ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
42 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Μεγάλη πορεία με ξεκάθαρο μήνυμα απεμπλοκής από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Το πανό στην κεφαλή της πορείας
Το πανό στην κεφαλή της πορείας
Με μια διαδήλωση που πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας και κατέληξε στην αμερικάνικη πρεσβεία, εργαζόμενοι και νεολαία τίμησαν χτες το βράδυ την επέτειο της συμπλήρωσης 42 χρόνων από τον ξεσηκωμό του λαού στο Πολυτεχνείο. Η χτεσινή διαδήλωση, πολύ μαζική και μαχητική σε παλμό, πήρε τη σκυτάλη από την πετυχημένη μάχη της απεργίας και ετοιμάζεται να την παραδώσει στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.

Κόκκινες σημαίες, πανό και συνθήματα γέμισαν από το απόγευμα την οδό Σταδίου, καθώς οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έπαιρναν τη θέση τους, για να ξεκινήσει η πορεία. «Το ανάστημά σου σήκωσε λαέ τώρα αντεπίθεση με το ΚΚΕ», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική». Τα συνθήματα ξεκίνησαν από νωρίς και δε σταμάτησαν μέχρι να περάσει και το τελευταίο μπλοκ μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία.

Στην κεφαλή της πορείας προπορευόταν το πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ με το σύνθημα: «Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ». Στο ίδιο μήκος κύματος η πορεία δε σταμάτησε να καταδικάζει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με συνθήματα που δυνάμωσαν την ώρα που τα μπλοκ περνούσαν μπροστά από τα γραφεία της ΕΕ αλλά και όσο πλησίαζαν στην πρεσβεία: «Ενωση και ΝΑΤΟ σφάζουν τους λαούς για των μονοπωλίων τους ανταγωνισμούς», «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών», «Εξω από το ΝΑΤΟ, να κλείσουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις».

Μαζί με την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα του λαού, γεννά πολέμους και προσφυγιά, στο στόχαστρο της διαδήλωσης βρέθηκε και το δεκανίκι της, η φασιστική - ναζιστική Χρυσή Αυγή, με το σύνθημα που ακούστηκε πολλές φορές: «Βασανιστές της χούντας, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες».

Στην πορεία παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το δικό τους χρώμα έδωσαν στη διαδήλωση οι μαθητές που βροντοφώναξαν πως «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», αλλά διεκδικεί τη ζωή και τη μόρφωση που της στερούν. Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μπλοκ των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Μαζί τους πορεύτηκαν και στρατευμένοι νέοι με τις στολές τους.

Με τα πανό τους συμμετείχαν στην πορεία φορείς όπως η ΕΕΔΔΑ, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, αλλά και η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα και η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών.

Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό

Πλήθος συγκεντρώσεων σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με τη μεγάλη και μαχητική διαδήλωση που κατέληξε έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο, κορυφώθηκαν χτες βράδυ οι εκδηλώσεις του αγωνιστικού εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου και στη Θεσσαλονίκη.

Η πορεία ξεκίνησε από την πύλη της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στην κορυφή της πορείας βρίσκονταν αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης με το πανό του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - '74 (ΣΦΕΑ). Ακολουθούσαν το μεγάλο μπλοκ των φοιτητών με το πανό των Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων, των Κύπριων φοιτητών, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σχολείων, του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων. Ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στο μπλοκ της ΚΝΕ κυριάρχησαν οι πικέτες με την εικαστική σύνθεση με την εικόνα του τρίχρονου Αϊλάν, του προσφυγόπουλου που ανασύρθηκε πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας και τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο».

Μαχητικά, με τα συνθήματα να δονούν την ατμόσφαιρα, χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης. Η πορεία ολοκληρώθηκε έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν τα σύμβολα των ΗΠΑ και της ΕΕ, του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Οι φλόγες υψώθηκαν ψηλά και η σπίθα της αντίστασης μεταφέρθηκε από κάθε στόμα με το σύνθημα: «Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Προηγούμενα, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, των ταξικών σωματείων και δεκάδων ακόμα φορέων.

Σε άλλες πόλεις

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία τίμησαν αγωνιστικά την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο αντίστασης και αγώνα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Δράμα, Κιλκίς, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά και Φλώρινα.

Μαχητικές και μαζικές ήταν και οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Κατερίνη και Σέρρες, με πρωτοβουλία των Τομεακών Οργανώσεων του ΚΚΕ.

Μεγάλες ήταν οι συγκεντρώσεις που έγιναν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών και οργανώθηκαν από τις δυνάμεις της λαϊκής συμμαχίας σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Η επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου που φωτίζουν και τους νέους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, τονίστηκε στις εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις που έγιναν σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την Αρτα, τα Γιάννενα και άλλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, τους νομούς της Πελοποννήσου, τη Χαλκίδα, τη Λαμία κ.α.

ΒΟΛΟΣ
ΒΟΛΟΣ
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
Στο χώρο του Πολυτεχνείου

Ανθρωποι όλων των ηλικιών βρέθηκαν χτες στο χώρο του Πολυτεχνείου, για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο και την τσακισμένη από τις ερπύστριες πύλη.

Το δικό τους «παρών» έδωσαν φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές. Εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα Αθήνας και Πειραιά κατέθεσαν στεφάνι, ενώ από τα μεγάφωνα διαβαζόταν το αγωνιστικό κάλεσμά τους, δηλώνοντας «Η νέα γενιά έχει ιδανικά ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», ότι με τους αγώνες τους τιμούν τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Στεφάνια κατέθεσαν επίσης φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, σωματεία, ομοσπονδίες, νέοι στρατευμένοι και άλλοι φορείς.

Το μεσημέρι έγινε η καθιερωμένη εκδήλωση με ομιλίες από τον ΣΦΕΑ και τις διοικήσεις των σχολών Αρχιτεκτόνων και Καλών Τεχνών, η οποία ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών του Πολυτεχνείου.

  • Νωρίς το πρωί ένταση σημειώθηκε στο χώρο, όταν κυβερνητικά στελέχη πήγαν για να καταθέσουν στεφάνι. Με αφορμή αυτό διάφορες ιστοσελίδες αναπαρήγαγαν ψευδώς ότι υπήρξε ένταση μεταξύ μελών της ΚΝΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με ανακοίνωσή του, ξεκαθάρισε ότι «κάτι τέτοιο δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Νέοι αγώνες ενάντια στο φασισμό, στα μονοπώλια και το σύστημά τους

Eurokinissi

Σε δήλωσή του στην πορεία του Πολυτεχνείου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε:

«Πάλης ξεκίνημα νέοι αγώνες ενάντια στο φασισμό, στα μονοπώλια και το σύστημά τους. Λαϊκή κυριαρχία, έξω οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτά είναι τα σημερινά επίκαιρα μηνύματα των ηρώων αγωνιστών του Πολυτεχνείου».

Αναδεικνύει την αξία της οργανωμένης πάλης λαού και νεολαίας

Ο Γ. Γκιόκας μίλησε, εκ μέρους του ΚΚΕ, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το Πολυτεχνείο

Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να προσαρμόσουν το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής των μνημονίων και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που, για τα κέρδη του κεφαλαίου, σφαγιάζει το λαό, ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε στις ομιλίες τους κατά χτεσινή ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειες της Βουλής που ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της 17ης Νοέμβρη.

Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε ότι «όταν μιλάμε για τα μηνύματα του ξεσηκωμού εννοούμε τα πραγματικά μηνύματα και συνθήματα, αυτά που ήταν γραμμένα στην πύλη του Πολυτεχνείου και στις παράνομες ανακοινώσεις και όχι εκείνα που η διαστρέβλωση, η αποσιώπηση και η ιστορική παραχάραξη εμφανίζει κάθε φορά, για να δικαιολογήσει τη μετέπειτα - και τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική κομμάτων και κυβερνήσεων».

«Συνολικά η αντιδικτατορική πάλη ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία που είχαν επιβάλει μαζί η πλουτοκρατία και το ΝΑΤΟ αποτελούν αστείρευτη πηγή έμπνευσης για την αξία της οργανωμένης πάλης του λαού και της νεολαίας. Αυτή η πάλη αντιμετώπισε τις θέσεις του συμβιβασμού με τη δικτατορία που καλλιεργούσαν και τότε διάφορες δυνάμεις, με αφορμή το φιλελεύθερο μασκάρεμα που επιχειρούσε η χούντα».

Πρόσθεσε πως «42 χρόνια μετά, ο αγώνας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα δηλαδή, είναι στην πρώτη γραμμή», τονίζοντας ότι αυτός ο αγώνας «σημαίνει την απόκρουση, την ανατροπή της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων που έχουν εξαπολύσει το κεφάλαιο, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα». Επισήμανε ότι το ΚΚΕ, από την ίδρυσή του, παλεύει καθημερινά για να υπάρξουν κατακτήσεις, αλλά δεν μπορεί να κρύψει από το λαό ότι όποιες παραχωρήσεις αποσπούν στο καπιταλιστικό σύστημα είναι προσωρινές.

Τονίζοντας την επικαιρότητα που έχει το σύνθημα «Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», το οποίο, όπως επισήμανε «ξεχάστηκε από τις υπόλοιπες ομιλίες», σημείωσε ότι «και σήμερα ο λαός μας κινδυνεύει από την εμπλοκή σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις που διεξάγονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής στο πλαίσιο των ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων μεταφοράς».

«Ως ΚΚΕ - υπογράμμισε - είμαστε υπερήφανοι για τα μέλη και στελέχη του Κόμματος, τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, τα μέλη της Αντι- ΕΦΕΕ που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη που έμειναν όρθιοι στα κρατητήρια της Ασφάλειας, δεν λύγισαν από τα βασανιστήρια της ΕΑΤ - ΕΣΑ στην Μπουμπουλίνας, στις φυλακές, στις εξορίες και τα στρατοδικεία, σε κάθε τόπο μαρτυρίου».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θρασύδειλοι επιτέθηκαν στα γραφεία του ΚΚΕ

Θρασύδειλοι επιτέθηκαν στα γραφεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας χτες βράδυ, πετώντας μπογιές στην είσοδο. Το περιστατικό ήρθε σαν συνέχεια του αντι-ΚΚΕ «κλίματος» που προσπάθησαν να διαμορφώσουν τις προηγούμενες μέρες διάφορες ομάδες αυτοαποκαλούμενων «αντιεξουσιαστών», μπροστά και στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Κυριακή το πρωί, στο χώρο του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνείου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε τραμπούκικη επίθεση σε οργανώσεις που πήγαιναν να συμμετάσχουν στον εορτασμό, επίθεση που σύμφωνα με ανακοίνωση - ομολογία των εμπνευστών της, είχε ως στόχο τα μπλοκ της ΚΝΕ. Σε μια περίοδο που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης λαού και νεολαίας στην αντιλαϊκή πολιτική, είναι φανερό ποια συμφέροντα υπηρετούν οι εμπνευστές τέτοιων χτυπημάτων. Αλλά υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο...

Εκδήλωση στη Χαλκιδική

Η ΚΟ Ν. Μουδανιών Χαλκιδικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Ν. Μουδανιών. Θα προβληθεί η ταινία «Ο αληθινός φασισμός».

Το γνωστό σκηνικό «κλεφτοπολέμου» στήθηκε χτες βράδυ στα Εξάρχεια ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και δυνάμεις των ΜΑΤ, μετά το τέλος των συγκεντρώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μέχρι αργά το βράδυ, ομάδες αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών είχαν αψιμαχίες με δυνάμεις των ΜΑΤ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ