ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Φόβοι «επεισοδίου» και ανοίγματα στη Τουρκία με λεία τους υδρογονάνθρακες

Συσκοτίζουν το γεγονός ότι η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι αυτή που βάζει το λαό σε νέες περιπέτειες

Τους φόβους της κυβέρνησης για ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο στην αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη, αλλά και τη διάθεσή τους να τα «βρουν», όπως και με τα μονοπώλια Αιγύπτου και Ισραήλ, για να προχωρήσουν οι «μπίζνες» πάνω στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων της ευρύτερης περιοχής, εξέφρασαν σε συνεντεύξεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, και Αμυνας, Ν. Δένδιας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «RealNews» και ερωτώμενος σχετικά με ένα ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου», ο Ε. Βενιζέλος δεν το απέκλεισε: «Είμαστε σε μεγάλη ετοιμότητα και προσοχή για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κάνουμε κινήσεις άμεσες ώστε να αποτρέπουμε τις κλιμακώσεις γιατί δεν έχει βοηθήσει ποτέ την περιοχή και την Ελλάδα η στρατιωτική κλιμάκωση. Είναι άλλο να λες ότι έχω έναν αμυντικό θώρακα, ότι έχω μια αποτρεπτική ισχύ και αν χρειαστεί θα τη χρησιμοποιήσω και άλλο να μπαίνεις μέσα σε κρίσεις, οι οποίες δεν έχουν προοπτική, δεν έχουν στρατηγικό πλαίσιο και ενίοτε προκαλούν βλαπτικές καταστάσεις, οι οποίες δυστυχώς παγιώνονται και παγώνουν» πρόσθεσε, αντανακλώντας την ανησυχία των εγχώριων μονοπωλίων να μην «παγώσουν» οι «μπίζνες» με τους υδρογονάνθρακες και συσκοτίζοντας το γεγονός ότι είναι η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αυτή που βάζει το λαό σε νέες περιπέτειες.

Παραπέρα, στάθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας «αξόνων» με Αίγυπτο - Ισραήλ, στη βάση κοινών μονοπωλιακών συμφερόντων που «ντύνονται» με την επίκληση του «εθνικού συμφέροντος»: «Δεν είπα ότι η Αίγυπτος και το Ισραήλ θα συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού. Δεν είμαστε αφελείς. Αλλά δημιουργείται ένα περιβάλλον περιφερειακό, το οποίο λειτουργεί ως πίεση για την Τουρκία, καθώς δημιουργείται στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας, στο όνομα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε, παραπέμποντας ουσιαστικά στη χάραξη ΑΟΖ για να προχωρήσει η μονοπωλιακή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Παραπέρα, «κομψά» παραδέχτηκε ότι η ΕΕ «έχει υποβαθμισμένη συμμετοχή σε όλες αυτές τις υποθέσεις», λέγοντας ότι «απλώς συνεχίζεται και επιβεβαιώνεται στις μεγάλες κρίσεις και στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Ο ρόλος της ΕΕ είναι ένας ρόλος, ο οποίος είναι πάντα συμπληρωματικός στις ΗΠΑ», κάνοντας γαργάρα αφ' ενός ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ εντείνει όλο και περισσότερο την ιμπεριαλιστική της επιθετικότητα και αφ' ετέρου ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, της Κύπρου στην ΕΕ σε τίποτε δεν ωφέλησαν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Παίζουν σταθερά το χαρτί της «στρατιωτικής διπλωματίας»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στην «Καθημερινή», αναγνώρισε ότι, «πράγματι, στην ευρύτερη περιοχή οι προκλήσεις ασφάλειας είναι πολλές και ο κίνδυνος ευρύτερης αποσταθεροποίησης είναι υπαρκτός. Αλλά, παράλληλα, η παρούσα συγκυρία προσφέρεται για την ανάδειξη των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή. Η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, από την οποία εξέρχεται, διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ανήκει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια», συμπλήρωσε παίζοντας και αυτός το χαρτί της «στρατιωτικής διπλωματίας», της διάθεσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τις ιμπεριαλιστικές αποστολές και επιχειρήσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ, επιδιώκοντας «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ντόπιας αστικής τάξης.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να προτείνει κάποιου είδους συμβιβασμό στην τουρκική αστική τάξη, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες με τους υδρογονάνθρακες: «Θα είναι ευχής έργον, επ' ωφελεία των λαών μας, στη βάση του ίδιου πνεύματος (σ.σ. του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου) να υπάρξει συνεννόηση και με την Αγκυρα, όπως συμβαίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα -την εκμετάλλευση της ΑΟΖ- με άλλες χώρες της περιοχής. Και θα ήταν ιδιαίτερα συμφέρον για την Αγκυρα, ειδικά υπό το πρίσμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων και της μεγιστοποίησης του οφέλους για τους Τουρκοκυπρίους, για τους οποίους υποστηρίζει ότι κόπτεται, να αποδεχθεί ότι ένα και μοναδικό κράτος υπάρχει στην Κύπρο και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα: Η Κυπριακή Δημοκρατία».

Εστιάζοντας, μάλιστα, στη διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας, αρχές Δεκέμβρη στην Αθήνα, επέμεινε πως «όταν υπάρχει σταθερός δίαυλος επικοινωνίας και υπάρχει επαφή, είναι ευκολότερο να τοποθετήσουμε τις υπαρκτές και ουδόλως αμελητέες διαφωνίες μας σε ρεαλιστική βάση και να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη διαλόγου για την επίλυσή τους».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διεργασίες για την τακτική γύρω από τους υδρογονάνθρακες

Το Συμβούλιο Αρχηγών (συμμετέχουν οι πρόεδροι των κομμάτων και πρώην πρόεδροι της δημοκρατίας) συνέρχεται σήμερα υπό τον Κύπριο Πρόεδρο. Την επόμενη βδομάδα φτάνει ξανά στην Κύπρο, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Ε. Μπ. Αϊντε, που, πλέον έχει θέσει καθαρά την ανάγκη να συζητηθεί η «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις των δύο κοινοτήτων.

Η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται μέχρι σήμερα αρνητική σε κάτι τέτοιο, αφού φαίνεται να μην ικανοποιείται από τη μοιρασιά. Ετσι πυκνώνει και τις προσπάθειες να κρατήσει «ανοιχτούς διαύλους» με κάθε «στρατόπεδο», εμπλέκοντας το λαό σε αντιθέσεις που μόνο νέους κινδύνους δημιουργούν για τον ίδιο.

«Βοήθεια» από τον Βρετανό πρέσβη

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Α. Νεοφύτου, είχε συνάντηση με τον Βρετανό πρέσβη στην Κύπρο Ντ. Ρ. Τοντ.

«Ζητήσαμε τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου για να πραγματώσουμε το μεγάλο μας όραμα για τον τόπο μας, να επανενώσουμε τη μοιρασμένη μας πατρίδα και η περιοχή μας, από περιοχή συγκρούσεων και διαφορών να γίνει περιοχή της ειρήνης, της δημιουργίας και η Κύπρος να καταστεί ο πιο αξιόπιστος πυλώνας πολιτικής σταθερότητας, ενίσχυσης της διπλωματίας, αλλά και ο πυλώνας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νεοφύτου. Από τη μεριά του, ο Βρετανός πρέσβης ανέφερε ότι «η Μεγάλη Βρετανία και εγώ προσωπικά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε στην εξεύρεση αυτής της λύσης».

Στο μεταξύ, το Σάββατο, στα Κατεχόμενα έγιναν εκδηλώσεις για την «επέτειο» ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Σε αυτές παραβρέθηκε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπ. Αρίντς, και ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζ. Τσιτσέκ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει λύση του Κυπριακού, χωρίς αναγνώριση δύο λαών στην Κύπρο και ίσων δικαιωμάτων για τους Τουρκοκυπρίους».

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποκλείει και καταδικάζει οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για συμμετοχή σε έναν ουσιαστικό διάλογο, μακριά από απειλές και εκφοβισμούς, με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης, λειτουργικής και διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την «επέτειο», το ελληνικό ΥΠΕΞ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τη νομιμοποίηση τετελεσμένων (...) Πρέπει να γίνει σαφές σε όλους ότι, η αποκατάσταση της διεθνούς έννομης τάξης και η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μίας συνολικής, αμοιβαία αποδεκτής λειτουργικής λύσης, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου του 2014 και της ιδιότητας της Κύπρου ως Κράτους - Μέλους της ΕΕ είναι ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί η διεθνής νομιμότητα στην Κύπρο».

«ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ»
Στο μικροσκόπιο η στάση τους για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στο μικροσκόπιο του συστήματος μπαίνουν οι λεγόμενοι «ανεξάρτητοι βουλευτές», σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν στη διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και συνολικότερα στο πλαίσιο των αντιλαϊκών διεργασιών για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Κατά δημοσιεύματα, ο Π. Μουτσινάς, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών (ΑΔΒ, αριθμεί 16 βουλευτές), προωθεί πρόταση σχηματισμού κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» για την αποφυγή εθνικών εκλογών. Ο Π. Μουτσινάς φέρεται να τάσσεται υπέρ της «συνεννόησης» για μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας».

Αντιδρώντας στα δημοσιεύματα αυτά και διαφοροποιώντας τη στάση τους κρατώντας ανοιχτή την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε «ανεξάρτητοι» βουλευτές (Βουδούρης Οδυσσέας, Γιαταγάνα Χρυσούλα, Παραστατίδης Θόδωρος, Μακρή Ραχήλ και Τατσόπουλος Πέτρος) εξέδωσαν ανακοίνωση, σημειώνοντας: «(...) Η ΚΟ των ΑΔΒ ιδρύθηκε με αποκλειστικό σκοπό την ισότιμη συμμετοχή ανεξάρτητων βουλευτών στις εργασίες της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΚΟ δεν εκπροσωπεί πολιτικά τους υπόλοιπους βουλευτές, αλλά μόνο συντονίζει τα διαδικαστικά θέματα (...) Εξάλλου ο εσωτερικός κανονισμός της ΚΟ ρητά ορίζει στο άρθρο 13 ότι "Οι αποφάσεις της ΚΟ παίρνονται ομόφωνα". Και είναι αυτονόητο ότι, όχι μόνο δεν υπάρχει ομοφωνία, αλλά ούτε και καμία σύγκλιση σε μείζονα θέματα, όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού».

Στο στόχαστρο και οι ΑΝΕΛ

Θυμίζουμε ότι η συγκυβέρνηση αριθμεί 155 βουλευτές (127 η ΝΔ, 28 το ΠΑΣΟΚ), ενώ οι «ανεξάρτητοι» βουλευτές είναι συνολικά 23 (οι ΑΔΒ, συν άλλοι 7). Επομένως, ακόμα και αν ψηφίσουν όλοι οι «ανεξάρτητοι» -πράγμα μάλλον απίθανο- δεν αρκεί για να εξασφαλιστεί η διαδοχή του Κ. Παπούλια από την παρούσα Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει εδώ και καιρό οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, παρότι ο Π. Καμμένος, διαθέσιμος όπως είναι να συμμετέχει σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση.

Με τα σημερινά δεδομένα, ο μόνος βουλευτής των ΑΝΕΛ που εμφανίζεται να διαφωνεί με αυτήν την επιλογή είναι ο Π. Μελάς, ο οποίος συναρτά την τελική του στάση από παραμέτρους σχετικές με το γενικότερο πολιτικό κλίμα. Στην αντίπερα όχθη, ο ανεξάρτητος συνεργαζόμενος Ν. Νικολόπουλος, αλλά και οι Γ. Δημαράς και Γ. Αβραμίδης δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν σε κάθε περίπτωση. Στο «μέσον» στέκονται οι υπόλοιποι 9 βουλευτές. Κατά πληροφορίες, στη ΝΔ εξακολουθούν να θεωρούν εφικτή την «προσέγγιση» των Τ. Κουίκ, Μ. Κόλλια, Μ. Χρυσοβελώνη, Ε. Κουντουρά και Π. Χαϊκάλη.

Αντίστοιχες πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι οι Δ. Αναγνωστάκης, Γ. Πανούσης, Γ. Κυρίτσης, Θ. Ψύρρας και Ν. Φούντα, οι οποίοι διαφώνησαν με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και έχουν πάρει αποστάσεις από τη στρατηγική προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να υπερψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πιθανό οι Χρ. Αηδόνης, Γ. Ψαριανός, Μ. Ανδρουλάκης, Β. Οικονόμου, Κ. Μάρκου και Μ. Μπόλαρης να ψηφίσουν με γνώμονα τη «σταθερότητα» και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

Στους πιθανούς υποστηρικτές της κυβερνητικής πρότασης στη ΝΔ περιλαμβάνουν και τους προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ Γ. Νταβρή, Κ. Γιοβανόπουλο, Β. Καπερνάρο, Γ. Κουράκο και Γ. Κασαπίδη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ