ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Η φιλοϊμπεριαλιστική συμμαχία αναζητεί στηρίγματα

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Μετά τη δημιουργία του νέου σχήματος των αντικαθεστωτικών, την λεγόμενη Εθνική Συμμαχία, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και την εκλογή του πρώην ιμάμη Μοάζ αλ Κχατίμπ, βγήκαν στην επιφάνεια τα «μαχαίρια» και οι έντονοι ανταγωνισμοί για μεγαλύτερη επιρροή, ώστε να ελεγχθεί η μελλοντική κατάσταση στην εξελισσόμενη επέμβαση στη Συρία. Πρώτες έσπευσαν να τον αναγνωρίσουν ως «εκπρόσωπο του συριακού λαού» η Γαλλία, η Τουρκία, και οι πετρομοναρχίες του Κόλπου. Ωστόσο πιο επιφυλακτικές είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ενώ Ρωσία και Κίνα παρόλο που επιθυμούν να στήσουν γέφυρες, δε βλέπουν με θετικό μάτι τη νέα κίνηση.

Τελευταίο στοιχείο της κινητικότητας για τη στήριξη της φιλοϊμπεριαλιστικής αντιπολίτευσης, είναι η επίσκεψη την Παρασκευή στην Βρετανία του επικεφαλής της Συμμαχίας. Η Βρετανία στάθηκε θετικά προσκείμενη στην προοπτική πλήρους αναγνώρισης της συριακής αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συμμαχίας» ως «μοναδικού νομίμου εκπροσώπου του συριακού λαού και ως μεταβατικής κυβέρνησης» αλλά θέλει εχέγγυα. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γ. Χέιγκ, υποστήριξε ότι το βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε, την Πέμπτη το βράδυ, το ενδεχόμενο να αρθεί το εμπάργκο πώλησης όπλων κατά της Συρίας, που έχει επιβληθεί από την ΕΕ, αλλά κατέληξε ότι η συζήτηση αυτή στους κόλπους των εταίρων δεν μπορεί να αρχίσει ακόμη.

Ο Κχατίμπ αναμενόταν να συναντηθεί επίσης μέσα στο Σαββατοκύριακο με τη γαλλική ηγεσία στο Παρίσι.

Πάντως ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, ξεκαθάρισε, ότι τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής διαδικασίας μετάβασης η οποία πρώτα θα καταλήξει σε σειρά μέτρων και κυρίως θα διασφαλίζει τα «νόμιμα συμφέροντα του συριακού λαού» και πρόσθεσε επικαλούμενος τη χαώδη κατάσταση της Λιβύης: «δεν μπορεί πρώτα να φύγει ο Ασαντ και μετά να δούμε τι κάνουμε».

Ο ρόλος Τουρκίας και Ισραήλ στη Συρία

Ενδιαφέρον έχει επίσης η ανάλυση για τη Συρία του Γενικού διευθυντή του ρωσικού «Κέντρου μελέτης του σύγχρονου Ιράν», Ραντζάμπ Σαφάροφ, στη «Φωνή της Ρωσίας». Σημείωσε ότι η δραστηριότητα της λεγόμενης «συριακής αντιπολίτευσης», μετά τον ορισμό του νέου αρχηγού της, δεν εγγυάται την ενότητά της, αφού αυτή η «αντιπολίτευση» είναι «ένα τεχνητό μόρφωμα διαφορετικών ομάδων ανθρώπων». Αναφερόμενος δε στην τελευταία ανταλλαγή πυρών Συρίας - Ισραήλ, σημείωσε πως «πολλοί θεωρούν, ότι στην πραγματικότητα το Ισραήλ σχεδόν δε συμμετέχει στη σύγκρουση αυτή. Υπάρχει η διαδεδομένη άποψη ότι η αλλαγή του πολιτικού καθεστώτος στη Συρία δεν είναι πραγματικά προς το συμφέρον του Ισραήλ, επειδή είναι αρκετά πιθανό, πως οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερες υπό την εξουσία των νέων ηγετών της λεγόμενης νέας Συρίας. Τουλάχιστον, ο Μπασάρ Ασαντ με το πολιτικό του σύστημα ήταν προβλεπόμενος παίκτης για το Ισραήλ. (...) Ωστόσο, εάν μπούμε στην ουσία του θέματος, τότε βλέπουμε πολύ καθαρά πως το Ισραήλ έχει βάλει το χέρι του σε πολλές δραστηριότητες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη Συρία. Ο ρόλος του Ισραήλ, παρόλο που είναι στη σκιά, στην πραγματικότητα είναι αισθητός για τις περισσότερες χώρες και τους λαούς της περιοχής αυτής».

Και προσθέτει: «Το Ισραήλ πολύ καιρό ήταν στη σκιά, γιατί δεν μπορούσε να συντονίσει τη συνεργασία του με το βασικό υποκινητή και τον προβοκάτορα στις συριακές υποθέσεις, που είναι η Τουρκία. Η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν τους δικούς τους λογαριασμούς(...). Ενεργή, ας πούμε, δύναμη κρούσης στη Συρία είναι, φυσικά, η Τουρκία. Ομως η Τουρκία σιωπηλά συμφωνεί με την τεράστια βοήθεια που παρέχει το Ισραήλ στη συριακή αντιπολίτευση παράλληλα με τα χρήματα της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, και τις τεχνολογίες και τον ειδικό εξοπλισμό των χωρών της Ευρώπης και της Δύσης».


Δ.Κ.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Να σταματήσουμε την ισραηλινή επιθετικότητα

Ανακοίνωση για τις δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης με ανακοίνωση της Γραμματείας καταγγέλλει τις ισραηλινές επιθέσεις και απαιτεί τον άμεσο τερματισμό τους. Σε αυτή σημειώνει:

«Το ΠΣΕ καταγγέλλει στους φιλειρηνικούς ανθρώπους του κόσμου την πρόσφατη και συνεχιζόμενη μέχρι αυτές τις ώρες, επίθεση του ισραηλινού καθεστώτος και του στρατού του εναντίον της Παλαιστινιακής Γάζας και του πληθυσμού της.

Μέσα σε σύντομο χρόνο εκατοντάδες στόχοι, στην πλειοψηφία τους με αμάχους, χτυπήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, προκαλώντας το θάνατο και την καταστροφή στον παλαιστινιακό λαό.

Το μητρώο του Ισραήλ σχετικά με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι γεμάτο από ανάλογες δολοφονικές επιθέσεις. Κανείς δεν πίστεψε στα αλήθεια ότι το Ισραήλ θα αποχωρούσε πραγματικά από αυτά τα παλαιστινιακά εδάφη, ιδιαίτερα τώρα όταν ετοιμάζεται για νέα χερσαία επέμβαση. Θυμίζουμε ότι το ισραηλινό καθεστώς συνεχίζει την κατοχή τμημάτων της Δυτικής Οχθης και της Ανατ. Ιερουσαλήμ, κατασκευάζει εποικισμούς και στήνει το διαχωριστικό τείχος.

Το ΠΣΕ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία και το θυμό του, γιατί αυτή η κλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας διεξάγεται σε μια περίοδο όξυνσης της επιθετικότητας από μεριάς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην περιοχή, οι οποίοι είναι και οι στρατηγικοί σύμμαχοι και προστάτες των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.

Καταδικάζουμε επίσης την ένοχη σιωπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που γίνεται έτσι συνεργός στα ισραηλινά εγκλήματα.

Απαιτούμε τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ στην παλαιστινιακή Γάζα!

Απορρίπτουμε κάθε πολιτική και στρατιωτική ανάμειξη στα εσωτερικά της Συρίας!

Στηρίζουμε τη δημιουργία και πλήρη αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org