Το υπουργείο Γεωργίας προχωράει σε νέα μέτρα περιορισμού της παραγωγής για το 2001. Για λόγους σκοπιμότητας η μείωση εμφανίζεται να είναι 5%, αλλά η πραγματικότητα δείχνει ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Σε σύγκριση με το 1999 φτάνει το 15,5%!
Αλλαξαν κάπως την τελευταία στιγμή τα «τεχνικά» σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας για τον τρόπο μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο. Η ουσία όμως παραμένει ίδια, αφού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιβάλλονται διοικητικά μέτρα περιορισμού, και αυτή τη φορά μάλιστα θα είναι πιο σκληρά.
Χτες ο υφυπουργός Γεωργίας, Βαγ. Αργύρης, ανακοίνωσε ότι στην προχτεσινή διεπαγγελματική σύσκεψη αποφασίστηκε... ομόφωνα: «Να εξουσιοδοτηθεί το υπουργείο Γεωργίας στη λήψη μέτρων, ώστε η παραγόμενη ποσότητα να κυμανθεί στα επίπεδα του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας, μειωμένη κατά 5% (της μείωσης εξαιρούνται οι Νέοι Αγρότες και όσοι υποβάλλουν Σχέδια Βελτίωσης), με σκοπό τη δημιουργία καλύτερων όρων στο σύνολο της αγροτικής οικονομίας (παραγωγή-μεταποίηση-εμπόριο)». Και καθώς ο υφυπουργός Γεωργίας, κατά τα «εκσυγχρονιστικά» πρότυπα, έχει αναγάγει την κοροϊδία σε επιστήμη, προσθέτει στην ανακοίνωση: «Οποιαδήποτε μείωση δεν είναι στην κατεύθυνση του περιορισμού του εισοδήματος, αλλά στην αναβάθμιση της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας, της προστασίας του περιβάλλοντος και εν τέλει της αειφορικής ανάπτυξης της γεωργίας».
Πάντως, σύμφωνα με προχτεσινές πληροφορίες, ο Βαγ. Αργύρης πρότεινε στη διεπαγγελματική σύσκεψη τη στρεμματική μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 10%. Χτες, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο υφυπουργός Γεωργίας, όντας μη ικανοποιημένος από την τροπή που πήρε η προχτεσινή σύσκεψη, προχώρησε αμέσως μετά σε άλλη μια πιο περιορισμένη σύσκεψη στο γραφείο του, ενώ είχε συνάντηση και με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στους βαμβακοπαραγωγικούς νομούς της χώρας. Ετσι, μετά από συζητήσεις και προτροπές κρίθηκε πιο ωφέλιμο για την κυβέρνηση να ανακοινωθεί μια μείωση της παραγωγής κατά 5%, ώστε το νούμερο να μη φαντάζει μεγάλο και παράλληλα να επιτευχθεί χωρίς αντιδράσεις ο κυβερνητικός στόχος της συρρίκνωσης της βαμβακοκαλλιέργειας.
Η ουσία όμως είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιχειρεί για άλλη μια φορά να εμπαίξει τους βαμβακοπαραγωγούς. Η χρησιμοποίηση της τελευταίας πενταετίας και η μείωση του μέσου όρου παραγωγής κατά 5% γίνεται από το υπουργείο Γεωργίας για να επιτευχθεί, σύμφωνα με υπολογισμούς που έγιναν από «τεχνοκράτες», μια παραγωγή που θα είναι 1.116.000 τόνοι. Αν όμως γίνει σύγκριση με την παραγωγή σύσπορου βαμβακιού το 1999, που έφτασε τους 1.320.000 τόνους, τότε η μείωση που επιβάλλεται για το 2001 φτάνει το 15,5%!
Οι λεπτομέρειες εφαρμογής της νέας απόφασης περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας θα γίνουν γνωστές, όπως ανέφεραν χτες παράγοντες του περιβάλλοντος του Βαγ. Αργύρη, μετά από μια βδομάδα. Οσο για το πρόσχημα που θα προβληθεί και αυτή τη φορά για την επιβολή διοικητικών μέτρων περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, θα είναι πάλι οι περιβαλλοντικοί λόγοι, που περιγράφονται σε κανονισμό της «Ατζέντας 2000».
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή ανακοίνωση του υφυπουργού Γεωργίας αναφέρεται πως η συμφωνία της προηγούμενης μέρας «δείχνει πλέον το δρόμο για τη δημιουργία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος». Δείχνει ακόμα, θα προσθέταμε εμείς, πώς θέλει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση τις διεπαγγελματικές οργανώσεις: Πάντα ενάντια στα συμφέροντα των αγροτών.
Κι ενώ αιρετοί, φιλοκυβερνητικοί, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης προσπαθούν να στηρίξουν την κυβερνητική επιχείρηση με τα νέα καταστροφικά μέτρα για το βαμβάκι, από την άλλη, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η γενικότερη κυβερνητική προσπάθεια να ξεγελαστούν οι βαμβακοπαραγωγοί για να μην αντιδράσουν στη συνέχιση της αντιαγροτικής πολιτικής που στρέφεται εναντίον τους. Ιδιαίτερο ρόλο σ' αυτήν την προσπάθεια φαίνεται να ανέλαβε ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος. Δ. Παπαγιαννόπουλος, ο οποίος έκανε, προχτές, ταξίδι - αστραπή στη Λάρισα για να προβάλλει ότι φέτος η τιμή του βαμβακιού θα είναι 300 δραχμές το κιλό, χάρη - προφανώς - στην «καλή μας την κυβέρνηση», που δήθεν ενδιαφέρεται για τους αγρότες.
Μη φειδωλός στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την τιμή του βαμβακιού ο πρόεδρος του Οργανισμού, τα «μάσησε» για αλλά, συγκεκριμένα προβλήματα των βαμβακοπαραγωγών που δεν είναι θέμα εκτιμήσεων, αλλά αποφάσεων. Π.χ. δεν έδωσε καμιά ουσιαστική και πρακτική απάντηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής, σχετικά με τις ενστάσεις που έκαναν ζητώντας αύξηση του χαμηλού ορίου που προβλέφτηκε για την "ηρτημένη" παραγωγή. Φέτος, καθώς ο καιρός ήταν καλός, το αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή να είναι μεγάλη και καλή ποιοτικά. Αλλά, λόγω χαμηλού ορίου, οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν τις επιπλέον ποσότητες, αυτές οι ενστάσεις δεν έχουν ακόμα εκδικαστεί. Επίσης, δεν είπε τίποτα για το πρόβλημα του αυξημένου προστίμου συνυπευθυνότητας που θα πληρώσουν φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, θα συμβάλει στη νέα μείωση του εισοδήματός τους.
Σε ανακοίνωσή της, σχετικά με το θέμα του βαμβακιού, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, αναφέρει: «Το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας σε συνεδρίασή του, στις 16-11-2000, συζήτησε για την κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος στη βαμβακοκαλλιέργεια και εξέτασε τις επιπτώσεις που θα έχουν στους παραγωγούς οι αναμενόμενες νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για πρόσθετη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Το ΔΣ της ΕΟΑΣΝΛ:
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας προειδοποιεί την κυβέρνηση, τους κάθε είδους «αυτόκλητους, ή κλητούς συμβουλάτορές της» και τους κάθε λογής υποστηριχτές και στυλοβάτες της αντιαγροτικής πολιτικής της, ότι η λήψη νέων μέτρων κατά της βαμβακοκαλλιέργειας θα προκαλέσει νέες, πιο μαζικές και πιο δυναμικές αντιδράσεις των βαμβακοπαραγωγών και γενικότερα του αγροτικού κόσμου, που όχι μόνο δεν αποδέχεται συρρίκνωση της καλλιέργειας, αλλά παλεύει διεκδικώντας και από την ΕΕ αύξηση του πλαφόν παραγωγής βαμβακιού για τη χώρα μας και κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Λάρισας συζητήθηκαν και τα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της αυξημένης παραγωγής βαμβακιού στο νομό Λάρισας. Τις επόμενες μέρες οργανώνει περιοδείες ενημέρωσης για το θέμα αυτό στα χωριά του νομού.
Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί: