ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Στη γύρα για συμμάχους στις διεκδικήσεις των καπιταλιστών

Περιφορά της πρότασης για αλλαγή του μείγματος διαχείρισης, ώστε «να ξαναγυρίσει στην Ευρώπη η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη», σε Ισπανία και Ιταλία, αναζητώντας συμμάχους στην υποστήριξή της, έκανε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας το Σαββατοκύριακο.

Στη Μαδρίτη, χαιρετίζοντας το ιδρυτικό συνέδριο του «Podemos», υποστήριξε: «Μαζί θα αλλάξουμε την πολιτική ατζέντα, θα προωθήσουμε τις τρεις προϋποθέσεις, το τρίπτυχο για ν' ανασάνει η Ευρώπη τον αέρα της ανάπτυξης. Με άμεσο τερματισμό της λιτότητας. Με "Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος", για την οργανωμένη αναδιάρθρωση των χρεών της Ευρωζώνης. Με "Ευρωπαϊκό New Deal" δημοσίων επενδύσεων, αυτοτελή και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δεν έκρυψε ότι ακριβώς για να διεκδικήσει τις τρεις αυτές αξιώσεις των καπιταλιστών ζητά την ψήφο του λαού. «Ζητάμε εκλογές, γιατί θέλουμε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης από τον ελληνικό λαό» ανέφερε, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι εντός των τειχών της εξουσίας των μονοπωλίων είναι δυνατόν να τεθούν «η οικονομία, η πολιτική και οι θεσμοί στην υπηρεσία της κοινωνίας»!

Απευθυνόμενος στους καπιταλιστές των χωρών του Νότου δεσμεύτηκε ότι «θα αλλάξουμε την Ευρώπη» και εξηγώντας τι εννοεί πρόσθεσε: «Θα γκρεμίσουμε το τείχος του χρήματος που διαιρεί την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο, σε δανειστές και πιστωτές».

Την Κυριακή, ο Αλ. Τσίπρας έκανε παρέμβαση στο συνέδριο του Transform Europe! με θέμα: «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία». Εκεί, αφενός εξωράισε το ρόλο της, αφετέρου πρόβαλλε τον ισχυρισμό ότι είναι δυνατόν να «ανακτήσει» ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά που ποτέ δεν είχε!

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη φιλοδοξία, κόμματα που καλούνται απ' την αστική τάξη στα «όπλα», όπως το δικό του, να ωθήσουν «και τη σοσιαλδημοκρατία σε απεγκλωβισμό από τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση», ώστε να την κερδίσουν στην υλοποίηση μιας άλλης εκδοχής της αντιλαϊκής στρατηγικής υπέρ του κεφαλαίου. «Η επικείμενη ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, θα λειτουργήσει ως κίνητρο για το συνολικό, πολιτικό αναπροσανατολισμό των προοδευτικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων».

Σειρά έχει το Σίτι του Λονδίνου

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των όλο και συχνότερων νταραβεριών του ΣΥΡΙΖΑ με εγχώρια και ξένα κέντρα του κεφαλαίου, στο Σίτι του Λονδίνου θα βρεθούν σε λίγες μέρες στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς... για να συζητήσουν με τους μεγαλοκαρχαρίες του συστήματος το πώς θα θέσουν την οικονομία «στην υπηρεσία της κοινωνίας»!

Σύμφωνα με το «Βήμα»: «...οι επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με παράγοντες του Σίτι έχουν οργανωθεί με μεγάλη προσοχή και αμφότερες οι πλευρές επεδίωξαν με κάθε τρόπο να κρατηθεί μυστική μια επικείμενη συνάντηση, η οποία πιθανώς να αποδειχθεί κομβική για εξελίξεις σε πολλά πεδία: αντιπροσωπεία του κόμματος αποτελούμενη από τους Γ. Σταθάκη και Ι. Μηλιό θα βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα στις 24 και 25 Νοεμβρίου, όπου θα συμμετάσχει σε δύο παράλληλες, αλλά όχι άσχετες μεταξύ τους, συναντήσεις. Κάποιοι τις ερμηνεύουν ως μια ουσιαστική απόπειρα "θεσμοποίησης διαύλων επικοινωνίας" του ΣΥΡΙΖΑ με τα κέντρα λήψης κρίσιμων οικονομικών κατ' αρχάς αποφάσεων».

Πρόκειται, κατά το δημοσίευμα, για δύο κλειστές εκδηλώσεις, με περιορισμένο κύκλο συμμετοχών, όπου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουν εφ' όλης της ύλης για τα σχέδια του κόμματος στο οικονομικό και επενδυτικό πεδίο.

«Η σύνθεση του ακροατηρίου αποφασίστηκε έπειτα από αυστηρή διαδικασία επιλογής. Ενα μέρος της πρωτοβουλίας για τις συναντήσεις έχει αναληφθεί από την Greek Bankers Association του Λονδίνου», γράφει το «Βήμα».

Παρόντες στις συναντήσεις θα είναι αφενός εκπρόσωποι όλων των ελληνικών τραπεζών στη βρετανική πρωτεύουσα και αφετέρου τα ελληνικά desks των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών, hedge funds κ.τ.λ. που κατέχουν μεγάλα ομολογιακά χαρτοφυλάκια και επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ΟΝΕ εν γένει. Μεταξύ αυτών οι Goldman Sachs, JP Morgan, Nomura, Merrill Lynch, αλλά ενδεχομένως και εκπρόσωποι του εφοπλιστικού λόμπι του Λονδίνου.

Αυτή φυσικά δεν θα είναι η πρώτη τέτοιου είδους συνάντηση. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ είχαν το προηγούμενο διάστημα επαφές με εκπροσώπους επενδυτικών τραπεζών, hedge funds (π.χ. με τους εκπροσώπους του Discovery Capital, ενός αμερικανικού hedge fund με «βαρύ» ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο).

Ο ίδιος ο Γ. Δραγασάκης, μιλώντας χτες στον «Αθήνα 9.84» επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, λέγοντας «πρέπει να μιλάμε και με φορείς που εκπροσωπούν και εκφράζουν την παγκόσμια αυτή οικονομία. Αυτοί οι θεσμοί είναι τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Διεθνές Ταμείο, η παγκόσμια τράπεζα και είναι και δυνάμεις που χονδρικά λέγονται αγορές, ενώ είναι ομάδες κεφαλαίων...». Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα και ...περήφανος για την «αδιαμεσολάβητη» σχέση του κόμματός του με τα αρπακτικά, στα οποία «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό βρίσκει σοβαρή ανταπόκριση».

ΔΗΜΑΡ
Αναμεταδίδει τις αξιώσεις των καπιταλιστών

Συνεννόηση στα «εθνικά θέματα» της εξωτερικής πολιτικής και της διευθέτησης του χρέους που η ντόπια αστική τάξη ιεραρχεί πολύ ψηλά, αξίωσε για πολλοστή φορά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματός του το Σαββατοκύριακο.

Ο Φ. Κουβέλης χαρακτήρισε «αναποτελεσματικό το πρόγραμμα προσαρμογής» και κάλεσε τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης να αρθούν στο ύψος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η «χώρα», δηλαδή «να διατηρηθούν συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή» και «να προωθηθεί ένα σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης για το δημόσιο χρέος», ώστε «να μεταβεί σε μια νέα φάση που θα μας απαλλάξει από τις συντηρητικές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και ύφεσης και θα θέσει τις βάσεις για μια νέα τροχιά».

Προς τούτο ζήτησε διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, περισσότερη ρευστότητα, που είναι -όπως είπε- «ζητούμενο για τις περισσότερες επιχειρήσεις που δανείζονται ακριβά και δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους». Κάλεσε, μάλιστα, τις τράπεζες να «αναζητήσουν την κερδοφορία τους μέσα από τις επενδυτικές διαδικασίες».

Η κριτική του στην κυβέρνηση αφορούσε αποκλειστικά στο μείγμα διαχείρισης για την καπιταλιστική ανάκαμψη, την ίδια ώρα που αποκλείει σε ό,τι αφορά το λαό την «επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση». Αντιθέτως, ζήτησε «ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» μέσω «ενός αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους πολίτες», μέτρο που προωθεί ήδη η συγκυβέρνηση, απευθύνεται στην ακραία φτώχεια και λειτουργεί μεταξύ άλλων σαν «τορπίλη» σε όσα προνοιακά επιδόματα έχουν απομείνει.

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Φ. Κουβέλης ζήτησε επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας ώστε «να αποκατασταθεί η πολιτική νομιμοποίηση του συστήματος διακυβέρνησης και να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί».

Τέλος, επανέλαβε την προσήλωση της ΔΗΜΑΡ σε συνεργασίες και στη «συγκρότηση μίας ευρείας προοδευτικής συμπαράταξης», διατηρώντας «την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία».

«Κανακέματα» στη σοσιαλδημοκρατία

Δεν είναι η πρώτη και δε θα είναι η τελευταία φορά που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξωραΐζει το ρόλο της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας, καλώντας την να αναθεωρήσει την άποψή της για το μείγμα διαχείρισης και τις συμμαχίες με τις οποίες το υποστηρίζει. Αλλωστε, πριν από τη δική του ταχύτατη σοσιαλδημοκρατικοποίηση, την ίδια υπηρεσία, εξωραϊσμού του ρόλου του, πρόσφερε και στο ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμαστε στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο συνέδριο του Transform Europe!, την περασμένη Κυριακή, με θέμα: «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού διαμαρτυρήθηκε ότι «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία χάνει το βηματισμό της με την ιστορία», αφού εξωράισε το ρόλο της, κατέληξε να της απευθύνει πρόταση να «το πάρει αλλιώς», να εναντιωθεί στη λιτότητα που στερεύει τις πηγές άντλησης ρευστού για τη στήριξη της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και να το κάνει σε συμμαχία με δυνάμεις όπως ο ίδιος.

«Για να υπάρξει, θα πρέπει ν' αλλάξει» είπε και πρόβαλλε σαν παράδειγμα προς αποφυγή το ΠΑΣΟΚ που έχει μετατραπεί «σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς», αποφεύγοντας όμως να επικρίνει άλλες δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που εφαρμόζουν ίδια πολιτική, είτε μετέχοντας σε κυβερνήσεις συνεργασίας είτε κατά μόνας. Δυνάμεις όπως της Γερμανίας, τις οποίες εκλιπαρούσε μέχρι από λίγο καιρό πριν για συνεργασία.

Οσο για την κατεύθυνση της αλλαγής; «Σήμερα, προσαρμογή είναι η ριζοσπαστικοποίηση», υποστήριξε βαφτίζοντας ριζοσπαστισμό το πρόγραμμα διαχείρισης του καπιταλισμού με ψίχουλα στην ακραία φτώχεια, όπου η «κοινωνική πλειοψηφία» δεν βρίσκει όχι «τις αντιστάσεις και τα αιτήματά» της, όπως ισχυρίστηκε, αλλά ούτε τη σκιά τους.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η ανάληψη της αστικής διαχείρισης απ' το κόμμα του θα σπρώξει τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις σε «ριζοσπαστική προσαρμογή», με «ανάκτηση των πιο προοδευτικών και ριζοσπαστικών στοιχείων από το μεταπολεμικό της παρελθόν»! «Η σημερινή σοσιαλδημοκρατία, όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στον ιστορικό της ρόλο, αλλά υποβαστάζει το νεοφιλελευθερισμό. Δηλαδή, την ιδεολογία της λιτότητας και της στασιμότητας, που πνίγει την Ευρώπη (...) Και όταν μια ιστορική πολιτική δύναμη, πάψει να εκπροσωπεί τα κοινωνικά συμφέροντα που ιστορικά εκπροσώπησε, τότε αργά ή γρήγορα αντικαθίσταται από τις δυνάμεις που μπορούν να τα εκπροσωπήσουν αυθεντικά», υποστήριξε.

Ποιος όμως ήταν ο ιστορικός ρόλος που έπαιξε η σοσιαλδημοκρατία, όταν από το 1914 ακόμα έχει γίνει αστικό κόμμα; Τα συμφέροντα ποιων κοινωνικών δυνάμεων υπηρέτησε; Ηταν ή όχι η δύναμη που προώθησε τον μεγαλύτερο όγκο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων που εξουσιάζουν; Γιατί πολιτική ουρανοκατέβατη, πέρα κι έξω απ' την οικονομία, δεν υπάρχει, όσο κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να πείσει το λαό για το αντίθετο. Ηταν ή όχι η δύναμη που έπαιξε ρόλο αντίβαρου στο κομμουνιστικό κίνημα, καπηλεύτηκε συνθήματά του, χειραγωγώντας το εργατικό κίνημα, ενσωματώνοντας λαϊκές αντιδράσεις; Ηταν τελικά, ναι ή όχι, επιζήμιος ο ρόλος της για τους λαούς;

Τα έργα και οι ημέρες της σοσιαλδημοκρατίας δίνουν την απάντηση. Τους πρωτεργάτες των αντεργατικών - αντιλαϊκών ανατροπών γλυκοκοιτάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχία: «Δεν γνωρίζουμε, βέβαια, αν η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία μπορεί να αλλάξει, εγκαταλείποντας το νεοφιλελευθερισμό. Εμείς, αν και δεν ανήκουμε σ' αυτήν την παράδοση, το ευχόμαστε. Γιατί η αλλαγή στην Ευρώπη χρειάζεται ευρύτατες συμμαχίες (...) επιδιώκουμε τη συνεργασία κυβερνήσεων, αλλά και πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, ξεκινώντας από τον ευρωπαϊκό Νότο. Μια τέτοια συνεργασία θα αξιοποιήσει τη θετική δυναμική η οποία θα αναπτυχθεί με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιστορική τομή στην Ευρώπη, με κυβέρνηση Αριστεράς στην Ελλάδα, θα ξεσηκώσει έναν άνεμο ελπίδας και ανατροπής σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Θα κινητοποιήσει τις δυνάμεις της προόδου και της κοινωνικής συνοχής σε όλη την Ευρώπη».

Και γιατί όχι; Το πλαίσιο στο οποίο κινήθηκε η ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία είναι το ίδιο με αυτό στο οποίο υποκλίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, της αστικής εξουσίας, της ευρωενωσιακής λυκοσυμμαχίας. Και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο όλα πρέπει να τα περιμένει ο λαός.


Β.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ