ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο ιδεολογικός εξοπλισμός και η καλή οργάνωση δίνουν ώθηση στο πολιτικό άνοιγμα

Συνέντευξη με τον Νίκο Διασάκο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ

Η κάρτα που φιλοτέχνησε η ΚΟ και αξιοποιείται στο πλαίσιο της εξόρμησης, για την ανέγερση του μνημείου της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ
Η κάρτα που φιλοτέχνησε η ΚΟ και αξιοποιείται στο πλαίσιο της εξόρμησης, για την ανέγερση του μνημείου της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ
Με την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη του ΚΚΕ να βρίσκεται λίγο πριν τη μέση, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Νίκο Διασάκο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου, για την πλούσια πείρα της Κομματικής Οργάνωσης, που στο τρίτο «κλείσιμο» βρέθηκε στη δεύτερη θέση της πανελλαδικής κατάταξης ανάμεσα στις Οργανώσεις του Κόμματος.

-- Μέχρι στιγμής, μετά το δεύτερο «κλείσιμο», η ΚΟ Πελοποννήσου έχει φτάσει σε ποσοστό κάλυψης στο 47,14%, κάνοντας μια πολύ ικανοποιητική εκκίνηση, που τη φέρνει στη δεύτερη θέση μετά το τρίτο «κλείσιμο». Τι μέτρα πήρε η Οργάνωση για την επιτυχημένη εκκίνηση της μάχης και συνολικότερα;

-- Η επιτυχία ή η αποτυχία σε μια δύσκολη μάχη όπως αυτή της Οικονομικής Εξόρμησης καθορίζεται πρώτα απ' όλα από την καλή και έγκαιρη προετοιμασία σε όλη την κλίμακα του Κόμματος, από την ΕΠ μέχρι τις ΚΟΒ και τις συσκέψεις με τους οπαδούς. Το πιο κρίσιμο, όμως, στην προετοιμασία, που έτσι κι αλλιώς είναι κομβική, είναι η συζήτηση στις Κομματικές Οργανώσεις Βάσεις. Το κάθε κομματικό μέλος, είτε έχει κάποια χρέωση είτε όχι, πρέπει να αναλάβει μερίδιο ευθύνης που θα καθιστά δική του υπόθεση την προσπάθεια για την κάλυψη του πλάνου. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η καλή συνεργασία του Γραμματέα της ΚΟΒ με όλους τους συντρόφους και με όσο γίνεται περισσότερους οπαδούς. Σε ΚΟΒ που η προετοιμασία περιορίστηκε στη Γενική Συνέλευση, έλειψε η ζωντάνια και η ευρηματικότητα και συνήθως δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τη συνολική πορεία της Κομματικής Οργάνωσης. Χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητας αυτής της μεθόδου είναι ότι οι περισσότερες ΚΟΒ ανέβασαν τα πλάνα τους στη ΓΣ και μάλιστα πολύ επάνω από τις προτάσεις των Τομεακών Επιτροπών.

Η κατάταξη των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΟ Πελοποννήσου στο τρίτο «κλείσιμο», την περασμένη Δευτέρα
Η κατάταξη των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΟ Πελοποννήσου στο τρίτο «κλείσιμο», την περασμένη Δευτέρα
Πέρα, όμως, από τον «οργανοτεχνικό» σχεδιασμό, βασικό τμήμα της προετοιμασίας, αλλά και της καθημερινής προσπάθειας, είναι ο καλός ιδεολογικός και πολιτικός εξοπλισμός, μιας και αντικειμενικά, ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες και χιλιάδες εργαζόμενους στους οποίους απευθυνόμαστε για οικονομική ενίσχυση. Μόνο αν ο κάθε σύντροφος πατάει γερά στα πόδια του, μπορεί θαρρετά να απευθυνθεί σ' αυτό τον κόσμο χωρίς ταλαντεύσεις και δισταγμούς. Και εδώ είναι φανερή η συμβολή του «Ριζοσπάστη», σαν αναντικατάστατο καθημερινό καθοδηγητικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας.

Τέλος, η μόνιμη ενασχόληση με τα οικονομικά του Κόμματος, η συνεχής διερεύνηση από τις ΚΟ όλο το χρόνο, μορφών - πέραν των συνδρομών των κομματικών μελών και των οπαδών - που θα αφήνουν έσοδα στο Κόμμα, με εκδηλώσεις, γλέντια, συνεστιάσεις, εκδόσεις, άλλες δραστηριότητες, βοηθάει να ανοίγει ο κύκλος που απευθυνόμαστε, βοηθάει στην ανταπόκριση πλατιών λαϊκών στρωμάτων στο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, αλλά και δημιουργεί μαχητικό κλίμα στις κομματικές δυνάμεις.

-- Το λαϊκό εισόδημα έχει δεχτεί σοβαρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα, η ανεργία είναι τεράστια. Αυτές οι δυσκολίες πώς εκφράζονται στην οικονομική δουλειά και πώς μπορεί να μειωθεί η επίδρασή τους;

-- Στην Πελοπόννησο ο λαός μας, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες τις σύγχρονης Ιστορίας, σε συνθήκες με ανείπωτη δυστυχία, φτώχεια και πείνα και σε βαθιά παρανομία και άγριο κυνηγητό ενάντια στους κομμουνιστές, κράτησε το Κόμμα ψηλά, το στήριξε και όχι μόνο οικονομικά, αλλά και με τη ζωή του. Πάνω από εφτά χιλιάδες είναι οι νεκροί αγωνιστές στην Πελοπόννησο τη δεκαετία του '40. Οι δεσμοί αίματος δεν χάνονται. Το κυριότερο όμως είναι πως αυτό το ιστορικό παράδειγμα της αμφισβήτησης της εξουσίας της αστικής τάξης και τις διεκδίκησης της νέας εξουσίας από τον ένοπλο λαό προβάλλει σαν φάρος, που ξεπερνάει το στενό οικογενειακό κύκλο και δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά η εργατική τάξη, το μόνο δρόμο που τρομάζει τους αστούς, το μόνο που μπορεί να έχει αποτέλεσμα για το λαό. Αυτή η εμπειρία και η ανάγκη μάς αναγκάζει να απευθυνόμαστε, χωρίς μισόλογα, σε εκατοντάδες εργαζόμενους, κάνοντας συνεχώς μεγαλύτερο άνοιγμα σε νέους χώρους, σε νέους ανθρώπους, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει σε αυτές τις συνθήκες ισχυρό ΚΚΕ και οικονομικά και οργανωτικά.

Ετσι, λοιπόν, η ενασχόληση με την Ιστορία του Κόμματος, κάτω από αυτό το φόντο, είναι συστατικό στοιχείο της προσπάθειάς μας στην Πελοπόννησο.

Τα μνημεία και οι εκδηλώσεις για το Στρατοδικείο της Τρίπολης, το Λαϊκό Διδασκαλείο Τροπαίων, για την Αθηνά Μπενέκου στη Ζούπενα, τον Κώστα Ξυδέα στη Σαϊδώνα κ.ά., οι εκδόσεις της ΕΠ για το Λαϊκό Διδασκαλείο και για το Στρατοδικείο, ανέδειξαν και μια άλλη πλευρά: εκατοντάδες εθελοντικά «κόκκινα μεροκάματα», χιλιάδες ευρώ σε είδος και σε προσφορές, ιστορικά ντοκουμέντα νεκρών μαχητών που παραδίδουν οι οικογένειες στο Κόμμα, και μάλιστα από κόσμο που πολλές φορές ερχόταν για πρώτη φορά σε επαφή με την Ιστορία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα. Ολη αυτή η δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην Πελοπόννησο, γύρω από την Ιστορία μας, δημιουργεί κλήμα μαχητικής στάσης στην αντιμετώπιση των οικονομικών του Κόμματος.

Αυτή την περίοδο απευθυνόμαστε πλατιά στο λαό όλου του Μοριά, ζητώντας να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε για κατασκευή κεντρικού μνημείου της 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στον Ταΰγετο. Το μνημείο θα είναι αντάξιο της Ιστορίας του ένοπλου λαϊκού μας κινήματος στην Πελοπόννησο. Ηδη υπάρχει στις Οργανώσεις και έχει αρχίσει η διακίνηση της σχετικής καλαίσθητης κάρτας με τη μακέτα του μνημείου, που σηματοδοτεί την έναρξη αυτής της προσπάθειας.

-- Πώς αξιοποιείται η άμιλλα ανάμεσα στις Οργανώσεις και με ποια κριτήρια - δείκτες διεξάγεται;

-- Με την ευκαιρία αυτή, δημοσιοποιούμε κάλεσμα της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου προς την Οργάνωση της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σε κομμουνιστικό συναγωνισμό, βάσει του καλέσματος και των δεικτών της ΚΕ, ενώ παράλληλα δηλώνουμε έτοιμοι να διεκδικήσουμε την 1η θέση και στη φετινή άμιλλα.

Η άμιλλα μεταξύ των Οργανώσεων δίνει παλμό και διαμορφώνει κλίμα ενθουσιασμού και μαχητικότητας. Σε όλες τις ΤΕ το πρώτο «κλείσιμο», όπως θα είναι και το πρώτο «κλείσιμο» του Δεκέμβρη, ήταν συνδυασμένο με γλέντι και άμιλλα στα γραφεία τους.

Είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα ΚΟΒ όπως των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καλαμάτας και της Μεσσήνης - Μελιγαλά που ανταγωνίζονται για την «πρωτιά» στη Μεσσηνία. Τα κριτήρια της άμιλλας ανάμεσα στις ΚΟ είναι αυτά που έχει καθορίσει η ΚΕ. Εκτός από το ύψος του πλάνου, είναι και το πόσοι περισσότεροι οπαδοί θα χρεωθούν με κουπόνια και θα δραστηριοποιηθούν ενεργά, πόσα κομματικά μέλη θα δώσουν «κόκκινα μεροκάματα», σε πόσους εργαζόμενους και λαϊκό κόσμο απευθυνθήκαμε.

-- Η Οικονομική Εξόρμηση διεξάγεται σε μια περίοδο που το Κόμμα, τα μέλη και οι φίλοι του δίνουν σοβαρές μάχες για την οργάνωση της λαϊκής πάλης, π.χ. ενόψει της απεργίας στις 24 Νοέμβρη και στις 8 Δεκέμβρη. Πώς συνδυάζονται αυτά τα καθήκοντα;

-- Οι κομμουνιστές στους χώρους δουλειάς, στα χωριά, στις λαϊκές γειτονιές δίνουν πρωτοπόρα τη μάχη για την οργάνωση της απεργίας, για τη συνολική οργάνωση της πάλης, έτσι ώστε να διαμορφωθούν σήμερα οι όροι που αύριο θα επιτρέψουν στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουν την εξουσία. Στην Καλαμάτα, η οργάνωση των δύο απεργιών, οι διεργασίες σε αρκετά σωματεία για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, μαζί με την προετοιμασία για το Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, για τους πρωτοπόρους κομμουνιστές δεν αποτελούν μια ακόμα δυσκολία εμπρός στο βασικό καθήκον της Οικονομικής Εξόρμησης, αλλά έναν ακόμα λόγο για ακόμα πιο μαζικό και οργανωμένο άνοιγμα σε νέο κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα συντρόφου εργάτη στην Κόρινθο, που μέσα σε αρνητικούς συσχετισμούς παλεύει για την απεργία και τη Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ στο σωματείο του και ταυτόχρονα μαζεύει και δύο - δύο ευρώ από συναδέλφους με το κουπόνι του ΚΚΕ. Στην ύπαιθρο της Πελοποννήσου οι κομμουνιστές αγρότες που δίνουν τη μάχη με το κουπόνι, ηγήθηκαν στη συγκρότηση Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στην Πελοπόννησο, ηγούνται στον αγώνα ενάντια στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες (όπως οι ελαιοπαραγωγοί που έπαθαν πανωλεθρία από το δάκο), δείχνοντας στους συναδέλφους τους ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται τόσα χρόνια, στόχο έχουν τη γιγάντωση των επιχειρηματιών αγροτών, τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής και ότι η λύση είναι στα χέρια τους και στην ενίσχυση - και οικονομική - του Κόμματος της εργατικής τάξης που είναι δίπλα τους.

Η ένταση της δράσης και τα πολλά καθήκοντα που εκ των πραγμάτων μπαίνουν σε έναν κομμουνιστή, πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν ευκαιρία για την προώθηση των κάθε φορά κύριων καθηκόντων, όπως είναι η κομματική οικοδόμηση αλλά και η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»:

  • Η Εκθεση για τον ΔΣΕ που παρουσιάστηκε από την ΤΟ Θριασίου - Μεγαρίδας του ΚΚΕ
  • Ρεπορτάζ από την εκδήλωση των ΚΟ Α' Πειραιά του ΚΚΕ για το ρεμπέτικο τραγούδι 1940 - 1949
  • ΚΟΒ και ΟΒ Πληροφορικής Αττικής: Εκδήλωση για τον εργάσιμο χρόνο
  • Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη του ΚΚΕ: Η πείρα της ΚΟ Πελοποννήσου, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της πανελλαδικής κατάταξης


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ