ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
43 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Με τη μεγάλη και μαχητική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο

Βροντερό «παρών» έδωσαν χτες το απόγευμα λαός και νεολαία στη μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία, τιμώντας την 43η επέτειο από τον λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου αγωνιστικά, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλισμό και απευθύνοντας κάλεσμα συνέχισης της πάλης μέχρι την ανατροπή.

Το στίγμα του φετινού αντιιμπεριαλιστικού εορτασμού έδωσαν τα ιδιαίτερα μαζικά μπλοκ των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που με τις κόκκινες σημαίες και τα πανό συγκεντρώθηκαν στην οδό Σταδίου γύρω στις 5 το απόγευμα, για να γίνουν αργότερα ένα ορμητικό κόκκινο ποτάμι που απλώθηκε μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Β. Σοφίας, μέχρι την πρεσβεία - σύμβολο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν και πορεύτηκε μέχρι την πρεσβεία, πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα, Δημ. Κουτσούμπα. Μπροστά, το πανό της ΚΟ Αττικής με το σύνθημα «καμία εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικους σχεδιασμούς και τις πολεμικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ».

Το πρώτο σύνθημα στις προσυγκεντρώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Σταδίου έπεσε όταν έφτασαν εκεί και εντάχθηκαν στην πορεία νέοι στρατευμένοι φορώντας τις στολές, τους οποίους οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν φωνάζοντας «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Eurokinissi

Ιδιαίτερα μαχητική η παρουσία της νεολαίας, μαθητών, φοιτητών, νέων εργαζομένων που - σε πείσμα όσων προσπαθούν να «διορθώσουν» τα μηνύματα της εξέγερσης του Νοέμβρη και να φτιασιδώσουν την εικόνα των ιμπεριαλιστών - βρέθηκαν εκεί δείχνοντας πως εμπνέονται από τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, συνεχίζουν στις καθημερινές μάχες για δουλειά με δικαιώματα, για Παιδεία, ενάντια στις πολιτικές ισοπέδωσης των δικαιωμάτων τους.

Με το δικό της πανό συμμετείχε και η Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών.

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά παζάρια, η αποκάλυψη του ρόλου των ιμπεριαλιστών με συνθήματα όπως «Καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί», «Ενωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο», «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «φονιάδες, ληστές υποκριτές, είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν». Οι διαδηλωτές καλούσαν μέσα από τα συνθήματα και τα πανό το λαό να ορθώσει το ανάστημά του, για την πραγματική διέξοδο, ενάντια σε όσους ματώνουν τους λαούς για τα κέρδη: «Του λαού δυνάστες, εκμεταλλευτές, Ενωση, κυβέρνηση και καπιταλιστές», «εργάτες και λαός τώρα συμμαχία για την ανατροπή, για την εξουσία», «δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ». Βάζοντας στο στόχαστρο και τους φασίστες που τότε και τώρα αποτελούν τα τσιράκια του συστήματος με συνθήματα όπως «βασανιστές της χούντας, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες».

Οταν η πορεία μέσω των οδών Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας έφτασε μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία δυνάμωσαν οι φωνές στα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιάννη», «καμιά συμμετοχή, καμία εμπλοκή, έξω το ΝΑΤΟ κι οι Αμερικανοί».

  • Χτες διαδήλωσαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι, κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, που πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση στο σημείο μεταξύ Κλαυθμώνος και Κολοκοτρώνη για να φτάσουν στην αμερικανική πρεσβεία, από όπου οργανωμένα διαλύθηκαν.

Eurokinissi

Μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Με μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης τίμησε χτες τον ηρωικό ξεσηκωμό στο Πολυτεχνείο και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία, διαδήλωσε την απόφασή του να κλιμακώσει τον αγώνα για τη δικαίωση των συνθημάτων του, βροντοφωνάζοντας «το Πολυτεχνείο μένει ζωντανό, με τα μονοπώλια ή με το λαό».

Στη Θεσσαλονίκη, χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας συγκεντρώθηκαν έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Από εκεί ξεκίνησε η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο. Στην κεφαλή της πορείας στάθηκαν οι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, κρατώντας το πανό του ΣΦΕΑ '67 - '74, που δήλωνε: «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία. Συνεχίζουμε».

Ακολουθούσαν χιλιάδες φοιτητές με τα δικά τους πανό και οι μαθητές, με το πανό της Συντονιστικής τους Επιτροπής να διακηρύττει «εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε». Μεγάλο ποτάμι το μπλοκ του ΠΑΜΕ και των άλλων φορέων της κοινωνικής συμμαχίας. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ήταν τα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκλειναν τη μεγάλη διαδήλωση. Τη θέση τους στην πορεία, μαζί με τον εργαζόμενο λαό, πήραν και στρατευμένοι νέοι.

«Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών». Τα συνθήματα εναλλάσσονταν ασταμάτητα. Εξω από το αμερικάνικο προξενείο, ακούστηκε μυριόστομα το σύνθημα «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη, Μπελογιάννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Εκεί μπροστά έκαψαν και τις σημαίες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Η μεγάλη διαδήλωση έστειλε και μήνυμα καταδίκης των σύγχρονων υμνητών της χούντας, με το σύνθημα «βασανιστές της χούντας τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες». Η πορεία ολοκληρώθηκε στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Μαχητικές και μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μια σειρά πόλεις, με μπροστάρηδες το ΚΚΕ και τους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας.

Στην Αλεξανδρούπολη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Καβάλα, στις συγκεντρώσεις και τις πορείες, η σπουδάζουσα νεολαία έδωσε μαχητικό «παρών» στο πλάι του εργαζόμενου λαού.

Στη Δράμα, η πορεία κατέληξε στο μνημείο για τους πεσόντες του Πολυτεχνείου που βρίσκεται στο Δημοτικό Κήπο, όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η αντιιμπεριαλιστική πορεία στις Σέρρες, αλλά και στο Κιλκίς, με τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή. Με πρωτοπόρα τα ταξικά συνδικάτα, πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά και Φλώρινα.

Σε άλλες πόλεις

Οι διαδηλώσεις τιμής της 43ης επετείου του Πολυτεχνείου απλώθηκαν χτες σε δεκάδες ακόμα πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και των νησιών.

Στη Θεσσαλία μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες οργάνωσαν ταξικά συνδικάτα κι άλλοι μαζικοί φορείς, στη Λάρισα (πλατεία Ταχυδρομείου), στο Βόλο (πλατεία Πανεπιστημίου), στα Τρίκαλα (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου) και στην Καρδίτσα (κεντρική πλατεία).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητική ήταν και η πορεία στην Πάτρα, όπου συμμετείχαν μαζικά φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία και μαθητές σχολείων της πόλης. Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία Γεωργίου, πέρασε από το λιμάνι, από το βρετανικό προξενείο και κατέληξε πάλι στην πλατεία Γεωργίου. Μαχητική και μαζική διαδήλωση έγινε και στο Αργος.

Με παλμό πραγματοποιήθηκε η πορεία και στη Χαλκίδα, η οποία κατέληξε στο μνημείο της Αντίστασης στην Παραλία. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία εργαζομένων, συνταξιούχων, η Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ, νεολαίοι, αλλά και μετανάστες από το γειτονικό καταυλισμό της Ριτσώνας. «Διδασκόμαστε από το Πολυτεχνείο», δήλωσαν εργαζόμενοι και νεολαία που διαδήλωσαν επίσης στη Λαμία.

Στη Μυτιλήνη, η συγκέντρωση έγινε με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου στην πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία από την προκυμαία, η οποία κατέληξε στο άγαλμα του Μιχάλη Μυρογιάννη, του φοιτητή που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον Ντερτιλή, όπου κι έγινε κατάθεση στεφανιών.

ΑΡΓΟΣ

Eurokinissi

ΑΡΓΟΣ
ΧΑΛΚΙΔΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση στην πορεία του Πολυτεχνείου:

«Η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια, που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα, όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι πραγματικοί παραχαράκτες δηλαδή της Ιστορίας και των αγώνων του Πολυτεχνείου και βεβαίως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η καλύτερη τιμή είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία. Είναι η πάλη ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, όπως το ΔΝΤ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μέχρι να έρθει στην εξουσία πραγματικά ο ελληνικός λαός και οι λαοί όλου του κόσμου».


Η γνωστή παράσταση...

Σαν έτοιμοι από καιρό, η επίσημη κρατική δύναμη καταστολής από τη μια και οι «κασκαντέρ» - «αναρχικοί» από την άλλη, σ' ένα έργο σκηνοθετημένο από το πρώτο έως το τελευταίο πλάνο καιρό τώρα και σε βαθμό βαρετό ως προς την επανάληψή του, έστησαν και χτες τη γνωστή παράσταση στους χώρους γύρω από το παλιό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

Μια παράσταση που το στήσιμό της άρχισε στις 5.30 το πρωί όταν οι «αναρχικοί» κατέλαβαν το κτίριο Γκίνη γεμίζοντας το χώρο του Πολυτεχνείου με εμετικά αντικομμουνιστικά συνθήματα και έφτασε στο κρεσέντο της όταν λίγο πριν τις 7 περίπου το βράδυ η μεγάλη διαδήλωση, με τις δυνάμεις του ΚΚΕ να δίνουν τον τόνο, έφτασε έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία με το σύνθημα «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός» να κυριαρχεί. Σχεδόν αυτόματα τα τηλεοπτικά συνεργεία έξω από την πρεσβεία κατέβασαν τις κάμερες και ταυτόχρονα βγήκαν στον αέρα τα πλάνα από τις σχεδόν 40 κάμερες που ήταν ήδη στημένες στους χώρους γύρω από το Πολυτεχνείο. Περίπου 200 αστυνομικοί σε πρώτο πλάνο απέναντι σε σχεδόν 100 άτομα εντός του Πολυτεχνείου άρχισαν να «ανταλλάσσουν» χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και μολότοφ. Χρειάστηκαν περίπου δύο ώρες για να ολοκληρωθεί η μετάδοση του «τρόμου» μέσα από τις live συνδέσεις των τηλεοπτικών σταθμών. Γύρω στις 9 το βράδυ άρχισε η σταδιακή αποχώρηση των «φίλιων και εχθρικών δυνάμεων», που πήραν μέρος σε μια ακόμα άσκηση «αντιμετώπισης πλήθους» παράλληλα με τη λήξη των live μεταδόσεων. Εως αργά το βράδυ γινόταν ανάλωση «πυρομαχικών», με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν αποχωρήσει προς 3η Σεπτεμβρίου και Ομόνοια.

Στην υπηρεσία του συστήματος...

Επί δύο μέρες ο λαός «χόρτασε» από χαιρετούρες, αγκαλιές και φιλιά σε εκδηλώσεις με πλουσιοπάροχα δείπνα, με πρωταγωνιστές τον ηγέτη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, τον Ελληνα πρωθυπουργό, τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Γλίξμπουργκ, πρεσβευτές και επιφανείς επιχειρηματίες. Αν κρίνουμε όμως από την εικόνα που είχε το Πολυτεχνείο χτες το πρωί, μέρα κορύφωσης των φετινών εορτασμών, κάποιοι - αυτοαποκαλούμενοι αναρχικοί - δεν ενοχλήθηκαν τόσο από τους παραπάνω εκπροσώπους της εξουσίας του κεφαλαίου, όσο από το ΚΚΕ (!). Οι «αντιεξουσιαστές», λοιπόν, επέλεξαν να διαφημίσουν το σκεπτικό τους με χυδαία αντικομμουνιστικά συνθήματα στους τοίχους, που θα τα ζήλευε και ο πιο φανατικός υπηρέτης του κεφαλαίου. Επέλεξαν, επίσης, να διαλύσουν τα στεφάνια που είχαν καταθέσει εκπρόσωποι συνδικάτων, που αυτές τις μέρες προετοιμάζουν μαχητικά τις μεγάλες απεργίες ενάντια στις νέες αντεργατικές ανατροπές κυβέρνησης - εργοδοτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο «επαναστατικός» οίστρος δεν πηγάζει από το λαϊκό ξεσηκωμό του 1973...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org