ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επεισόδια στον καταυλισμό προσφύγων στη Σούδα της Χίου

Μια πρόκληση φασιστοειδών άναψε αργά προχτές το βράδυ «φωτιά» στον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα της Χίου. Στο νησί βρίσκεται εδώ και μήνες εγκλωβισμένος μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών που ζουν απελπισμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες, περιμένοντας να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει, ώστε να μπορέσουν να φύγουν από τη Χίο. Μέχρι να συμβεί αυτό και λόγω της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας που υλοποιεί η κυβέρνηση, δεν μπορούν να μετακινηθούν από το νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τετάρτης δύο αυτοκίνητα με φασιστοειδή πλησίασαν τον καταυλισμό και άρχισαν να προκαλούν όσους βρίσκονται μέσα σε αυτόν, ενώ άλλα φασιστοειδή πέταξαν από τα τείχη του κάστρου πέτρες και βαρελότα σε αυτόν (σ.σ. το τελευταίο συμβαίνει περιοδικά εδώ και μήνες). Τότε ορισμένα άτομα από τη δομή φιλοξενίας απάντησαν και βγήκαν έξω στο δρόμο. Στη συνέχεια, όμως, η κατάσταση εκτραχύνθηκε, αφού άγνωστοι διέρρηξαν κατάστημα με βεγγαλικά, τα οποία άρχισαν να πετούν στα γύρω σπίτια και σε αυτοκίνητα.

Μάλιστα, κάποια στιγμή ακροδεξιά στοιχεία της περιοχής κάλεσαν ομοϊδεάτες τους να συγκεντρωθούν έξω από την εγκατάσταση της Σούδας. Τότε μαζεύτηκαν άτομα με ρόπαλα και σιδεροσωλήνες. Εριξαν πέτρες προς τον καταυλισμό, προκαλώντας φθορές σε κοντέινερς, με αποτέλεσμα σε ορισμένα από αυτά να προκληθούν τρύπες στις σκεπές τους. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν. Εμφανίστηκε και διμοιρία των ΜΑΤ προκειμένου να επέμβει. Ομως, όταν μπήκε στον καταυλισμό, την ακολούθησαν ομάδες φασιστοειδών χωρίς να εμποδιστούν.

Ερωτήματα δημιουργούνται από τη διαφορετική εικόνα για τα γεγονότα που επιχείρησε να δώσει η Αστυνομία. Σύμφωνα με την αστυνομική εκδοχή, τα επεισόδια τα προκάλεσε ομάδα ατόμων από τη δομή προσωρινής φιλοξενίας, ενώ απουσιάζει κάθε αναφορά στα φασιστοειδή.

Οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος κατοίκων και προσφύγων

Για «οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος προσφύγων και κατοίκων από φασίστες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις στην περιοχή συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στη Σούδα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ. Και τονίζει μεταξύ άλλων:

«Αποτελεί ερώτημα το γιατί οι δυνάμεις καταστολής δεν σταμάτησαν τους φασίστες. Τα νέα επεισόδια αποκαλύπτουν και πάλι τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, που με την πολιτική της κρατά εγκλωβισμένους αυτούς τους ανθρώπους στο νησί και τη χώρα, σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης. Ευθύνες που προκύπτουν από τις επίσημες συμφωνίες της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ και την Τουρκία. Είναι τυχαίο που τα επεισόδια εξελίχτηκαν μόλις μια μέρα μετά την άφιξη των υπόδικων χρυσαυγιτών, Κασιδιάρη και Λαγού, στο νησί;

Τέτοιες ενέργειες είναι βούτυρο στο ψωμί της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής και άλλων αντιδραστικών δυνάμεων, που εκμεταλλεύονται τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων - πρόσφυγες - για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στο λαό μας, για να κρύψουν τους πραγματικούς υπαίτιους. Δηλαδή, το σύστημα που υπηρετεί με συνέπεια και η ελληνική κυβέρνηση της "αριστεράς"».

Η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ απαιτεί: Αμεση μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το νησί και απεγκλωβισμός τους από τη χώρα. Ανοικτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Να κλείσει η Σούδα και όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθούν νέα. Αμεση αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και ευθύνη του Δήμου. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Απεγκλωβισμός από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Φασιστοειδή βεβήλωσαν το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

Η Δημοτική Αρχή Καισαριανής καταγγέλλει τη βεβήλωση από φασιστοειδή του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή. Οπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Δήμου «οι απόγονοι της χούντας και των ταγματασφαλιτών, οι νοσταλγοί του Χίτλερ, θρασύδειλα φασιστοειδή, δρώντας μέσα στη νύχτα και το σκοτάδι, όπως ταιριάζει στην φασιστική τους ιδεολογία, βεβήλωσαν με τα άθλια σύμβολά τους και γράφοντας συνθήματα, ανήμερα του Πολυτεχνείου, την πρόσοψη του Μουσείου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τι πραγματικά τους ενοχλεί.

Τους ενοχλεί και δεν μπορούν να ησυχάσουν στην ιδέα ότι και σήμερα είναι γραμμένα με κόκκινα γράμματα μέσα στην ηρωική Καισαριανή το: ΕΛΑΣ - ΕΑΜ - ΕΠΟΝ. Τους ενοχλεί ότι μέσα στα σπλάχνα του Σκοπευτηρίου υπάρχει το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο των ηρώων του λαού μας που τσάκισαν τους φασίστες. Τους ενοχλεί που χιλιάδες λαού επισκέπτεται το Μουσείο και μαθαίνει την πραγματική Ιστορία του τόπου μας, που εμπνέεται από αυτήν την πάλη για τους αγώνες του σήμερα.

Οσα συνθήματα και να γράψετε, όσα μνημεία και να βεβηλώσετε να είστε σίγουροι ότι θα έχετε και πάλι από τον ελληνικό λαό την ίδια αντιμετώπιση. Θα βρεθείτε και εσείς όπως και οι πρόγονοί σας στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας.

Καλούμε τη νεολαία και το λαό της Καισαριανής να δώσει απάντηση μέσα από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα στους νοσταλγούς της χούντας και των ταγματασφαλιτών. Οπως και τότε ο λαός της Καισαριανής δεν επέτρεψε στους φασίστες να πατήσουν πόδι στην Καισαριανή, έτσι και τώρα να τσακίσει τους φασίστες και το σύστημα που τους γεννά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Oταν στον ΣΥΡΙΖΑ η πραγματικότητα δεν τους βολεύει, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!

Την Κυριακή 13 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Καματερό η συγκέντρωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ με θέμα «Να κλείσει η χωματερή στη Φυλή - Διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού και όχι των επιχειρηματικών ομίλων». Η συγκέντρωση ήταν συνέχεια ενός πλατιού ανοίγματος της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα στη Δυτική Αθήνα και ενός πλήθους κινητοποιήσεων, συγκεντρώσεων, παρεμβάσεων στη Βουλή και στα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής και άλλων πρωτοβουλιών του Κόμματος για το συγκεκριμένο οξυμένο πρόβλημα, από τη δεκαετία του 1980 μέχρι και σήμερα.

Την Τετάρτη 16 Νοέμβρη, την επομένη δηλαδή της ενθουσιώδους υποδοχής του Ομπάμα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναρτήθηκε σε blog που έχει ως αναφορά το Δήμο Φυλής, άρθρο του Θωμά Μπιζά, στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Στο άρθρο γίνεται μια χυδαία και φθηνή επίθεση στο ΚΚΕ και στους εκλεγμένους κομμουνιστές στα Δημοτικά Συμβούλια. Τι υποστηρίζει συνοπτικά ο κ. Μπιζάς; Οτι το ΚΚΕ απέχει από τον αγώνα για να κλείσει η χωματερή στη Φυλή, αρκείται στην έκδοση ανακοινώσεων και συκοφαντεί τις δυνάμεις που πρωτοστατούν.

Θα μπορούσε κανείς να μην απαντήσει καν στον «μνημονιακό» και «φιλοαμερικάνο» κ. Μπιζά, γιατί τα ίδια τα γεγονότα τον διαψεύδουν, αλλά το θράσος του περισσεύει.

Τι ΔΕΝ μας λέει λοιπόν;

-- Οτι η περιφερειάρχης κ. Δούρου εκλέχτηκε το 2014 με σημαία το άμεσο κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.

-- Οτι σήμερα η προεκλογική εξαγγελία της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής παραπέμπεται στο μακρινό μέλλον.

-- Οτι ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Λαϊκή Ενότητα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στηρίζουν τη διοίκηση της κ. Δούρου, την ίδια στιγμή έρχονται στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας να το παίξουν «αντιπολίτευση», κατηγορώντας την περιφερειάρχη ότι αθετεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, ως άλλοι απατημένοι σύζυγοι.

-- Οτι τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προωθούν το νέο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) για την Αττική και τα άλλα μισά στα Δημοτικά Συμβούλια κατεβάζουν ψηφίσματα με τα οποία ζητάνε την «αναθεώρησή» του, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής αγανάκτησης. Μάλιστα, συχνά προκύπτουν και ιλαροτραγικά περιστατικά: σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ψήφισμα για την αλλαγή του ΠΕΣΔΑ, στην εκπόνηση του οποίου έχει συμβάλλει δημοτική σύμβουλος της παράταξής τους και συνεργάτης της κ. Δούρου.

-- Οτι ο καυγάς μεταξύ διοίκησης Περιφέρειας Αττικής και ΚΕΔΕ, γενικότερα ο καυγάς για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν γίνεται για την ανακούφιση του λαού από τη χωματερή, αλλά για το ποιος επιχειρηματικός όμιλος θα πάρει κεφάλι στην εκμετάλλευση αυτής της ιδιαίτερα επικερδούς επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-- Οτι το έργο «άλλο η κυβέρνηση, άλλο το κόμμα (που είναι στην κυβέρνηση)» είναι δανεικό από το ΠΑΣΟΚ και χιλιοπαιγμένο.

Αλλά ακόμα και εάν δεχόμασταν ως ειλικρινείς τις ...αγωνίες του κ. Μπιζά, δεν θα περίμενε κανείς ανάλογη ευαισθησία κατά την ψήφιση του 3ου μνημονίου και του αντιασφαλιστικού εκτρώματος; Οταν ψεκάστηκαν με χημικά οι συνταξιούχοι από τα ΜΑΤ; Οταν κόπηκαν οι επικουρικές συντάξεις; Οταν ήρθε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης; Εξ όσων θυμόμαστε, και μάλλον θυμόμαστε καλά, σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν κάλεσε το λαό της Δυτικής Αθήνας να κινητοποιηθεί.

Με μια κουβέντα, και η κοροϊδία έχει τα όριά της. Πάει πολύ να πιάνει στο στόμα του, πολύ περισσότερο να εγκαλεί το ΚΚΕ και τα στελέχη του, ο συγκεκριμένος κύριος. Το ΚΚΕ δε χρειάζεται διαπιστευτήρια. Οι κομμουνιστές ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Δυτικής Αθήνας: για να κλείσει η χωματερή στη Φυλή, για να περιφρουρηθεί το Πάρκο Τρίτση, για να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για να θωρακιστούν οι υποδομές και οι κατοικίες από το σεισμό, για να προστατευτούν από την πυρκαγιά τα δάση και οι χώροι πρασίνου της περιοχής. Οι δεσμοί του Κόμματος με το λαό της Δυτικής Αθήνας είναι ισχυροί και ακατάλυτοι, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, ακόμα και με τους πιο αρνητικούς συσχετισμούς.

Το άρθρο του κ. Μπιζά όχι μόνο δεν μας εκπλήσσει, αλλά επιβεβαιώνει ότι το Κόμμα μας είναι διαχρονικά στο στόχαστρο των κάθε λογής «αριστερών» απολογητών του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, ακριβώς γιατί το ΚΚΕ από την ίδρυσή του παλεύει για την ανατροπή του, για να γίνει ο λαός μας αφέντης του πλούτου που παράγει. Ο κ. Μπιζάς και οι συν αυτώ έχουν διαλέξει όχθη: αυτήν της υπεράσπισης των εκμεταλλευτών και μάλιστα με «αριστερό» προσωπείο. Αλλά προσοχή, γιατί το γαρ πολύ της ...υπεράσπισης του καπιταλισμού γεννάει παραφροσύνη.


Θοδωρής ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΣ
Μέλος του Γραφείου της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ

Για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οι τρέχουσες εξελίξεις στα ΑΕΙ και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (διαδικασία "αξιολόγησης", μεταπτυχιακές σπουδές και δίδακτρα)». Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 22 Νοέμβρη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα 2.44 του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org