ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Εντείνονται οι μετεκλογικές διεργασίες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι διεργασίες στο «στρατηγείο» του Ντόναλντ Τραμπ στον πύργο του στη Νέα Υόρκη, με απανωτές συσκέψεις συμβούλων, επίδοξων υπουργών, πρώην αξιωματούχων και κυβερνητών που συμπαρατάχτηκαν με το πλευρό του νεοεκλεγέντος Προέδρου.

Η διευθύντρια της εκστρατείας του Τραμπ, Κέλιαν Κόνγουεϊ, δήλωσε πως σύντομα θα αρχίσουν οι επαφές της «ομάδας μεταβίβασης εξουσίας» του νεοεκλεγέντος Προέδρου με επιτελεία αξιωματούχων σε νευραλγικά υπουργεία, όπως αυτά των Εξωτερικών και της Αμυνας. Σημείωσε ότι ο νέος Πρόεδρος είναι αυτός που θα αποφασίσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Ξεχωριστή θέση στην ατζέντα συναντήσεων του νεοεκλεγέντος Προέδρου είχε το ραντεβού με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, ο οποίος αξιοποίησε την αφορμή της μετάβασής του στη σύνοδο ηγετών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) στη Λίμα του Περού, το Σαββατοκύριακο, κάνοντας στάση στη Νέα Υόρκη για να βολιδοσκοπήσει από κοντά τις προθέσεις του νέου Προέδρου.

Η άτυπη συνάντηση Τραμπ - Αμπε είχε προγραμματιστεί τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, ώρα Ελλάδας, και θεωρείται πως ένα από τα κεντρικά ζητήματα θα ήταν οι συμμαχικές σχέσεις Τόκιο - Ουάσιγκτον στον ανταγωνισμό με την Κίνα, η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ και οι βάσεις που διαθέτουν στην Ιαπωνία, αλλά και ζητήματα που αφορούν τη διεθνή αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη.

Μετά τον Αμπε, ο Τραμπ είχε προγραμματίσει να συναντήσει τον βετεράνο διπλωμάτη, πρώην υπουργό Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ, την κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χάλεϊ, που είναι μία από τις υποψήφιες για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, τον κυβερνήτη της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ, κ.ά.

Διαβουλεύσεις με τη Ρωσία

Στη λίστα συναντήσεων του Τραμπ μέχρι την ορκωμοσία του στις 20 Γενάρη φέρεται (σύμφωνα με χτεσινά ρεπορτάζ ρωσικών ΜΜΕ) πως έχει ήδη μπει και το όνομα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο είχε προ ημερών θερμή τηλεφωνική επικοινωνία. Είναι πάντως χαρακτηριστική των πιέσεων που ασκούνται σε διάφορες μεριές, αναφορικά με τη σημερινή τεταμένη κατάσταση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, η δήλωση του συμβούλου του προέδρου Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, πως ομάδα αξιωματούχων της κυβέρνησης του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προσπαθεί να βλάψει τις σχέσεις με τη Ρωσία «σε τέτοιο βαθμό ώστε η αποκατάστασή τους να είναι πραγματική πρόκληση στο μέλλον»!

Από την άλλη μεριά, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, δήλωσε πως υπάρχει ήδη «συνεργασία» ανάμεσα στο επιτελείο συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ και Ρώσους αξιωματούχους σε «ένα κείμενο» για τον πόλεμο στη Συρία και πως σε αυτές τις διαβουλεύσεις συμμετέχουν κυρίως στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ΗΠΑ, Ρωσίας αλλά και από άλλες χώρες, όπως η Σ. Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία.

Πρώτη με διαφορά η Κλίντον στις ψήφους

Στο μεταξύ, χτες, εννιά μέρες μετά τις εκλογές της 8ης Νοέμβρη, συνεχίζεται η καταμέτρηση περίπου 4.000.000 ψήφων Αμερικανών. Επίσης, δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα από την πολιτεία του Μίσιγκαν, όπου εκλέγονται 16 εκλέκτορες. Ωστόσο, αμερικανικά δίκτυα σημειώνουν πως ήδη η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον προηγείται του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Ντ. Τραμπ, με πάνω από 1.300.000 ψήφους, οι οποίες έως το τέλος της διαδικασίας δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν και τα 2.000.000. Σε καμία περίπτωση βέβαια αυτό δεν ανατρέπει το εκλογικό αποτέλεσμα, που καθορίζεται από τις ψήφους του Κολεγίου των Εκλεκτόρων, την πλειοψηφία των οποίων έχει αναμφισβήτητα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κλίντον, πάντως, που έκανε χτες την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση μετά την ήττα της στις εκλογές, προσπάθησε να φανεί «ενωτική», υπογραμμίζοντας την ανάγκη επικράτησης «κλίματος ενότητας στις ΗΠΑ» παρά το εκλογικό αποτέλεσμα και παρά τις «βαθιές διαιρέσεις» που προκλήθηκαν.

ΙΤΑΛΙΑ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 4ης ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Προετοιμασίες Ρέντσι για την επόμενη μέρα

Δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει σε πιθανή προσωρινή κυβέρνηση

ΡΩΜΗ.--

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, δήλωσε σε προχτεσινή του συνέντευξη ότι αν στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκέμβρη επικρατήσει το «όχι», εκείνος δεν θα πάρει μέρος σε προσπάθειες σχηματισμού μιας προσωρινής κυβέρνησης ή μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών που ίσως χρειαστεί να σχηματιστεί.

«Δεν μπορώ να γίνω κάποιος που θα διαπραγματευτεί μία συμφωνία με τα άλλα κόμματα για τη δημιουργία μίας βραχύβιας κυβέρνησης ή μίας (κυβέρνησης) με περιορισμένο στόχο (την αλλαγή του εκλογικού συστήματος)», υποστήριξε και συνέχισε: «Βρίσκομαι εδώ για να αλλάξω τα πράγματα. Αν αυτό δε συμβεί, δεν υπάρχει ρόλος για μένα».

Επέμεινε ότι δεν τον ενδιαφέρει η συμμετοχή σε «παλαιού τύπου πολιτικά παιχνίδια», στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εμφανίσει την κυβέρνηση και το κόμμα του πρωτοπόρους στην αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού συστήματος, την ώρα βέβαια που συνεχίζει να υπηρετεί τα ίδια ταξικά συμφέροντα, με την επιμονή αλλά και την «ευελιξία» που απαιτούν τα νέα δεδομένα και επιβάλλουν οι συνέπειες που έχει η όξυνση του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού για τα ιταλικά μονοπώλια (που βεβαίως δεν αντιμετωπίζουν ομοιόμορφες επιπτώσεις ούτε και όλες του οι μερίδες βρίσκονται στην ίδια θέση).

Την ίδια στιγμή, ο Ρέντσι είπε ότι είναι έτοιμος «να παλέψει σαν λιοντάρι» για να κερδίσει το «ναι» στο δημοψήφισμα και αναφέρθηκε στη «σιωπηλή πλειοψηφία» των ψηφοφόρων που - κατά τη γνώμη του - θα ψηφίσουν «ναι», δηλαδή θα στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις που στηρίζει και ο ίδιος, στις οποίες συγκαταλέγονται η μεγαλύτερη ευελιξία Σωμάτων όπως η Γερουσία, η σύμπτυξη μονάδων της Τοπικής Διοίκησης, γενικά αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό που θα διασφαλίσουν την ταχύτερη υλοποίηση αναδιαρθρώσεων και αποφάσεων που αφορούν τη στήριξη του ιταλικού κεφαλαίου.

Πάντως, ο σημερινός Ιταλός πρωθυπουργός προσπάθησε να είναι και καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι «η 5η του Δεκέμβρη δε θα είναι κανένας Αρμαγεδδών... Αν κερδίσει το "όχι", όλα θα μείνουν όπως είναι. Οι Ιταλοί δεν πρέπει να ξεγελαστούν από πολιτικούς που παλεύουν να διατηρήσουν τα προνόμια που είχαν πάντα».

Σημειώνουμε ότι εν αναμονή του δημοψηφίσματος αρκετοί αναλυτές εντός και εκτός Ιταλίας διατυπώνουν προβληματισμούς για μια περίοδο αστάθειας, σε σχέση και με την πιθανότητα κυβερνητικής αλλαγής, αν όντως ο Ρέντσι παραιτηθεί στην περίπτωση επικράτησης του «όχι». Βέβαια, εδώ και καιρό υπάρχουν διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, στο φόντο των δυσκολιών ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και προσπαθειών της ντόπιας αστικής τάξης να διερευνήσει τις υπηρεσίες και άλλων πολιτικών σχημάτων, όπως π.χ. οι ευρωσκεπτικιστές του MR5 του Μπέπε Γκρίλο.

Συνάντηση με Κινέζο Πρόεδρο

Κίνα και Ιταλία πρέπει να εναρμονίσουν τις αναπτυξιακές στρατηγικές τους σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά και να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία τους, σε πολλούς τομείς. Αυτά δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, από τη Σαρδηνία, σε στάση που έκανε στην Ιταλία πηγαίνοντας στη Λατινική Αμερική. Στο ιταλικό νησί, ο Σι είχε μια σύντομη συνάντηση και με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, αξιοποιώντας την για να απευθύνει κάλεσμα διεύρυνσης των συμμετοχών στους «Νέους Δρόμους του Μεταξιού».

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Αντιπαράθεση και διπλωματία ΗΠΑ - Ρωσίας

Ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-95 που συμμετέχει σε βομβαρδισμούς στη Συρία
Ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό Tu-95 που συμμετέχει σε βομβαρδισμούς στη Συρία
Ως πιθανή ανέφεραν χτες πολλά μέσα ενημέρωσης τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του APEC (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού) το Σαββατοκύριακο με κεντρικό θέμα, μεταξύ άλλων, τις εξελίξεις αναφορικά με τις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ. Η κατάσταση, ωστόσο, χειροτερεύει, με τις ΗΠΑ, που επενέβησαν μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για να ανατρέψουν τη συριακή κυβέρνηση ώστε να προωθήσουν τα δικά τους σχέδια, να κατηγορούν τη Ρωσία (που επίσης επενέβη για τα δικά της συμφέροντα) ότι βομβαρδίζει άμαχους.

Χτες έγινε γνωστό ότι από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν την Τρίτη από το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», που πλέει ανοικτά των συριακών ακτών στη Μεσόγειο, χτυπήθηκαν θέσεις των τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα» στο Ιντλίμπ της Βόρειας Συρίας και σκοτώθηκαν δεκάδες ένοπλοι. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σημείωσε ότι τα θύματα ήταν περίπου 30 και ότι ανάμεσά τους ήταν τρία ανώτερα στελέχη των τζιχαντιστών της οργάνωσης - παρακλάδι της «Αλ Κάιντα» «Μέτωπο Φατάχ αλ Σαμ» (πρώην «Μέτωπο Νούσρα»).

Λίγη ώρα αργότερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, εξέφρασε κατάπληξη για την ένοχη σιωπή ξένων διπλωματών για την απροκάλυπτη χρήση χημικών όπλων στη Συρία από τζιχαντιστές. «Ρώσοι ειδικοί σε χημικά και βιολογικά όπλα βρήκαν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις και τεκμήρια για τη χρήση χημικών όπλων από τρομοκράτες και αυτό δεν είναι ικανοποιητικό για εκείνους που προσπαθούν να παρουσιάσουν ένοπλες ομάδες στο Χαλέπι σαν μετριοπαθή αντιπολίτευση», είπε η Ζακχάροβα.

Στη Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ, πάντως, χτες Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέστειλαν μέχρι νεωτέρας τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πόλης λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ανακοίνωσαν, επίσης, πως οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες και να πραγματοποιούν επιθέσεις με όλμους πάνω και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας δεκάδες νεκρούς πολίτες.

Αργότερα χτες βράδυ ανακοινώθηκε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 16 καλεσμένοι και τραυματίστηκαν άλλοι 35 σε μία γαμήλια δεξίωση από επίθεση που εξαπέλυσε αυτόχειρας βομβιστής, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικές ύλες σε χωριό με σουνιτικό πληθυσμό, δυτικά της Βαγδάτης.

ΕΕ
Προς άρση της βίζας για Ουκρανούς

Οι 28 χώρες - μέλη της ΕΕ ενέκριναν χτες επί της αρχής την εξαίρεση από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν θεωρήσεις διαβατηρίου (βίζες) για τους υπηκόους της Ουκρανίας που επιθυμούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη για έως και τρεις μήνες, όπως είχαν πράξει τον περασμένο μήνα και για τους πολίτες της Γεωργίας. Στη συνέχεια, απαιτείται η έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου.

Παρότι είναι ξεκάθαρη η στήριξη της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου που συνεχίζει να αιματοκυλά το λαό της, υπάρχουν και ανησυχίες από κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ για το μεγάλο αριθμό υπηκόων άλλων χωρών που θα απαλλάσσονται από τη βίζα, και έτσι αξιώνεται να τεθούν μηχανισμοί ελέγχου και αναστολής της απόφασης. Γερμανία και Γαλλία συγκλίνουν σε αυτήν την αξίωση φοβούμενοι μεγάλη ροή από την Ουκρανία, τη Γεωργία και το Κόσσοβο, που επίσης συζητείται να έχουν τέτοιο καθεστώς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ