ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
Ο ΣΥΡΙΖΑ ποια πλευρά έχει επιλέξει;

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του χτες στον «ΣΚΑΪ», κατηγόρησε ξανά την κυβέρνηση ότι «έχει επιλέξει πλευρά, είναι με την πλευρά της κας Μέρκελ, της γερμανοκεντρικής Ευρώπης, η οποία τελικά διαλύει την Ευρώπη, ενισχύει τις φυγόκεντρες δυνάμεις. Υποτίθεται ότι είναι ευρωπαϊστές, αλλά στην πράξη υπονομεύουν το μέλλον αυτής της ιδιόμορφης ομοσπονδίας. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι ενάντια στα συμφέροντα των πολλών, των εργαζομένων και των ευρωπαϊκών λαών». Αυτό που δεν έκανε τον κόπο να πει ο κ. Σκουρλέτης είναι αν υπάρχει άλλη πλευρά στην ΕΕ και ποιοι τη συνιστούν. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει την ικανότητα να αποφεύγει τις κακοτοπιές και να προσπερνά όσα δεν τη συμφέρει να θιγούν. Γιατί, κάθε παραλλαγή στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο του κεφαλαίου και της ΕΕ δεν μπορεί να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα. Απόδειξη ότι ανεξαρτήτως μείγματος τόσο στην ΕΕ όσο και σε όλο τον κόσμο (π.χ. ΗΠΑ) η αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται αμείωτη. Ο καημός του ΣΥΡΙΖΑ για ένα μείγμα διαχείρισης που θα ευνοεί την ανάκαμψη της κερδοφορίας του εγχώριου κεφαλαίου, η έγνοια του για τη μακροημέρευση της λυκοσυμμαχίας, βρίσκονται στον πυρήνα της αντιπαράθεσής του με τις άλλες δυνάμεις της διαχείρισης κι όχι τα βάσανα του λαού που τα εγγυάται όποιο μείγμα διαχείρισης κι αν εφαρμοστεί.

Συμφωνία «πακέτο»

Για πολλοστή φορά χτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης δήλωσε (μέσω ανάρτησης στο twitter): «Η Τρόικα δεν βιάζεται να γυρίσει κι απαιτεί. Απάντηση: Συνάντηση Τσίπρα - Σαμαρά και συμφωνία πακέτο για ΠτΔ, εκλογές κι απομείωση του χρέους». Πρόκειται για συμπύκνωση της πρότασης που έκανε στην κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προ ολίγου καιρού. Μιας πρότασης που ο Παπαδημούλης έχει αναλάβει εργολαβικά την προώθησή της.

Την καταγράφουμε. Μαζί και την απορία μας για το αν ο Παπαδημούλης παίζει το ρόλο «λαγού» ή απηχεί μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ...εθνικής συνεννόησης.

Δεν μπορούν να το «χωνέψουν»

Φαίνεται ότι μερικοί δεν μπορούν να «χωνέψουν» τη σημαντική δράση και τις παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ. Δεν εξηγείται διαφορετικά η στάση μερικών συνδικαλιστών, που, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, επιχειρούν με μυθεύματα να υπονομεύσουν και να χτυπήσουν την πλατιά συσπείρωση που επιτεύχθηκε στο μεγάλο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη. Ετσι, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ), ο πρόεδρός του ισχυρίστηκε «ότι κεντρικός ομιλητής ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ», ενώ ο γραμματέας του ΕΚΗ ανακάλυψε ότι «...στην Αθήνα, υπήρχε και δεύτερη συγκέντρωση και ότι κάποιοι έφυγαν από το συλλαλητήριο..!» Επιβεβαιώνοντας το γνωστό ρητό «Οσα δεν φτάνει η αλεπού...».

Τι κρύβει ο καβγάς...

Η ουσία και ο πραγματικός στόχος της αποπροσανατολιστικής για το λαό αντιπαράθεσης που πυροδοτήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, αυτή τη φορά με αφορμή τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, αποτυπώνονται ανάγλυφα στις ίδιες τις φράσεις των «μονομάχων». Για παράδειγμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, αφού αποφάνθηκε πως «είναι απολύτως ολοφάνερο ότι η τρόικα κυβερνά αυτόν τον τόπο», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πρώτον, βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από την ελληνική κοινωνία και, δεύτερον, δεν έχει πολιτική. Διαρκώς ετεροκαθορίζεται». Πλήρης, δηλαδή, συσκότιση του ταξικού χαρακτήρα της αντιλαϊκής πολιτικής, ακριβώς γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκλίνει με τους στρατηγικούς της στόχους!

Από την άλλη, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας για παράδειγμα, αφού παράθεσε τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και ότι έρχεται «ανάπτυξη», ανέφερε: «Δεν είναι ώρα και δεν πρέπει να διακινδυνέψουμε ένα πισωγύρισμα, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για τους Ελληνες που δοκιμάζονται σκληρά σήμερα», κάτι που λένε ότι θα γίνει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

... και η απάντηση

Η απάντηση ήρθε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλο: «Αυτή η αντιπαράθεση είναι αποπροσανατολιστική για το λαό. Προσπαθεί και η κυβέρνηση, από τη μια μεριά, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, από την άλλη, να εγκλωβίσει και να ενσωματώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε ανώδυνες για το σύστημα λύσεις. Μετατρέπετε τον κόσμο σε επαίτες μέσα από το λεγόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που τους λέτε εσείς (η κυβέρνηση) ή τη διασφάλιση ενός κατώτερου επιπέδου διαβίωσης που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετατρέπετε τον κόσμο σε επαίτες, μόνο και μόνο για να θωρακιστεί η πορεία ανάπτυξης της καπιταλιστικής οικονομίας και της κερδοφορίας, μόνο και μόνο για να παραμείνουμε σταθερά στοχοπροσηλωμένοι στον ευρωμονόδρομο».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1787 Γεννιέται ο Γάλλος ζωγράφος και πρωτοπόρος της φωτογραφίας Λουί Νταγκέρ.

1830 Το Βέλγιο ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από το Ηνωμένο Βασίλειο των Κάτω Χωρών (Ολλανδία).

1907 Γεννιέται ο Κουβανός κιθαρίστας και συνθέτης Κομπάι Σεγκούντο (πραγματικό όνομα Φρανσίσκο Ρεπιλάδο).

1916 Λήγει η μάχη του Σομ (Βορειοδυτική Γαλλία), η φονικότερη μάχη του Α' παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού πολέμου, που ξεκίνησε την 1η του Ιούλη, μεταξύ Γάλλων και Βρετανών, από τη μια, και Γερμανών, από την άλλη, με ήττα των Γερμανών. Η μάχη έληξε με πάνω από 1.000.000 νεκρούς και τραυματίες.

1916 «Συμμαχικά» αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Φάληρο υπό το μαζικό βομβαρδισμό του στόλου, βοηθώντας την κυβέρνηση Βενιζέλου να ανατρέψει τον βασιλιά Κωνσταντίνο, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στον Α' παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.

1918 Με το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου, οι Βέλγοι ξαναπαίρνουν τις Βρυξέλλες, ύστερα από τέσσερα χρόνια κατοχής από τους Γερμανούς.

1922 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ.

1936 Η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του στρατηγού Φράνκο στην Ισπανία.

1947 Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας αντιμετωπίζει νικηφόρα τη χειμερινή εκστρατεία των κυβερνητικών στρατευμάτων στην περιοχή Νιτρούζι.

1952 Πεθαίνει ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πωλ Ελιάρ. Επισκεπτόμενος την Ελεύθερη Ελλάδα το καλοκαίρι του 1949 θα γράψει απευθυνόμενος στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: «Μισούμε τον πόλεμο, αλλά δυστυχία σε κείνους που θα μας τον επιβάλουν. Φεύγω και φυλάω στην καρδιά μου σαν διαμάντι την αξέχαστη θύμηση της σωματικής και ψυχικής σας υγείας, τον ενθουσιασμό σας, την αδελφοσύνη σας, την πίστη σας για τη νίκη. Το μέλλον είναι δικό σας. Επειδή είσαστε ενωμένοι, τα καταπιεσμένα αδέλφια σας αύριο θα 'ρθουνε μαζί σας. Η λευτεριά και η αδελφοσύνη είναι μεταδοτικές. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ενάντια σ' ένα λαό που 'ναι ενωμένος. Κι η θάλασσα καρτερικά θα δεχτεί τους σκλάβωνές σας.

Ζήτω η Ελλάδα ενωμένη και λεύτερη!

Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών!

Ζήτω η ειρήνη που χτίζεται!

Με σεβασμό σας χαιρετώ

Πωλ Ελιάρ».

1957 Πεθαίνει ο καθηγητής Χαράλαμπος Θεοδωρίδης.

1962 Πεθαίνει ο Δανός φυσικός Νιλς Μπορ (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1922).

1968 Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την καταδίκη σε θάνατο του Α. Παναγούλη από το δικτατορικό καθεστώς της χούντας.

1973 Στις 18 και 19 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται μια σειρά διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το ματοκύλισμα του Πολυτεχνείου. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία, πολλοί τραυματίστηκαν, ενώ συνεχίστηκαν και οι συλλήψεις. Στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζονταν μεταξύ άλλων: «Το μαχητικό λαϊκό ξέσπασμα αυτών των ημερών έδειξε πόσο γυμνή από λαϊκό έρεισμα παραμένει η δικτατορία. Πόσο αβυσσαλέο μίσος για τους τυράννους και πόσος πόθος για τη λευτεριά, για την απαλλαγή από την αμερικανοκρατία, για την εθνική ανεξαρτησία συμπυκνώθηκε στην ψυχή του λαού».

1985 Σε συνάντησή τους στο Λονδίνο, η Βρετανή πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν συμφώνησαν για την κατασκευή μόνιμης σύνδεσης μεταξύ των δύο ακτών της Μάγχης.

1985 Πεθαίνει ο ρεμπέτης Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ