ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑ ΤΑ 94 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την άλλη Κυριακή η μεγάλη εκδήλωση στο ΣΕΦ

Στις 6 μ.μ., με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Θα χαιρετίσουν αντιπροσωπείες από την Τουρκία και την Ισπανία και θα ακολουθήσει συναυλία

Με τη διοργάνωση πλατιάς πολιτικής και πολιτιστικής εκδήλωσης τιμά τα 94 χρόνια του ΚΚΕ η Κομματική Οργάνωση Αττικής, την Κυριακή 25 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ). Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ειδικά προετοιμασμένο για το σημαντικό αυτό γεγονός.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και θα χαιρετίσουν από το ΚΚ των Λαών της Ισπανίας, o Χούλιο Ντίαζ, Οργανωτικός Γραμματέας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕ και από το ΚΚ Τουρκίας ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος της ΚΕ.

Στη συναυλία θα ακουστούν τραγούδια των Θεοδωράκη, Λεοντή, Λοΐζου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου, αντάρτικα τραγούδια, τραγούδια γραμμένα την ώρα της μάχης, καθώς και απαγγελίες ποιημάτων. Πρόκειται για μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα μουσική παραγωγή, που επιμελούνται μουσικά οι Τάσος Καρακατσάνης και Μανώλης Ανδρουλιδάκης, οι οποίοι έχουν αναλάβει και τη μουσική διεύθυνση.

Συμμετέχουν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Γιώργος Γεωργακάκης, Γιάννης Θωμόπουλος, Σύλβια Καπερνάρου, Βασίλης Λέκκας, Αφροδίτη Μάνου, Γιώργος Μεράντζας, Ευγενία Παναγιωτακοπούλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Σαρρής, Κώστας Σταυρόπουλος, Θανάσης Χουλιάρας, Τρίφωνο: Ερωφίλη, Γιώργος Περαντάκος, Χορωδία: Εμπρός. Την σκηνοθετική επιμέλεια έχει ο Κώστας Σταματόπουλος. Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα να δημοσιεύει δηλώσεις από συντελεστές της συναυλίας.

Γιώργος Σαρρής

Τραγουδιστής

Σβήνοντας ένα ακόμα κερί γενεθλίων το ΚΚΕ έχει ανάψει ήδη μια μεγάλη πυρκαγιά. Την πυρκαγιά του αγώνα για την εξουσία του λαού.

Αυτή την πυρκαγιά ακολουθούμε με πίστη. Την πυρκαγιά που δε βολεύεται με λιγότερο ουρανό, την πυρκαγιά που θα κάψει τη μεγάλη νύχτα και θα ανοίξει το δρόμο για τα αστέρια, το δρόμο για τη δική μας έφοδο στον ουρανό. Είναι μεγάλη τύχη για την Ελλάδα που το δικό μας κόμμα δε χάθηκε στο δρόμο όπως τόσα άλλα. Ευτυχώς το ΚΚΕ δεν ήταν ένα ακόμα κόμμα με «φυσιολογικές» αντοχές. Αντεξε στις εξορίες του Μεταξά, στην εποχή με τις 2 ΚΕ και τους 2 «Ριζοσπάστες» σε συνθήκες άγριας παρανομίας και χαφιεδισμού, στον πόλεμο χτίζοντας το ΕΑΜ, στον τρομερό ματωμένο Δεκέμβρη του '44, στα χρόνια του ηρωικού ΔΣΕ, στα πέτρινα χρόνια, στη χούντα και το '68, στη θύελλα της αντεπανάστασης του '89-'91. Κι έμεινε εκεί, όρθιο, στήριγμα κι ασπίδα, στρώμα και προσκεφάλι του λαού. Εμεινε εκεί για τα χρόνια που έρχονται με γρήγορο βήμα. Για τις μέρες που οι πολιορκημένοι θα ετοιμαστούν ξανά για τη μεγάλη έξοδο.

Γιώργος Περαντάκος

Τραγουδιστής

Με μεγάλη χαρά και τιμή συμμετέχω κι εγώ στην εκδήλωση στο ΣΕΦ για τα 94 χρόνια του ΚΚΕ. Μια επέτειος με ιδιαίτερη πολιτική σημασία στις μέρες που βιώνουμε και σε συνθήκες μιας ανελέητης κρίσης σε όλα τα επίπεδα. Το ΚΚΕ με τους αγώνες του και την έντιμη στάση του όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί σήμερα ελπίδα για το λαό και μια ρεαλιστική πολιτική διεξόδου από τη ζοφερή πραγματικότητα.

Βασίλης Λέκκας

Τραγουδιστής

Προτεραιότητα για τον εορτασμό των 94 χρόνων του ΚΚΕ είναι η συνέχιση της πάλης για τα δίκια των εργαζόμενων, του λαού. Ο πολιτισμός έχει το δικό του ρόλο σε αυτή την πάλη, που μπορεί να εμπνεύσει και να εμπνευστεί από αυτή. Παραμένει σύμβολο με όλες τις επιρροές που μπορεί να έχει στα χαρακτηριστικά του λαού μας, συμβάλλοντας στον αγώνα του για να ξεφύγει από το καθεστώς της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, με τον άνθρωπο ως αφετηρία και προορισμό.

Σύλβια Καπερνάρου

Τραγουδίστρια

Μην καρτεράτε να λυγίσουμε ούτε για μια στιγμή!

Συνεχίζουμε μαχητικά, αποφασιστικά, με ταξική αδιαλλαξία!

Γιώργος Μεράντζας

Τραγουδιστής

Εύχομαι το ΚΚΕ να καταφέρει μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων και την καθοδήγηση του εργατικού κινήματος να συσπειρώσει και να βοηθήσει το κίνημα ώστε να σταματήσει η κατηφόρα. Η υποβάθμιση και η υποτίμηση της εργασίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και έτσι μέσα από αυτή την ανατροπή να αρχίσει να χτίζεται ένα καινούριο αύριο που θα συμπεριλαμβάνει και τα όνειρά μας. Το να παραβρεθώ στη γιορτή αυτή είναι τιμή μου.

Μιλτιάδης Πασχαλίδης

Τραγουδοποιός

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό ανάχωμα στον εργασιακό Μεσαίωνα που έχουμε μπει. Υπ' αυτή την έννοια, το ότι το ΚΚΕ γίνεται 94 χρόνων συμβολίζει τη σοφία. Και σε ό,τι αφορά στην ευχή μου να τα χιλιάσει, τα 94 χρόνια είναι μια καλή αρχή.

Ερωφίλη

Τραγουδίστρια

Τη στιγμή που τα πάντα καταρρέουν, όχι μόνο στον τόπο μας, αλλά παντού, το ΚΚΕ συμπληρώνει μια πορεία ζωής και δράσης 94 χρόνων. Μια πορεία γεμάτη αγώνες, θυσίες και ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Για μια ανθρώπινη και δίκαιη ζωή. Τίποτα δεν μπόρεσε να σταματήσει αυτήν την πορεία. Και ας ευχόμαστε κάθε μέρα όλο και περισσότεροι να συμπορευόμαστε και να παλεύουμε γι' αυτό το αύριο. Διδασκόμαστε απ' αυτή τη μεγάλη ιστορική διαδρομή.

Τάσος Καρακατσάνης

Συνθέτης

Κάθε πολιτιστική ή πολιτική επιδίωξη στην τέχνη πρέπει να συνοδεύεται, εκτός από την προσεκτική και λεπτομερή ανάγνωση των προθέσεων του δημιουργού, και από την απρόσκοπτη πρόσβαση στο αποτέλεσμα, όλων των επί σκηνής εμπλεκόμενων ερμηνευτών.

Τα τελευταία χρόνια πολλά έργα χάνουν ή ακόμα χειρότερα αλλοιώνουν το αρχικό νόημά τους.

Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί η άρχουσα τάξη της μουσικής παραγωγής (star system και όχι μόνο), με τη βοήθεια καλοθελητών τεχνικών της οπτικοακουστικής τεχνολογίας, διαμορφώνουν ερήμην των επί σκηνής ερμηνευτών, το παραγόμενο αποτέλεσμα. Το καθιστούν διαφημιστική υπόκρουση για τη ζωντανή προβολή ρούχων, χτενισμάτων κομμωτηρίων, φωνητικών προτερημάτων γορίλα, καθώς και άλλων τιμαλφών που ο αδαής επί σκηνής αναγνωρισμένος καλλιτέχνης φέρει.

Μπορεί όλα αυτά στιγμιαία να προκαλούν εκδηλώσεις ενθουσιασμού. Ο αποπροσανατολισμός που υφίσταται όμως ο κόσμος είναι διαρκής και ολέθριος.

Οι καλλιτέχνες (μέλη του ΚΚΕ) που γνώρισα, καθώς και τα παιδιά που οργανώνουν την εκδήλωση, ενσυνείδητα απέχουν από αυτές τις σκηνικές εκδηλώσεις.

Η κριτική τους θέση απέναντι στα έργα που θα ερμηνεύσουν, καθώς και η εξειδικευμένη τους γνώση, πολλαπλασιάζουν την ευθύνη μου για το έργο που ανέλαβα να ολοκληρώσω μαζί τους.

Τους ευχαριστώ και εύχομαι στο ΚΚΕ να γιορτάζει γενέθλια, αντίστοιχα σε χρόνο με την αέναη ηλικία των έργων που θ' ακούσετε.

Γιώργος Σαμαρτζής

Από τη Χορωδία «Εμπρός»

Στα 94 χρόνια από τη ίδρυσή του το ΚΚΕ έχει συμβάλει τα μέγιστα, στην οργάνωση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, στον αντιφασιστικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, στη συνεχή πάλη για μια καλύτερη κοινωνία, όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό. Ολα αυτά τα χρόνια πολεμήθηκε, συκοφαντήθηκε, βγήκε στην παρανομία και ο λαός πλήρωσε την πίστη του σ' αυτό με εξορίες, βασανιστήρια, εκτελέσεις και συνεχές και ανελέητο κυνηγητό. Ομως, παρ' όλα αυτά συνεχίζει να υπάρχει πιο δυνατό, συνεπές στη μαρξιστική λενινιστική γραμμή και να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, οργανώνοντας την πάλη του λαού, ενάντια στα μονοπώλια και τους καπιταλιστές. Την κρίσιμη αυτή περίοδο, που ο λαός υπόκειται τα πάνδεινα, εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, με τον πόλεμο να βρίσκεται στο κατώφλι του σπιτιού του, την ένδεια, την ανέχεια και την εξαθλίωση, που επιδιώκουν οι δυνάστες τους, έρχεται το Κόμμα να βροντοφωνάξει την αναγκαιότητα της ρήξης και ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος με απόφαση του ίδιου του λαού, που επιτέλους πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι έχει τη δύναμη στα χέρια του. Σ' αυτήν, λοιπόν, την ιστορική στιγμή του εορτασμού των 94 χρόνων του ΚΚΕ, οργανώσαμε τη χορωδία ΕΜΠΡΟΣ, που απαρτίζεται από λυρικούς καλλιτέχνες, επιθυμώντας να εμπνεύσουμε το λαό με τα τραγούδια μας και να βαδίσουμε μαζί το δύσβατο δρόμο, που όμως νομοτελειακά πια έχει κατάληξη στη Λαϊκή Εξουσία και την οριστική νίκη του λαού...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ