ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Σοβαρές ζημιές από πλημμύρες

Eurokinissi

H ανυπαρξία αντιπλημμυρικής θωράκισης και υποδομών, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά με τον πλέον τραγικό τρόπο χτες στην Κέρκυρα, όπου μια καταιγίδα η οποία έπληξε το νησί προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα στο κεντρικό κυρίως τμήμα του και ιδιαίτερα τους Δήμους Αχιλλείων και Μελιτειέων. Τα χτεσινά έντονα καιρικά φαινόμενα δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της τοπικής διοίκησης για το γεγονός ότι έχουν αδιαφορήσει πλήρως όλα αυτά τα χρόνια για τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι η αντιπλημμυρική προστασία.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 150 κλήσεις για άντληση υδάτων και χρήση βοήθειας, ενώ σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις χρειάστηκε να παρέμβει για απεγκλωβισμό κατοίκων. Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Δεκάδες σπίτια, υπόγεια και αυλές πλημμύρισαν προκαλώντας ζημιές σε οικοσκευές, ενώ στις Μπενίτσες παρασύρθηκαν στη θάλασσα 30 ενοικιαζόμενα μηχανάκια. Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και στο Δήμο Κέρκυρας στις περιοχές Γαρίτσα, Κανόνι, Φιγαρέτο, Μαντούκι, Αλεπού. Υποχώρησε τμήμα από τοιχίο στη Μονή της Αγίας Ευφημίας, ενώ πλημμύρισαν το 14ο Δημοτικό Σχολείο και το 7ο Γυμνάσιο. Στο Δήμο Μελιτειέων, υπερχείλισε το ποτάμι της Μεσογγής από την περιοχή του Δημαρχείου μέχρι τον κόμβο του ξενοδοχείου.

Σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ απαιτεί την άμεση καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών και την ολική αποκατάσταση των πλημμυροπαθών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αντιπαλέψουν την εφαρμοζόμενη διαχρονικά αντιλαϊκή πολιτική που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της κερδοφορίας των κατασκευαστικών εταιρειών - επιχειρηματικών ομίλων. Να παλέψουν μαζί με τους κομμουνιστές για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων με περιφερειακή και δημοτική δομή. Διεκδικώντας το σχεδιασμό και υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και άλλων έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση των πλημμυρών, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδατικά αποθέματα.

Προεδρικά Διατάγματα για τις 13 Περιφέρειες

Ξεκίνησε η κατάθεση στο Συμβούλιο Επικρατείας των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν τον «Καλλικράτη». Χτες κατατέθηκαν για επεξεργασία 20 ΠΔ σχετικά με τη λειτουργία των Οργανισμών των 13 περιφερειών και των 7 κρατικών διοικήσεων της χώρας.

Με τα Προεδρικά Διατάγματα καταγράφεται η νέα διάρθρωση των υπηρεσιών των Περιφερειών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Συγκεκριμένα, συστήνονται οι Οργανισμοί των 13 Περιφερειών που τίθενται σε λειτουργία από την 1η Γενάρη και προβλέπεται σε αυτούς, για το σύνολο των Περιφερειών, να απασχοληθούν περίπου 19.100 εργαζόμενοι. Υπενθυμίζεται ότι με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» θα απολυθούν χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε Περιφέρειες και Δήμους, ενώ αβέβαιο παραμένει το μέλλον και των εργαζομένων με μόνιμη σχέση εργασίας.

Το τακτικό προσωπικό (μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) θα τοποθετηθεί με απόφαση περιφερειάρχη, σύμφωνα με τον κλάδο ή την ειδικότητα που κατέχουν και τις ανάγκες των υπηρεσιών της περιφέρειας. Οι υπάλληλοι των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων με απόφαση του περιφερειάρχη κατατάσσονται από 1η Γενάρη στις οργανικές θέσεις των νέων Οργανισμών, ενώ οι κατατάξεις θα γίνουν σύμφωνα με το βαθμό που κατέχουν κατά το χρόνο της κατάταξής τους. Τέλος, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης κατατάσσονται στις αντίστοιχες κενές θέσεις μερικής απασχόλησης.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ: Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 80.000 ευρώ αφέθηκε χτες μετά την απολογία του ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας για το σκάνδαλο με τις «ιερές ανταλλαγές» του Βατοπεδίου, Ειρ. Καλού, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κ. Γκράτσιος.

ΛΕΥΚΑΔΑ: Σε βραχώδη ακτή στον όρμο Βασιλικής Λευκάδας προσέκρουσε για άγνωστους λίγο πριν από τις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης, το φορτηγό πλοίο «Κολοσσός» της ΝΕΛ. Το πλοίο έχει υποστεί ρήγμα στις στεγανές δεξαμενές, αλλά δεν κινδυνεύει να βυθιστεί, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί διαρροή καυσίμων. Το πλοίο, με 20μελές πλήρωμα, είχε ξεκινήσει από την Κόρινθο με προορισμό την Αγκόνα και μετέφερε 58 φορτηγά αυτοκίνητα και 11 οδηγούς αυτοκινήτων. Ολοι οι επιβαίνοντες είναι καλά.

ΠΑΡΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ: Ενοχοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Αθήνας οι 6 από τους 17 κατηγορούμενους για το παραδικαστικό κύκλωμα. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου ο αρχιμανδρίτης Ι. Γιοσάκης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 χρόνων και 11 μηνών, ο δικηγόρος Σ. Κεχαγιόγλου σε κάθειρξη 6 χρόνων, η καταζητούμενη πρώην πρωτοδίκης Αντ. Ηλία σε ποινή φυλάκισης 80 μηνών, ενώ το δικαστήριο έχει διαχωρίσει τις κακουργηματικές της πράξεις για να μην παραγραφούν, ο δικηγόρος Ν. Εμμανουηλίδης σε 28 μήνες φυλάκιση, η πρώην δικαστής Π. Τσέβη σε φυλάκιση 58 μηνών και η πρώην δικαστής Α. Κοροβέση σε ποινή φυλάκισης 13 μηνών. Το δικαστήριο έδωσε αναστολή σε όλους τους κατηγορούμενους πλην της φυγόδικης Αντ. Ηλία για την οποία μετέτρεψε την ποινή σε εξαγοράσιμη.

ΠΕΑΦΕ
«Προσκύνημα» στο Μονοδένδρι

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ), σε συνεργασία με το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λακωνίας, την Κυριακή 28 Νοέμβρη, οργανώνει εκδρομή - προσκύνημα στον τόπο της θυσίας, στο Μονοδένδρι Λακωνίας, για να τιμήσει τους 118 ήρωες εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους προδότες - ταγματασφαλίτες.

Μετά την εκδήλωση στον τόπο της θυσίας, οι συμμετέχοντες θα μεταβούν στις Καρυές (Αράχοβα) Λακωνίας, όπου θα δοθεί θεατρική παράσταση με βάση το βιβλίο της Μαριάνθης Αλιφεροπούλου - Χαλβατζή «Προμηθέων τόποι», στο ποιήμα Μονοδένδρι. Για συμμετοχή στην εκδρομή, στα τηλέφωνα: 210.2750.444(Ελ. Μωραΐτου) και 210.6211.300(Σταματάτου).

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Η εκδήλωση για το Γοργοπόταμο

Την Κυριακή 5 Δεκέμβρη ώρα 11.30 το πρωί, στο Γοργοπόταμο, θα τιμήσει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), την επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Καλούνται οι αγωνιστές, οι απόγονοι και φίλοι της Αντίστασης από όλες τις περιοχές της χώρας, να συμμετέχουν μαζικά στο γιορτασμό.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν διήμερη εκδρομή για συμμετοχή στην εκδήλωση στο Γοργοπόταμο. Η μετάβαση, από την Αθήνα, θα γίνει με πούλμαν που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 4 Δεκέμβρη ώρα 9 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος με διανυκτέρευση στα Καμένα Βούρλα και μετάβαση, την Κυριακή πρωί, στο χώρο της εκδήλωσης. (Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8831.368 και 210. 8222.952).

Επίσης, πούλμαν για την εκδήλωση στο Γοργοπόταμο δρομολογούν πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ανάμεσά τους η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ηλιούπολης (πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.9923.590, 6932836768 και 6978286700).

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ΝΑΟΥΣΑΣ
Συνεχίζεται έκθεση φωτογραφίας

Μέχρι τις 21 Νοέμβρη συνεχίζεται η λειτουργία της έκθεσης φωτογραφίας που διοργάνωσε το παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Νάουσας, στην αίθουσα «Ναϊάς» (Βετλανς), με θέμα τη δράση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946-1949 και τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις φιλόξενες χώρες του σοσιαλισμού. Το φωτογραφικό υλικό έχει παραχωρηθεί από την Ελληνική Κοινότητα (αυτοδιοίκηση) Ουγγαρίας και από το αρχείο ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Νάουσας και Γιώργου Ζαπουνίδη.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Καθημερινά 10 π.μ. έως 1 μ.μ. και 6 μ.μ. εως 8.30 μ.μ.. Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και 6 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Αυξήσεις 25% στα εισιτήρια

Την αύξηση των εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες προανήγγειλε, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αυξήσεις στο ενιαίο εισιτήριο θα είναι της τάξης του 25% και από 1 ευρώ που είναι σήμερα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,25 ευρώ.

Οι επιλογές της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων θα ανακοινωθούν μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου για τη δήθεν εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών και αναμένεται να ισχύσουν από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Με το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η μείωση του προσωπικού του ΟΑΣΑ κατά 2.000 άτομα, η μείωση των αποδοχών όσων υπαλλήλων θα παραμείνουν στο νέο Οργανισμό που θα συσταθεί και η είσοδος ιδιωτικών εταιρειών στις αστικές συγκοινωνίες. Η είσοδος των ιδιωτών αρχικά σχεδιάζεται να γίνει με την ανάθεση του ελέγχου των εισιτηρίων σε εταιρείες, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της λαθρεπιβίβασης, όπως λέει το υπουργείο.

Επεισόδια και συλλήψεις

Επεισόδια ανάμεσα σε λεγόμενες αντιεξουσιαστικές ομάδες και δυνάμεις των ΜΑΤ σημειώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επενέβησαν δυο φορές στο ύψος του Αιγινήτειου και του πάρκου Ελευθερίας και προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών. Προσήχθησαν 68 άτομα και απ' αυτά συνελλήφθησαν τα 22. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των συμπλοκών σημειώθηκαν 6 τραυματισμοί διαδηλωτών.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org