ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
«... η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή»

Η χτεσινή αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία ήταν ένα ακόμα μήνυμα απειθαρχίας και ανυπακοής

Eurokinissi

Χτες, στο κέντρο της Αθήνας ζωντάνεψαν τα αδικαίωτα συνθήματα του Νοέμβρη του 1973 και συνδέθηκαν με τα σημερινά αιτήματα: «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Χιλιάδες εργαζόμενοι, χιλιάδες νέοι και νέες συμμετείχαν στη μαζική αντιιμπεριαλιστική πορεία, τίμησαν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης και, παράλληλα, ύψωσαν μια δυνατή φωνή αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποταχθούν στη σύγχρονη βαρβαρότητα.

Τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας και άλλων μαζικών φορέων από τις τρεις το μεσημέρι είχαν «απλωθεί» στην οδό Σταδίου. Η δυνατή βροχή που ξεκίνησε ήταν η «αφορμή» για... να δυναμώσουν τα συνθήματα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά». Λίγο αργότερα η πορεία ξεκίνησε. Στην κεφαλή το πανό έγραφε: «Αντιμονοπωλιακή συμμαχία για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και τη λαϊκή εξουσία». Ακολουθούσαν τα συνδικάτα, τα σωματεία και οι ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οι εργαζόμενοι, με τις σημαίες στα χέρια, φώναζαν: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».

Στη συνέχεια ήταν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, με το πανό που έγραφε «Σταθερά στο δρόμου του Νοέμβρη» και αμέσως μετά οι σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων με επικεφαλής την ΠΑΣΕΒΕ. Λίγο πιο πίσω οι μαθητές, με το πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων με ξεχωριστή ορμή τραγουδούσαν «Πότε θα κάνει ξαστεριά», ενώ οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών έδιναν παλμό στη συγκέντρωση φωνάζοντας δυνατά συνθήματα: «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός». Νέοι στρατευμένοι, με τις στολές τους πορεύτηκαν και φέτος μαζί με τα μπλοκ του ΜΑΣ, ενώ στη συνέχεια ήταν μια σειρά φορείς, αλλά και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων, με την ξεχωριστή παρουσία του.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας τα συνθήματα δε σταμάτησαν. «Ενωση και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο» ακούστηκε έξω απ' τα γραφεία της ΕΕ», ενώ όσο οι διαδηλωτές πλησίαζαν στην αμερικάνικη πρεσβεία το μήνυμα έφτανε ακόμα πιο «μακριά»: «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή», «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός». Μια εικόνα που αξίζει να σημειωθεί απ' τη χτεσινή πορεία ήταν τα χειροκροτήματα των μεγαλύτερων, όταν μπροστά απ' την αμερικάνικη πρεσβεία πέρναγαν τα μπλοκ του ΜΑΣ και του ΣΑΣΑ.

Η χτεσινή πορεία ήταν μια ακόμα απάντηση των εργαζομένων για τα μέτρα που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα, αλλά και ένα δυνατό «όχι» για τα μέτρα που ετοιμάζουν.

Σε δεκάδες ακόμα πόλεις

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Την απόφασή τους να κρατήσουν ζωντανό το μήνυμα του Πολυτεχνείου δυναμώνοντας τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, μικροί και αυτοαπασχολούενοι ΕΒΕ, φοιτητές και σπουδαστές, μαθητές, μέσα από τη συμμετοχή τους στη μεγάλη αντιϊμπεριαλιστική διαδήλωση που ξεκίνησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ με κατεύθυνση τα προξενεία των ΗΠΑ και της Αγγλίας.

Στη συγκέντρωση στην Πολυτεχνική Σχολή διαβάστηκε το ψήφισμα του ΣΦΕΑ, που διοργάνωσε το φετινό αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Από εκεί, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία, ξεκίνησε τη μεγάλη διαδήλωση στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, παίρνοντας τη θέση του κάτω από τα πανό και τα λάβαρα του ΚΚΕ, αλλά του ΜΑΣ και των Επιτροπών Αγώνα των σχολών, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, των Συλλόγων Σπουδαστών Δημόσιων και Ιδιωτικών ΙΕΚ, των ταξικών συνδικάτων.

Μέσα από τα πανό πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, για Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών, όλα όσα εξακολουθούν και σήμερα να περιέχονται στο σύνθημα «ψωμί, παιδεία, ελευθερία». Και διαδήλωσαν την απόφασή τους να δυναμώσουν την πορεία σύγκρουσης και ρήξης για την ανατροπή της πολιτικής που βάζει στο γύψο τα δικαιώματά τους, βροντοφωνάζοντας «καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό. Με τα μονοπώλια ή με το λαό».

Σε άλλες πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Eurokinissi

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικές αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις έγιναν σε πολλές ακόμα πόλεις με οργανωτές το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ και τις Επιτροπές Ειρήνης και αντιστασιακές οργανώσεις.

Ιδιαίτερο παλμό είχε η εκδήλωση στην Κομοτηνή με τη συμμετοχή και αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ. Στην κεντρική πλατεία έγινε συγκέντρωση και μίλησε εκπρόσωπος του ΜΑΣ. Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή νεολαίας στην Αλεξανδρούπολη. Με ξεχωριστό παλμό έγινε και η συγκέντρωση και πορεία στην Καβάλα, με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων της πόλης. Στην Ξάνθη οι διαδηλωτές στην πορεία τους πέρασαν μπροστά από τα στρατόπεδα της πόλης φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά και αντιΝατοικά συνθήματα. Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία με ομιλίες και συναυλία από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Παρ' όλο που έβρεχε καταρρακτωδώς κανονικά έγιναν συγκεντρώσεις, πορείες και καταθέσεις στεφανιών σε Σέρρες και Δράμα. Πορείες έγιναν ακόμη σε Κοζάνη, Κατερίνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα.

Συγκέντρωση και πορεία έγινε στην Πάτρα και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Με μεγάλα αγωνιστικά συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Θεσσαλίας, τίμησε ο λαός της περιοχής την επέτειο. «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» ήταν το κυρίαρχο σύνθημα που βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη για την απόκρουση της άγριας αντιλαϊκής επίθεσης.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Μαζικές και μαχητικές ήταν οι πορείες στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στα Γιάννενα εκατοντάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι, ξεκίνησαν από το μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου και με βροχή από αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Στην Κέρκυρα, ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο Ιστορικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου. Δυναμικές πορείες έγιναν σε Αγρίνιο, Αρτα, Ηγουμενίτσα και συγκεντρώσεις σε Πρέβεζα και Λευκάδα.

Με τις πιο μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες τίμησαν την επέτειο στην Κρήτη. Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση έγινε στα Λιοντάρια και ακολούθησε πορεία με κατάληξη την πλατεία Ελευθερίας όπου έγινε κατάθεση στεφανιών. Συγκεντρώσεις και πορείες μαζικές είχαμε επίσης στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καταθέσεις στεφάνων

Ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Ζ. Λυμπερίδης, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής

MotionTeam

Ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Ζ. Λυμπερίδης, καταθέτει στεφάνι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής
Στεφάνια κατέθεσαν χτες το πρωί, στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Ζ. Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Θ. Χιόνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Α. Σαχίνης, μέλος του ΣΦΕΑ, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και άλλων μαζικών φορέων του νομού.

ΠΕΜΕΝ
Μονόδρομος η συνέχιση του αγώνα

«Ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος προκειμένου να απαλλαγούμε από το ζυγό της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των μονοπωλίων και ο πλούτος να πηγαίνει στα χέρια αυτών που τον παράγουν. Στους εργαζόμενους. Να φτάσουμε στη λαϊκή οικονομία, τη λαϊκή εξουσία». Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από την εκδήλωση που διοργανώθηκε χτες στην ΠΕΜΕΝ με θέμα «Πολυτεχνείο '73, ο αγώνας συνεχίζεται».

Στην ομιλία του ο Θαν. Ευαγγελάκης, Α' γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, επισήμανε: «Οι λαϊκές ελευθερίες στο σύστημα του ιμπεριαλισμού είναι πάντα περιορισμένες, διαρκώς υπό αίρεση και η υπεράσπισή τους είναι αντικείμενο συνεχούς αγώνα. Δεν επιτρέπεται στο εργατικό κίνημα και στην πρωτοπορία του η παραμικρή αυταπάτη και έλλειψη επαγρύπνησης. Η νομιμότητα για την αστική τάξη και το εργατικό κίνημα είναι έννοιες αντιστρόφως ανάλογες». «Καθοριστικής σημασίας για τους αγώνες της εργατικής τάξης», πρόσθεσε, «αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα και την πολιτική ζωή, κόντρα στις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν η Βάσω Γιαμπούρα, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής ΚΕΣΕΝ και ο Βασίλης Χαντής, μέλος της Επιτροπής Αγώνα ΑΕΝ, που επισήμαναν τις συνέπειες της πολιτικής που ασκείται στον τομέα της Παιδείας και κάλεσαν τους νέους να παλέψουν σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους.

Σίγησαν οι μηχανές...

Τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια Ελαιουργοσαπουνοποιίας στον Πειραιά με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους πραγματοποίησαν χτες μία ώρα στάση εργασίας.

Εκδηλώσεις στην Κύπρο

Ανακοινώσεις τιμής της επετείου του Πολυτεχνείου εξέδοσε το Γραφείο Τύπου του ΑΚΕΛ, το ΚΣ της ΕΔΟΝ, που διοργάνωσε και σχετικές εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο και η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών, που συμμετείχε μαζικά και σε σχετική κινητοποίηση χτες στην Κύπρο.

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν το αποκορύφωμα του αντιδικτατορικού αγώνα του ελληνικού λαού, που πιστός στις δημοκρατικές του παραδόσεις ποτέ δε συμβιβάστηκε με την ξενοκίνητη φασιστική χούντα», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΑΚΕΛ. «Η Κύπρος ζει ακόμα τα αποτελέσματα των επαίσχυντων πράξεων της Χούντας», τονίζει το ΚΣ της ΕΔΟΝ και αναφέρει ότι «οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, όπως τότε, έτσι και στις μέρες μας, εξακολουθούν να παίζουν το ρόλο του παγκόσμιου χωροφύλακα, μέσα στις συνθήκες της αιματοβαμμένης νέας τάξης πραγμάτων». «Τα ίδια χέρια που βάφτηκαν με το αίμα των φοιτητών του Πολυτεχνείου ματοκύλισαν και το δικό μας λαό», τονίζει η Προοδευτική.

Ζωντανά και ανεκπλήρωτα μηνύματα

Εκδήλωση στη Βουλή

Επίκαιρα όσο ποτέ είναι τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, επισήμανε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για την 37η επέτειο του Πολυτεχνείου. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «στόχος είναι να μετατρέψουν το Πολυτεχνείο σε μουσειακό είδος. Προσπαθούν να ξεχαστεί κάθε τι αγωνιστικό που μπορεί να συμβάλλει στη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας. Οφείλουμε πολλά στους αγωνιστές, στη γενιά που βασανίστηκε, υπέφερε από την αμερικανόπνευστη Χούντα. Τριάντα επτά χρόνια μετά, τα μηνύματα του Νοέμβρη, τα συνθήματα της εξέγερσης, παραμένουν ζωντανά και ανεκπλήρωτα». Σήμερα επισήμανε ο Σπύρος Χαλβατζής, «οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες, η πάλη των νέων στο χώρο της Παιδείας φέρνουν ξανά στην επικαιρότητα την πολιτική της ΕΕ που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» προσθέτοντας πως το Πολυτεχνείο «εμπνέει και καλεί στο δρόμο του αγώνα όσους θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ