ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ολοι στους χώρους δουλειάς για την οργάνωση της απεργίας

Eurokinissi

Με πρώτο καθήκον την οργάνωση της Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας στις 27 Νοέμβρη και πρώτο πρακτικό μέτρο «Ολοι οι συνδικαλιστές στους χώρους δουλειάς», συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Μπαίνοντας στα γεμάτα για την απεργία, όπως ήδη έχει κάνει καθαρό με σχετική ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ: «Καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ιδιαίτερα τις οργανώσεις εκείνες που μαζί δώσαμε τη μάχη της επιτυχίας του μεγάλου Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου της 1ης Νοέμβρη, να εντείνουν την προσπάθειά τους στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης για την επιτυχία της απεργίας.

Για να δοθεί απάντηση στους νέους σχεδιασμούς μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων - κυβέρνησης και ΕΕ για νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, στις ομαδικές απολύσεις, με νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, για χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης κλπ...».

Στη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη συνδικάτων, αναδείχτηκε η ανάγκη για επιτάχυνση της δουλειάς των σωματείων, με συγκεκριμένο σχέδιο να ξεπεραστούν καθυστερήσεις, πιο αποφασιστικά να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες και με δεδομένο ότι οι άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις όχι μόνο δεν δουλεύουν για την κινητοποίηση, αλλά πολλές φορές την υπονομεύουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συνδικαλιστές αποτίμησαν την εμπειρία που αποκτήθηκε στη δίμηνη καμπάνια των συνδικάτων που προηγήθηκε του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου της 1ης Νοέμβρη, στις καλές αλλά και στις «αδύνατες» πλευρές της δράστης τους και αναδείχτηκε η αξία που έχει, ο κάθε κλάδος να διαμορφώσει το δικό του συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, να εντάξει σε αυτό τα συγκεκριμένα προβλήματά του και τα δικά του αιτήματα στο γενικό πλαίσιο διεκδικήσεων. Αιχμή στη ζύμωση στους χώρους δουλειάς μαζί με τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η εργατική τάξη πρέπει να είναι τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση, σε ασφαλιστικά, εργασιακά αλλά και στο συνδικαλιστικό νόμο.

Με πνεύμα απαιτητικότητας

Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, με σχεδιασμένη παρέμβαση στους εργασιακούς χώρους, είναι ανάγκη η απεργία να γίνει υπόθεση περισσότερων σωματείων και εργαζομένων να μπει στην ημερήσια διάταξη, να δημιουργηθεί απεργιακό κλίμα. Να μην υποτιμηθεί η παρέμβαση της εργοδοσίας και να υπάρχει άμεση απάντηση σε κρούσματα τρομοκρατίας εκ μέρους της, αλλά και της κρατικής τρομοκρατίας. Αμεση πρέπει να είναι η αντίδραση και η οργάνωση της αλληλεγγύης, με συγκεκριμένο τρόπο σε χώρους και εργαζόμενους που βγαίνουν σε κινητοποιήσεις.

«Πνεύμα ανησυχίας και απαιτητικότητας», με αυτό χρειάζεται να μπολιαστούν σήμερα συνδικαλιστές και σωματεία και με στόχο να μπούνε και νέες δυνάμεις στη μάχη της απεργίας. Με την ίδια αξίωση να αντιμετωπιστεί και το ιδεολόγημα της «ανάπτυξης», το οποίο εκπορεύεται από διάφορες πλευρές, που δήθεν θα λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων. Χωρίς να υποτιμούνται οι υπαρκτές δυσκολίες, αυτές δεν πρέπει να απολυτοποιούνται, αλλά με επιμονή και σχέδιο να ξεπερνιούνται, μέσα στη δράση. Γιατί, όπως έδειξε και η επιτυχία του συλλαλητηρίου, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μαζική συμμετοχή στην απεργία, αλλά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, που μπορεί και πρέπει να είναι ακόμα πιο μαζικές σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι

Κάλεσμα σε όλους τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει, απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ. Το πρόγραμμα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών περιλαμβάνει: Την Πέμπτη, συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Στις 27 Νοέμβρη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία. Στις 10 Δεκέμβρη, συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομίας στις 6 μ.μ. και καθιστική διαμαρτυρία. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν: Αμεση επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Καμιά περικοπή σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Επαναφορά του ΕΚΑΣ στους κάτω από 65 χρόνων. Αμεση έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων. Κάλυψη σε φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, θεραπεία δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα.

ΟΜΙΛΟΣ «EUROMEDICA»
Αντιστέκονται οι εργαζόμενοι στις ατομικές Συμβάσεις

Από την κινητοποίηση το Σάββατο
Από την κινητοποίηση το Σάββατο
Αντιστέκονται στις επιδιώξεις του ομίλου «Euromedica» για επιβολή ατομικών Συμβάσεων Εργασίας οι εργαζόμενοι καθώς ήδη σε συγκεκριμένα εργαστήρια επιστράφηκαν μαζικά ανυπόγραφες οι ατομικές Συμβάσεις, ενώ το Σάββατο το πρωί διαδήλωσαν μαζί με τα κλαδικά σωματεία εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας και Πειραιά έξω από διαγνωστικό εργαστήριο στην Αγία Παρασκευή.

Η εργοδοσία του ομίλου, εφαρμόζει συστηματικά τα τελευταία χρόνια την απλήρωτη εργασία. Σήμερα, στους επί μήνες απλήρωτους εργαζόμενους, επιδιώκει να επιβάλει νέα ωράρια εργασίας μέσω ατομικών Συμβάσεων. Πραγματική επιδίωξη είναι το βάθεμα της εκμετάλλευσης τόσο με τη διεύρυνση των ωραρίων όσο και με τη μείωση των μισθών. Με αποφασιστικότητα, οι εργαζόμενοι απάντησαν τόσο στην τρομοκρατία, όσο και στους καθησυχασμούς ότι δήθεν δε θα θιχτούν μισθολογικά δικαιώματα.

«Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία βρίσκονται σε επιφυλακή. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την οριστική απόσυρση των ατομικών συμβάσεων, μέχρι την πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων, μέχρι την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης», σημειώνουν τα κλαδικά σωματεία Αθήνας και Πειραιά.

Πλατιά εξόρμηση με περιοδείες

Στο μεταξύ, δυναμώνει καθημερινά η δράση των συνδικάτων για την επιτυχία της απεργίας. Πληθαίνουν οι συζητήσεις στους χώρους δουλειάς για τη νέα επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τις ανάγκες του κεφαλαίου όπως αυτές εκφράζονται από τις αποφάσεις της ΕΕ.

Τα συνδικάτα παίρνουν ευθύνη για την καλύτερη οργάνωση και την περιφρούρηση της απεργίας, συνεχίζοντας και προγραμματίζοντας καθημερινά περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Σήμερα, Τρίτη

Στις Διευθύνσεις Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, Διεύθυνση Γεωργίας, Διεύθυνση Κληροδοτημάτων και Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης Αθήνας, Καθαρίστριες στο Αττικό Νοσοκομείο, Ομιλος Πειραιώς (Φειδιππίδου, Πανεπιστημίου, Χαρ. Τρικούπη), 8ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου, Δημοτικά Σχολεία Αμπελοκήπων, Δημοτικά Σχολεία Βύρωνα, Γυμνάσια - Λύκεια Αγίου Δημητρίου, Παλλήνης, Γέρακα, Κατερίνης, Λεχαινών, Βάρδας Ηλείας, 1ο - 9ο - 13ο Δημοτικά Σχολεία Ιωαννίνων, ΕΠΑΛ Ζακύνθου, 2ο Λύκειο Ζακύνθου, Γυμνάσια - Λύκεια Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Γ' Εφορία Πειραιά, Φαρμακαποθήκες ΑΡΜΑΣΕΡΒΙΣ, ΕΛΦΑΡΜ, ΕΝΦΑΡΕΛ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΦΑΡΜΑΛΟΥΞ, ΑΛΦΑΦΑΡΜ, ΞΥΔΙΑΣ, ΜΕΝΤΙΣΥΛ, ΦΑΜΑΡ ΑΝΘΟΥΣΑΣ, ICAP, G4S, «Καρφούρ» (Αμπελόκηποι), «Media Strom», «Candia Strom», Ματ, ΚΕΜ, Λαμπρινίδης, Καζάκος, καθαρίστριες στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ΝΟΤΟΣ, ΕΛΤΑ Μενιδίου, Νοσοκομείο Ναυπλίου, Νοσοκομείο Μεταξά, Τραμ, ξενοδοχείο «HILTON», «Βενέτης» (Ομόνοια). Επίσης, θα γίνει σύσκεψη καθαριστριών στο Πέραμα, Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας και Σύσκεψη ΣΕΑΝ Αττικής, Περιοδεία στο Ξενοδοχείο HILTON, Περιοδεία στο φούρνο ΒΕΝΕΤΗΣ Ομόνοια, Περιοδεία ΣΟΛ, Περιοδεία ΕΕΠΑ, «Vodafone» Πειραιώς, «Victus», ΟΤΕ (Δαγκλή), ΟΤΕ (Μέγαρο), ΟΤΕ (Πάρνηθα), ΝΟΚΙΑ, OPENBET, «Teleperformance», Γενική Συνέλευση «Newsphone», Γενική Συνέλευση 360 CONNECT.

Αύριο, Τετάρτη

ΚΑΡΦΟΥΡ: Παγκράτι, Γούβα (από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων), Νέας Ιωνίας (από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων), στις καθαρίστριες στο Λαϊκό Νοσοκομείο (από το Συνδικάτο Καθαριστριών), Διεύθυνση Αλλοδαπών Πειραιά, Διεύθυνση Αστικής Κατάστασης Πειραιά, Δασαρχείο Πειραιά, Διεύθυνση Δασών Πειραιά, Διεύθυνση Περιφέρειας Πειραιά, Τράπεζα Ελλάδος - ΙΕΤΑ - Κέντρο Διαχείρισης (Χολαργός), Ομιλος Πειραιώς (Φειδιππίδου), Ομιλος Πειραιώς (Πανεπιστημίου), Ομιλος Πειραιώς (Χαρ. Τρικούπη), Ομιλος Πειραιώς (Μιχαλακοπούλου), 31ο και 43ο Δημοτικά Σχολεία Θεσσαλονίκης, Α' Αθηνών, Θεοχαράκης ΑΕ (Ασπρόπυργος), Φαρμακαποθήκες ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ΔΥΝΑΜΙΚΗ, ΣΥΝΦΑ, ΠΕΙΦΑΣΥΝ, ΦΑΡΜΑΣΤΟΚ, ΛΑΪΟΝ, ΦΑΡΜΑΣΥΝ, ΣΠΕΣΙΦΑΡ, Θεοχαράκης ΑΕ (Ασπρόπυργος), Πλυντήρια ΛΕΜΗ, ΤΟΙ - ΜΟΙ, SANTE, Pick & Span, ΚΑΡΦΟΥΡ Πασαλιμάνι (από το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων), ΚΑΡΦΟΥΡ Ρέντη, «Jumbo» (34ου Συντάγματος), H & M, «Πλαίσιο», Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ, ΚΔΑ (Αθήνα και Αλιμο Αττικής), Ταχυδρομείο Κηφισιάς (Διανομείς), Γενική Συνέλευση Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Γενική Συνέλευση Ογκολογικό Κηφισιάς, Νοσοκομείο Τζάνειο, ΠΙΚΠΑ Βούλας, Μετρό Σεπόλια, Περιοδεία στο Ξενοδοχείο «Athens Ledra», Περιοδεία στα επισιτιστικά στην περιοχή Θησείο, Περιοδεία Deloitte, Περιοδεία Pwc, Περιοδεία KPMG, Περιοδεία ΕΟΠΠΥ Πεύκης, Vodafone Ρέντη, Hol, Wind, ΟΤΕ (Δαγκλή), ΟΤΕ (Μέγαρο), ΟΤΕ (Πειραιά),ΟΤΕ (Πάρνηθα), Singular.

Συνελεύσεις
  • Σε εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, αύριο, Τετάρτη, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
  • Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση διοργανώνει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, την Τρίτη 25 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1).
Αποφάσισαν συμμετοχή στην απεργία

Απόφαση συμμετοχής στην πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη πήραν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου» στο Κορωπί, μετά από Γενική Συνέλευση που έκαναν στο εργοστάσιο την περασμένη Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων καθώς και αύξηση 5% στους μισθούς τους. Επίσης, αντιδρούν στην τακτική της εργοδοσίας να δίνει τις μέρες της ετήσιας άδειας όποτε την εξυπηρετεί, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς και την καταπόνησή τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ