηκε σε μεγάλο βαθμό ότι η αποτελεσματικότητα των αγώνων περνά μέσα από τη συμμετοχή όλο και περισσότερων εργαζομένων στη συλλογική σκέψη και δράση. Το πλαίσιο πάλης που έχει κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων ήταν σχεδόν παντού στην ημερήσια διάταξη.

Στις οργανώσεις που έχουν δεσμούς και πόδια στους χώρους δουλειάς υπήρξε ενθουσιασμός και αισιοδοξία για τη συνέχεια. Οσα από τα επιχειρησιακά σωματεία τράβηξαν μπροστά τον κλάδο σε επίπεδο νομού, όπως στην Αττική, ανέδειξαν και τη σημαντική συμβολή του κλαδικού Συνδικάτου, ως συντονιστή του αγώνα, ως εγγύηση της ενότητας του κλάδου. Μια τέτοια περίπτωση είναι και ο 7μηνος αγώνας του σωματείου του ξενοδοχείου «Athens Ledra», η πείρα από τη στήριξη και την αλληλεγγύη του κλάδου σε όποιο σωματείο αντιστέκεται και αντιμετωπίζει στα ίσα πολυεθνικές και μεγαλοεργοδότες.

Σημαντική συζήτηση έγινε γύρω από τη «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης και του ΣΕΤΕ, που ουσιαστικά αφορά στη μοιρασιά και τους ανταγωνισμούς μεταξύ μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Αναδείχθηκε το παράδειγμα των «ρεκόρ» του Τουρισμού, που επιβεβαιώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των επιχειρηματικών ομίλων.

Σημαντικά βήματα έγιναν σε περιοχές και χώρους όπου οι ταξικές δυνάμεις είναι μειοψηφία. Οι πρωτοβουλίες των δυνάμεων του ΠΑΜΕ σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα ανέδειξαν ποιος βρίσκεται μπροστά και ταυτόχρονα πόσο μεγάλη ζημιά έκανε και κάνει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός. Η πείρα από τη στήριξη επιχειρησιακών αγώνων, ακόμη κι εκεί που δεν υπάρχουν φύτρα οργάνωσης, έδειξε πώς πρέπει να λειτουργούν, συγκροτημένα και με αυτοθυσία, οι δυνάμεις που είναι μειοψηφία στον κλάδο, σε πόλη ή σε ξενοδοχείο.

Μέσα από μια τέτοια προσπάθεια δημιουργήθηκαν σωματεία στα ξενοδοχεία «Mira Mare» της «Aldemar» και «Sheraton» στη Ρόδο, οι Επιτροπές Αγώνα στην Καβάλα, στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, στο ξενοδοχείο «Hilton».

Μέσα από τέτοια προσπάθεια άλλαξαν οι συσχετισμοί στα Γιάννενα και στα Χανιά, με προοπτική οι εργαζόμενοι να πετάξουν από πάνω τους τις ηγεσίες που ευθύνονται για την κατάσταση μέσα στο κίνημα σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Για όλα τα παραπάνω, ήταν αναγκαία η σύγκρουση με τη γραμμή που προβάλλουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που πλειοψηφούν στην Ομοσπονδία, σε μια σειρά από κλαδικά ή επιχειρησιακά σωματεία, που αποτελούν μαζί με τα διευθυντικά στελέχη το μηχανισμό της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Προσπάθησαν με ψεύδη, συκοφαντίες και λάσπη να εμποδίσουν την επαφή των εργαζομένων με τις ταξικές δυνάμεις, να χαλάσουν Γενικές Συνελεύσεις, να μη φτάσει στους εργάτες η φωνή του ΠΑΜΕ.

Εμπόδια έβαλαν και οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ/ΛΑΕ που το τελευταίο διάστημα με φτηνή προβοκατόρικη τακτική καλούν τους εργαζόμενους «να το πάρουν αλλιώς», δηλαδή να εγκαταλείψουν τη γραμμή σύγκρουσης και ανατροπής και να υιοθετήσουν τη γραμμή της ήττας του κινήματος, τη γραμμή της διαχείρισης της εκμετάλλευσης με άλλο νόμισμα, ή άλλη κυβέρνηση.

Αυτή η προσπάθεια των μηχανισμών που υπηρετούν την υποταγή και την ήττα του κινήματος, τη συντήρηση της διαλυτικής κατάστασης που υπάρχει στο εργατικό κίνημα, αποδοκιμάστηκε και καταψηφίστηκε στους χώρους που αναπτύχθηκαν αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις και οξύνθηκε η σύγκρουση με την εργοδοσία.

Το κύριο για τον κλάδο είναι να αποτελέσει η Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ εφαλτήριο για τη συνέχεια και να φτάσουν τα αποτελέσματά της όσο το δυνατόν συντομότερα μέχρι και στο τελευταίο σωματείο, στο μικρότερο χώρο δουλειάς.


Γ.Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ