ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις φοιτητών

Από την χτεσινή μαζική διαδήλωση φοιτητών στη Ρώμη
Από την χτεσινή μαζική διαδήλωση φοιτητών στη Ρώμη
ΡΩΜΗ.--

Χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές - κυρίως ερευνητές - των πανεπιστημίων της Ιταλίας διαδήλωσαν χτες σε πολλές πόλεις της χώρας ενάντια στις περικοπές των δαπανών του προϋπολογισμού για την εκπαίδευση αλλά και τις μεταρρυθμίσεις του 2008. Στην «πανεθνική ημέρα δράσης», όπως ονόμασαν τη χτεσινή, οι Ιταλοί φοιτητές πραγματοποίησαν πάνω από 100 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Από τη μεταρρύθμιση στα Πανεπιστήμια έχουν μειωθεί δραστικά οι δαπάνες του προϋπολογισμού, έχει περιοριστεί το προσωπικό - αφού από το 2009 έως το 2011 προσλαμβάνεται μόλις το 20% των συνταξιοδοτούμενων, δηλαδή θα υπάρξει μια μείωση κατά 130.000 θέσεων εργασίας στην εκπαίδευση. Προβλέπεται, επίσης, η συγχώνευση των μικρότερων ιδρυμάτων, η είσοδος στα διοικητικά συμβούλια των ανωτάτων ιδρυμάτων ανθρώπων εκτός ακαδημαϊκού χώρου (δηλαδή μάνατζερ) και μείωση της θητείας των πρυτάνεων.

Πάντως, η υπουργός Παιδείας Μαριαστέλα Τζελμίνι κατηγόρησε τους διαδηλωτές πως «αντανακλούν τα παλιά συνθήματα εκείνων που επιθυμούν να διατηρήσουν αναλλοίωτο το υφιστάμενο καθεστώς, εκείνων που εξαρχής είναι ενάντιοι σε κάθε είδους αλλαγή». Υπογράμμισε μάλιστα πως «πρέπει να αποκτήσουμε ένα ποιοτικό σχολείο, καλύτερα συνδεδεμένο με τον κόσμο της εργασίας και πιο διεθνοποιημένο»...

  • Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους πως είναι αισιόδοξος ότι θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί στις 14 Δεκέμβρη, αλλιώς, υποστήριξε θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης πιθανή ημερομηνία προβάλλει η 27 Μάρτη 2011.
AΪΤΗ
Ραγδαία εξάπλωση της χολέρας...

...αλλά και των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία χολέρας μεγαλώνει καθημερινά ενώ οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με τους κυανόκρανους του ΟΗΕ, την κατοχική δύναμη (που υποτίθεται φυλάσσει την τάξη από το 2004 μετά την εισβολή και ανατροπή του Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ εκ μέρους της Γαλλίας, των ΗΠΑ και του Καναδά) έχουν εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Αϊτής και δεν περιορίζονται μόνο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, Καπ Αϊτιέν, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

Στην εν λόγω πόλη επί δύο μέρες, οι κάτοικοι με απεργίες και οργισμένες διαδηλώσεις ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωποι με την κατοχική δύναμη, MINUSTAH, στρατιώτες της οποίας άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες να τραυματιστούν. Χτες, ο Πρόεδρος, Ρενέ Πρεβάλ, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις είναι πολιτικά υποκινούμενες προκειμένου να εκτροχιάσουν την εκλογική διαδικασία της 28ης Νοέμβρη, και αυτό γιατί τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών είναι η άμεση αποχώρηση της MINUSTAH και η αναβολή των εκλογών.

Εντούτοις οι διαδηλώσεις ενάντια στην κατοχική δύναμη του ΟΗΕ είναι συνεχείς από το 2004 και συχνά αιματηρές, ενώ η επιδημία χολέρας, που φέρεται ότι τη μετέφεραν οι κυανόκρανοι από το Νεπάλ, ήταν απλώς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Παράλληλα, οι Αϊτινοί από την πρώτη στιγμή έχουν στραφεί ενάντια στην κυβέρνηση καθώς για άλλη μία φορά επέδειξε τουλάχιστον «εγκληματική ολιγωρία» στην αντιμετώπιση της επιδημίας και το αίτημα είναι αναβολή των εκλογών ώστε να αντιμετωπιστεί η επιδημία, η οποία απειλεί μυριάδες ζωές, ειδικά του 1,3 εκατομμυρίων πληγέντων του σεισμού της 12ης Γενάρη που διαμένουν σε καταυλισμούς δίχως καν τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

Επιδημία που συνεχίζει να εξαπλώνεται ταχύτατα. Μέχρι στιγμής 1.034 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 15.000 νοσηλεύονται, ενώ έχουν ξεπεράσει προ πολλού τις 200.000 όσοι εμφανίζουν συμπτώματα. Χαρακτηριστικά η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναφέρει ότι τα κρούσματα εξαπλώνονται ραγδαία και ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι ξαπλωμένοι στους δρόμους περιμένοντας κάποιον να τους βοηθήσει.

Την ίδια στιγμή, η επιδημία εξαπλώθηκε και στη Δομινικανή Δημοκρατία, με την οποία η Αϊτή μοιράζεται το νησί Ισπανιόλα. Χτες, επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα. Πρόκειται για μετανάστη από την Αϊτή, ηλικίας 32 ετών, ο οποίος έχει τεθεί σε καραντίνα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Δομινικανής Δημοκρατίας, Μποτίστα Ρόγιας. Είναι το πρώτο κρούσμα που καταγράφεται στη χώρα έπειτα από περισσότερα από 100 χρόνια.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Εθνικοποίηση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων

ΛΑ ΠΑΣ.--

Την πλήρη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος με σημείο αιχμής την εθνικοποίηση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Εβο Μοράλες, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο που αποτελεί προϊόν διαβουλεύσεων με τα εργατικά συνδικάτα εδώ και μια τετραετία, είναι έτοιμο και θα σταλεί το συντομότερο δυνατό στο Κογκρέσο.

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν την εθνικοποίηση των δύο ιδιωτικών εταιρειών που διαχειρίζονται το σύστημα, την Prevision, θυγατρική της Ισπανικής Banco Bilbao Vizcaya Argentina SA- BBVA, και τη Futuro, θυγατρική της Ελβετικής Zurich Financial Services. Οι δύο εταιρείες χειρίζονται τα συνταξιοδοτικά ταμεία που καλύπτουν 1,3 εκατ. πολίτες της Βολιβίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Επίσης, προβλέπεται η μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58 από τα 65 χρόνια, ενώ οι μητέρες και οι εργαζόμενοι σε ορυχεία και μεταλλεία θα δικαιούνται συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία. Παράλληλα, προβλέπονται οι μειώσεις των εισφορών εκ μέρους των εργαζομένων, ενώ αυξάνεται και το ύψος των συντάξεων αναλόγως με το ύψος των αποδοχών. Οι αυξήσεις στις κατώτερες συντάξεις σχεδόν τριπλασιάζονται, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Μοράλες, ο εργαζόμενος με 30 έτη εργασίας, με μισθό 3.000 βολιβιάνος (425 δολάρια) πλέον θα παίρνει 2.050 έναντι των 860 σήμερα και κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει τις επόμενες εβδομάδες, το κρατικό σύστημα διαχείρισης των συντάξεων θα αρχίσει να αντικαθιστά τα ιδιωτικά ταμεία από το 2011.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η υπουργός Δικαιοσύνης Ελιζαμπέτ Αρισμέντι δήλωσε ότι η Βολιβία δεν πρόκειται να αποζημιώσει τη βρετανική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Rurelec PLC για την εθνικοποίηση της θυγατρικής της Empresa Electrica Guaracachi SA. Κατά την Αρισμέντι, η έρευνα που έχει περατωθεί καταδεικνύει τις τεράστιες οφειλές της εταιρείας προς το κράτος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας είναι απολύτως «προετοιμασμένη» για την προσφυγή στην επιδιαιτησία, χαρακτηρίζοντας συνάμα «εξωπραγματικές» τις απαιτήσεις της Rurelec για αποζημίωση ύψους 79,3 εκατομμύρια. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της έδωσε «προθεσμία» έως το Σαββάτο στην κυβέρνηση της Βολιβίας να καταβάλει το ποσό αποζημίωσης, ειδάλλως όπως ανακοίνωσε θα καταφύγει στην επιδιαιτησία.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Με προειδοποιήσεις και απειλές επιχείρησε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Λουίς Αμάντο, να θέσει το δίλημμα «ή κυβέρνηση ευρέος συνασπισμού που θα αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση ή εγκατάλειψη του ευρώ». Σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο έντυπο «Expresso» ο Αμάντο υποστήριξε πως η αντιπολίτευση και η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση μιας «ακραίας κατάστασης».

Στις αρχές Νοέμβρη το πορτογαλικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2011, με τον οποίο η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες, και με πρόσχημα τη μείωση του ελλείμματος από το 9,3% το 2009 στο 4,6% το 2011, ανάμεσα στα άλλα προβλέπει αύξηση των φόρων κατά 20%, αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23%, μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 3,5 έως 10% κ.ά.

Επειδή το κυβερνών κόμμα δεν κατέχει την πλειοψηφία ήρθε σε συμφωνία με το λεγόμενο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για να περάσει το οικονομικό πακέτο. Οι Σοσιαλδημοκράτες απείχαν από την ψηφοφορία και έτσι εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των 97 βουλευτών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα καταψήφισε τα μέτρα και κάλεσε το λαό να αντισταθεί οργανώνοντας την πάλη του. Στις 24 του Νοέμβρη ήδη πραγματοποιείται γενική απεργία.

ΚΟΥΒΑ
Σε διάσκεψη νομικών η «υπόθεση των 5»

ΑΒΑΝΑ.--

Οι εργασίες της 10ης Διεθνούς Διάσκεψης Ποινικών Επιστημών θα ξεκινήσουν στις 23 του Νοέμβρη στην Αβάνα με τη συμμετοχή ειδικών από 20 χώρες. Περίπου 300 ειδικοί από τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη, ανάμεσα στους οποίους εξέχοντες νομικοί, δικαστές, εισαγγελείς, νομικοί σύμβουλοι, εγκληματολόγοι, κοινωνιολόγοι, φοιτητές κ.ά.

Σημαντικό θέμα συζήτησης αναμένεται να αποτελέσει η άδικη φυλάκιση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται πάνω από 12 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τα επιθετικά σχέδια αντικουβανικών ομάδων, της μαφίας του Μαϊάμι ενάντια στο Νησί της Επανάστασης. Υστερα από μια στημένη δίκη και πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες οι «5» - Χεράρντο Ερνάντες, Ρενέ Γκονζάλες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο και Φερνάντο Γκονζάλες - εκτίουν άδικες και υπερβολικές ποινές που φτάνουν έως και τα δις ισόβια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ