ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το μήνυμα του Πολυτεχνείου ήταν αντιιμπεριαλιστικό ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Είναι ώρα επαγρύπνησης και αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την όποια ελληνική εμπλοκή, σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης μιλώντας στη Βουλή

«Η σημερινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή είναι υποκριτική, προκλητική και ξεπερνά κάθε όριο πολιτικού θράσους. Δεν ήρθε ο πρωθυπουργός σήμερα, για να τιμήσει το Πολυτεχνείο και τους αγωνιστές του. Ηρθε αναζητώντας άλλοθι για τους τεμενάδες που έκανε δυο ημέρες τώρα στις ΗΠΑ και την πολιτική τους. Ηρθε ως παραχαράκτης, για να αλλοιώσει και να διαστρεβλώσει το μήνυμα και τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ηρθε για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η εικόνα του υπουργικού συμβουλίου της "πρώτη φορά", υποτίθεται, "αριστεράς" να χειροκροτά μαζί με τους Γλίξμπουργκ, τις αναφορές Ομπάμα για τη συμβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη δημοκρατία. Αυτών των δυνάμεων, δηλαδή, που στήριξαν τη χούντα στην Ελλάδα, που στηρίζουν και σήμερα πολέμους και επεμβάσεις σε όλον τον κόσμο», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για το Πολυτεχνείο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Οπως τόνισε, ο «λαϊκός αυτός ξεσηκωμός είχε μήνυμα πολιτικό, ανατρεπτικό, αντιιμπεριαλιστικό ενάντια στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που αποτελεί ποιοτικό στοιχείο και από το οποίο βγαίνει πείρα και για το σήμερα. Στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου εκφράστηκε η σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό κίνημα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον ίδιο τον ξεσηκωμό, όπως και στην επίδρασή του στις μετέπειτα εξελίξεις. Ηταν αποτέλεσμα της ασίγαστης και πολύμορφης λαϊκής πάλης». Αναδείχτηκε, επισήμανε, «η υπεροχή του οργανωμένου εργατικού λαϊκού κινήματος, που με την αποφασιστική οργανωμένη δράση του μπορεί να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις, να επιβάλει το δίκιο του με τη δική του δύναμη χωρίς να περιμένει σωτήρες».

Κάλεσε το εργατικό - λαϊκό κίνημα, κάθε προοδευτικό άνθρωπο να εναντιωθεί στης παραχάραξη της Ιστορίας που επιχειρείται, τόσο όσον αφορά την ουσία του ξεσηκωμού όσο και με την απόκρυψη της «μεγάλης συμβολής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλον τον αντιδικτατορικό αγώνα». «Να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής» που εχθρεύεται την πάλη του λαού, αλλά και «όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού, ειδικά σήμερα, σε μια κρίσιμη για τον λαό περίοδο, όπου από τη μία έχουμε την ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά του με τα μνημόνια, και τα νέα μέτρα που έρχονται» και, από την άλλη, «το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους στην ευρύτερη περιοχή».

«Είναι ώρα επαγρύπνησης και αγώνα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την όποια ελληνική εμπλοκή», τόνισε, προσθέτοντας πως «η προσπάθεια για ομοψυχία κάτω από τους λεγόμενους εθνικούς στόχους, θα πρέπει να πέσει στο κενό. Καμία σχέση δεν υπάρχει ανάμεσα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και τα συμφέροντα και τις ανάγκες του ελληνικού λαού». «Η κρίση, η ανεργία, η φτώχεια, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΝΑΤΟ και ΕΕ».

«Σαράντα τρία χρόνια μετά το Πολυτεχνείο - κατέληξε - το ΚΚΕ συνεχίζει τον αγώνα για να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο ο λαός και η νεολαία, να οικοδομήσουν γερό λαϊκό κίνημα με αντικαπιταλιστική, αντιμονοπωλιακή γραμμή, για να απαλλαγούν από τη φτώχεια, την καταπίεση και τα δεινά της κρίσης».

ΒΟΥΛΗ
Επιχείρηση παραχάραξης των μηνυμάτων της εξέγερσης

Ενα 24ωρο μετά την αποθέωση του Ομπάμα και της πολιτικής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, οι προκλήσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε βάρος του λαού συνεχίστηκαν χτες με την εξόφθαλμη προσπάθεια του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, να προσαρμόσει τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα μέτρα που «θέλει» το κεφάλαιο, και που «μας οδηγεί το νήμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου»! Δηλαδή, «εξέγερση του Πολυτεχνείου» σήμερα, σημαίνει αγώνας για την ενίσχυση των καπιταλιστών και των κερδών τους και τσάκισμα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών.

Μιλώντας στην ειδική εκδήλωση της Βουλής για το Πολυτεχνείο, αφού αποφάνθηκε ότι «τα αιτήματα» της εξέγερσης ήταν «περισσότερη, βαθύτερη, πιο ουσιαστική δημοκρατία», σημείωσε ότι αυτή την «τραυματισμένη δημοκρατία», λόγω «των μνημονίων και της επιτροπείας», έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση «να την αποκαταστήσει». Στην πορεία ...«αποκατάστασης», συνεχίζει την εφαρμογή των προηγούμενων μνημονίων, ενώ επέβαλε και το τρίτο με ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλ. Τσίπρας, παραπλανώντας και ως προς το τι σημαίνει αγώνας για το λαό και το νόημα του Πολυτεχνείου σήμερα, είπε: «Ομως, ξέρετε, η μάχη για τη δημοκρατία δεν έχει να κάνει μόνο με τη διαπραγμάτευση, τις διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και με τις μικρές και μεγάλες διεκδικήσεις σε μια σειρά από μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας», για να απαριθμήσει στο σημείο αυτό τα μέτρα - ψίχουλα που πέταξε για την αντιμετώπιση της πιο ακραίας φτώχειας, όταν έχει τσακίσει μισθούς συντάξεις, έχει επιβάλει φοροληστεία στο λαό, ενώ και τα ψίχουλα είναι μέρος των περικοπών από τους φτωχούς για τους εξαθλιωμένους.

«Ορόσημα» αυτού του ...αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, με βάση τα ...μηνύματα του Πολυτεχνείου, ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε την «ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», τη «συνεπαγόμενη συμφωνία για την απομείωση του χρέους» και την «ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ», όλη η γκάμα δηλαδή των ζητούμενων του κεφαλαίου.

Και βέβαια οι ...«αγώνες» της κυβέρνησης δεν σταματούν εκεί. Οπως εξήγησε ο Αλ. Τσίπρας, «η υποχώρηση της πολιτικής και η αντικατάστασή της από γραφειοκρατικούς και τεχνοκρατικούς υπερεθνικούς μηχανισμούς διαλύει λαούς», όταν αυτή η πραγματικότητα διαμορφώνεται από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στις οποίες η κυβέρνηση συμμετέχει μέχρι τα μπούνια.

Επομένως, είναι ...«πρόκληση» για την κυβέρνηση να μιλά «για υποχώρηση της πολιτικής που διαλύει λαούς», όταν η ίδια συμμετέχοντας στην ιμπεριαλιστική δράση ικανοποιεί τις επιδιώξεις της αστικής τάξης να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή, σπρώχνοντας το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που «τρέχουν» και τους κινδύνους από την πολεμοκάπηλη δράση.

Τοποθετήσεις από την αστική σκοπιά

Πάνω - κάτω στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, αφού παράφρασε ένα από τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, λέγοντας ότι το αντιπροσωπευτικό σύνθημα σήμερα είναι «δουλειά, Παιδεία, αξιοκρατία», «μέγα πρόβλημα», είπε, είναι οι «κομματικές νεολαίες» στα πανεπιστήμια, λες και αυτό φταίει και για την ανεργία των νέων και για την κατάντια της Παιδείας και όχι οι προσαρμογές σε όφελος του κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, αφού ανέφερε κάτι για «ανθρώπους απένταρους που πρόταξαν τα στήθη τους», βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει τη ...δυσαρέσκειά του που δεν καλέστηκε στο δείπνο με τον Ομπάμα. Τόνισε δε την ανάγκη «συναίνεσης και συνεννόησης των κομμάτων για να δημιουργηθεί κλίμα σταθερότητας».

Από την πλευρά της ΝΔ, η βουλευτής Ν. Κεραμέως χαρακτήρισε την επέτειο της εξέγερσης «μέρα αναστοχασμού» για την πορεία του «άοκνου αγώνα για ποιότητα ζωής και δημοκρατία εντός κανονικότητας».

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), είπε ότι «το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα πρέπει να σηματοδοτήσει την ενότητα του λαού για άμεση αλλαγή πολιτικών για την έξοδο της χώρας από την κρίση». Προϋπόθεση είναι η «παραγωγική ανασυγκρότηση», που σημαίνει «Παιδεία η οποία να μπορεί να συνδέεται με την αγορά εργασίας», ό,τι δηλαδή αναζητούν οι επιχειρηματίες.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Θ. Παπαχριστόπουλος αυτό που βρήκε να πει ήταν ότι «το μήνυμα του Πολυτεχνείου, των παιδιών που αψήφησαν τότε και μπορούσαν να πεθάνουν από τη μια στιγμή στην άλλη» είναι «να μην ξαναβάλει κανένας πολιτικός το χέρι στο μέλι». Δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Βάζει πλάτη όπου χρειάζεται για το κεφάλαιο

Κοινές αγωνίες μοιράζεται με την κυβέρνηση η ΝΔ, στη στρατηγική της σύμπλευση σε ζητούμενα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, όπως η αναδιάρθρωση του χρέους, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια από την εξυπηρέτησή του για να γίνουν με κρατικό χρήμα καπιταλιστικές επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές.

Σε αυτή τη βάση, η Ντόρα Μπακογιάννη σχολίασε χτες ως απρεπή τη δήλωση του Β. Σόιμπλε ότι «η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους κάνει κακό στην Ελλάδα». Η τέτοια θέση έτυχε θερμής υποδοχής από την κυβέρνηση, μια και ο Π. Καμμένος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, προεξόφλησε ότι η «στροφή αυτή της ΝΔ από χθες, που κατάλαβε επιτέλους ότι αποτελεί εθνική θέση το θέμα της διαγραφής του χρέους, θα βοηθήσει πράγματι στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης».

Στον ίδιο καμβά, συναινετικών προσεγγίσεων και ...εποικοδομητικής κριτικής προς την κυβέρνηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό «Σκάι», έλεγε: «Εμείς από την αρχή είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση για την διαπραγματευτική της τακτική. Της είχαμε πει να μην ποντάρει τα πάντα στο χρέος. Της είπαμε να προσπαθήσει να πάρει και άλλα πράγματα και να μη δεσμεύεται παλεύοντας μόνο για το χρέος και να οδηγεί ό,τι μπορούμε να πετύχουμε, εκεί (...) Μακάρι η κυβέρνηση να κερδίσει κάτι. Μακάρι ο Πρόεδρος Ομπάμα να πείσει τους Γερμανούς να μας δώσουν κάτι για το χρέος». Παραπονέθηκε, δε, επειδή η κυβέρνηση «Δεν μας άκουσε, δεν μας ακούει, δεν μας προσεγγίζει, δεν μας συμβουλεύεται. Μακάρι να αλλάξει αυτό. Δεν το ξέρω, το εύχομαι»...

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην σ. Λίνα Κροκίδη, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, για το θάνατο της μητέρας της.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Επικίνδυνη κλιμάκωση

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, στον απόηχο της έλευσης Ομπάμα στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, 4 σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών συν 2 μεμονωμένα, ηλεκτρονικού πολέμου, συνολικά 10 αεροσκάφη, τα 6 εκ των οποίων οπλισμένα - κάτι που από μόνο του συνιστά αναβάθμιση απειλής, εφόσον συνήθως στέλνουν 2 οπλισμένα - προχώρησαν χθες σε 8 παραβάσεις και 3 παραβιάσεις στο Αιγαίο. Σημειωθήκαν και 2 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ